Yosunsuz Akvaryum İçin Aydınlatma Önerisi
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2013 21:52
Yaklaşık olarak bir yıldır bitkili akvaryum oluşturmaya çalışıyorum. Akvaryumum GxDxY 100x35x43 ve ortalama 100 litre su almakta. İçindeki bitkiler tilki kuyruğu, bacopa, java moss, crypto, dev saz, java fern, limon ve çınar. Haftalık %20 su değişimi yapmakta ve sıvı gübre kullanmaktayım. Zemin dere kumu olup misket gübre mevcuttur. Aydınlatma 55watt civarı 8 saat timer la birlikte 6500k philips tasarruflu ampulle yapılmakta. Canlı olarakta karides, canlı doğuran ve tetra türleri mevcut. Balık popülasyonu yüklü denebilir.
Küçük bir ekleme yapmak istiyorum, dış filtre olmayıp iç filtre olarak gap7 iç filtre kullanmaktayım ve hava girişini de tamamen kapattım, sudaki co2yi eksiltmesin diye.
Akvaryumumda kurduğum günden beri crypto ve java moss lar haricinde bitkilerim gelişmiyor. Besin eksikliğindendir dediler sıvı gübrelere başladım(tunç beyin mikropro,excelpro,potasyum ve demir), aydınlatmayı artırdım bu seferde saç sakal yosunları baş gösterdi. Yosunlardan kurtulmak için 2 günde bir %30 su değişimi ve black moli, karides hatta 10 tanede garra rufa aldım ama nafile. Baktım baş edemeyeceğim, yosunlarla yaşamaya alıştım.
Tüm bunlara rağmen ne yosundan kurtulabildim ne de bitkilerim gelişim gösterdi. Artık son çare aydınlatma. Bu seferde olmazsa bitkili akvaryum işinden vazgeçeceğim. Sizden ricam böyle bir low tech akvaryum için, yosunlarıda azdırmadan kullanabileceğim aydınlatma önerilerinizdir. Mümkünse marka, watt, kelvin, lümen vs detaylı önerilerinizi bekliyorum.
Küçük bir ekleme yapmak istiyorum, dış filtre olmayıp iç filtre olarak gap7 iç filtre kullanmaktayım ve hava girişini de tamamen kapattım, sudaki co2yi eksiltmesin diye.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2013 10:38
Mustafa Bey,
Aydınlatmanız aslında tankınız ile orantılı denebilir ama Watt hesabı ne kadar doğru bilemem. Ben 60cm akvaryumda 55cm PLL florarsanlardan kullanıyordum tabanda glosso çok rahat gelişiyordu.Akvaryumuzda testler yapıp öyle karar vermelisiniz . Nitrattan dolayı yapıyor yada gübre aşırı geliyor.Balıklarınıza çok yem atıyorsunuz herhalde . Tankınıza nitratı çok iyi tüketen pistia , lemma minor gibi su üstü bitkileri ekleseniz daha iyi olur kanısındayım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir