Zahmetsiz dip cekimi icin ufak bir oneri bekliyorum


ardakoseÇevrim Dışı

Kayıt: 21/11/2012
İl: Kayseri
Mesaj: 5
ardakoseÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2012 13:27
O deliklerden pislik çekilebilmesi isin vakumun kuvvetli olması gerekir. Kuvvetli vakum yüksek debili bir kafa motoru demek. Çekilen su süzülüp geri bırakılcaksa sorun olmayabilir ama boşaltmak için pek kullanışlı olmaz zira su hemen yarılanır diye düşünüyorum. selametle.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mr.DelyyÇevrim Dışı

Kayıt: 05/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 147
Mr.DelyyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2012 02:21
 
Ben pek işe yarıyacagını düşünmüyorum.
 
Siyah renk le ayırdıgım yer gerekli emişi yapacaktır. Sarı renk ile ayırdıgım yerler ise bence emiş yapamayacaktır.
 
Düşünceniz güzel ,  tamamen hayalinizdeki gibi bir temizleme yapacagını düşünmüyorum. Ben  sadece fikrimi dile getirdim.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gulec_44Çevrim Dışı

Kayıt: 09/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 123
gulec_44Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2012 00:40
[QUOTE=yusufmetin]    Ilk olarak herkese iyi bayramlar .

 2 hafta once yaklasik olarak 400 lt malawi akvaryumu kurdum ve cesit cesit malawi peacock satin aldim , buraya kadar hersey guzeldi ama hesaba katmadigim cikletlerin cok diski uretmesiydi suan olusan pisliklerden dolayi olsun diger sebelerden dolayi olsun akvaryumumun kumu cok kirli ve bir turlu akvaryum suyunu tertemiz hala getirmis degilim . iki gundur akvaryumumdaki dip temizligini nasil kolay hale getirebilirim diye arastirma yapiyorum sizlerde mutlaka duymussuznuzdur kumun altina yerlestirilen bir malzeme ile dip cekimi daha kolay hale gelebiliyor ama bunu yapmadan once sizlerdende bilgi alisverisinde bulunmak istedim .

  Akvaryumumun ozellikleri
 
 120 * 47* 74
 1400 L/H uv filitreli dis filitre
 2 adet 150 w isitici
 900 L/H ic filitrem mevcut
 10 mm mercan kirigi mevcut

 Suanki yapmaya calisacagim sistemde ic filitremi kullanmak istiyorum . alttaki sistemin uzerine borulardaki delikler tikanmasin diye ufak bir suzgec koyucagim yapmak istedigim olusumu o sekilde dusunurseniz sevinirim .


   Tesekkurler yorumlar icin
 
[/QUOTE] bence boruları dolandırmak yerine orta kısımdan bir hat verip sağlı sollu ayırsaydınız daha iyi olurdu böylelikle borunun il ucu ile son ucu arasındaki çekim gücü eşite yakın olurdu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

taner gedikÇevrim Dışı

Kayıt: 09/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 58
taner gedikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2013 23:55
Oncelikle güzel bir düşünce ama mr.delyy arkadaşın dediği gibi ilk deliklerden cekecektir veya daha fazla  senin dış motorun yeterli gelmiyordur. bendede 400 litre akvaryum var boyle bir sorunla karşılasmıyorum oda kendi yaptığım dış motordan sonra tabiki yaptığım motoru paylasmıştım tavsiye ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahimuysalÇevrim Dışı

Kayıt: 28/11/2010
İl: Izmir
Mesaj: 448
ibrahimuysalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2013 02:33
İnce kum (o.5-1 mm) kullansaydınız temizlikte bir sıkıntı yaşamazdınız. Bu sistemde arkadaşların dediği gibi geliştirilebilir ama mutlaka iri taneli kum olan akvaryumlarda kullanılmalı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cömert-istanbulÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 121
cömert-istanbulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2013 03:49
Yusuf metin bey

Öncelikle yaptığınız araç dip çekim aleti değil . el yapımı DIY bir taban filitresidir.

 Taban filitresi nedir. ?  Resimdekidir.



Uploaded with ImageShack.us

 Üretilme ve kullanım amacı, tabana yaydığınız kum veya taşın üzerinde oluşan anaerobik bakteri kolonisine , düşük sabitlikte sabit su akış teması sağlayarak, tüm akvaryum zeminindeki taşların veya kumun üzerinde oluşan , koloninin biyolojik filitrasyonda aktif görev almasını sağlamaktır. Su bakterinin kolonileştiği yüzeyden çok yavaş geçmelidir. Bu yüzden elektirkli motorla değil hava ile çalışması gerekir. sistemin tıkanmaması için üstüne  ya elyaf yada iri taş kullanıyorsanız naylon sinek teli döşemeniz gerekmektedir.

 Anladığım kadarıyla siz bir iç filitre vasıtasıyla zeminden su çekip, yine kendi hazırladığınız bir tepe filitre düzeneğine kadar suyu çıkartıp buradan , elyafla süzerek akvaryuma döndürüyorsunuz.

Anlayamadığım konu ise , bunu yapma nedeniniz chiclidilerinizin çok dışkı üretmesi. Peki bu sistem üzerinde kum varken dışkıyı nasıl çekecek ( daha doğrusu bunu yapacağını size düşündüren nedir? )

   Eriyik amonyak suyun her yerinde aynı yoğunluktadır. Su değişimi yaparken dipteki dışkı ve yem artıklarını  çekip almak ta  gerektiğinden eğer zemin kirliyse, dip  çekimi zeminden yapılır. zemin temiz veya cam cam bir akvaryum söz konusu ise nerden çekerseniz çekin farketmeyecektir.

 Suyu tersten verseniz. İç filitre motoru zeminden yukarı su sirkülasyonu sağlayacak şekilde su basar, kir ve dışkılar havalanacak , dış filitreylede başarılı bir filitre yapılabilecek deseniz , sistem mantıklı gelir. Ama burada dışkıları çekemeyeği gibi. Filitrasyona yardımcı olması için ilave edeceğiniz dış  filitrenin çekemeyeceği kadar iyice kuma gömerek , eriyip suyunuzdaki amonyak miktarını yükselmesini kendi elinizle bizzat hızlandırırsınız. Sizde aynen böyle yapmışsınız.Bu kadar yoğun bir zemin kumundan o dışkının o deliklerden çekilebilmesi için hele hele 400 litrede bir kaç bin litre sirkülasyon yapablen bir havuz motoru bile yetersiz olacaktır.,

 Hava motoru kullansanız etkili bir biyolojik temizlik olabilir  ancak tepe filitrenize su basabilecek kadar suyu yükseltemezsiniz. Bu durumda boruların etrafına elyaf sarar bu şekil çalıştırasanız tüm sistem kumun altında olacağı için yine dışkıları çekemezsiniz.

 Amaç dışkılardan ve dibe oturan kirden kurtulmaksa , sisteminizi terse çevirin. Yani iç filitre borudan çekip yapmayacak , aksine su basacak. dış  filitreniz sisteme dahil edelecek  yükselen kir ve dışkıyı tutacak.

Su debisi motorun gücünden dolayı bakterinin faydalı olabilecek debinin  kat kat üzerinde. Şu an sorun çıkmaması , herşeyin yolunda olduğu gbi yorumlanmamalı , Bence acilen suyunuzu test edin. Suyun berrak olması veya balıklarının hastalık yaşaması sizi yanıtmasın.


 Yaptığınız sistemde suyun her noktadan eşit çekilemeyeceğini beyan eden arkadaşlar oldu.

Borular yüzeye yakın bir yerde olsaydı dediğiniz doğruydu. Ancak zeminde olduğu için , motorun çekip aldığı eksilen su miktarı kadar , suyun tamamının zemine yapacağı basıncdan dolayı ( 400 litrre) her yerden eşit miktarda su gelecektir.. uçtan daha az çeker , çekiş borusuna yakın yerden daha çok çeker yerine, en uç noktadan çekilen su, boruların tamamını dolaşacağı için daha uzun sürede kapaktaki tepe filitreye ulaşır demek daha doğru.


cömert-istanbul2013-01-02 03:58:28

Beğenenler: [T]187983,flamboyant[/T]
Teşekkür Edenler: [T]187983,flamboyant[/T]
+1: [T]187983,flamboyant[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cafedoganÇevrim Dışı

Kayıt: 20/03/2011
İl: Usak
Mesaj: 74
cafedoganÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2013 22:51
Güzel çalışma tebrikler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akyunusÇevrim Dışı

Kayıt: 14/09/2016
İl: Kocaeli
Mesaj: 21
akyunusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ağustos 2018 17:09
Elbette dikey boruya yakın olan deliklerdeki emiş gücü fazla olacaktır. ancak zamanla tortu birikmesiyle o başlangıçtaki delikler daralacak ve sarmalın uc kısımlarındaki delikler devreye girecektir. Güzel çalışma tebrikler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir