yeni deniz akvaryumumla ilgili problemlerim var...


zokkanÇevrim Dışı

Kayıt: 28/07/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 10
zokkanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2007 23:18
Oncelikle butun akvaryum.com ailesine merhaba :-)
 
Akvaryumlar ilgimi onceleri hic ilgimi cekmezlerdi ancak bir anda delice deniz akvaryumu istemeye basladim, bir seyi isteyince de cok iyi yapabilmek icin cok ugras verebilecek kadar hirsli oldugumdan oturu hic beklemeden bahcesehirdeki akvaryumcuya gittim (kendisi kus da satiyor ve daha onceden sohbetim oldugu icin guvenerek gittim), bana boyu 450 verdi (450-a'da olabilir..)
 
Blue devil damsel ve blue damsel verdi, oturmus su verdi, fisleri taktim ve boylece akvaryum maceram baslamis oldu 5 hafta evvel...
 
Bana verdigi takviyeleri zamaninda akvaryuma eklersem ve isiga dikkat edersem hic sorun cikmayacagini yakin zamanda mercan, anemon gibi omurgasizlara da baslayabilecegimi soylemisti, ancak sanirim o kadar da kolay degilmis.
 
Daha ilk gunden bir test kiti edinip degerleri kontrol altinda tutmak istedim ancak bir turlu temin edemedim gecen gune kadar, o arada zaten geldigi andan beri yampiri dolasan ve devil damselimin surekli taciz ettigi blue damselim öldü.. Ben de daha çok çeşidin olduğu ve birkaç abimin tavsiye ettiği sadece akvaryumculuk yapan beylikdüzünde bir başka yere gitmeye başladım. Oraya agresif davrandığı için devil damselimi verdim ve yerine domino damsel ve palyanço aldım, 3 kilo da kaya aldım eve geldim, akvaruma hemen alıştılar ve çok mutlu oldum onları kayaların arasında oynar görünce :-)
 
Bu hafta içi istediğim test ve diğer canlıların geldiğini duyduğum gibi koştum akvaryumcuma bir sürü şey aldım şöyle sayayım
 
- 1 palyanço daha
- 2 temizlikçi karides
- 1 midye
- 2 deniz tüpü
- 1 yeşil balon anemon
 
eve koşarak geldim ve akvaryumumdan aldığım suyla 1 saat kadar alıştırarak yavaş yavaş ekledim birer birer...
 
Akvaryumumda zaten olan palyanço balığım yeni gelen palyançoyu resmen sudan çıkarana kadar dövdü ve sabah öldü, karideslerden biri koyar koymaz öldü ama diğerleri çok mutlu olarak yaşamaya devam ettiler..
 
Şu değerlere bir bakayım dedim ve gördüğüm tablo şöyleydi:
- Alkalinity : 300
- PH: 7.8
- Tuz: 1022
- Sıcaklık: 25 C
- Nitrit: 10.0
- Nitrat: 200
 
Hemen suyun 12-13 litesini (bu arada akvaryumum 60lt) boşalttım ve yerine erikli su koydum, tuzu tekrar aynı seviyeye çektim, ph ve alkalinity için buffer ve reef complete, reef trace takviyeleriyle istediğim seviyeye çektim. Ertesi gün yine gittim akvaryumcuya ve denitrat aldım, kadın çorabının içine koyup soldan ikinci bölmeye yerleştirmemi istediler, aynen yaptım ve başladım nitrit ve nitrat değerlerinin düşmesini beklemeye. Bu arada suyu üstten almıştım ama öğrendim ki suyu dipten almak lazımmış.
 
Hele o anemonu seyretmeye doyamadım ben onu bir yere koymuştum bi baktım yerini değiştiriyor :-) gitmiş kendine güzel bir yer bulmuş ve palyançon resmen aşk yaşıyor anemonla, karides kayaların üstünde dolaşıyor, midye kayaların etrafında dolaşıyor, tüpler açmış müthiş güzel görünüyor :-)
 
herşey harikaydı 5 gündür.. ta ki bu güne kadar.. anemonum öldü, palyançomun ağzı kocaman açık, rengi kahverengiye dönmüş, anemonun başından ayrılmıyor...
 
anemonu hemen çıkarttım aldım (bu arada palyançom anemona yaklaştığımı görünce elime saldırdı defalarca)...
 
