Dip Çekimi
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Aykut bey yanlız benim anladığım kadarı ile(ki yanlış anladıysam düzeltin) Onur bey azot çevriminin tamamen durgun sularda daha iyi yapılabildiğini söylemiyor aksine akıntılı sularda çevrimin daha iyi olacağını anlatıyor.Zira bizim dış filtrelerde oluşturmak istediğimiz şartlar aerob bakteriler için uygun koşullardır.Akıntı olmayan bölgeler yüzey hariç O2 yönünden fakir kalacaktır dolayısı ile Aerob bakteriler açısından optimal koşul olmayacak,Anaeroblar için dahe uygun olacaktır bu ise Amonyağın nitrat ve nitrite dönüşmesini amaçladığımız akvaryumlarımızda amonyağın birikmesine neden olacaktır.Ayrıyetten Eğer sizin teoreminizi yani durgun sularda azot çevriminin daha iyi yapılabileceğini kabul edersek dış filtrelerde veya sumplarda bakteri kolonizasyonu için kullandığımız diğer materyaller ile tüm bu amaç için kullandığımız filtre ve sump sistemleri işlevsiz kalır zira akıntı ile bakteriler dış filtrelerimizde koloni oluşturamazlar.
Aykut bey yanlız benim anladığım kadarı ile(ki yanlış anladıysam düzeltin) Onur bey azot çevriminin tamamen durgun sularda daha iyi yapılabildiğini söylemiyor aksine akıntılı sularda çevrimin daha iyi olacağını anlatıyor.Zira bizim dış filtrelerde oluşturmak istediğimiz şartlar aerob bakteriler için uygun koşullardır.Akıntı olmayan bölgeler yüzey hariç O2 yönünden fakir kalacaktır dolayısı ile Aerob bakteriler açısından optimal koşul olmayacak,Anaeroblar için dahe uygun olacaktır bu ise Amonyağın nitrat ve nitrite dönüşmesini amaçladığımız akvaryumlarımızda amonyağın birikmesine neden olacaktır.Ayrıyetten Eğer sizin teoreminizi yani durgun sularda azot çevriminin daha iyi yapılabileceğini kabul edersek dış filtrelerde veya sumplarda bakteri kolonizasyonu için kullandığımız diğer materyaller ile tüm bu amaç için kullandığımız filtre ve sump sistemleri işlevsiz kalır zira akıntı ile bakteriler dış filtrelerimizde koloni oluşturamazlar.[/QUOTE]
Aykut bey yanlız benim anladığım kadarı ile(ki yanlış anladıysam düzeltin) Onur bey azot çevriminin tamamen durgun sularda daha iyi yapılabildiğini söylemiyor aksine akıntılı sularda çevrimin daha iyi olacağını anlatıyor.Zira bizim dış filtrelerde oluşturmak istediğimiz şartlar aerob bakteriler için uygun koşullardır.Akıntı olmayan bölgeler yüzey hariç O2 yönünden fakir kalacaktır dolayısı ile Aerob bakteriler açısından optimal koşul olmayacak,Anaeroblar için dahe uygun olacaktır bu ise Amonyağın nitrat ve nitrite dönüşmesini amaçladığımız akvaryumlarımızda amonyağın birikmesine neden olacaktır.Ayrıyetten Eğer sizin teoreminizi yani durgun sularda azot çevriminin daha iyi yapılabileceğini kabul edersek dış filtrelerde veya sumplarda bakteri kolonizasyonu için kullandığımız diğer materyaller ile tüm bu amaç için kullandığımız filtre ve sump sistemleri işlevsiz kalır zira akıntı ile bakteriler dış filtrelerimizde koloni oluşturamazlar.[/QUOTE]
Merhaba,
Yaptiğiniz tartışma cok anlamsız geldi bana. Su akış hızı üzerine bukadar kafa yormanızı taktirle karşılıyorum. Ama diğer yandan da anlamsız buluyorum çünkü dış filtre hem durgun su hemde akan su filtrelemesini başarabilen bir sistemdir.
Teklifim Herhangi bir filtreyi tüm medya tam olacak şekilde hazırlayın (mulaka seramik boncuk olsacak) içerizsine mürekkeple yada gıda boyasıyla renklendirilmis mesela kan kırmızı olacak şekide doldurun hatta aynı sudan bir kaç saniye boyunca cekebilsin diye bir kaba koyun ve bu kabı ceşme suyunun altına yerleştirin daha sonra filreyi çalıştırın kaptakı kırmızı su bitmeye yakın çeşmeden kabın dolması ve filtreye boyasız temiz su sağlaması için sonuna kadar acın ve filrenin çıkış ucunu izleyin kırmızı su nekadar sonra temiz hale gelecektir acaba. Bece en az yarım saat sürecektir. Çünkü o medya yı sadece bakteri oluşturacak yüzey olsun diye değil suyun durgun aktığı hatta akmadığı küçük odacıkları rast gele oluşturmak için kullanıyoruz. Filtrenin duvarlarına yakın olan yerlerde su akış hızı dediğiniz gibi sınırın üzrinde olacaktır fakat orta kısımlarda nerdeyse durgun su olacaktır.
Denemesi parayla. Buyrun deneyin,Benim param yok.
Kolay gelsin.
Ayrıca sormak istediğim bir soru daha var O2 olmayan ortam yani akvaryumun içindeki kumun arasında kalan su O2 almaması için hiç değişmemesi lazım e hiç değişmeyen suya nitratı kim getirecek ayrıca hiç değişmemesi gereken suya akvaryumun serbest suyunu bir sekilde temas etmesi gerekirki filtreleme olsun E tabiki kumun arasındaki suya serbest su temas halındedir fakat fitreleme cok az seviyededir cünkü nitrat üretimi çok hızlıdır. dolayısıyla bize lazım olan tam durgun su değil durguna çok yakın fakat akvaryumun tüm suyunun 1 haftada içinden geçtiği küçük odalar lazım bunuda o boncuklara borçluyuz.
Merhaba Tekrar,
Benimde anlatmak istediğim dış filitrenin tamamen mekanik değil biyolojik olarakta yaptığı işlemler olduğunu size hatırlatmak. Boya kanıtlar cünkü sizin fikirlerinizde filitreye giren su aynen 2 saniye sonra cıktığını belirtiyorsunuz. Ben boya katarak filtrenin içine giren her su monekulunun 2 saniyeden cok daha fazla orda takılı kalacağını anlatmaya çalısıyorum. Su içinde bulunduğu kabın şeklini alır ve filtrenin içine koyulan malzemeler bu şekillenmeyi ve hatta suyu tutmayı sağlar. Boncuk dediğimiz delikli malzemenin deliği suyun akış yönüne paralel geldiğinde tamam su 2 sanıyeden kısa surede gecer ama dikey geldiğinde delik kısımın içindeki su cok daha yavaş değişecektir. Diğer malzeme mesela zeolit bunu çok çok daha iyi yapmaktadır. Zeolitin içerisindede doğal olarak kanallar vardır, bu kanallardan su çok yavaş gecer. Kabul ediyorum Zeolitin kendi etrafından su çok hızlı gecer ama zeolitin kanallarının içinde su durma noktasındadır.
Hepimiz nitratı nitrojene ceviren bir bakteri oldığunu biliyoruz ve oksijen olmayan ortamda yasıyorlar ama nitratın bol olduğu su balığın yaşadığı su, bu suyu temizlememiz gerekiyor. Bu suyun içindede balık için oksijen olması gerekiyor. Soruyorum bu suyu o bakteriye nasıl götüreceksiniz ve bunu belirli bir hizda yapmanız gerekiyorki üretilen nitrat miktarıyla çakışsın.
Benim cevabım su filtreye giriyor boncuklarda ilk bakteri gurubuyla hem oksijenden hem nitritten arındırılıp nitratça bol suya dönüşüyor. bu işlem yukarıdakı sünger ve zeolit(vb ince gözenekli) taşların arsındada sürüyor en nihayetindede ince gozenekli taşlarda anairobik bakteriler yavaş yavaş işni görüyor. Bu yüzden akvaryum suyunuzu saatte 3-4 kere cevirecek kapasıtede filre alın deniyor. her nitrat monekülü 5. 6. geçişinde yakalanıyor bu bakterilere. O yüzden amerikayı keşvetmeye gerek yok bir filrenin içinin her yerinde su aynı hızda olmaz farklı yerde farklı hızlar olur bu hızların ortalaması sızın hesapladığınız, giren ve cıkan su.
Dış filtreler bu kapasiteye sahiptir iç filtrelerde bu kapasıte düşüktür ama onlarda bile vardır.
Son söz olarakta ekliyorum bakterilerin bir yerlere tutunacak elleri kolları vantuzları yoktur onlarda balık gibi suda serbest yüzerler, dış filtre bu bakterilerden 50 tanesinin sığabilecek mikroskobik havuzlar yaratıp bu suyun cok yavaş değişmesini sağlamatır.
Konu başlığınada geri dönersek dip çekimi göz zevkini tatmin, bu anlattığımız döngüdeki hızların çakışma işleminin zor olmasından dolayı biriken nitratın ve nitritin azaltılması, renk kazanan suyun birazdaha renksizleştirilmesi, balıkların sudan kullandığı minerallerin yenilenmesi, ve hobide sizi tembelleştirmeden akvaryuma ilğinizi taze tutuması açısından yapılması gerekir. yapmam diyorsanız 100 litreye 1 tane melek atın günde bir yemleme oda az miktarda yapın dış filtre tüm işi görecektir. Dış filtreye, akvaryuma, dekora okadar para harcadıktan sonra 1 tane melek olamaz ozaman 2 bilemedin 4 melek atın haftada bir de dip cekimi yapın, akvaryuma baktığınızdada sosyalleşen, büyüyen, oyun yapan melekleriniz olsun.