Tür belirleme ve çözüm arayışı
yaklaşık bir buçuk ay önce yeni kurulum yaptığım tankımda, kurulumun ilk haftasından itibaren tanka musallat olan yosunu yoketmeye çalışmakla uğraşıyorum. Bildiğim ve okuduğum yöntemlerle çözüm bulamadığım için konuyu açıp yardım almak istedim.
Bir önceki kurulumum bu hale gelmişti;
Son oluşan yosun üsttekinin başlangıç aşamasının çok benzeri. Sık su değişimi, düşük aydınlatma, az yemleme ve uv filtre ile bir nebze olsun gelişimini yavaşlattım fakat yok olmuyorlar. İlgilenmeyi bırakıncada her tarafı saracak şekilde kontrolsüz ve abartı şekilde çoğalıyorlar.
Şu anki kurulum;
Önce tabanda ve kayalarda başlıyor, sıçradığı bitkileri mumyalanmış gibi sarıyor ve bitki çürüyor. Yosunun yapısı bitkilerde çok yumuşak kalıp halinde tutup çıkartılabiliyor fakat kayalardan diş fırçası ile bile çıkmıyor. Taban, ışıkların açık olduğu zamanlarda hapsolmuş hava kabarcıkları ile doluyor. Kumlar tane tane değil birbirine yapışmış bir katman gibi. Zemindeki yosunlardan kurtulmak için yaptığım dip çekiminde yaklaşık 10 kilo kadar kum çektim..
Tankta 40-50 adet kadar balık var.
Yaptığım ölçümlerde değerlerde (şu an aklımda değil) bir anormallik görünmüyor.
Günlük veya 2 günde bir %30 civarı su değişimi yapıyorum, gübre olarak seachem florish ve potasyum sülfat ekliyorum dozajlarına göre. Bunlar dışında kullandığım herhangi bir katkı maddesi / kimyasal bulunmamakta. Artı olarak 24 saat kesintisiz mayalı sistem co2 kullanıyorum saniyede 2 kabarcık olarak.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Özel Üye
[C]2,1,51106[/C] [C]2,2,51106[/C]
İl: Adana
Özel Üye
[C]2,1,51106[/C] [C]2,2,51106[/C]
İl: Adana
Tankta yaklaşık 60 civarı balık var ve bunları ayıracak bir tankım ne yazık ki yok. Kurulum ortalama 1.5-2 aylık yani yeni sayılır. Bahsettiğiniz tedavi yöntemi yerine yeniden kurulum yapmam mantıklı olur mu ? Şöyleki; tedavi sonrası bu sorunun tekrar etmesi ile yeni kurulumda yeniden bu durumu yaşamamın orantısı aynımıdır, siz olsanız ne yapardınız ?
Siyanobakteriler (Cyanobacteria veya Cyanophyta) aynı zamanda mavi-yeşil alg, mavi-yeşil bakteri olarak bilinir.
Enerjilerini fotosentez yolu ile elde eden bir çeşit bakteridir aslında. Klorofilleri olduğu için fotosentez yapabilirler. Sizin gördüğünüz hava kabarcıkları budur. Sebebine gelince kesinlikle diatom sorunundan sonra ortaya çıkıyor diatom sorunu da silikat salınımının bir sonucudur. Silikat salınımı kullanılan taban malzemesinden ve ya kullanılan sudan kaynaklanmaktadır. Eğer bunlara ek olarak fazla nitrat ve fosfat da olursa kısa sürede tüm akvaryumu yeşil halı gibi kaplıyacaktır ve arkasından kaçınılmaz olarak yeşil su gelecektir.
Çözümüne gelince Fatih kardeşimin de e dediği gibi antibiyotik tedavisidir veya 4/5 gün tam karartmadır ama karartmayı çok da tavsiye etmem tam karartmada bitkilerde çok hırpalanacaktır.. Engüzel tedavi eritromisin tedavisidir ama piyasada bulmanız çok zor onun yerine bende Macrol 250 lik antibiyotiği öneririm.. Kullanımına gelince bilgi ağacından bulabilirsiniz aynı eritromisin için yazılanları uygala.. %99 çözüm alacalsanız tecrübeyle sabit.. ama sorunu temelden halletmezseniz %99 tekrar çıkacaktır.. Bu da tecrübeyle sabit. :) Benim seher vakti kurulumumda kullandığım taşlardan dolayı aynı sorunu yaşadım en sonunda taşları komple çıkarmak zorunda kaldım… Ek: tedavi sırasında iç filtreyi kapatın tedavi sonunda iç filtreyi 24 saat hava verecek şekilde tekrar çalıştırın zarar gören biyolojik denge çabuk otursun.. başarılar tekrar geçmiş olsun.
Bahsettiğiniz gibi ışığı açtığım anda fotosentez yapmaya başlıyor bu yosunlar. Müdahale etmekte yayılımını hızlandırıyor.
10 gündür gün aşırı %30 kadar su değişimi yapıyorum, haftada 2 defa seachem flourish kullanıyorum ve yeni bitkiler ekledim bu yosunla mücadele için, ışıklandırmayıda kısa ve düşük oranda yapıyorum ve günde 1 defa yem veriyorum balıklara. Neticesinde camlarda bulunan yosunlar önce beyazlaşıp sonra yokolmaya başladılar. Zemin ise son sürat yeşilleşmeye devam etmekte. Bitkileri mumyalanmış gibi sarıyorlar, mecburen elle temizlemek durumunda kalıyorum yoksa bitkiler çürüme eğilimi gösteriyor.
Sıkıntılı bir süreç geçireceğim anlaşılan, en çok çekindiğim nokta da bu kadar balığı nereye koyacağım olacak. Yaptığım son 2 kurulumda da aynı sorunu yaşamış olmak insanın hevesini kırıyor.
Kazım beyin tecrübelerine istinaden oksijenli su ve exel almıştım. Yeni bir tank edinene kadar birkaç gün bu tedaviyi uygulamak, aşama kaydedemezsem dediğiniz yöntemi uygulamaya geçmeyi düşünüyorum.
Son olarak, antibiyotik tedavisinde tanktaki bitkileri çıkarmalımıyım? Çıkaracaksam bu bitkilere bulaşmış olan yosunlardan nasıl kurtulabilirim ?
Gelişmeleri buradan bildireceğim..
Çok teşekkür ederim katkılarınızdan dolayı.