Bir detay daha vermek istiyorum, karidesim deri değiştirmiş, şimdi çok daha hareketli..
 
yine suyun 12-13 litresini boşalttım (bu sefer dipten çektim) yine ph, tuz, vs...
 
kontrol ettim yine sadece nitrit ve nitratta sıkıntı var. ancak bu sefer daha azlar. Bu işlemleri öğlenleyin yapmıştım, az evvel yine kontrol ettim ve nitrit-nitrat değerlerini şöyle gördüm:
 
PH: 8.4
Tuz: 1023
Alkalinity: 300
Sıcaklık: 24 C
Nitrit: 3.0
Nitrat: 40 - 80 arası
 
Akvaryumum orjinalinde ne ışık varsa ne motor ve ps varsa onları kullanıyorum.. Lütfen bana yapabileceğim, yapmam gereken şeyleri, ya da cevap verebilmeniz için söylemem gereken başka şeyler varsa onları söyleyin, çok yardıma ihtiyacım var...
 
Bu arada bunları sizinle daha önce paylaşabilmek isterdim ancak üye olamıyordum, sitede sıkıntı vardı, daha önce paylaşıp değerli fikirlerinizi bunları yapmadan önce alabilmek isterdim ancak şimdiye nasip oldu...
 
Bir daha birşeyler eklemeden önce nelere dikkat etmek lazım, ne sıklıkla neyi kontrol etmek lazım gibi bilgilere çok ihtiyacım var..
 
Birşey daha forumu okuyorum sürekli ancak inanın yeni başlayan biri olarak anlamak da soru sormak da ilgili ve gerekli bilgileri bulmak da ulaşmak da çok zor ve size gıpta ile bakıyorum :-)
 
şimdiden ilginiz ve herşey için çok teşekkür ederim, iyi günler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArdaÇevrim Dışı

Kayıt: 10/10/2006
İl: KKTC
Mesaj: 597
ArdaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2007 23:41
Doğrusu bu yazıları okurken ağzım açık okudum ve şu anda gerçekten ne deyeceğimi bilmiyorum.İlk olarak size 1-2 soru sormam lazım.Akvaryuma siz oturmuş su alıp geldiniz ve yanında 2 adet damsel getirdiniz,ama bu sırada akvaryumda hiç canlı kaya yoktu?Bunu geçtik siz gidip bu olayın üzerine 1 adet palyaço (türü ne?) ve domino aldınız peki nere dayanarak dominonun agresif olmadığını düşünüp aldınız?Ayrıca o sırada akvaryuma 3kg canlı kaya aldınız yanı cycle'ı tekrar başlattınız.Bu durumda akvaryumda balıklar ölmedine şaşmak lazım.Siz balıkların mutlu olduğu söylediniz ama nere dayanarak ?Ve 1 haftada gidip (cycle tamamlanmadan) bir palyaço daha aldınız(boy ve cinsi ne?) ve o palyaço ötekini öldürdü.Bunun nedeni ya palyaço cins farkı yada aşırı boy farkı.Normalde ayni cins palyaçolar birbirini öldürmez.Midye,Tube worm ve karidesi geçiyorum ama çok ilginç oturmamış küçük bir akvaryuma anemone aldınız.Anemon çok güçlü ışık ve en az 6 aylık bir akvaryum ister.Anemonun olmesi çok normal.Akvaryumda büyük ihtimalle amonyak seviyesi arttı ve bu yüzden daha fazla oksijen alabilmek için ağzını çok açıyor.
 
Şuan akvaryumda canlı olarak neler var?
 
Bence olan canlıları akvaryumcuya götürün ve onları bir süreliğine beslemesini söyleyin.Akvaryuma en az 10 kg canlı kaya alın ve 20 gün bekleyin ki cycle oluşumu bitsin ve test yapın,eğer testler tamam çıkarsa günden güne (ilk karidesler) balıkları ekleyin.Ama anemon asla.!
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zokkanÇevrim Dışı

Kayıt: 28/07/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 10
zokkanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2007 23:52

Teker teker cevap vermeye calısacagım :-)

Palyancom Amphipron ocellaris, diğeri de aynı türdü ama dediğiniz gibi boy farkı vardı sanırım ondan saldırdı.
 
Devil damsel'ımın agresifliğine gelince o konuda emin değildim ancak şans eseri akvaryumcuya götürünce boy farkı gözetmeksizin yeni girdiği akvaryumdaki her balığa saldırıyordu başka tanka aldılar ;-)
 
domino agresifmiş zaten ancak çok küçük aldım ve okuğum kadarıyla çok küçükken beraber alınan balıklarla iyi anlaşıyormuş, şimdiye kadar akvaryumun en sakin canlısının o olduğunu söyleyebilirim. Anemon a gelince zaten ağzımın payını aldım sanırım bir süre uzak kalırım anemondan mercandan falan, onu da alırken bu cins anemonun bakımının kolay olduğunu okumuştum ona gövenerek almıştım ama dediğim gibi uzun bir süre almam artık anemon falan.
 
Amonyak yükselmiştir diyorsunuz nasıl düşürebilirim?
 
Canlı olarak şu an şunlar var:
- 1 domino damsel
- 1 Amphipron ocellaris
- 1 Midye
- 2 Tube worm
- 1 karides
 
O kadar kaya hacmen sığar mı sizce benim akvaryumu ma?
 
bir de anemon asla demişsiniz, bunu zamanla ya da benim tecrübemle alakalı mı söylüyorsunuz yoksa akvaryumun boyutları ile mi ilgili?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArdaÇevrim Dışı

Kayıt: 10/10/2006
İl: KKTC
Mesaj: 597
ArdaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2007 00:03

Amonyak su değişimleri ile düşer ama ilk önce amonyak'ı ölçün sonra değişin gerekirse.Akvaryum 60 lire demişsiniz benimde akvaryum 60 litre içerisinde 13kg kaya var ama eğer sizin akvaryuma sığmıyorsa en az 5-6kg yapın ama balıklara yüzecek alanda kalsın.Eğer akvaryuma canlı kaya alacaksanız dediğim gibi canlıları ya tanıdığınız birine yada akvaryumcuya şimdilik verin.Çünkü yeni alınan canlı kaya cycle'ı tekrar başlatır.Zaten bunu unutmayın halen daha canlı kayanın yerini tutacak hiç bir filtrasyon geliştirilmedi.Ne kadar fazla kaya o kadar iyi tabiki akvaryumun hacmine göre değişir.Eğer akvaryuma canlı kaya eklemeyecekseniz akvaryuma da daha fazla balık almayacaksınız demektir.Benim akvaryumda 5 balık var 3 aydır.Herşey yolunda.Ama değiştirmem gereken şeyler var.(filtrasyon vs.)

Anemon'a asla derken en az 6 ay oturmuş akvaryum ister ve çok yüksek ışık ister.Anemona uzun bir süre bulaşmayın derim.
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zokkanÇevrim Dışı

Kayıt: 28/07/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 10
zokkanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2007 00:10
çok teşekkür ederim tavsiyeleriniz için :-) amonyak ölçmek için birşeyim yok elimde, nasıl ölçebilirim ya da neyle ölçerim söylerseniz yarın alırım direk :-) şimdi bir başka sorum daha var, anemon ekleyince amonyak artıyorsa normalde nasıl düşürülüyor amonyak değeri?
yarın kaya alacağım biraz daha ve canlıları çıkarıp akvayumcuya vereceğim dediğiniz gibi 15-20 gün sonra geri alırım ;-)
 
bilgi edinebileceğim yazıların, kitapların yada makalelerin olduğu türkçe ya da ingilizce kaynaklar biliyorsanız internette  bunları paylaşabilir misiniz?
 
ilginiz için çok teşekkür ederim :-)
 
görüşmek üzere, iyi günler dilerim..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArdaÇevrim Dışı

Kayıt: 10/10/2006
İl: KKTC
Mesaj: 597
ArdaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2007 00:21
Amonyak ölçme aletleri var onlardan alabilirsiniz.Anemon alınca yükselmiyor anemon ölünce yükseliyor.Size ö.m atarım makale ve yararlana bileceğiniz şeyler.Ama ilk buraya bakın
 
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zokkanÇevrim Dışı

Kayıt: 28/07/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 10
zokkanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2007 00:25
çok ama çok teşekkür ederim :-) son olarak bir sorum daha var, bugün suyu değiştirmeden önce de balığın ağzı açıktı, 60lt akvaryumda 12-13 litre su değiştirmeme rağmen hala ağzı açık, hiç düşmemiş midir ki bu değer de hala ağzı o kadar açık? yarına kadar beklemek zorundayım saat yüzünden amonyağa önlem için ama şu an yapabileceğim birşey var mı ya da canlılarıma yarına kadar beklemenin çok zararı olur mu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArdaÇevrim Dışı

Kayıt: 10/10/2006
İl: KKTC
Mesaj: 597
ArdaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2007 00:50
Doğrusu ilk yazımdada belirttiğim gibi canlıların yaşaması bile mucize.Anemon öldüğünde akvaryuma zehir bıraktı ve te akvaryum temizlensin bu böyle sürecek yada palyaço ölecek.Bu arada palyaço yem yiyor mu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zokkanÇevrim Dışı

Kayıt: 28/07/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 10
zokkanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2007 01:09
[QUOTE=Arda]Doğrusu ilk yazımdada belirttiğim gibi canlıların yaşaması bile mucize.Anemon öldüğünde akvaryuma zehir bıraktı ve te akvaryum temizlensin bu böyle sürecek yada palyaço ölecek.Bu arada palyaço yem yiyor mu?
[/QUOTE]
 
yemiyor... :-(

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArdaÇevrim Dışı

Kayıt: 10/10/2006
İl: KKTC
Mesaj: 597
ArdaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2007 02:37
Eğer yem yemiyorsa sorun çok ciddi büyük ihtimalle ölecek.Peki domino damsel yiyor mu?Bu arada bir tavsiye akvaryumun şartlarını düzelttikten sonra akvaryuma 1'den fazla damsel koyma...Daha çok firefish,dartfish,jawfish ekle bence daha güzel duru...Ama karar tabiki sizin...
 
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2007 10:15
İnanın öncelikle söylemem gerekirki su oturduktan sonraki ilk adım kesinlikle test yapmak ve canlı kaya eklemek olmalıdır ama görünüşe göre nitrit ve nitrat değerleriniz hayli fazla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArdaÇevrim Dışı

Kayıt: 10/10/2006
İl: KKTC
Mesaj: 597
ArdaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2007 12:56
Kesinlikle katılıyorum Salih Bey,
 
Akvaryuma ilk su eklenir ardından canlı kaya ve sonra test kitleri...En sonda canlılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sismandÇevrim Dışı

Kayıt: 21/04/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 40
sismandÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2007 16:02
[QUOTE=zokkan]  
Hemen suyun 12-13 litesini (bu arada akvaryumum 60lt) boşalttım ve yerine erikli su koydum, tuzu tekrar aynı seviyeye çektim,
 
 
Akvaryumum orjinalinde ne ışık varsa ne motor ve ps varsa onları kullanıyorum.[/QUOTE]
 
 
Merhaba,
Anladığım kadarı ile tuzlusuyu çekip yerine tatlısu (Erikli) eklediniz ve daha sonra tuz eklediniz.Eğer işlem benim anladığım gibi yapıldıysa zaten o akvaryumda diğer canlıların zarar görmemiş olması mucizedir.
Hiç bir zaman canlı olan sisteme tuz atılmaz.
Tuz ayrı bir haznede(kova-bidon-akvaryum) eritilerek akvaryuma eklenir.
 
Mevcut akvaryumunuzda bir anemonun yaşaması ne yazıki düşük bir ihtimal.
 
Bu yaştaki bir akvaryumda bu kadar kısa sürede ekleme yaparsanız eğer sorun yaşama olasılığınız çok yüksek.Bu canlıları eğer 1 yıllık bir dilim içerisinde ekleseydiniz sorun yaşama ihtimaliniz çok düşük olurdu ama bukadar kısa zaman diliminde mümkün değil.
 
Akvaryumun standart aydınlatması ile yüksek ışık isteyen türler (örneğin anemonunuz) uzun süreli beslenemez.
Olabildiğince ışık ihtiyacı olmayan türleri tercih etmeniz faydalı olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

perculaÇevrim Dışı

[B]2424,2[/B]
Kayıt: 22/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2245
perculaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2007 00:41
Nacizane tavsiyem. Şu an mevcut canlılarınızı aldığınız yere yada akvaryumu olan bir arkadaşınıza verin. Önceki başlıklara bakarak kurulum ve döngü ile bilgileri edinin. Şu an o akvaryumda canlıların sağ kalması mucize.....

Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir