Yeniden Akvaryum


CemilALÇevrim Dışı

Kayıt: 27/07/2015
İl: Izmir
Mesaj: 66
CemilALÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ağustos 2015 01:38
Çok uzun zamandır siteyi takip ediyorum, zamanında hastalanan balıklarımızın iyileşmesinde çok büyük rolü oldu site sakinlerinin, eskisini bulamadığım için yeni hesap açtım bende, hem yeni akvaryum kurma sürecinde ihtiyacım olan yardımı daha uygun bir şekilde almama yarar umarım.

Öncelikle ilk akvaryumlarım ben küçükken babam tarafından alındı, 90cm lik bir akvaryumda bitkilerle beraber canlı doğuranlar vardı, küçük bir akvaryumda japon ve pangasus vardı. Hatırladığım pek fazla şey yok ne yazık ki bakım ile alakalı ama son bir aydır bütün forumu okuyorum, dip çekimi tartışmalarından kazalara kadar. Çok fazla şey öğrendim ancak hala akvaryum kurabilecek kadar cesaretim yok nedene. Sanki devam ettirebilmek imkansızmış gibi geliyor, zaten öğrenciyim hala ve okulla birlikte nasıl olur bilemiyorum. Çok uçta örnekler var, kimi çok az ilgiyle gayet sağlıklı sürdürebilirken kimi her gün uğraşmasına rağmen kaybettiği balıkların akvaryumların hesabı tutulamıyor. Kimi çok basit sistemler kurarken diğerinin kullandığı ilaçların katkıların sayısı bile belli değil. Sürekli hevesimi kaybediyorum sonra tekrar yapasım geliyor örnekleri görünce. [x(]

Ne istediğime de karar veremedim tam olarak zaten, yer sıkıntısı var biraz. Bazı soru işaretlerini en azından kaldırabilirim umarım.

1-İlk olarak akvaryumun kesinlikle bitkili olmasını istiyorum, yeni başlayanlar için low tech i okudum biraz korkutucu geldi açıkçası gübreler, co2 sistemleri falan. Bütün zemini bitki kaplamayı düşünüyordum ama araştırdığım örnekler pek kolay bitkiler değil sanırım, cuba gördüm genelde ama çok da kolay bir bitki değil anlaşılan. Acaba ben mi büyütüyorum, hiç yetiştirmemiş bile olsam bitkilerle başlamam zor olur mu? Sadece zemin bitkisi değil tabiki, anubias, limon, gül gibi bitkiler de olabilir yer yer. Bunlarında yanında kolay olarak tilki kuyruğu gibi uzun bitkilerde listemin içinde.

2-Aslında hep tuzlu su hayranı olmuş olsamda maddiyat ve deneyim el vermeyince yapacak bir şey yok. Canlı doğuranlar da artık o kadar cezbedici gelmiyor o yüzden çiklet leri araştırdım biraz fakat onlar da kolay balıklar değil sanırım ve büyük hacim gerekiyor, ve bitkilerle ilişkisi konusunda emin olamadım. [:((] Cüce olanları belki olabilir diye düşündüm ama hacim tabi ki de sorun yaratır o yüzden vazgeçtim. Acaba yanlış mı yaptım, en fazla 150lt olabilecek bir akvaryum için uygun olurlar mı ki?

3-İstediğim akvaryum kare, uzun yüzmeyi seven balıklar için problem olabilir diye okudum. Acaba 50x50x50 problemli bir ölçü mü bu konuda? Forumda oldukça fazla kare akvaryuma ve 50cm uygulamalarına rastladım genelde küçük balıklar ve melek besleniyor, ki balık listemde de melek yer almakta yüksek akvaryum istedikleri için 50cm iyi olur diye umuyorum, biraz cesaret verdi açıkçası örnek görmek ama okuyunca yine endişelendim tabi. Tabanda kömür kil gibi hiç duymadığım malzemeler kullanılanmayı tartışan bir konu gördüm, neyse ki vazgeçtiler. Bu ölçüler için önerilen çok güzel balıklar okudum ama zor oldukları söyleniyor, gerçekten bakamayacağım kadar zorlar mı? [:'(]

4-Bitkili akvaryumlarda CO2 sistemleri bazıları için gerek yok deniyor ama akvaryumum sağlıklı olsun isterim, kendim mayalı sistem yapsam bir farkı veya dezavantajı olur mu, sürekli çalışması dışında? Ya da önerilen bir sistem var mı, uygun fiyatlarda?

5-Filtre olarak dış filtre düşünüyorum, birkaç öneri gördüm ama onu da kendim yapsam problemli olur mu acaba, yada yapmalı mıyım? 150lt den az olduğunu düşünürsek iyi bir iç filtre de yeterli olur mu ki? Pipo filtre gördüm bazı akvaryumlarda, diğerleri varken gerekli mi acaba? Akvaryum kare olursa nasıl bir filtre daha uygun olur ki?

6-Akvaryumda kum olarak koyu renk kullanmayı düşünüyordum mümkünse siyah ama bitkiler için daha iyi olanlar kahverengi sanırım, en üstteki katmanın siyah hegen gibi bir kum olmasının bir etkisi olmaz diye düşünüyorum ancak alta ne gibi kumlar kullanmalıyım? Bazı tozlar kullanıldığını gördüm, ama forumda baktığın tanklarda kullanılmıyordu genelde, acemi olduğum için kullanmasam bitkiler problem yaşar mı? Ve sudaki yabancı madde miktarlarını, ph ı kontrol etmek çok zor gibi duruyor, acaba bitkili akvaryuma başlamamalı mıyım?

7-Olurda akvaryumu bitkili kurabilirsem 50cm aydınlatma için biraz yüksek sanırım, bu konuda ne yapabilirim? Florasan olarak T5 uygun sanırım, ya da led daha mı iyi olur? Masa lambasıyla yanlardan da mı ışıklandırmalıyım ya da sadece masa lambası mı olmalı uygun ampulle?

8-Akvaryum ölçüsü olarak küçük başlamak istemiyorum evde var 60*25*35, içinde sadece dev bir vatos kalmış, Ankara da olduğu için ilgilenemiyordum evdekilerde pek bakamamış sanırım, yıllardır öyle. Yeni akvaryumu İzmir de kurmayı düşünüyorum, eğer bulabilirsem ikinci el 50cm küp almayı düşünüyorum, eğer fiyatı uygun olursa kendim de yapabilirim yada yaptırabilirim. Hiçbir şey oturmadığı için daha dekorasyonu bile düşünemedim, dekorasyonu geçim daha balıklar bile belli değil zaten.[:'(]

9-Yer sıkıntısı olduğu için de 50cm küp uygun olur diye düşünüyorum, acaba neler beslenebilir? Melek ile birlikte sarı/mavi prensen besleyebilir miyiz? Moli, plati, gökkuşağı krib, warneri önermişler, birlikte beselebilirler mi yada beslenebilirler mi başlarken, çok ta zor değiller sanırım okuduğuma göre?[:?]

10-Eğer akvaryumu kaye yapmazsam ince yapmayı düşünüyorum, ben 30cm en düşünmüştüm ancak ikinci el 120*20*40 bir akvaryum gördüm başta komik geldi açıkçası ama böyle bir akvaryum sağlıklı mıdır balıklar için, 20 dar değil mi biraz? Eğer problem olmazsa 100x25x50y düşünüyordum, ama kareden dönermiyim emin değilim. Bunların yanında genelde resif akvaryumlarında gördüğüm "Drop Off" modeli tanklar var, 35x35x35 lik 3 küpün L şeklinde birleşmesi olarak tasarlamıştım. Hem alcak su isteyen balıklar hem yüksek su isteyen balıklar için uygun olabilir diye düşünmüştüm, aynı zamanda 70cm yüzme alanı da olabilcekti ama emin olamadım sonra. Işıklandırma problem olabilir diye düşündüm ama halledilebilir sanırım. Normalde bir faydası var mı resif akvaryumlarında acaba? Şahsen oldukça hoş görünüyordu, ama sonra anlamsız gelmedi değil. Zeminde yükseklik farkı istediğim için de cazip gelmişti açıkçası.

11-Masraf hesabı yaptığım zaman bakıl ve akvaryum hariç 400 liraya yakın rakamlar çıkıyor. Acaba ben mi yanlış hesaplıyorum, yoksa normal mi bu fiyatlar?

Merak ettiğim bir sürü soru var aslında fakat en önemlisi nereden başlamam gerektiği, hepsi bağlantılı olduğu için sürekli dağılıyorum çok farklı yerlerden çıkınca başlamadan bitiyor hevesim. Daha da fazla sıkmamak için zaten aşırı uzamış olan yazıyı uzamak istemedim, umarım daraltmamışımdır. İlerleyen zamanlarda diğer soruları mı da sormayı düşünüyorum akvaryumu kurmaya karar verirsem eğer. Zaten forumda kurmak benim için daha iyi olur eminim. Sağlıklı akvaryumlar dilerim.[:nazar:]
[EDIT]CemilAL,2015-08-04 01:48:02[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MaviYesilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 6873
MaviYesilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ağustos 2015 01:55
Bence daha başlamadan bile bu kadar çabuk bıkıyorsanız mümkün olduğunca küçük ve az masraflı bir sistemle başkayın. Akvaryumu kurduktan bir kaç ay sonra bıkarsanız çok sarsmaz sizi.

120x20x40 gerçekten garip bir ölçü. Karşıdan bakıldığında derinlik hissi vermez. Ama kullanışlıdır. Balıklar için uzun yüzme alanı sağlar. Benim de 120x30x30 tankım var. Canlı doğuranlar için uygun bir ölçü.

Dediğim gibi, hevesinizin kalıcı olup olmadığına karar verin önce. Buna göre belirleyelim bence ölçüleri, ekipmanları ve canlıları.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

turkbaytarÇevrim Dışı

Kayıt: 26/06/2015
İl: Manisa
Mesaj: 134
turkbaytarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ağustos 2015 01:59
Yazını baştan sona kadar okudum.İlk önce derin bir nefes al.Sakinleşş...Zaten akvaryumu kurduktan sonra o balıkları izlerken fazlasıyla sakinleşeceksin.

Bende senin gibi küçük yaşlarda başladım sonra bıraktım.Şu an evliyim 1 çocuğum var ve yine merak saldım ve akvaryum dünyasının bende büyük bir açlık olduğunu keşfettim.İlk önce gidip bir abimizin tavsiyesi üzerine 1 metre uzunluğunda (150 litrelik) önü bombeli bir tane akvaryum aldım.Yaptığım hatalardan kaynaklı(Düz zeminde durmaması[hafif eğimli olması],hafif sıcak suyla akvaryumu temizlemek,akvaryumu yerinden çok oynatmak vb.) akvaryumum silikon yerinden açıldı.Sonra kendim silikonladım yine aynı yerden attı ki bunun en büyük nedeni o tarafa doğru eğim farkı olması.Eğer sağlam olsun istiyorsan kesinlikle alacağın veya yapacağın akvaryumda kayıt-kuşak olsun.(Benim tevsiyem bombeli alma.Silikon yerleri tam oturmuyor.)Özellikle 70-80 cm den daha uzun akvaryumlarda.Sonrasında eğer düz altı dolu bir sehpan yoksa direk yere koy akvaryumu ama düz bir zemin olsun.

Bende ilk başta ciklete merak sardım ama seninde bahsettiğin gibi fazla alan istiyorlar.Canlı doğuranlara göre uzun süreli ömürleri var ama bakımları da zor.Akvaryumum patladıktan sonra 65 er cmlik düz kapalı 2 tane akvaryum aldım ve şu an canlı doğuran besliyorum.Hatta 3 gün öne silver molimden 35-40 arası yavru aldım.Eğer üretim yapacağım diyorsan en azından alırken 1 tane fazladan akvaryum al.Doğum zamanı yavrular için ayırdığın akvaryuma yavruluk koyup ortam değişmeden yavruların yaşama şansını arttırırsın ki bende daha 1 tane dahi kayıp vermedim.Bu arada 2 akvaryumda da birisinde tetra birisinde sunsun dış filtre mevcut ki bence çok önemli.

Canlı bitki konusu ayrı bir dünya.Ama fazla olmamak şartıyla sıvı gübre,iyi bir t5 aydınlatma ve co2 diffüzörü ile işini rahatlıkla çözebilirsin.(Pet şişe,şeker ve maya üçlüsü ile güzel sonuçlar elde edebilirsin ki forumda konusu mevcut.)Seninde bahsettiğin gibi kolay büyüyen ve bakımı az olan bitkiler tercih etmen senin yararına olacaktır ilk başta.Kum olarak siyah kum kullan bence ben lav kırığı aldım çok da memnun değilim.Kumun biraz ince parçalı olsun :D

Yalnız akvaryum kuruyum adam gibi olsun diyorsan en azından balıklarla birlikte cebinden bir 500 lira çıkacak ki benden bin liraya yakın çıktı.Tabi o zaman acemilik şimdi olsa çok daha ucuza malederdim.

Bütün sorularına cevap veremedim kusura bakma ama özellikle şu benim için önemli diyorsan bilgim dahilinde yardım ederim.

İyi sabahlar :D Saat 2:00


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CemilALÇevrim Dışı

Kayıt: 27/07/2015
İl: Izmir
Mesaj: 66
CemilALÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ağustos 2015 11:41
[QUOTE=maviyeşil]Bence daha başlamadan bile bu kadar çabuk bıkıyorsanız mümkün olduğunca küçük ve az masraflı bir sistemle başkayın. Akvaryumu kurduktan bir kaç ay sonra bıkarsanız çok sarsmaz sizi.

120x20x40 gerçekten garip bir ölçü. Karşıdan bakıldığında derinlik hissi vermez. Ama kullanışlıdır. Balıklar için uzun yüzme alanı sağlar. Benim de 120x30x30 tankım var. Canlı doğuranlar için uygun bir ölçü.

Dediğim gibi, hevesinizin kalıcı olup olmadığına karar verin önce. Buna göre belirleyelim bence ölçüleri, ekipmanları ve canlıları.[/QUOTE]

Bıkmak değil ki asıl sebep, o kadar çok bilgi var ki sanki hepsini uygulayamazmışım gşbş geliyor, e balıkları da telef etmek istemiyorum tabi yazık sonuçta. Melek gibi biraz büyük balıklar sorun yaşar gibi gelmişti ama problem olmazsa düşünebilirim tekrar o ölcüleri, yüksek olursa ilginç görünebilir aslında uygun tasarlanırsa.

[QUOTE=turkbaytar]Yazını baştan sona kadar okudum.İlk önce derin bir nefes al.Sakinleşş...Zaten akvaryumu kurduktan sonra o balıkları izlerken fazlasıyla sakinleşeceksin.

Bende senin gibi küçük yaşlarda başladım sonra bıraktım.Şu an evliyim 1 çocuğum var ve yine merak saldım ve akvaryum dünyasının bende büyük bir açlık olduğunu keşfettim.İlk önce gidip bir abimizin tavsiyesi üzerine 1 metre uzunluğunda (150 litrelik) önü bombeli bir tane akvaryum aldım.Yaptığım hatalardan kaynaklı(Düz zeminde durmaması[hafif eğimli olması],hafif sıcak suyla akvaryumu temizlemek,akvaryumu yerinden çok oynatmak vb.) akvaryumum silikon yerinden açıldı.Sonra kendim silikonladım yine aynı yerden attı ki bunun en büyük nedeni o tarafa doğru eğim farkı olması.Eğer sağlam olsun istiyorsan kesinlikle alacağın veya yapacağın akvaryumda kayıt-kuşak olsun.(Benim tevsiyem bombeli alma.Silikon yerleri tam oturmuyor.)Özellikle 70-80 cm den daha uzun akvaryumlarda.Sonrasında eğer düz altı dolu bir sehpan yoksa direk yere koy akvaryumu ama düz bir zemin olsun.

Bende ilk başta ciklete merak sardım ama seninde bahsettiğin gibi fazla alan istiyorlar.Canlı doğuranlara göre uzun süreli ömürleri var ama bakımları da zor.Akvaryumum patladıktan sonra 65 er cmlik düz kapalı 2 tane akvaryum aldım ve şu an canlı doğuran besliyorum.Hatta 3 gün öne silver molimden 35-40 arası yavru aldım.Eğer üretim yapacağım diyorsan en azından alırken 1 tane fazladan akvaryum al.Doğum zamanı yavrular için ayırdığın akvaryuma yavruluk koyup ortam değişmeden yavruların yaşama şansını arttırırsın ki bende daha 1 tane dahi kayıp vermedim.Bu arada 2 akvaryumda da birisinde tetra birisinde sunsun dış filtre mevcut ki bence çok önemli.

Canlı bitki konusu ayrı bir dünya.Ama fazla olmamak şartıyla sıvı gübre,iyi bir t5 aydınlatma ve co2 diffüzörü ile işini rahatlıkla çözebilirsin.(Pet şişe,şeker ve maya üçlüsü ile güzel sonuçlar elde edebilirsin ki forumda konusu mevcut.)Seninde bahsettiğin gibi kolay büyüyen ve bakımı az olan bitkiler tercih etmen senin yararına olacaktır ilk başta.Kum olarak siyah kum kullan bence ben lav kırığı aldım çok da memnun değilim.Kumun biraz ince parçalı olsun :D

Yalnız akvaryum kuruyum adam gibi olsun diyorsan en azından balıklarla birlikte cebinden bir 500 lira çıkacak ki benden bin liraya yakın çıktı.Tabi o zaman acemilik şimdi olsa çok daha ucuza malederdim.

Bütün sorularına cevap veremedim kusura bakma ama özellikle şu benim için önemli diyorsan bilgim dahilinde yardım ederim.

İyi sabahlar :D Saat 2:00

[/QUOTE]

Zaten evdeki akvaryum şu an bombeli ve gerçekten seyredilmiyor rahatsız ediyor boşken bile. Düz olacak tercihim tabi ki de. Kayıt kuşak konusunu da düşündüm ama 50cm olursa gerekli mi bilemedim, ağır olsa bile tutabilirler gibi geldi. Ama dediğim diğer akvaryum nasıl olur bilmiyorum, 70cm yükseklik 35x35 olsa bile çok, kemer bile gerekebilir belki. Pek camcılıktan anlamadığımdan bilemiyorum tabi. Masraf da düzgün olmasını istiyorsak sanırım kaçınılmaz.

Aslında 40 litre civarı bir beta akvaryumu kurmayı düşünüyordum ilk başlarda, sonra araştırdıkça niye küçük olsun ki dedim ve yavaş yavaş büyüdü aklımdaki akvaryum. Küçültsem mi acaba? 35x35x35 mi yapsam?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MaviYesilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 6873
MaviYesilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ağustos 2015 18:14
Melek için 40cm'den aşağı olmasın yükseklik.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CemilALÇevrim Dışı

Kayıt: 27/07/2015
İl: Izmir
Mesaj: 66
CemilALÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ağustos 2015 21:43
[QUOTE=maviyeşil]Melek için 40cm'den aşağı olmasın yükseklik.[/QUOTE]
Küçültürsem zaten melek besleyemem. Acaba yanlış yerde mi açtım konuyu? İhtiyacım olan yardımı alamadım doğrusu pek.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hunter44Çevrim Dışı

Kayıt: 07/06/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 1898
Hunter44Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ağustos 2015 22:03
Cemil bey şimdi sakin olun bende bu hobiye küçükkekn başlamıştım fanusta besleyerek 1ay önce 55 ltlik bitkili bir canlı doğuran tankı kurdum bende sizin gibiydim çok konu var bıktım ve bir yıl malzemeler kaldı en sonunda bu yaz kurdum akvaryum kurdum ve şu anda balıklarım gayet sağlıklı ve ilk yavrularımı qldım kafanıza takmayın temel bilgileri öğrenin ve kurun akvaryumu bu kadar basit[:)]

Kafana takılan bir konu oldumu büyük bir zevkle yardım etmeye çalışırım

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MaviYesilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 6873
MaviYesilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ağustos 2015 22:17
1. Low tech zor değildir. Düşünmeniz gereken 3 unsur var: Birincisi taban, ikincisi aydınlatma, üçüncüsü gübre. Co2 verecekseniz sistem bir nevi high tech olur. Aslında nerede low tech, ne sınırdan sonra high tech oluyor ben de anlam veremiyorum. Her neyse, terimlere kafa yorup akıl karıştırmayayım. Bence bitkili tankta co2 olmazsa olmaz. Çünkü yeterli co2 olmadan istediğiniz kadar gübre verin bitki faydalanamaz. Öncelikle mayalı sistemle başlayın. Taban, aydınlatma ve mayalı sistem co2 ile ilgili forumda onlarca bilgi mevcut. Bu yüzden detaya girmeyeceğim. Zemin bitkisini başlangıç için erteleyin. Aynı etkiyi mosslarla da alabilirsiniz. Moss türleri ile başlayın, tecrübe kazandıkça zemin bitkilerine geçersiniz.

2. 150 litre tank için elbette bir çok cichlid türü bulabilirsiniz. Bitkili akvaryuma uygun olan birkaç tür de var. Ancak bitkilide ısrarcıysanız başka türleri değerlendirmenizi tavsiye ederim. Örneğin, tetra türlerini araştırın.

3. 50x50x50 discus için kullanılan ideal üretim akvaryumu ölçüleri. Bu şekilde bir akvaryum olur mu? Elbette olur. Ama sizin de bahsettiğiniz gibi yüzme alanı oldukça dar olur. Bunun yerine 100x40x40 veya 100x50x40 gibi ölçüler daha mantıklı olur. Küp tanklar genel de üretimde ve nano projelerinde kullanıyor.

4. Yukarıda da belirttiğim gibi, kişisel fikrim, bitkili akvaryum co2 olmadan olmaz. Mayalı sistemde iyi bir difüzör kullanırsanız çok verim alırsınız. İleride tüplü sisteme geçebilirsiniz. Çok hesaplı bir tüplü sistem maalesef yok. Orta karar bir tüplü sistemi 500 liradan aşağı kuramıyoruz.

5. İlk tercihiniz dış filtre olsun. Kendiniz yapmayın çünkü çok zahmetli ve sonucu verimsiz oluyor. Pipo ve şelale filtreler co2 verilen tanklarda kullanılmaz. İç filtre sizi idare edebilir ama çok verim alamazsınız uzun vadede. 100 litre altındaki tanklarda daha verimli oluyor.

6. Ben genelde katman katman hazırlanan tabanlara karşıyım. Çünkü istediğiniz kadar çok katman oluşturup, istediğiniz kadar çeşitli ürün kullanın, eninde sonunda o tabandaki besinler bir gün bitecek ve yine misket gübre + sıvı gübre ile yola devam edeceksiniz. Bu sebeple başlangıçta arap saçı gibi kum katmanları oluşturup sistemi riske atmak anlamsız. Hagen kum idealdir. Misket gübre ile takviye edersiniz.

7. 50cm biraz yüksek ama kötü değil tabiki. 40cm olursa işiniz daha kolaylaşır. T5-T8 veya ledli sistemlerden bütçenize uygun olanını kullanabilirsiniz. 150lt bir tankı masa lambalarıyla idare edemezsiniz.

8. Camcıda yaptırın daha uygun olacaktır.

9. Melek ile malawi türleri olmaz. Canlı doğuranlar olabilir, ancak ben meleklerin yanına tetraları yakıştırıyorum.

10. Bahsettiğiniz resif sistemleri konusunda bilgim yok. 120x20x50 ve bunun gibi ölçülerdeki tanklar karşıdan bakıldığında çok fazla perspektif duygusu vermiyor. Bu yüzden seyir zevki azalıyor, ancak ben de buna benzer bir sistem kullanıyorum.

11. 400 lira normal. 150-200 litre bir bitkili tank canlıları ve dekorları ile beraber 1000 lirayı bile bulabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CemilALÇevrim Dışı

Kayıt: 27/07/2015
İl: Izmir
Mesaj: 66
CemilALÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2015 00:43
Mosslara baktım, sitede yavaş büyüyen ve kolay bakılan bazı mosslar buldum sanırım, istediğim görünümü elde edebileceğim. "Stringy Moss" hem akıntı sevmeme yönünden de uygun gibi duruyor akvaryum için. Ancak Mossların tututnamaması sebebi ile tel lazımmış. Moss ball tam olarak nasıl bir yapı? Parçalanıp zemin kaplanılabiliyorsa daha uygun bir seçenek gibi. Yapanlar var galiba forumda ama sonuçları göremedim baktıklarımda.

Kendime balık ve bitki listesi yapmıştım en son içinden seçtim balıkları ama emin olamadım şu an, canlı doğuran ve tetra önerileriniz üzerine. Sorun Malawi mi yoksa genel cichlid ler mi? Güney Amerika Cichlid lerinde ve bazı labirentlilerde karar kılmıştım genel olarak, forumda uygun oldukları söyleniyordu, araştırdığımda da uyumlu balıklar gibi göründü bana. Ama tecrübeli olan sizlersiniz, o yüzden pek ısrarcı değilim eğer uygun olmazsa. Gurami, Bolivian Ram, Kakadu, Kribensis, Kuhli hoşuma gidenler arasında. Yüzme alanları açısından da dengeli olması hedeflerim arasında. Bunların yanında eğer varsa yaşayabilecek omurgasızların da bulunmasını istiyorum. Başka küçük balıklar da olabilir tabi.

CO2 sistemlerini ayrıntılı araştırdım sanırım o çok büyütülecek bir durum değil mayalı sistemler. Çok akıntısı olmayan bir akvaryum gerektiğini biliyordum, dış filtre mantıklı gelmişti öyle devam etmeyi düşünüyorum.

Çok katmanlı yapmamın amacı muhtemelen kum seviyesini yükseltmek olur, aquaclay ve hegen kullanabilirim, siyah kumu seviyorum üstte o durur altta hem işlevsel hemde hacmi çok olan aquaclay durabilir. Perlit kullanıldığını okudum ama çok eski tarihlerden kalma konular genelde. Temizliği zor denmiş ama aquaclayin yerini alabilir mi ki? Ayrıca Dere kumu da zor temizleniyormuş okuduklarıma göre, bazıları da bitkileri çürüttüğünü söylemiş, ne kadar doğru? Deniz kumu için de o kadar da uygun değil deniyor.

Gübre olarak Tunç beyin gübrelerini inceledim, ilk tercihim onlardan yana olacaktır. Ama daha önce denemediğim için ne derece yeterli olurlar bilmiyorum, genel izlenimler iyi gibi. Onlar dışında bir ürün kullanmam gerekir mi? Yeni başlayanlar için low-tech konusunda sıvı gübre ve potasyum çok önemli denmiş, bunlara ek misket gübre dışında bir katkı lazım mı? Ayrıca karbon olarak kömür tozu mu kullanılıyor? İzlediğim bazı videolarda tabana kumları koymadan önce dökülen siyah toz kömür tozu olabilir mi, açıklamalarda yazmıyordu genelde?

İyi akşamlar, iyi hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MaviYesilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 6873
MaviYesilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2015 18:35
Moss ball yosunların yuvarlanması ile oluşan bir yapı. İsterseniz bir bioball etrafına kendiniz misina ile moss sararak da yapabilirsiniz. Moss ball'u parçalayıp zemini kaplamayı hiç denemedim.

Meleklerle beraber Malawi, Orta Amerika ve Tanganyika Cichlidlerini bakmak doğru olmaz, çünkü genel olarak su değerleri ve yaşam şartları çok farklı. Ama bir çok Güney Amerika Cichlidleri ile bakabilirsiniz. Melekler de zaten Güney Amerika Cichlidleridir.

Dış filtre doğru karar olur. DIY mayalı co2 sistemi ve vorteks difüzör ile çok verim alırsınız.

Aquaclay çok daha yerinde bir tercih olur. Lav kırığı da düşünebilirsiniz. Deniz kumu ve dere kumunu tavsiye etmiyorum. İçeriğinden asla emin olamazsınız.

Tunç Bey'in gübrelerini geçmişte kullanmış ve memnun kalmıştım, ancak duyduğuma göre bu sıralar kendisine ulaşmakta sıkıntı çekiliyormuş.

Piyasada markalı satılan sıvı gübrelerin çoğu bir halta yaramıyor. Sıvı gübre temelde ikiye ayrılıyor, Makro besinler ve Mikro besinler. Her ikisini de verdiğinizde başka bir eklemeye gerek olmaz. Tabi köklerden beslenen bitkiler için de misket gübre takviyesi yapılır.

Zeminde karbon (kömür) kullanımını pek duymadım. Karbon filtre malzemesi olarak zaman zaman kullanılıyor, ancak bitkili tanklarda ben önermiyorum.

Özet olarak; mümkün olduğunca teferruata girmeyin. Temel ihtiyaçları karşılayıp gerisini zamana bırakın.

Formül basit: Yeterli ışıklandırma + gübre + co2=Sağlıklı bitkiler

[EDIT]maviyeşil,2015-08-05 18:39:47[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yusuf.YilmazÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/12/2013
İl: Çorum
Mesaj: 679
Yusuf.YilmazÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2015 21:19
Vallahi o kadar uzun ve derin bir yazı olmuşki ben daraldım yemin ederim. Ancak sakin olun beğendiğiniz ölçülerde bir akvaryum alın yada yaptırın ve eve götürmekle işe başlayın derim. Daha sonra besleyeceğiniz balığa karar verin ona göre basit bir dizayn yapın ve balıklarınızı ekleyin. Gerisini de zamanla okuya okuya yapın derin. Direk profesyonelliğe ulaşmak zor iş [:D][EDIT]Yusuf.Yilmaz,2015-08-05 21:20:13[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hunter44Çevrim Dışı

Kayıt: 07/06/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 1898
Hunter44Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2015 21:26
Yusuf bey sıralamada hata var [:)][:)] önce besliceği balığı seçicek sonra akvaryumu alıcak tavsiye alabileceğiniz en büyük akvaryumu alın[:)][EDIT]Ömer Faruk 44,2015-08-05 21:27:45[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yusuf.YilmazÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/12/2013
İl: Çorum
Mesaj: 679
Yusuf.YilmazÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2015 21:29
[QUOTE=Ömer Faruk 44]Yusuf bey sıralamada hata var [:)][:)] önce besliceği balığı seçicek sonra akvaryumu alıcak tavsiye alabileceğiniz en büyük akvaryumu alın[:)][/QUOTE]

Okuduğum paragraf kafamı döndürdü sanırım [:)))]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hunter44Çevrim Dışı

Kayıt: 07/06/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 1898
Hunter44Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2015 21:35
[QUOTE=Yusuf.Yilmaz][QUOTE=Ömer Faruk 44]Yusuf bey sıralamada hata var [:)][:)] önce besliceği balığı seçicek sonra akvaryumu alıcak tavsiye alabileceğiniz en büyük akvaryumu alın[:)][/QUOTE]

Okuduğum paragraf kafamı döndürdü sanırım [:)))][/QUOTE]

İlk okuduğunda benimde başım dönmüştü[:)))]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir