Yoksa Siz Halâ Dip Mi Çekiyorsunuz?


Gökhan GülÇevrim Dışı

Kayıt: 28/02/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 50
Gökhan GülÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2014 16:08
Öncelik ile herkese sağlıklı balıklar dilerim yaklaşk 17 18 yıldır hobinin içindeyim birçok tür besledim en son Tropheusda karar kıldım ve balıklar hakkında bilgiler araştırdım makaleler okudum üstüne basa basa hemen hemen herkes dip çekiminin şart olduğunu beyan etmişlerdi yazılarında diğer beslediğim türlerde hiç dip çekimi uygulamadım ama tecrübe daha önemli olduğu için yazılanları uygulamaya çalıştım.

F1 balıklarla tropheus serüvenine atıldım 1 2 sene F1 yavru büyüttüm  haftalık dip çekimleride ihmal etmedim  sonra f0 beslemeye karar verdim ve çok değerli çok güzel balıklara sahip oldum altın gibi değerliler benim için yani nazar değiyor diye forumdan resimlerini sildim öyle diyim :) herşeylerini tam yaptım her zaman dip çekimlerini eksiksiz yaptım ve o zaman hatamın farkına vardım alışmamış hele hele f0 balıklarda tam bir cinayet dip çekimi!

 Her dip çekimi yapışımda balıklar hep stres dansı yapmaya başladı alışırlar alışırlar diye bekledim ve balıklarımın hepsi stresten hasta olmaya başladılar huzurları gitti yemden kesildiler hepsi ölecek sandım tedaviye başladım Allaha çok şükür kurtardım halen birtanesi kendine gelmedi diyebilirim hatta inşh. Oda kendine gelecek ve dip çekimi yapmayı bıraktığım günden beri balıklarım huzurlu ve sağlıklı renkleri yerinde kendi şahsi fikrim dip çekimi faydalı değil zararlı bence iyi bir filtrasyon kurdum ve artık dipte dışkıda kalmıyor.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zupermenÇevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 216
zupermenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2014 10:32
Arkadaşlar konuya başka bir konu dahilinde muhattap oluyorum. Okuduklarıma gerçekten inanamıyorum. Benim bildiğim tek bir hsyvan var kendi pisliğinin içinde yaşayan oda domuzdur. Şu bir gerçek bitkili bir tankınız var ise dipteki pislikler bir dereceye kadar alınmayabilir. Yada iyi bir su sirkilasyonu ve mekanik filtre yapatsanız ki filtre temizliği şarttır. Gene bir dereceye kadar. Yazan arkadaşlar iyi bir filtre ve ciklet türlerinden bahsediyorlar. Ben dip çekmiyorum diye sizin karıştırdığınız şu diote kumda oluşan mikro organizmalar akvaryumu ayakta tutan en önemli kaynak şöyle ki bitkiler bile azotu direkt sudan alamazlar 3 ana maddeyi kökleriyle dipten alırlar kibuda azottur. Bu kadar bilgi sahibi insanlara şimdi azotun nasıl olduğunu anlatmıyayım. Bu azot bitkiye kumda oluşan mikri organizmalar tarafından iyon değişikliği ile alınır yani bitki direkt sudan alamaz. Bu mikro organizmalar kumun alt kısmında oluşur. Lakin şu bir gerçektir 6 aydan sonra sayıları hızla artar. İşte bu noktadan sonra suda nitrat ve amonyak oluşumu sen ne yaparsan yap hızlanır bir yıl sonra akvaryum suyu asidik olmaya başlar işte bu yüzden filtrendeki elyaf ilk başlarda bir ay gidiyorsa bu bir haftaya kadar iner. Toparlıyacak olursak ister filtreyle ister su degişimlerinde yada farklı makinelerle dip çekimi şarttır. Akvaryumda tabanında malzeme olmayanlar ile tabanda kaya, kütük olan ve uzun süre akvaryum sahibi olanların yapmasıda farklılık gösterir. Almadığınız balık dışkıları suyun kalitesini buraya dikkat nitrat, amonyak demiyorum suyun kalitesini bir süre sonra bozar. Balıklar sitrese girecek diye bunu yapmamak hele ki sitrese giriyirlar tezini savunmak gerçekten garip. Tekrar ediyorum. Kendi pisliğinden faydalanan tek hayvan domuzdur. Dio temizliği yapın kardeşlerim. Yoksa yaşayacağınız hastalık ve balık kayıpları sizi üzer. Denizde bile balık yetiştirme çiftliklerinin en büyük sorunu balık dışkılarının tahliyesidir. Delinin biri suya taş atıyor, kırk akıllı çıkaramıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2014 13:08
Öncelikle deli benzetmenizin hoş durmadığını ifade etmeliyim. Biz bu tekniklerle hobiyi uzun süredir yürüten akvaristleriz. Bu şekilde birçok sistem kurduk. Elbette ki her sistemde olduğu gibi kendine göre avantaj ve dezavantajları mevcut. Bunları konu içinde dile getirdik ve uygulamanın güvenli sınırlarını çizdik. Kendi içinde kanıtlarını sunduk ve örneklerini uygulamalarını gösterdik. Ayrıca kimseye su değiştirmeyin de demedik.

Konunun tamamını okuma sabrını gösterdiniz mi bilmiyorum. İlerleyen sayfalarda birçok kanıt sunmaktayız.

Yazdıklarınızı okuduğumda oldukça üstü kapalı ifadeler görmekteyim. Tezin savunucuları olarak neyi iddia ediyorsak açıklama yoluna gittik. Bu nedenle eğer bir iddianız varsa buyurun reaksiyonlarını açıklayın. Sadece elementin adını vermişsiniz. Herhangi bir reaksiyondan veya azot döngüsünün farklı basamaklarından bahsetmemişsiniz. Açıklama yaptığınız vakit ben de uygun görmediğim noktalarına karşı tez sunabilirim. Aksi takdirde "gafiller,hainler" söylemlerinden çok uzaklaşamayız. Teşekkür ederim. Rüzgardeğirmeni2014-05-17 13:22:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hersanliÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 06/03/2010
İl: Kocaeli
Mesaj: 893
hersanliÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2014 13:49
Hayri bey, konuda Onur'un dedigi gibi yaptığımız ve önerdiğimiz her yazımızı delillerle kanıtlayarak yaptık. Siz bu konu için aşağıda verdiğim linkte saçma bir konu deyip hobicileri yanlışa itiyorsunuz.  Madem sizce bu konu saçma, sizde bizim konuda yaptıklarımızın saçma olduğunu kanıtlayında biz saçmalayanlar bunu görelim.


hersanli2014-05-17 14:20:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut BaşarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2863
Umut BaşarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2014 14:19
Bu konuyu ilk okuduğumda bende yok ya böyle saçma birşey 0olurmu diye düşünenlerdendim. Zaman zaman balıklarım hastalanıyor ve hatta ölüyordu. Bir ara resmen bıkmıştım ölümlerden.. Her neyse, kemikleşmiş ve esnemeyen doğru bildiğimiz yanlışlara rağmen zamanla yumuşadım. Denedim. Haftalık dip çekimlerimin yerini 2-3 haftalıklar aldı. Sonra aya tamamladım. Bir gün komple tüm kumu temizleyeyim dedim. ''Bir güzel'' kumun içini çektim temizledim. Hiç birşeyi olmayan turp gibi balıklarım sapır sapır sallanıp dökülmeye başladıktan sonra birdaha dip çekersem ne olayım diye kendime söz verdim o gün bu gündür akvaryum tabanıma en ufak müdahale yapmıyorum (1 yıl kadar oluyor). Uzunca süredir de en hassas balıklarım olmak üzere kayıp ve hastalık yaşamadım. Şuanda balıklarımın renkleri de formlarıda muazzam görünmekte. Ben şahsım adına dip çekmemekten memnunum...  Sadece bazı dönemler balıkları tıkabasa doyurduğum oluyor. Haliyle çok fazla dışkılıyorlar ki akvaryumumda balık popülasyonu biraz fazla. İşte o fazla dışkıladıkları zaman yüzeysel olarak sadece o kakaları alıyorum okadar..  Onun dışında high tech bitkilimdeki dökülen yaprakları 3 günde bir topluyor ve su değişimlerimi haftalık olarak aksatmadan yapıyorum yanlız maşrapa ile yüzeyden alarak...

Bu yüzden başta Onur Bey'in öncülüğünde bu konuda emeği geçen herkese birkez daha şükranlarımı sunuyorum.. Umut Başar2014-05-17 14:26:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReDBaRoNÇevrim Dışı

Kayıt: 07/02/2010
İl: Elazig
Mesaj: 334
ReDBaRoNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2014 14:24
Hayri bey sistemim 6 ayı çoktan geçti hiçbir sıkıntı vs..yok.
Konuyu okusaydınız önceki sayfalarda sistemimin videosunu görürdünüz hala aynı şekilde devam ediyor sorunsuz şekilde.Akvaryumumdan 3 çift melek çıkarıdım bir çiftide hala akvaryumda düzenli şekilde yumurtlamaktadır.Yakın zamanda bitkili discusa geçeceğim inşallah gelişimlerini buradan paylaşırım.
Bilimsellikten uzak açıklamanızı talihsizlik olarak değerlendirip konuyu özellikle son sayfalarını okumanızı temenni ediyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CHETEZÇevrim Dışı

[B]10568,3[/B]
Kayıt: 17/01/2013
İl: Izmir
Mesaj: 800
CHETEZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2014 15:13
Eyvah hortladı yine yüzyılın geyiği.. Dip çekim konusu,çekene çekmemek,çekmeyene çekmek olarak yanlış gelmektedir..Bu konuya ben de muhaliftim,gerçi başlığa hala muhalifim..Yani dip çekmek alay konusu gibi gösterilemez..Beni tanıyan tanır bilen bilir,eşim yabancı uyruklu ve uzak doğuda kalmış biri olarak söylüyorum..Uzak doğuda bir çok fuar ve stand gördüm,dolaştım..Balığın;özellikle Flowerhorn ve Discus'un kralları var orda..Birincilik kazanmış özellikle Discuslar ki bu balıkların piyasası 500-600 dolara bile çıkar,bunun sahipleri 1 numaralı kuralın her gün su değişimi ve dip çekimi olduğunu söylediler..Flowerhornlar içinde aynı şeyler söylendi,ancak unutmamalıdır ki,ben uzak doğuda neredeyse içinde Kum olan tank görmedim..Var olanlar ise bitki için vardı..Hagen Siyah,Aquaclay ve Dere Kumu gördüm sadece..
  
  Dip çekmeyi hiddetle savunan arkadaşların tankının geneli Güney Amerikan,ya da Corry tarzı balıklar olduğunu da unutmamak lazım..Yani o balıkların doğasına uygun ortam hazırlamış olabilirsiniz ancak iş Discus balığına gelince bence burada bir sorun var.. Yani bu çekik göz kardeşlerin hemen hepsi yanılıyor olamaz,Dünya çapında ödüller almış ve çok yüksek fiyatlara çıkan bu balıkların üstadlarından duyduklarımı ilettim size.Yani orada Discus bakıyorum ve dip çekmiyorum derseniz sanırım sizi sınır dışı ederler..Hatta fazla uzağa gitmeden Discus ile ilgili Türk forum sitelerini biraz araştırırsanız dip çekildiğini görebilirsiniz..
   
 Yani ben yine aynı şeyi söylüyorum;çekenin de çekmeyenin de vardır bir bildiği..Bu birazda göz zevkine kalmış..Ben şu anda forum Yöneticilerinden Ömer bey'in tavsiyesi ve Rusty Murat Bey'in eski Orta Amerikan tankından yola çıkarak dip çekmiyorum..Ancak düzenli su değiştiriyorum,bakalım ne olacak sonunda..
  
CHETEZ2014-05-17 15:21:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReDBaRoNÇevrim Dışı

Kayıt: 07/02/2010
İl: Elazig
Mesaj: 334
ReDBaRoNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2014 15:31
Hocam o dünyaca ünlü üreticiler sırlarını her önüne gelene söylese bir anlamı olmazdı zaten.
Fuarlara özellikle kumsuz tankla geliyorlardır o şekilde izlenim yaratmak için.
Gerçek yetiştirme ortamları çok farklı olabilir.Yada belki gerçekten kumsuz tankta bakıyorlardır bunu bilemeyiz.
Bu konunun yeri değil tabiki sadece farklı bakış açısı olması için söyledim başlığı farklı bir tartışmaya çevirmek istemem.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CHETEZÇevrim Dışı

[B]10568,3[/B]
Kayıt: 17/01/2013
İl: Izmir
Mesaj: 800
CHETEZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2014 15:37
[QUOTE=ReDBaRoN]Hocam o dünyaca ünlü üreticiler sırlarını her önüne gelene söylese bir anlamı olmazdı zaten.
Fuarlara özellikle kumsuz tankla geliyorlardır o şekilde izlenim yaratmak için.
Gerçek yetiştirme ortamları çok farklı olabilir.Yada belki gerçekten kumsuz tankta bakıyorlardır bunu bilemeyiz.
Bu konunun yeri değil tabiki sadece farklı bakış açısı olması için söyledim başlığı farklı bir tartışmaya çevirmek istemem.
Saygılar.
[/QUOTE]

Her önüne gelene söylemedi zaten..Benim eşimin kuzeni oluyor kendisi  ayrıca adam dünyaca ünlü üretici demedim,o ülkelerin geneline bakarsak Discus ve Flowerhorn'un kralı onlar.. Ben de sizinle tartışmaya girmek istemem,zaten bu bir sır değil ki..Discus= Dip çekimi ve her gün su değişimi..
 Ayrıca oradaki yarışma kurallarından biri de üretici olmanızdı..Yani balığın yavruluktan beri sizde olup,sizin geliştirmenizdi kriterlerden biri..Özetle bana söylenen yavruluğundan,yarışmaya katılana kadar ki sürede çok özenli ve titiz bakım yapılmıştı ve de yarışmaya katılımında sanırım bazı kurallar var.. Yani her önüne gelen kapıp balığı katılamıyor,tam emin değilim ama sanırım bazı kanıtlar falan istiyorlardır yavruluk zamanlarından bu güne gelen..
CHETEZ2014-05-17 15:45:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zupermenÇevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 216
zupermenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2014 16:22
Arkadaşım bu konu tecrübrsiz insanlara öneri gösterikiyor. Kimseyi incitmek değil amacım. Ama yanlış yoldasınız. Bunu size inşallah en ince ayrıntisına kadat anlatırım. 30 küsür yıldır bakmadığım tür yapmadığım kalmadı. Tabandaki pisliği mikro organizma oluyor gibi savunamazsın. Ben bu işi mikroskopla inceledim. Denemedim mi sanıyorsun. Bak yeniliyorum. Kendi pisliğinden faydalanan tek hayvan domuzdur. Haram olma sebeplerinden biriside budur. Yapmayın allah aşkına ya. Bak bunu anlatacağım size uygun zamanda. At ikibalık donra pislikler mikroorganizma üretiyor. 100 litrelik tankta. 250 balığa bak anlarsın nedemek istediğimi ne mikroorganizma oluyor. Sakın bu tehlikeli işleri önermeyin. Siz yapın ama genele asla. Sakın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CHETEZÇevrim Dışı

[B]10568,3[/B]
Kayıt: 17/01/2013
İl: Izmir
Mesaj: 800
CHETEZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2014 16:31
[QUOTE=zupermen]Arkadaşım bu konu tecrübrsiz insanlara öneri gösterikiyor. Kimseyi incitmek değil amacım. Ama yanlış yoldasınız. Bunu size inşallah en ince ayrıntisına kadat anlatırım. 30 küsür yıldır bakmadığım tür yapmadığım kalmadı. Tabandaki pisliği mikro organizma oluyor gibi savunamazsın. Ben bu işi mikroskopla inceledim. Denemedim mi sanıyorsun. Bak yeniliyorum. Kendi pisliğinden faydalanan tek hayvan domuzdur. Haram olma sebeplerinden biriside budur. Yapmayın allah aşkına ya. Bak bunu anlatacağım size uygun zamanda. At ikibalık donra pislikler mikroorganizma üretiyor. 100 litrelik tankta. 250 balığa bak anlarsın nedemek istediğimi ne mikroorganizma oluyor. Sakın bu tehlikeli işleri önermeyin. Siz yapın ama genele asla. Sakın. [/QUOTE]

Hayri abi çok emin konuşma bence,bu arkadaşlarda sonuçta bilimsel ve deneysel açıklamalar yapmışlar..Kendi beslediği balıklarda faydasını dahi görmüş olabilirler bence..Olaya bence sen de başlıktaki gibi yanlış yaklaşıyorsun..Benim savunduğum,bazı balıklarda işe yarayabilirken,bazılarında sorun yaratabilir..Bkz Discus..
  Yani dip çekmezsen Discus ölür demiyorum fakat istenilen ve olması gereken forma giremeyebilir,yanık kalabilir,pigment oluşabilir vb..
CHETEZ2014-05-17 16:33:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HASAN ÖZDEMİRÇevrim Dışı

Kayıt: 15/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 255
HASAN ÖZDEMİRÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2014 16:46
 Tam iki senedir hem güney,hem orta amerikan akvaryumlarımda dip çekimi yapmıyorum akvaryumlarım pırıl pırıl ve balıklarımı bilen bilir çok sağlıklı ve canlılar.Bu konuyu açtığı için onur beye tekrar tekrar teşekkür ederim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oğuzÇevrim Dışı

Kayıt: 26/02/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 107
oğuzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2014 16:56
Ben 200 litrede karışık malawi besliyorum,dekor olarak bol kayalık var,ilerde kendime bir kısmını ayırmak için içerisinde 20 civarı karışık damızlık ve damızlık altı mbuna var yani sayıyı 1-2 ay sonra azaltacağım inşallah.Dip çekimi yaptığımda görüyorum ki bu kayaların altı olduğu gibi balıkların pislikleriyle dolu oluyor ve malesef her hafta bu kayaları kaldırıp altını çekmekten perişan oldum.Şimdi ben dip çekimi yapayım mı ? yapmayayım mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erntmzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/12/2012
İl: Ankara
Mesaj: 1415
erntmzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2014 16:58
[QUOTE=oğuz]Ben 200 litrede karışık malawi besliyorum,dekor olarak bol kayalık var,ilerde kendime bir kısmını ayırmak için içerisinde 20 civarı karışık damızlık ve damızlık altı mbuna var yani sayıyı 1-2 ay sonra azaltacağım inşallah.Dip çekimi yaptığımda görüyorum ki bu kayaların altı olduğu gibi balıkların pislikleriyle dolu oluyor ve malesef her hafta bu kayaları kaldırıp altını çekmekten perişan oldum.Şimdi ben dip çekimi yapayım mı ? yapmayayım mı?[/QUOTE]
Dışkı görüntüsünden rahatsız değilseniz yapmanıza gerek yok, zararı olması + sı olur. 
ErenTemiz2014-05-17 16:59:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir