Yüksek KH,Gh ve pH


UzayÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 201
UzayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2008 17:36

Merhabalar,

 

Biraz uzunca oldu kusura bakmayın. Biraz fazla detay yazmamın sebebi hem problemin çıkış kaynağını tespitinizde yardım etmesi hemde çözüm önerilerinizi daha rahat verebileceğiniz düşüncesidir. Tabii yanlış yaptığım diğer uygulamalar için de uyarırsanız sevinirim.  

Yaklaşık 2-3 haftadır, çeşitli zamanlarda (su değişiminden önce, birkaç gün sonra ve mayalı sistem C02 imi yeniledikten sonra vs..) ölçümler yaptım.

 

Sonuçlar;

pH 7-7.5 / KH 12-13 / GH 8-9 (Hagen Nutrafin testlerini kullandım)

 

Akvaryum ile ilgili bilgiler; (olabildiğince çok bilgi vermeye çalıştım)

Hacim: 120 lt

Işık 75 watt (bir adet aquarella, iki adet grolux ve bir adet T5 aquastar)

Filitre; 4 bölmeli iç filitre (Bluwave 05)

Su değişimi; 25%

Gübre; Mayalı sistem (Onur Uygun Bey in tarifne göre 2,5 lt pet şişe) ,iki haftada bir yeniliyorum, brightwell florinmulti (haftada 3 gün, birer gün aralıkla 5 ml (bir kapak), Seachem excel (ikinci hafta gübre verdiğim günler), şimdilik tablet/misket gübre kullanmıyorum

Taban; Kuartz Kum ve altında lav kırığı

Dekorasyon; tuz ruhu testinden geçmiş iki adet kaya ve nerdeyse akvaryumun 10-20%  kaplayan kütük

Bitkiler; Hygorphila corymbosa (çeşitli varyeteler) (yaprak dökme problemim var), cryptocoryne undulata, Cryptocoryne wendtii "brown", micranthemum umbrosum (yetersiz ışıktan ölmeye başladılar), anubias nana ve afzelli, alternanthera reineckii (yaparak dökme problemi),java moss ve dev saz.

 

Okuduğum kadarıyla, yüksek pH ve KH ı düşürmek için R/O uygulanmış su ile değişim (ne yazık ki bu imkanım yok) ve torf öneriliyor (sera super peat). Düşürmek için başka bir yöntem var mıdır? Eğer torfdan başak bir yöntem yok ise, iç filitredeki bioball ların yerine koymayı düşünüyorum, uygunmudur? Torf dan dolayı meydana gelecek su bitkilerin ışık almasını azaltır mı? zararı olur mu?

Bu uzun yazı için tekrardan kusura bakmayınUtangaç.
Teşekkürler,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2008 18:50
Merhaba. Aslında sadece KH değerinizin yüksek olması (GH' ın yüksek olmaması) sizi RO almaktan kurtarıyor. Size gereken KH' ı düşürecek bir ürün. Böylece pH' ınızda düşecektir zaten.

Bu anlamda torf, kullanabileceğiniz bir ürün. Kullanmayı düşünürseniz mutlaka akvaryum için üretilmiş torflardan almanızı ve filtre içinde kullanarak kullanım miktarını ve yenilenme sıklığını testlerle iyi ayarlamanızı öneririm ki KH değeriniz sürekli istediğiniz düşüklükte kalsın. Torfun suyunuzu hafif sarımtırak bir renge sokacağını unutmayın. Bu renk değişimi ışık girişinide bir miktar engelleyecektir ama ışıklandırmanız yeterli gözüküyor, bu açıdan çok sorun olacağını sanmıyorum. Asıl sorun, oluşacak rengin hoşunuza gitmemesi olabilir.

Torf dışında piyasada pH/KH düşürücü, pH düzenleyici gibi isimlerle satılan sıvı ve katı birçok ürün var. Ph düşüren ürünler bu işlemi genellikle KH düşürerek yaptıklarından hepside işinizi görecektir. Katı olan ürünleri (bildiğim kadarıyla Seachem firmasının "Acid buffer" ürünü var) yine filtre içinde, miktarını ve yenilenme süresini testlerle ayarlayarak kullanılabileceğiniz gibi sıvı ürünleride değişim yapacağınız suya katarak yine testlerle istediğiniz sonucu elde edebilirsiniz. Bu ürünleri kullandığınızda torftaki gibi suyunuzun sararmayacak olması avantajlı bir durum.

Burada dikkat etmeniz gereken, -elinizde testler olsa bile- katı ürünleri (torfda dahil) çok az miktarla kullanmaya başlamanız ve sıvı ürünleri doğrudan ana tankta kullanmamanız gerektiğidir. Ani KH düşüşüne bağlı oluşacak pH düşüşü tankınızdaki tüm canlı hayatını ciddi şekilde tehdit edebilir.

Son olarak kullandığınız sıvı gübre (Brightwell florin-multi) oldukça iyi fakat nitrat ve fosfat içermeyen bir gübre. Bu aslında iyi birşey; çünkü bu maddeleri testlerle ölçerek katmak daha doğru. Sizinki gibi yeterli ışığa sahip ve CO2 ilavesi yapılan bir tankta -organik yüke bağlı olarak- dışarıdan düzenli nitrat ve fosfat eklemesi yapmanız gerekebilir.  Ayrıca yine gübrenizde -diğer markalara oranla daha fazlada olsa- potasyum miktarıda malesef yetersiz kalıyor, mutlaka dışarıdan düzenli potasyum ilavesi yapmanızı öneririm.
mustafaerdogar2009-01-20 08:47:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UzayÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 201
UzayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2009 19:12
Merhaba, son mesaj dan bu yana, yaklaşık 3 aydır (zaman nasıl da çabuk geçiyor) bir kaç metod denedim ama ne yazık ki KH ı hala düşüremedim.
İlk denediğim yöntem torf oldu. Eheim ın filitre için üretmiş olduğu torflardan alıp 4 bölmeli iç filitremin, bir bölmesine koydum. Fakat ciddi oranda debi düşmesinden dolayı, bir işe yaramadı. Daha sonra ISTA nın KH ı düşürmeye yarayan Katyonik reçine sini (cation resin) tavsiye üzerine kullanmaya karar verdim. Filitrede debi problemi yine oluşmasın ve daha kontrollü olsun diye, reçineyi dinlendirme tankında kullanmak aklıma geldi. Ve bu amaçla 80 lt lik bir cam cama dinlendirme tankı yaptırdım. Ozmoz sistemlerinde de zaten bu tip reçineler kullanılıyormuş. Çakma filitre yapıp suyu bu filitreden geçirdikten sonra dinlendirme tankıma alma amaçlı çeşitli lt lerdeki şişelerin tabanlarını kesip elyaf+reçine+elyaf koydum ve tanka sabitledim. Filitreden geçen su miktarı az olsun diye, 30 lt/saat olacak şekilde, musluğu kısmama rağmen (zaten daha fazla kısma imkanı yok) bir türlü işe yaramadı. En son çare olarak kimyasal kullanmak kaldı. Açıkcası çok tercih ettiğim bir şey değil. Eksik yaptığım veya yanlış yaptığım bir konu var mı?
Merak ettiğim ikinci konu ise, İstanbul Maltepe de oturuyorum eminim bu bölgede bitkili akvaryum sahibi olup KH ölçümü yapan mutlaka vardır, herkesde aynı değer mi çıkıyor?.Musluk suyu için benim ölçtüğüm değer 12-15 arası.
Uzunca bir mesaj olduğu için kusura bakmayın. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.       

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2009 02:50
Asit eklemek, iyon reçinesi kullanmak vs. uzun vadede suda tuzlanmaya sebep olur. En kısa, kesin ve güveniliryol saf su eklemektir.

RO sistemlerinde kullanılan reçine saf suyu mineralce zenginleştirip içilebilir hale getirmektir. Yani sizin kullanım amacınızın tam tersi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UzayÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 201
UzayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2009 21:41

Onur Bey, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

 

Merak edip, İski nin su kalite raporlarını inceledim. Sertlik (CaCO3 olarak) 2005 yılında 77 mg/lt, 2008 yılında ise 162-171 mg/lt (Ömerli barajı,Kasım verisi). Ne yazık ki su sertliği her yıl artmış.   

  

Benim elimdeki reçine, RO sistemlerinde kullanılan, çeşitli reçinelerden birisi olan katyonik reçine. Öğrendiğim ve anladığım kadarıyla, reçinenin çalışma mantığı iyon alış verişi ile sertliğe neden olan karbonat(CO3) ve bikarbonat (HCO3) iyonlarını, reçinenin bünyesine alıp, Na iyonu nu suya vermek.Dediğiniz gibi, sonuç olarak sudaki tuzluluk oranı artmaktaymış. Okuduğum tüm kaynaklarda, tek çözümün, RO veya deionizer kullanıp, musluk suyu ile karıştırılması ve sonucunda istenen GH (genel sertliğe) ve KH (Karbonat sertliği) a ulaşılabileceği söyleniyor.

 

CO2 tablosundan gördüğüm kadarıyla KH nekadar yüksek ise (pH kontrol cihazı kullanıldığı durumda) o kadar fazla CO2 vermemiz gerekiyor. Doğru mu?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2009 22:10
Katyonik reçineler KH' a etki etmezler. Doğrudan GH' a etki ederler. Yani sudaki Ca ve Mg' u alıp yerine Na verirler. Kısacası GH değerinizde bir sorun yoksa  (ki su raporundan GH' ın 8-9 dgh civarında olduğu görülüyor; 10' dan küçük oldukça özel balıklar hariç problem olmayacaktır) reçine kullanmanıza gerek yok. KH düşürmek için torf işinizi görmüyorsa yukarıdaki mesajda yazdığım diğer bir yol olan kimyasal kullanımını su dinlendirme tankınızda bir deneyin  (yazdığım yöntemler normalde iş görmeliydi; biryerlerde başka bir problem olmalı) Oda olmaza RO almanız en iyi yol olabilir.

Katyonik reçinelerde bazı ön işlemlerden geçirilerek sodyum vermesinin önüne geçilebileceği ile ilgili aşağıdaki linkte bir araştırmam olmuştu. Yalnız denemediğim ve riskli bulduğum için kimseye önermedim. Dilerseniz bir inceleyin.

http://www.akvaryum.com/Forum/kaynatarak_su_yumusatma_k170184.asp

[QUOTE=Uzay]
CO2 tablosundan gördüğüm kadarıyla KH nekadar yüksek ise (pH kontrol cihazı kullanıldığı durumda) o kadar fazla CO2 vermemiz gerekiyor. Doğru mu?
[/QUOTE]

pH' ı kaçta tutmak istediğinizede bağlı bir durumdur. Genellikle yüksek KH ile birlikte pH' da yüksek çıkacağından pH' ı daha çok düşürmeniz gerekecek ve evet, daha çok CO2 vermeniz gerecek.
mustafaerdogar2009-01-27 22:29:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2009 01:10
Aslında bahsettiğiniz reçinenin davranışı aynen zeolitteki gibi iyon değişimidir. kalsiyum karbonat ve magnezyum bikarbonat gibi maddelerin içindeki kalsiyumve magnezyumu alıp bunun yerine karbonat ve bikarbonatlara sodyum bağlıyor.

Sodyum ise bitkili akvaryumda kullanılamayıp gereksiz yere çözünmüş toplam katı madde oranını arttırıyor. KH değişmezken bitkiler için gerekli olan Ca ve Mg'nin toplam derişimdeki rolleri azalıyor. Buysa pek istenmeyen bir durumdur.
onuruygun2009-01-28 01:11:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir