ph nedir? Balık sağlığına etkisi nedir?


madstormÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/08/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 2843
madstormÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2011 01:39
PH balıkların yaşamaları için gerekli olan en önemli faktörlerden birisidir.Akvaryum su kalitesinin istikrarını sağlamak ve balıkları stresten ve hastalıklardan korumak için, PH hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.

PH Nedir?
PH'ın anlamı Latince de hidrojen konsantrasyonudur.Yani, sudaki hidrojen iyonlarının ağırlığı veya miktarıdır.Tatlı su akvaryumlarında PH seviyesinin ortalama 6.8-7.2 değerleri arasında olması gerekir.Bazı balık türleri ise daha asidik ortamda yaşar ve sudaki PH değerinin 6.0-6.5 arasında olması gerekir.5.0 PH değerinin altındaki değer asidik suya adapte olmuş balıklar dahil, bütün balık türleri için tehlikeli ve ölümcüldür.

Deniz akvaryumlarındaki PH seviyesi mutlaka 8.0'in üstünde bir değerde olmalıdır.Tuzlu su akvaryumlarında, ideal PH değerleri ise 8.2 ile 8.4 aralığındadır.

Kolay yollarla elde edilebilecek PH test kitleri sayesinde, sudaki hidrojen iyonları ölçülerek, suyun asidik mi? yoksa bazik mi? olduğunu anlamak mümkündür.PH'ın 0-7 PH arasında çıkması suyun asidik özellikte, 7-14 arasında çıkması suyun bazik özellikte olduğunu gösterir.Ölçümlerde 7.0 değeri, PH yönünden suyun nötr olduğunu gösterir.

Balık Sağlığı ve PH
◊Balıkların doğal yaşam koşullarındaki sudaki PH aralığının dışında kalan akvaryumlardaki PH düzeyleri balıklarınızın hastalanmasına sebep olur.

◊Yüksek veya düşük PH, balıklarda, deri, solungaç ve gözlere zarar verebilir.Uzun süreli düşük PH balıklarınızda strese neden olup, ölümcül sorunlar yaratabilir.Yüksek PH, mukus üretimi ve cilt hastalıklarına sebep olabilir.Özellikle Discus balıklarında PH'ın istikrarlı bir düzeyde, dar aralıklarda tutulması ve testlerinin düzenli olarak yapılması çok önemlidir.

◊Fotosentez sonucu gece ve gündüz arasında oluşan PH'daki büyük dalgalanmalar, balıklarda stresi arttırır ve hastalanmalarına sebep olur.

◊Yararlı bakterilerin üremesi ve yaşamlarını sürdürmesi içinde PH aralığının uygun düzeylerde tutulması çok önemlidir.

◊PH değişiklikleri, sudaki çözünmüş bileşiklerin toksit miktarını etkiler.Örneğin PH yükselmesi, amonyak toksitlerini arttırıp, akvaryumda amonyak zehirlenmesine sebep olur.

◊Balıkların tedavi edilmesinde de PH düzeyinin dikkate alınması çok önemlidir.Özellikle ilaç tedavilerinde, PH düzeyinin yüksek yada düşük olması balıklara zarar verebilir.Örneğin yüksek PH düzeyine sahip bir akvaryumda, potasyum permanganat kullanımı tehlikelidir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CloudbusterÇevrimiçi

Kayıt: 30/11/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 446
CloudbusterÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2017 11:22
* İstanbul- Ümraniye, Site Mah. civarında oturuyorum.
* Bulunduğun yerdeki şehir şebeke suyu 7.2 Ph değerine sahip.
* 110 Litre üstü açık akvaryumumda oldukça fazla miktarda buharlaşma oluyor.
* Akvaryumumun genel Ph değeri 8.0 civarında.
* Buharlaşan şu içerisindeki mineralleri akvaryumda bıraktığından, akvaryumdaki genel yoğunluk artıyor.
* Buharlaşan kısmı 7.2 olan bekletilmiş şebeke suyu ile takviye ediyorum.
* Dolayısı ile konsantrasyon artıyor.
* Bu döngü yüzünde oluşabilecek Ph yükselmelerini nasıl önleyebiliriz?
* Buharlaşan kısmı yerine sürekli saf su mu eklemeliyim?

Yanıt veren arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir