Yurtdışında Bir Akvaryumcu


ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2008 12:33
[Quote]Hi,

We are discussing a topic about foreign aquarium shops. Some of our members who lives outside my country tells us that in most countries aquashops donot accept returning the fishes you have bought and they donot buy your fishes or give any item related to fishes for example food . What about your LFS policies about these events? Do you have any chance to sell your fishes you breed in your tank to your LFS ? Or they just housing your fishes in their tanks to sell customers and pays you ? Any information will be wellcomed Thanks
[/quote]
 
Kısa çeviri: Yabancı ülkelerde bulunan akvaryumcular hakkında bir konu üzerine tartışmaktayız. Bazı yurtdışında yaşayan üyelerimiz akvaryumcularının balık iadesini kabul etmemelerini veya örneğin yem karşılığı balık almadıklarını belirtmişlerdir. Bu olaylar konusunda sizin akvaryumcuların politikalrı nelerdir? Kendi ürettiğiniz balıklarınızı akvaryumcunuza satabiliyor musunuz? Ya da balıklarınıza boş bir akvaryum ayarlayıp sattıktan sonra size ödeme yapıyorlar mı? Her türlü bilgi memnuniyetle karşılanacaktır.
 
[quote]This is situation in Serbia.Its hard to get new fishes in case those you bought had died.About selling to LFS or give any related item - depends of a LFS, some do some not.I think that is a question of personal relation and trust,but they prefer to give food for excange than money.Anyhow, I dont have much trust in sellers in my country[/quote]
 
 
Kısa ceviri: Bu Sırbistandaki durumdur. Yeni aldıgınız balığın ölmesi durumunda onun yerine yenisini almanız cok zor. Akvaryumcuya satıp karşılıgında yem alma gibi durumlar  akvaryumcunuza bağlıdır.Bazıları alır bazıları almaz.  Benim düşüncem  kişisel ilişki ve güvene bağlıdır. Ama yem vermeyi para vermeye tercihe ederler. Ülkemdeki satıcılara cok güvenmiyorum.
 
 
[quote]Depends on the LFS, but most of them in my area will give you store credit for the fish[/quote]
 
Kısa Çeviri:Amerika: Akvaryumcunuza bağlıdır., ama benim bölgemdeki birçok akvaryumcu dükkan kredisi vermektedir balıklar için.
 
 
[quote]In my part of Canada, you can sell local or to LFS for cash or credit[/quote]
 
Kısa Çeviri:Kanadada bulundugum bölgede balıklarınızı yöresel akvaristlere veya akvaryumcunuza para veya kredi karşılığı satabilirsiniz.
 
 
Dip not: Kısaca birkaç yabancı forum üyelerinin görüşlerini yazdım. durumu özetlemek gerekirse gelişmekte olan ülkelerde bu tür alışveriş zor olmaktadır. Ama Kuzey Amerika ülkeleri gibi G7 ülkelerinde bu tür alışveriş kolay olmakta hatta belirtmediğim lokal bölgelerde açık artırma ile balık satışıda gerçekleşmektedir. Bir başka görüşün aksine örnek olarak bir fiyat vermem gerekirse Amerikada bir ticari satıcı "Special-20 2" F1 Tropheus sp. Red Chipimbi These guys are really nice, great red in dorsals and blood red tailstripe coming in on them, these guys are none as the tailstripe Tropheus. These guys were raised in Burundi, Africa and have beatiful color. This special is for Trophs.com members only, the group of 20 for $250 instead of $300" burada yaklaşık 5 cm lik 20 adet F1 Red Chipimbi Burundide yetiştirilmiş şekillerini ve renklerini almış balığın fiyatının forum üyelerine satışı 250$ dır. 315 YTL civarına geliyor. Bölü 20 tanesi 15 yTL ye geliyor. Bu fiyatta bence pahalı değil. Enazından Avrupadaki kadar yüksek değil. Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

discus1453Çevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 01/11/2006
İl: Ankara
Mesaj: 16
discus1453Çevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2008 13:24
Öncelikle paylaşım için teşekkürler. Yalnız birkaç noktayı belirtmeden geçmek doğru olmaz diye düşünüyorum. Ülkemizde bu denli bir yatırım yapılsa ve bu çapta bir mekan açılsa neler olur? Biraz mizahi, biraz gerçekçi düşünelim şimdi.
 
1. "Ya abi allahın balığı bu fiyat olur mu beee."
2. "Abi peki bunlar birlikte hiç mi yaşamaz?"
3. "Şunlara bir son fiyat ver de ayağımız alışsın."
4. "Tamam abi bana anlatma ben de üretiyorum, geçen lepistesim doğurdu"
 
Bunlar ilk bir dakika içinde aklıma gelenler.
 
Peki bu mekanı açan dürüst iş yaparsa?
 
Birinci adım,
 
Elektrik, su, vergi, ısınma gideri, ssk, kira derken boğulur. Bu kadar yerleştikten sonra mal sahibinin gözü parlar ve istediği zammı yapmazsa "Almanya'dan oğlu gelir".
 
İkinci adım
 
Bir zaman sonra, ayakta kalma çabası ile dürüst esnafımız, kendisinden ucuz satan komşu dükkanın bavul ticaretini öğrenir ve ona yönelir. Giderler arttıkça bilinçsiz hobiciye "yeter artık benim de çoluğum çocuğum var" deyip çakmaya başlar çünkü çakmazsa sayın hobici yan dükkandan alış verişe başlar. Veeee bu kısır döngü böyle gider.
 
Üçüncü adım,
 
Hobici bağırır, etrafı hobiye küstürür, hobi geriler.
 
Dördüncü adım,
 
Biz burada resim yayınlarız.
 
 
 
 
Son söz
 
Bu kadar olumsuzluğa rağmen hala bu işi dürüstçe yapan arkadaşlara en içten saygılar. Siz heykeli dikilecek insanlarsınız. Yalnız hobici bilinçlenmediği sürece biz hep resim yayınlayacağız.
 
Saygılar.
 
 
             Ümit Bey e bende teşekkür etmek istiyorum ,malesefki bizim insanımızın içinde oldugu bir buhran var istiyorlarki biz elimizi suya sabuna dokunmadan gezip görecegimiz yerler ,yapılsın bizim akvaryumcularımız pis ( temizide var diyen var) ama temiz olan yerlere gidince fiyatlar kazık pis olan yerdeki adam zaten hayatından bezmiş pazarlık pazarlık pazarlık,
           " abi şurada şu fiyat sen neden o fiyata satmıyorsun ayıp oluyor ama biz hep senden alış veriş yapıyoruz " bunu diyen adamında oradan ilk alış verişidir mutlaka,abi sende pahalı (saglıklı balıga hemen çamur hazır) zaten bu balıklarda hastaya benziyor,senden aldıgım balıgın rengi eve gidince hoşum gitmedi getireyimde degiştireli be abi,zaten ben istemiyorum çocuklar bakıyor aman sende uzatma işte yarı fiyatına ver ne olacak sanki altı üstü bir balık kaça alıyorsunuz zaten 3 al 20 ye sat,senden aldıgım balık götürür götürmez öldü suya koydum ölü verdi hayvan parasını geri ver,bak ben şunu senden şu fiyata aldım ama şurada daha aşagı bir fiyat verdiler bana paramın üzerini ver,bunu dahada uzatmak mümkün.
             İnsanlar hiç kendilerine sormuyor lar acaba ben bu adama böyle yaparsam bu adam ileriye dönük bize yenilikler sunar mı yoksa aman be saglıgım mı önemli iki kuruş paramı diye dükkanımı kapatır.Smile müşteri istedigi fiyata malzemesini satmayan satıcıya küser ve bir daha gelmez.
              Peki hiç sordunuz mu kendinize biz neden böyle yapıyoruz tabi yapmayanları tenzi ederim.
              Böyle yerlerin ülkemizde olması imkansız arkadaşlar çünkü böyle bir yerin elektrik su vs. giderlerini aldıgınız malın üzerine yansıtılmasını ne siz istersiniz nede bu tesisi kuran gariban vatandaş 3 gün sonra girdigi bunalımdan çıkabilir.
             Burada yazdıklarımla kimseyi zan altında bırakmıyorum bırakmak ta istemiyorum çünkü bizim ülkemizi geliri düşük alıcının da yapacagı bir şey yok açıkçası satıcının da onun için elimizdekilerin kıymetini bilelim bu bize yeter.
         Herkese iyi günler.SAYGILAR
discus14532008-03-25 14:14:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

selcukkckÇevrim Dışı

Kayıt: 15/08/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 342
selcukkckÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2008 13:46
[QUOTE=sivaslisesi] [QUOTE=unotim123]Bu düzeylere ulaşabilmemiz için sanırım daha çok zamana ihtiyaç var.[/QUOTE] Bu düzeylere biraz fazla masrafla ulaşılıyorSmile[/QUOTE]

Bilgi birikimi önemli olan, bilmediğiniz türleri ve bitkileri ne kadar paranız olursa olsun almazsınız doğal olarakta satamazsınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

montanaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/10/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 224
montanaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2008 14:10
Türkiye'de bu tarz yer görmek şimdilik hayal gibi.. Bi kere böyle bir akvaryumcu vücuda getirmek için  bu işi yapan kişinin işi biliyor olması lazım.. Oysa bizim akvaryumcularımız tam bir amatör.. Gerçi içlerinde istisnalar da yok değil hani..

Umarım böyle düzenli ve göz zevkimizi okşayan akvaryumcuları ülkemizde de görme şansına erişiriz..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

selcukkckÇevrim Dışı

Kayıt: 15/08/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 342
selcukkckÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2008 16:32
[QUOTE=montana]Türkiye'de bu tarz yer görmek şimdilik hayal gibi.. Bi kere böyle bir akvaryumcu vücuda getirmek için  bu işi yapan kişinin işi biliyor olması lazım.. Oysa bizim akvaryumcularımız tam bir amatör.. Gerçi içlerinde istisnalar da yok değil hani..

Umarım böyle düzenli ve göz zevkimizi okşayan akvaryumcuları ülkemizde de görme şansına erişiriz..
[/QUOTE]
 
Merhaba, tespitiniz benim düşüncemi gayet iyi bir şekilde anlatıyor. Bu hobinin gelişimi için öncelikle bizlerin akvaryumcu ve pet mağaza sahiplerini buna ikna etmeliyiz, bu işi yapıyorsanız bunları bilmelisiniz tabirinde. Çoğu orta düzeyli hobici akvaryumcuya bir şey sormak gibi bir gereksinimi olduğunu sanmıyorum, sebep olarak akvaryum forum sitelerinde yapılan bilgi paylaşımı son derece iyi bir şekilde bilgilendiriyor hobicileri. Pet market sahiplerinide aramıza katılarak bu bilgi paylaşımına katılmaları konusunda onları ikna etmeliyiz. Ben bir akvaryumcuya girdiğimde bana bitki gelişimi için güzel bir kum verin dedğimde qartz kumu önerirse o pet markete bir daha mecbur kalmadıkça gitmemeyi tercih ediyorum.
selcukkck2008-03-25 16:33:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cemilaltanÇevrim Dışı

Kayıt: 19/06/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 2
cemilaltanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2008 18:44
Merhaba arkadaşlar,  bu resimdeki akvaryumcu hangi ülkede?acemi412008-04-06 00:45:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lithobatesÇevrim Dışı

Kayıt: 29/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 167
lithobatesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2008 19:23
[QUOTE=discus1453]Öncelikle paylaşım için teşekkürler. Yalnız birkaç noktayı belirtmeden geçmek doğru olmaz diye düşünüyorum. Ülkemizde bu denli bir yatırım yapılsa ve bu çapta bir mekan açılsa neler olur? Biraz mizahi, biraz gerçekçi düşünelim şimdi.
 
1. "Ya abi allahın balığı bu fiyat olur mu beee."
2. "Abi peki bunlar birlikte hiç mi yaşamaz?"
3. "Şunlara bir son fiyat ver de ayağımız alışsın."
4. "Tamam abi bana anlatma ben de üretiyorum, geçen lepistesim doğurdu"
 
Bunlar ilk bir dakika içinde aklıma gelenler.
 
Peki bu mekanı açan dürüst iş yaparsa?
 
Birinci adım,
 
Elektrik, su, vergi, ısınma gideri, ssk, kira derken boğulur. Bu kadar yerleştikten sonra mal sahibinin gözü parlar ve istediği zammı yapmazsa "Almanya'dan oğlu gelir".
 
İkinci adım
 
Bir zaman sonra, ayakta kalma çabası ile dürüst esnafımız, kendisinden ucuz satan komşu dükkanın bavul ticaretini öğrenir ve ona yönelir. Giderler arttıkça bilinçsiz hobiciye "yeter artık benim de çoluğum çocuğum var" deyip çakmaya başlar çünkü çakmazsa sayın hobici yan dükkandan alış verişe başlar. Veeee bu kısır döngü böyle gider.
 
Üçüncü adım,
 
Hobici bağırır, etrafı hobiye küstürür, hobi geriler.
 
Dördüncü adım,
 
Biz burada resim yayınlarız.
 
 
 
 
Son söz
 
Bu kadar olumsuzluğa rağmen hala bu işi dürüstçe yapan arkadaşlara en içten saygılar. Siz heykeli dikilecek insanlarsınız. Yalnız hobici bilinçlenmediği sürece biz hep resim yayınlayacağız.
 
Saygılar.
 
 
             Ümit Bey e bende teşekkür etmek istiyorum ,malesefki bizim insanımızın içinde oldugu bir buhran var istiyorlarki biz elimizi suya sabuna dokunmadan gezip görecegimiz yerler ,yapılsın bizim akvaryumcularımız pis ( temizide var diyen var) ama temiz olan yerlere gidince fiyatlar kazık pis olan yerdeki adam zaten hayatından bezmiş pazarlık pazarlık pazarlık,
           " abi şurada şu fiyat sen neden o fiyata satmıyorsun ayıp oluyor ama biz hep senden alış veriş yapıyoruz " bunu diyen adamında oradan ilk alış verişidir mutlaka,abi sende pahalı (saglıklı balıga hemen çamur hazır) zaten bu balıklarda hastaya benziyor,senden aldıgım balıgın rengi eve gidince hoşum gitmedi getireyimde degiştireli be abi,zaten ben istemiyorum çocuklar bakıyor aman sende uzatma işte yarı fiyatına ver ne olacak sanki altı üstü bir balık kaça alıyorsunuz zaten 3 al 20 ye sat,senden aldıgım balık götürür götürmez öldü suya koydum ölü verdi hayvan parasını geri ver,bak ben şunu senden şu fiyata aldım ama şurada daha aşagı bir fiyat verdiler bana paramın üzerini ver,bunu dahada uzatmak mümkün.
             İnsanlar hiç kendilerine sormuyor lar acaba ben bu adama böyle yaparsam bu adam ileriye dönük bize yenilikler sunar mı yoksa aman be saglıgım mı önemli iki kuruş paramı diye dükkanımı kapatır.Smile müşteri istedigi fiyata malzemesini satmayan satıcıya küser ve bir daha gelmez.
              Peki hiç sordunuz mu kendinize biz neden böyle yapıyoruz tabi yapmayanları tenzi ederim.
              Böyle yerlerin ülkemizde olması imkansız arkadaşlar çünkü böyle bir yerin elektrik su vs. giderlerini aldıgınız malın üzerine yansıtılmasını ne siz istersiniz nede bu tesisi kuran gariban vatandaş 3 gün sonra girdigi bunalımdan çıkabilir.
             Burada yazdıklarımla kimseyi zan altında bırakmıyorum bırakmak ta istemiyorum çünkü bizim ülkemizi geliri düşük alıcının da yapacagı bir şey yok açıkçası satıcının da onun için elimizdekilerin kıymetini bilelim bu bize yeter.
         Herkese iyi günler.SAYGILAR
[/QUOTE]

Düşüncelerinize katılmıyorum, bilinçli bir akvarist zaten çoğu canlının aşağı yukarı fiyatını bilerek gider. Ancak balıklar da biz de olduğu gibi piyasada yok diye anormal fiyatlara da satılmaz.  Bu güne kadar  gerçekten bu işi gerçekten bilimsel olarak yapan amacı 3-5 kuruş fazla koparmak olmayan tek bir akvaryumcu gördüm zaten alışverişimi de artık oradan yapıyorum. Bizim karşı çıktığımız nokta aslında akvaryumculardaki balık,yem çeşitliliği azlığı değil.  Tahmin ediyorum ki yurtdışındaki bütün akvaryumcularda bu şekilde nadir balıklarla dolu değil. Ancak karşılaştığımız tavır, sürekli para koparma düşüncesi bizleri hobiden soğutmaya yetiyor. Su testi istediğinizde size C02 tableti veren ardından bu test değil dediğinizde su testleri tatlı su akvaryumunda olmaz diyenler, bir çift lithobatese 100 liradan fazla isteyenler bizleri hobiden soğutuyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2008 19:37
Olay budur bence işte akvaryumculuk budur 10 numara bir işletme tebrikler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bursa Aqua FarmÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 13/11/2006
İl: Bursa
Mesaj: 164
Bursa Aqua FarmÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2008 22:42

Bu akvaryumcuyu görünce hemen ilgi ile seyrettiğimiz milli takım maçlaı aklıma geldi yabancı ülkelerin bazı oyuncuları avukat,marangoz,bankacı... gibi farklı mesleklere sahipler ama çıkıp sahada daha başarılı olabiliyorlar çünkü onlar bizim oyuncularımız kadar olaya ticari yaklaşmıyorlar bu da onlara doğal olarak başarıyı getiriyor bu akvaryumcuda gördüğüm kadarıyla temizliği ön planda tutup doğaya uygun akvaryumlar yapmış ki insanlar görüp almaları ve bu hobiyi yapmaları için nedenleri olsun, fakat bizde malesef olay yine çok basit sat alsın ve ölsün o adamda akvaryumcuya birdaha gitmesin mantığı daha ağır geliyor tabi bu benzetme benim şahsi fikrim ülkemizdede iyi ve bilinçli akvaryumcular var ancak yüzdesi çok az.

Teşekkür ederim paylaşımınız çok güzel olmuş..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2008 00:39
Uzun suredir forma girmiyordum ama bu konuda kayitsiz kalamadim.Ben hem yurtdisinda kalmis hem de Turkiye'deki akvaryumculari bilen bir kisi olarak soyle dusunuyorum.Turkiye'de akvaryum hobisinden insanlari uzaklastiranlar yine balikcilardir (Bilerek balikci diyorum cunku akvaryumcu biraz sonra yazacaklarimi yapmaz ).Bindikleri dali kendileri kesiyorlar.Vatandas cocuguna hayvan sevgisi asilamak icin giriyor bir hayvan dukkanina(Turkcesi bu).Cocuk illaki birsey alacak.Baliklar civil civil.Alalim bari hanim kucugunden bir akvaryum.Nasil olsa kredi karti cuzdanda her bankanin var.Vatandas bilincsiz.Satici onu hemen anlamadigini anliyor.Kurnaz ya.Kampanya var akvaryum ,kum,isitici,filtre,manzara bir de su ilaclar ......lira.Hem 5 taksit.baliklarda ucuz .Hepsi su kadar.Sevincle aliniyor hepsi baliklarda ayni gun atiliyor suya. Ertesi gun butun baliklar cope akvaryum bodruma cocugun hayalleri bir baska bahara.Avrupa'da hangi akvaryumcu ayni gun baliklari da verir.Sana derki:Bayim akvaryumu alacaksin su ilaclari suya katacaksin bana 21 gun sonra gel balik al.Tabii sebebini de aciklar.Sebebini akvaryum com uyeleri zaten biliyor.Balikci sebebini bilmiyor veya biliyor da isine gelmiyor.Adam gider baska yerden alir baligi yahu.Adamin parasi var acmis bir hayvan dukkani.Nerede var % 100 kar.Lepistesi al 75'e sat 150'ye.Nerede kaldi o cocugun hayalleri.Eskiden tavan aralari simdi bodrumlar tozlanmis akvaryumdan gecilmiyor,bunun sebebi balikcilardir.Akvaryumcular zaten bu yazdiklarimi uzerlerine alinmazlar.Ben gidince onlarin yanina yarin gene cayimi ismarlarlar.Helal olsun Ali abi dogru soylemissin derler.Ona gore degerli dostlar akvaryumc u mu balikci mi? siz de hayvan dukkaninizi buna gore secin.Birgun siz de o cocugun durumuna dusebilirsiniz bir baska sekilde.
NOT:Arkadaslar klavyeden dolayi hepinizden ozur dilerim,dizustunde yazdim masa ustunu kullanmak icin sabahi bekleyemedim.Malum yarin pazar cogumuz hayvan dukkanlarini ziyaret edecegiz.
Saygilar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir