Yeniyim, Üretim yapmak istiyorum


Naturality00Çevrim Dışı

Kayıt: 07/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 106
Naturality00Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2012 08:34

Merhaba arkadaşlar, Öncelikle bu güzel sitenin yeni bir üyesi olarak mükemmel bir yer keşfettiğimi düşünüyorum;) Arkadaşımın balıklarından özenerek üretim yapmaya karar verdim... Fakat açıkçası balık hakkında pek bir bilgim yok bilgi edineyim derken bu siteyi buldum... Ankaradayım, kafalı yunus ve frontoza beslemeyi düşünüyorum. Üretimin nekadar zor birşey olduğunun farkındayım ve bu yüzden sizin yardımlarınıza çok ihtiyacım var... Öncelikle üretim sistemimi camekan kaplı balkonuma kurmayı düşünüyorum... 125x50x50 3 katlı profilli bir set sipariş ettim bu hafta elimde olur... Forumdan edindiğim bilgilere göre bu boyutta bir akvaryumda 1e 4d yunusu rahatlıkla besleyebilirim... Frontoza için uygunmu bilmiyorum sizlerin fikrini almak isterim... Birde iç filtre, dış filtre , dış motor, iç motor, aydınlatıcı, hava motoru, ısıtıcı, sulp, vb terimlere çok uzağım  ;) tam olarak ne işe yaradıklarını bilmiyorum... Üretim yapmak için %100 ihtiyacım olan malzemeleri liste şeklinde yazarsanız çok sevinirim gerçekten yardımlarınıza ihtiyacım var... Birde burada balıkların akvaryum boyutuna göre seçilmesi gerektiği söyleniyor. Yunusların çok yavruları olduğunu biliyorum. Örneğin 500 tane 2 3 cm için ideal boyuttaki akvaryum ölçüleri nelerdir? Benim akvaryumlarım 500 yavru için ideal mi ? Son olarakta üretim yapmayı düşünen ve 1 aya kadarda aktif olarak başlayacak birisi olarak bana bu işte dikkat etmem gereken önemli noktaları ve olmazsa olmazları söylerseniz çok mutlu olurum...


Yani Kısaca Üretim için gerekli olan en önemli olmazsa olmazları yazarsanız bana çok yardımcı olmuş olursunuz. Şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür ederim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

duhanÇevrim Dışı

Kayıt: 28/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 106
duhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2012 09:41
Yi günler akvaryumunuz küçük olmadığı için dış filtre gerekir hava taşı hava motoru kış yaklaşıyo alırsan eylülün sonuna doğru ısıtıcı akvaryuma dekor olursa silis veya farklı bir markadan sarıya dönük kum ciklet akvaryumunda güzel gidiyor sana tavsiye bende kendi çapımda canlı doğuran üretüyorum 
hava motorunu pet shop veya akvaryumcudan alırsan 10 20 tl tutar ben çif çıkışlı kargo ücretsiz gitti gidiyordan 9tl90kuruşa aldım bu arada akvaryumunuz nasıl 3tanemi tam anlamadım.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HamzayersalogluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 385
HamzayersalogluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2012 10:12
İsmail kardeşim öncelikle merhaba. hiç deneyimim yok diyorsun fakat beslemek istediğin balıklar deneyim ister, ilgi ister. örneğin; yunuslar çok hassas canlılardır. Frontosaların bakımı çok iyi olmalıdır. Anlıcağın tercihin yanlış ama illaki beslemek istiyorum herşeyin sonucuna katlanırım diyorsan yardımcı olmaya çalışırız. Öncelikle akvaryumuna gerekli ekipmanları sağlaman lazım. akvaryuma bir tane iç filtre bir tane dış filte ısıtıcı 2 veya 4 çıkışlı bir hava motoru işini görür.

Yunuslar için kayalık alanları oluşturmalısın ve her hafta dip çekimi yapıp %30 oranda su çekimi yapman gerekiyor.0 numara silis kum da koydunmu işlem tamamdır. Dişi erkek oranını 1 e 4 d şeklinde tut.Bu şartları uygularsan sağlam da kolonin olursa 1 ay sonra yavru almaya başlarsın. Yemlemeyi sağlam yapmalısın bunun için malzemeler ve yemler bölümüne başlık açarsın balıkları aldığın zaman.

Frontosalarda ise yine her hafta dip çekimi ve %30 oranında su değişimi yapman yeterli. Frontosalar için Fosil kaya kullanmalısın. Kimileri üretim yapabilmek için pimaş boru koyuorlar ama ben önermiyorum hem görüntü açısından hemde balık açısından. Forumu sürekli takip et kafandaki soru işaretlerine mutlaka bir cevap veren arkadaş olur. Bol şans...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KILIÇÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 21/10/2009
İl: Ankara
Mesaj: 2109
KILIÇÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2012 10:26
İsmail Bey, hobinin keyfine varmadan üreticiliğin çilesine katlanmak çok zor olacaktır. Hele ki henüz balıklar hakkında bir tecrübeniz yokken. Şevkinizi sekteye uğratmak gibi bir isteğim yok ancak, netteki değişik ilan siteleri, yıllarca hobicilik tecrübesi bulunup istediğini bulamayan arkadaşlarımızın set satışlarıyla dolu. Yolunuz uzun, işiniz zor.
Kolay gelsin...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

caporeigmeÇevrim Dışı

Kayıt: 12/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 175
caporeigmeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2012 10:33
Önce sana gerekli en önemli şey TECRÜBE.. Malzemelerden önemli.. Ama malzeme soruyorsan 3 akvaryuma dış filtre gereksiz ve boş yere masraf olur... Sulp tan kastın sump olsa gerek..3 akvaryum üst üste ise kule sump yapmanı tavsiye ederim.. Tek sump ile 3ünü birden dış filtrelerden daha iyi temizlersin.. Oksijenini de sağlarsın..

Sump için aramadan konuları arat..detaylı bilgiler mevcut. Frontosaya gelince o akvaryumda iyi bir koloni kurman zor..Akvaryumun boyu kısa ama olmaz değil olur..Yunus konusuna gelince yunus üretimi daha basittir.. O konuda sıkıntı yok.

Özetle üretimin tüm safhaları tecrübe ister.. Bu kadar hobici var , çok verimli  sıkıntısız ve basit olsaydı hepimiz üretimci olurduk :) Zaten olay git gide buna dönüşüyor..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DaSKaPiTaLÇevrim Dışı

Kayıt: 29/09/2011
İl: Afyon
Mesaj: 936
DaSKaPiTaLÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2012 14:55
Ben üretimden ziyade önce bi hobi nin tadına varmanızı ve bu sırada biraz tecrübe edinmenizi öneririm. Çünkü kısa zamanda herhangi bir olumsuzlukla karşılaştığınızda balıklarınızı kaybedip hobiden iyice soğuyabilirsiniz. Gözünüze hoş gelen türlerden 1er 2şer koloni alın besleyin ağırdan. Siz üretim yapmasanızda onlara şartları uygun tuttuğunuzda(tutmayı başardığınızda) size yavru verecektir zaten. Sizde otomatikman üretim yapmış olacaksınız. Bu şekilde yavaş yavaş büyütürseniz işlerinizi daha sağlam temellere oturmuş olur işleriniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ödemiş_CikletÇevrim Dışı

Kayıt: 01/12/2006
İl: Izmir
Mesaj: 85
Ödemiş_CikletÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2012 15:20
Tecrübeli arkadaşların dediği gibi çok zor çok uzun bir yol, hepimizin hayalinde bu üretimhane var ama bunun zamanı bence akvaryumdaki balıkların artık sürekli yavru veren bir makinaya dönüştüğü, çıkan yavrularında artık yaşayacak/koyacak bir yer kalmadığı zaman olmalı. İnşallah az kayıpla çok başarı katedersiniz, şans sizinle olsun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Naturality00Çevrim Dışı

Kayıt: 07/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 106
Naturality00Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2012 16:04

Cevaplarınız için çok teşekkür ederim... Zaten üretimi de inanın hobi için yapmayı düşünüyorum öyle tamamen ticaret adına üretim değil de; yavaş yavaş işi öğrenebileceğim düzeyde yavaştan başlamak istiyorum dediğiniz gibi tecrübesiz olmam eksi bir yön fakat gerek arkadaşlarım olsun gerek bu forum olsun gerekli tüm bilgileri toplamaya çalışıyorum zaten baktım olmadı üretimi durdurur işi biraz daha öğrenmeye bakarım sabırlı bir insanım... Akvaryumları ve profilide arkadaşımdan satın aldım zaten bu hobi içindeki gelişmeleri adım adım paylaşarak doğru yolu bulurum inşaallah...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

maske1212Çevrim Dışı

Kayıt: 14/07/2012
İl: Eskisehir
Mesaj: 130
maske1212Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ağustos 2012 13:08
Şimdilik üretim değilde 7 8 tane felan bakın ilerledikçe herşeyi anlarsınız neyin ne olcagını o zaman bence üretim yapın..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cgasuÇevrim Dışı

Kayıt: 27/12/2011
Mesaj: 28
cgasuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2012 15:43
Frontosa dan yavru alayım dersen hazır balık alman gerekir bu da çok masraf bu 1,
2.si yunus besleyeyim diyorsun müthiş bakım isteyen bir balık , frontosa daha zahmetli
bence sen malawi chiclidleri ile başla ve de tanganika
1 akvaryumuna 2 büyük erkek 10 dişi yunus at , 2 parça kaya 2 de çapı 10-15 cm lik küp koy
diğer akvaryuma da , sarı prenses , mpanga , mavi prenses ,avratos  vs at , bunları da 1 erkek 4 dişi gibi yap

diğer akvartyumun da yavruluk gibi hazır tut yavruları büyütürsün , bu işler minikten başlar hazır sistemlerle başlayayım dersen çok paran gider...

ayrıca malzeme listesi dersen, bana kalırsa,

2 Adet Dış Filtre - Dolphin c-1300 öneririm
8 çıkışlı hava motoru
3 adet 300w ısıtıcı(200 w de olabilir)
yavruluk için 1 iç motor , 2 tane pipo filtre ,
2 adet kuluçka makinesi
2-3-4 m uzunluklarında hava hortumları
hava taşları
arkaya (tek renk mavi ağırlıklı) 3 tane manzara
ışık çok gerekli değil ama led tercih et
akvaryum başına bence 20-25 kg mercan kırığı kum
dekoratif taşlar kayalar ( özellikle frontosa için kesinlikle gerekli)

Ve OLABİLDİĞİNCE SABIRLI VE ÖZENLİ BAKIM .....


Bunları ÖNERİRİM.... Ama başladığın işe önce balıkların yani o güzelim hayvanların da bir canının olduğunu düşünerek başla ve bir balığın saçmasapan yüzünce bile onu kurtarmaya çalışmanın bilinciyle başla..Lütfen Onlarında canı var...Keyfin için balık öldürme...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sarper123Çevrim Dışı

Kayıt: 29/05/2011
İl: Kayseri
Mesaj: 1050
sarper123Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2012 17:42
Öncelikle merhaba benim yaşım küçük olabilir ama çoğu kişinin dediği gibi tecrübe bol miktarda var ben doğdumdan beri balıklarla içli dışlıyım çünkü babamda abimde büyük balık hayranları öncelikle şunu diyim frontozadan vazgeç tek bir türe yoğunlaş iki türün farklı ihtiyaçları kafanı ve üretimhaneni karıştırır 2sine damızlıkları 1ine de yavruları koyarsın şunu da söyleyim akvaryumun altına silis kum veya başka kumlardan serersen alırsın başına belayı akvaryumun altında kum olmayacak ama üretim istiyorsan zevk için yapacaksan koy tabi kum ama çok büyük zahmet olur bu sana dip çekimi süresini en az iki-üç katına çıkartırsın. hepsine ortak bir sump yap burdan hepsini temizlemiş olursun biraz daha masraf yap ki işin azalsın her akvaryuma birer iç ve pipo filtre koy bu da akvaryumun içinde de birazcık temizlik yapmış olursun. 2-3 günde bir dip çekimi yap sump da kaliteli olsun biraz da balık beslemeyi öğren çok güzel bir üretimhaneye sahip olmuş olursun. Ve son olarak yemini çok kaliteli ve çeşitli tut bu çok önemlidir. Şunuda unutma ki çok kafana takma balıklar strese girecek şuna bakıyım buna bakıyım diye sürekli uğraşıp da hayatını üretimhanede geçirme bu seni çok yorar ve olumsuz yönde etkiler üretimhaneni yunuslar derin yerlerde yaşarlar bu yüzden basınç önemlidir ve basınç yükseklik ve suyun sertliğiyle sağlanır eğer akvaryumun yüksek değilse suyun sertliğini arttır bu yeterli olacaktır. Şimdilik aklımda olanlar bunlar eğer başka soracak bir şeyiniz olursa sorabilirsiniz kapım her zaman açık size.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koray ÇendikÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 405
Koray ÇendikÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2012 01:11
Merhabalar

Bende bir süre üretimhane işlettim.Şu sıralarda kapatmaktayım.Öncelikle bence en önemli noktalardan biri tecrübe.Anladığım kadarı ile pek tecrübeniz yok yanlışsam beni düzeltin.Bu nedenle şimdilik büyük bir üretime giriş yapmayın bence.Ufak Ufak büyürseniz daha mantıklı olucaktır.Ayrıca bu işin mali yönüde var.Mesela kışın yüksek meblalarda elektrik faturası ödeyebilirsiniz.Ben aylık 250 liraya kadar bir fatura ödüyordum bu nedenle izolasyon çok önemli dikkat etmenizi öneririm.Ayrıca çok ilgi istiyen bir iş.O kadar akvaryumun temizliği su değişimleri yemlemesi açıkcası biraz sosyal hayata mani olabiliyor.Benim en çok canımı sıkan noktada buydu.Aynı zamanda üniversitem olması nedeni ile yürütemedim.O nedenle 2 akvaryuma düşürdüm.Çünkü öncelikli dikkat edilmesi gereken nokta canlıların sağlığı.Ama önemli olan tabiki sizin ne istediğiniz.
Malzeme olarak arkadaşlarımız zaten güzel bir şekilde belirtmiş.Siz sadece adetlerine dikkat edersiniz akvaryum sayı ve hacimlerine göre tercih yaparsınız.
Canlıların yaşamaları için uygun görülen litreler ana sayfada mevcuttur oradan kesin olarak bakabilirsiniz.Bunların dışında sormak istediğiniz bir şey olursa çekinmeyin.Elimizden geldiğince ve bilgimizin yettiği kadarıyla yardımcı oluruz.
Şimdiden Hayırlı Olsun
İyi hobiler dilerim..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Naturality00Çevrim Dışı

Kayıt: 07/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 106
Naturality00Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2012 08:58
Bakım fazla gözümü korkutmuyor. Bu konuyu 7 ağustosta açmıştım şimdi çok şey değişti hergün yeni şey öğrenerek, şimdilik sadece 150x50x50 mobilyalı sumplı bir akvaryumda yunus, 300litrelik bir akvaryumda malawi türleri beslicem...  Hepinizin üşenmeden yaptığı değerli yorumlar için çok teşekkür ederim... yeni başlayan heyecanıyla üretim hevesim vardı;) şimdi 3 4 ay bekleyerek kendimi denicem eğer kaybım olmazsa ve bu siteden öğreniceklerimle de tecrübem bilgim artarsa yavru almaya başlıcam...;)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir