yeni tropikal akvaryum için ne gerekli?


bulentsgrÇevrim Dışı

Kayıt: 21/09/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 40
bulentsgrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2007 04:16
Selam arkadaşlar,
Başarısız bir akvaryum girişimimden sonra biraz daha bilinçlendiğimi düşünüyorum ve daha iyi olması içinde sizden yardım istiyorum.İlk önce ilk akvaryumumda yaptığım hataları sizinle paylaşmak isterim.Akvaryum suyunu direk musluğa bağladığım hortumla doldurdum ve hemen içine balıkları attım.Akavryumun hacmi 45 lt olmasına karşın ben 20'den fazla ve birbirinden alakasız ve uyumsuz balıklar besledim.Hastalanan balıkları hiçbir şekilde karantinaya almadım ve ilacı direk ana tanka uyguladım.
Sonuç;şu anda elimde çok sağlıksız 4 tane balık kaldı ve bu acı girişimden sonra hangi su düzenleyicileri(markalarıyla beraber),gerekiyosa tuz,filtre hava taşı gibi hangi ürünleri kullanıcağımı benimle paylaşırsanız eğer bu güzel hayvanları ölmekten kurtarmış olabilirim.Hemde bende bu güzel hobiyi daha profesyonel yapma olanağı bulmuş olabilirim..

Şimdiden teşekkürler..
Saygılarımla..
lafayette2007-09-24 10:28:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2007 10:33
Bülent Bey; ilk olarak geçmiş olsun. Ayrıca pek çok insan ilk denemesinde başarısız olurken sizi tekrar bir akvaryum kurmayı planladığınız, azimli davranışınız için tebrik ederim.

İlk olarak şunu söyleyeyim; akvaryumunuz biraz küçük. Bu işinizi biraz zorlaştıracaktır çünkü küçük akvaryumların bakımı zordur. Balık olarak moli ve plati gibi nispeten dayanıklı ve bu boyuttaki akvaryumda rahat yaşayabilecek balıkları tavsiye ederim. Balıkları görmek isterseniz buraya tıklayınız.

Yalnız balıkları almadan önce gerekli malzemeleri almak ve akvaryumunuzu hazırlamak gerekiyor.

Malzeme olarak size 1 adet şelale filtre ve bir de ısıtıcı gerekecek. Filtre önerisinde bulunuyorum çünkü mesajınızdan elinizde filtre olmadığı gibi bir anlam çıkarttım. Bir de termometre gerekecek.

Filtre:

Şelale filtreler bu boyutta akvaryumlar için idealdir, akıntı sorunu yapmazlar. Size 300 veya 400 litre/saat debisinde bir filtre yeterlidir. Debisi kutularının üzerinde yazar.

Isıtcı:
Normalde 100W ısıtıcı size yeter. Fakat ileride akvaryumu büyütme ihtimalini göz önüne alarak 200W gücünde bir ısıtıcı tavsiye ederim. (Bu hobiyi devam ettirenler her zaman akvaryumu büyütür.Big%20smile)

Termometre:
Akvaryum için sıcaklık çok önemlidir. Suyun balıklarınız için uygun sıcaklıkta olup olmadığını anlamanın tek yolu termometre kullanmaktır. Ben size her akvaryumcuda bulunan cıvalı termometrelerden tavsiye ederim. Hem fiyatları uygundur hem de en doğru ölçümü bunlar yapar. Sakın cama yapıştırılan şerit termometrelerden almayın, bunların hata payı çok büyüktür ve sonuçlar yanıltıcıdır.

Başlangıçta az sayıda balık beslemenizi tavsiye edeceğimden hava motoruna gerek yok. Ayrıca şelale filtre sayesinde su yeterince havalanacaktır.

Bir de kurulum için kum lazım. Kum olarak da sizin için en uygun olanı sanırım midye kırığı olacaktır, hem fiyatı da uygundur. Sanırım 45 litre bir akvaryum için 3-3,5 kilo midye kırığı yeterli olur. Yalnız akvaryuma koymadan önce sabun vea deterjan gibi kimyasallardan iyice temizlenmiş bir kovada veya leğende kumu iyice yıkayınız.


Kurulum:

Tüm bunları yapınca kumumuzu akvaryuma koyuyoruz. Filtremizi, ısıtıcımızı akvaryuma yerleştirip su dolduruyoruz. Sonra fişleri takıp her şeyi çalıştırıyoruz. Bu kısım önemli çünkü sağlıklı bir akvaryum için akvaryumdaki malzemeler sanki balık varmışcasına birkaç gün çalışmalıdır.

Benim size tavsiyem ilk 5-7 gün asla balık almamanızdır. Bu süre zarfınca her 1-2 günde bir kez akvaryuma ufak bir tutam yem atın. Bu yemler filtremizdeki yararlı bakteriler için gıda olacaktır. bu süre zarfında akvaryuma hiç bir şekilde ilaç, dezenfektan vb. koymayınız.

Balıkların eklenmesi:

Balık eklemeden önce yaklaşık bir haftadır akvaryumunuzda duran suyun yarısını dinlenmiş su ile değiştirin. Ardından balıkları akvaryumcudan aldığınız poşet ile akvaryum suyuna bırakın. Poşeti açmayın, suyun içinde 20 dakika kadar dursun ki poşetin içindeki su yavaş yavaş akvaryum sıcaklığına gelsin. Böylece balıklar sıcaklık değişiminden şoka girmezler. Bu sürenin bitiminde balıkları ekleyebilirsiniz.

Yalnız ilk başlarda balıkları yavaş yavaş, teker teker ekleyin ve tek bir tür üzerinde yoğunlaşın. Örneğin ilk balık alacağınız zaman 1-2 tane alın. Bir sonraki hafta 1-2 tane daha alırsınız. Böylece ani balık yığarak akvaryumun biyolojik düzenini zorlamamış olursunuz.

Benim size tavsiyem yeni başladığınız ve akvaryum hacminiz küçük olduğu için tavsiye ettiğim moli ve plati gibi türlerden en fazla 5-6 tane beslemenizdir. Mesela 1e-2d moli ve 1e-2d plati besleyerek hem az balıklı sağlıklı bir ortam sağlamış olursunuz hem de kısa sürede yavru alma şansınız olur.

Bakımı:

Haftada 2 defa %25 su değişimi yeterli olacaktır. Yani 10 litre... Kendinize sırf akvaryum işi için 10 litrelik bir kova ayırın. Su değiştirir değiştirmez bu kovaya yeni su koyar dinlendirirsiniz. Ayrıca her su değişimnden önce dip çekimi ile dipteki pislikleri temizlemek sizin için güzel bir görüntü, balıklar için de sağlıklı bir ortam sağlayacaktır. Dip çekimi ile ilgili bilgiyi forumda bulabilirsiniz.

1-2 haftada bir filtrenin içindeki sünger vb maddeleri akvaryumdan çektiğiniz su ile yıkayınız. yalnız bu süngerleri asla musluk suyu ile temizlemeyiniz. Musluk suyundaki klor filtre süngerindeki yararlı bakterileri öldürür.

Bunun dışında yapılacak özel bir bakım yoktur.

Suya asla ilaç vb. maddeleri çok çok gerekli ve acil değilse atmayın.

Balıkların hangi sıcaklıklarda yaşadıklarını anasayfadan balık profillerine girerek bakabilirsiniz.


Genel tavsiyeler:

Yeni başladığınız için mümkün olduğunca az sayıda balık besleyin. Tür olarak 1-2 türün üzerine çıkmayın. Akvaryum boyutundan dolayı bu size sorun olarak geri döner. Öte yandan çöpçü, vatoz gibi türlerden alabilirsiniz, sorun çıkartmayan balıklardır.

Balık türü olarak size canlıdoğuran tavsiye ettim çünkü bu boyuttaki akvaryumlarda rahatça yaşayıp seyir zevki verebilen balıklardır. Ayrıca moli, plati, valifiera gibi türleri olumsuz koşullara da dayanıklıdır. Ülkemiz genelindeki musluk suları bu balıklar için uygundur. Bu yüzden çeşitli kimyasallar ile sertlik, pH gibi değerlerin ayarlanmasına gerek yoktur.

Canlıdoğuran türlerine baktığınızda gözünüze lepistes çarparsa şimdilik lepistesten uzak durmanızı tavsiye ederim. Zaten biraz daha bilgi ve deneyim sahibi olduğunuzda istediğiniz türlere rahatça sıkıntı duymadan geçebilirsiniz.

Yem olarak pul yem kullanabilirsiniz. Yemlemeyi aşırı yapmayın. Günde 2-3 sefer azar azar vermeniz iyidir. Balıkların doyma hissi yoktur, siz verdikçe yerler ve sonunda çatlayıp ölürler. Ayrıca fazla yemleme suyu da bozar ve size hastalık, amonyak zehirlenmesi vb. şekilde geri döner.

Ek: Şimdi baktım, amma yazmışım. Umarım okurken sıkılmazsınız.
encort2007-09-24 10:33:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozcan324Çevrim Dışı

Kayıt: 17/02/2008
İl: Edirne
Mesaj: 102
ozcan324Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2008 21:53

Ellerine sağlık.Gözüme ilişti konu bi göz atayım dedim.Gerçi herşeyden bahsetmişin ama bende 1-2 sey söyleyim. Temizlik için bunları ( 1 cüce vatoz, 1 elma salyangozu, 3 çöpçü ) alırsan cok yardımları olucaktır.

 
Akvaryumun için bu malzemeleri öneririm.Bunları bende kullanıyorum gayet iyiler.

Isıtıcı olarak atman termal kristal camlı 100watt'lık(20-25ytl).
Şelale Fitre olarak atman hf-0400(17ytl) veya hf-0600(22ytl).
Hava motoru Atman 1500(3-5ytl)-3500(7-9ytl).
Hava taşı her hangi bi marka olabilir.(3-10ytl).
Benim önerilerim bunlar ama sen yinede almadan bi araştır derim. Bu Fiyatlar İnternet sitelerinin fiyatları akvaryumcularda 3-5ytl fazladır..
ozcan3242008-04-07 21:59:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Taşkın 45Çevrim Dışı

Kayıt: 12/04/2014
İl: Manisa
Mesaj: 75
Taşkın 45Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2015 20:23
Tropikal balık ve tabiiki biraz bitki.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir