Ah Şu Sakallar
Fotoğraf:
Boyut (cm):100*40*50
Kapasite (litre):200 Lt.
Canlılar:Akvaryumda şuan 3 adet sae, 8 adet cüce vatoz,2 adet nerite salyangoz ve 7 adet katil salyangoz bulunmakta, eğer bu sakal yosunu traş edebilirsem bu canlıların yanına 10 adet rasbora, 10 neon ve karides eklemeyi düşünüyorum.
Malzemeler:
Aydınlatma 5*30=150 watt
1*30 watt = Sylvanıa Grolux
1*30 watt = Phılıps Aquerella
1*30 watt = Sylvanıa Daylıght
1*30 watt = Sylvanıa Grolux
1*30 watt = Phılıps Aquerella
Taban sıralaması ise; en alttan üste doğru
1,5-2 cm civarı Hindistan cevizi torfu
lav kırığı
misket gübre
aquaclay
aqua pro şeklinde yaptım
Akvaryum Bakımı:Pazartesi,Çarşamba ve Cuma olmak üzere haftada üç kez 30 litre su değişimi,
saniyede bir kabarcık şeklinde timer’a bağlı ve selenoid valf’li co2 sistemi, Tunç beyden alınan mikro element gübresi ama şuan verilmiyor.
Kullanılan Yemler:Şuan yok
Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar: İlaç konusunda tecrübem olmadığı için cesaret edemiyorum.
Herkese Merhabalar
Mart ayında büyük bir hevesle kurduğum akvaryumum ekipman detayı yukarıdaki gibidir.
Akvaryumuma ilk başta bitki olarak Hemianthus Micranthemoides, Rotala Red,Tilki Kuyruğu,Eledoa ve Cabomba ekledim ilk zamanlar herhangi bir problem yoktu, sadece co2’yi nasıl yani yapmam gerektiğiydi. Dıy yoksa tüplü sistem mi. Sonunda dıy’la haftada bir uğraşmaktansa maliyetine tek seferde katlanıp tüplü sistem aldım. Co2 sistemini aktif hale getirir getirmez yoğun co2 çıkışı ile talihsiz bir kaza sonucu akvaryumumdaki birkaç elma ve katil salyangoz haricinde bütün canlılarımı kaybettim . Ve problemler bundan sonra başladı malum yaz tatili ve havaların aşırı derece sıcaklığı akvaryumdaki sıcaklık 30-35 derecelere vardı. Bende bu nedenle herhangi bir canlı eklemesi yapmadım ve sakal yosun ve camda oluşan yeşil nokta yosunlara savaşım başladı.İlk zamanlar su değişimini biraz geciktirdim ama daha sonra düzenli su değişimi camda oluşan ve bitki üzerindeki yosunları temizleme ve ışıklandırmayı 60 watta kadar düşürmeme rağmen bu sıkıntıdan kurtulamadım. Ve en sonunda bütün bitkileri söküp attım 4 gün boyunca akvaryuma ışık girmeyecek şekilde kapattım, yaklaşık %75 su değişimi ile yeni bitkiler Limnophila sessiliflora, Myriophyllum mattogrossense, Eleocharis parvula, Aponogeton madagascariensis
ve birkaç anubias ekledim ve 12 Ekim tarihi itibariyle yeni bir başlangıç yaptım.İlk bir hafta herhangi bir sıkıntı yoktu ama ilerleyen günlerde sakal yosun tekrardan kendini gösterdi. Pazartesi,Çarşamba ve Cuma olmak üzüre haftada üç kez 30 litre su değişimi ve 60 watt ışıklandırmayla günlük toplam 8 saat 1 saat açık yarım saat kapalı şekilde ama bu sakal yosun beni deli ediyor, azalacağına tam tersi günden güne gelişimini sürdürüyor.
Kusura bakmayın uzun bir yazı oldu ama ne yaptıysam bu sakal yosundan kurtulamadım. Şuan yoğun bir şekilde parvula'ların üstündeler ve diğer bitkiler üzerinde de gözükmeye başladı.Lütfen bu durumumla ilgili fikir ve cevaplarınızı bekliyorum.
Saygılarımla;
Kenan BALCI
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Tamamen benim şahsi fikrim ama bence Aquaclay renginden ötürü hiç güzel ve doğal durmuyor akvaryumlarda. Yemler aralarına kaçıp suyu bozuyor, çok hafifler ve bitkilerin köklerini tutamıyorlar vb. Ben Hagen siyah kumcuyum ama tabii ki sizin seçiminiz...
150-200watt aydınlatma sizin akvaryumunuz için yeterli görünüyor ve florasan seçimleriniz uygun. Florasanların K değerleri zamanla düştüğünden ve bu da yosuna birebir neden olduğundan onları senede bir değiştirmeniz kesin gerekli. Yosun aşırı sıcaktan da meydana geliyor ve bence en iyi çaresi kademeli aydınlatma ve doğal yosun yiyiciler. Kademeli aydınlatma derken 1 saat açık çok az. 3 açık + 3 kapalı şeklinde günde 9 saat açık kalması bence çok yerinde olur. Ben öyle yapıyorum ve hiç yosun yok. Elma Salyangozu, SAE ve Cüce Vatoz vb. de bol bol koyarsanız hiç yosun sorununuz olmaz...
Saygılarımla
Eser Atalas
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
-Bir süre sık su değişimi
-Düzenli Co2 vermek
Aklıma gelen yöntemler....
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Merhaba,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Merhaba,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Dış filtrenizi iyice temizleyip içine bakteri oluşturacak tarzda (matrix,substratpro vb) kimyasal materyalleri koymayı unutmayın. İç filteler iş görmeyecektir.Bundan başka bakteri kültürü ilavesini mutlaka en az 7 gün yapın.
Işıklandırmayı günde 8-10 saat, 4-3-4 gibi dinlenmeli yapın.
Potasyumu düzenli olarak ekleyin.
Suyunuzdaki besinleri ölçmek için Nitrat ve Fosfat testi, CO2 ölçmek için CO2 veya Ph/Kh testleri kullanabilirsiniz.
NO3/PO4 oranı 10/1 gibi olmalı (Redfield Oranı) Değilse su değişimi ile ayarlayın. Balıklarınıza aşırı yemleme yapmayın, NO3 ve PO4 artışına neden olur.
Demiri ihmal etmeyin, belirtilen oranlarda mutlaka ekleyin.
Bitki miktarınızı iyi durumdakilerle arttırın. Hızlı büyüyen bitkileri tercih edin. Geçici bir süre için su ustü bitkilerini kullanın. NO3 ve PO4 ayarlamada size çok yardımcı olurlar.
CO2 belirli bir düzene göre verin. ışıklardan 2 saat önce start, 7/24, Ph controller olabilir.
10 Adet SAE, 10 Adet Otocad, 10 Adet CAE ekleyin, Black molly (yavru) ve platy de ekleyin. Bunlar yosun timiniz olacaklardır. Uygun şekilde beslemeye dikkat edin. Fazla yem verirseniz yosun yemeyi bırakırlar.
Son olarak, 1 aydan önce hiç bir sonuç beeklemeyin, sabırlı olun.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir