Yeni başlayacaklar için discus hakkında genel konu


celalabayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2997
celalabayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2015 10:20
Merhaba arkadaşlar,

Bu konuyu, yeni başlayacak arkadaşlar için bilgi olması mahiyetinde açıyorum. Eğer faydalı olur ise konu güncel kalır ve herkes tecrübelerini ekleyerek katkıda bulunabilir.

Genel olarak başlıklar ve sorular için maddeler oluşturup, kişiler tecrübelerini bu maddelere göre açıklaması uygun olacak bir yöntem gibi.. Maddelere eklenmesi veya çıkarılması gereken kısımlarda birlikte güncellemeleri yapabiliriz. Konuya katılım yapmak isteyen arkadaşlar, aşağıdaki maddelere alıntı yaparak katılımda bulunabilirler.

Başlıca sorular:

1- Yeni discus akvaryumu kuracağım, Kaç litrede kaç balık besleyebilirim?

2- Discus akvarymunda su değerleri nasıl olmalıdır? Uygun değerler için ne yapılabilir?

3- Discusları yavru mu almalıyım yoksa büyük mü?

4- Discus akvaryumunda kum olmalı mı?

5- Discus lar ile birlikte besleyebileceğimiz türler nelerdir?

6- Su değişimi ne sıklıkla yapılmalıdır?

7- Besleme ne sıklıkla ve ne türlü yapılmalıdır?

8- Discus akvaryumunda aydınlatma nasıl olmalıdır?

9- Discusları tek tür mü yoksa karışık mı beslemeliyiz?

10- Discusların sağlık durumu nasıl kontrol edilir?



Başlıca sorular:

1- Yeni discus akvaryumu kuracağım, Kaç litrede kaç balık besleyebilirim?
Akvaryum kapasitesi, alınacak balıklar ile doğru orantılı olup, minimum 200 Litrede beslenmesi uygun olacaktır. Yetişkin Discuslar için bu ölçüde bir tank için 4-6 adet discus beslenebilir. Yavru olacak ise, 16-20 adet discus beslenebilir. 
Burada en önemli unsur, balıkların beslenmesi ile alakalı şekilde su değişim sıklığıdır. 200 litrede 20 adet 4-5 cm yavru, 2 saatte 1 yemleniyor ise, o akvaryumda her gün son öğünden sonra günlük temizlik ve kısmi su değişimleri yapılmalıdır (Bazı üretici ve hobiciler bu yöntemi uygun görmese de genel uygulama bu yönde olmalıdır)

2- Discus akvarymunda su değerleri nasıl olmalıdır? Uygun değerler için ne yapılabilir?
Discus akvaryumunda olması gereken su değerleri, aslında balıkların menşei ile alakalı olup, türe göre ciddi anlamda değişkenlik göstermektedir. Örneğin ithal olarak alınan balıklarda, su değerlerini ciddi anlamda taklit etmek gerekir.. Zira yeni gelen balıkların ibr çoğu bu sebepten kaybedilmektedir. Akvaryumculardan alınacak dscuslar daha renkli, ihtişamlı olsalar da, ülkemiz şartlarına ayak uydurmak için ciddi anlamda, profesyönel kişilerin elinden geçmelidir.
Yerli üretim discuslar ise herhangi bir kimyasal kullanılmadan TR koşullarında rahatlıkla beslenebilmektedir. Dolayısıyla yeni başlayanlar özellikle yerli sağlam üreticilerden balık alarak hobiye başlamaları uygundur.
üçlü kartuş filtreler için bkz: 
http://www.akvaryum.com/Forum/uclu_kartus_filtreler_arastirma_ve_kurulumu_k715380_sn1.asp
3- Discusları yavru mu almalıyım yoksa büyük mü?
Bu güne kadar her defasında yavru aldım ve kendim boylandırdım. Avantaj olarak tek söyleyebileceğim ucuz alınabilmesidir. Dez avantaj olarak ise, yavru discuslarda fire oranı maalesef yüksek. Boylandırmak için alınan onca dondurulmuş yem, özel yemler veya katkılar, düzenli bakım için verilen emek balıklar büyüyünce pişmanlığa sebep olabiliyor. Yavru iken büyük umutlarla alınmış olan balıklar verilen onca emek sonrasında pigment dolu, formu bozuk çıkabilyor. Küçük boylarda bunu ayırt etmek oldukça zor...
Büyük boylarda (10 cm gibi) alınan discuslar artık yanık kalma evresini atlatmış olup, yeni akvaryum ve koşullara alışması nispeten daha kolay olacaktır. Bakımı eğer iyi bir üreticiden gelmişler ise, çok daha kolay olacaktır (Kuru yemi severek tüketen discuslara sahip olmak için birinci önerim iyi üreticiden gelmiş yerli discuslar olur)
Dez avantajı pahalı olması.. (Teselli olarak aylarca verdiğiniz yemlerin ücretini bu balıkları alırken vermekle bağdaştırabilirsiniz :) )
4- Discus akvaryumunda kum olmalı mı?
Ben bütün akvaryumlarımda kum kullanıyorum. Görsellikten başka faydası oluyor mu/olmuyor mu tartışılır. her gün dip çekimi yapılan bir akvaryumda kumda bakteri oluşması çok mümkün olmuyor. Cama cam akvaryumlarda temizlik ciddi anlamda kolay oluyor.
5- Discus lar ile birlikte besleyebileceğimiz türler nelerdir?
Eğer discuslar yavru ise ve boylama amacınız var ise, belki vatoz eklenebilir.. Bşka türlerin eklenmesini ben şahsen önermiyorum. Bakteri riski önemli bir faktör. 
Eğer discuslarınız büyük ve bitkili bir akvaryumda ise, vatoz haricinde çöpçüler ve tetralar da eklenebilir. 
6- Su değişimi ne sıklıkla yapılmalıdır?
Su değişimi direk olarak yemleme türü ve sıklığı ile orantılıdır. Dsicuslarınızı sık sık ve protein ağırlıklı besliyor iseniz, günlük temizlik ve su değişimleri önemlidir. Aksi taktirde camlarda gezinen planaria lar ile başınız derde girebiliyor. Her su değişimi sonrası hallerinden mutluluklarını belli eden discuslar da sizi su değişimine teşvik edecektir. 
Su değişimi ya dinlendirilmiş su ile yapılmalı ya da üçlü kartuş filtrelerden geçirilen, aynı ısı değerine sahip şebeke suyu ile yapılmalıdır. Suyun temiz kalması şarttır. Bu arada değişimler ile akvaryumlara sadece temiz su değil, mineraller de eklendiği için bu kısım atlanmamalıdır.
Su değişimlerinde herhangi bir kimyasala gerek yok, bu kimyasalları kullanacağınıza, balıklarınıza dondurulmuş yemler alabilirsiniz :)
7- Besleme ne sıklıkla ve ne türlü yapılmalıdır?
Beslenme Discuslardaki en önemli noktalardan birisidir. Yavru alınan discuslarda üreticinin kuru yeme alıştırmış olması şarttır. Acemi birisinin bu işi yapması ciddi anlamda zordur. 
Discuslar protein ağırlıklı beslenmesi gereken türlerdir. Dolayısı ile en yaygın yemleme yöntemlerinden birisi dana yüreğidir. Ben bu ürünü kullanmayan bir hobici olarak, en iyi alternatif olan kan kurdunu öneriyorum. Artık temini eskisinden kolay ve ucuz aolması sebebi ile herkes bu yemlere erişebiliyor. 
Protein ağırlıklı yemlerin haricinde spirulina ve sarımsak içeren yemler de kullanılmalı..

Kendi discuslarıma uyguladığım diyet;
Dondurulmuş kan kurdu,
Sera Discus Bits
Tropicak Discus Grana Wild
Tropical Spirulina super forte pul

8- Discus akvaryumunda aydınlatma nasıl olmalıdır?
Discuslar normal şartlarda loş ışıklı ortamları severler, ilk etapta loş ışıklı bir akvaryumda alıştırmalar yapılıp, akabinde iyi aydınlatmalı akvaryumlarda yemlemenin görsel zevki paha bçilemez :) 
9- Discusları tek tür mü yoksa karışık mı beslemeliyiz?
Bu seçim tamamen kişisel olsa da, tek türden koloni halinde alınan discuslarda boylanma ve gelişim daha olumlu yönde olacağı kanaatindeyim. Bazı türler daha hızlı boy atabiliyorken yanında kendini küçük ve dışlanmış olarak hisseden discuslar ile karşılaşılabiliyor. 
10- Discusların sağlık durumu nasıl kontrol edilir?
Sağlıklı discusların en iyi kontrol ve gözlemleme yöntemi yemlenirken yapılan gözlemlemedir..
Sağlıklı discuslar, akvaryum önüne gelen birisini görünce cama üşüşür ve yem beklerler.. Öyle ki bu esnada elinizi suya sokunca çekinmeden elinizden ufak ısırıklar da alabilirler. 
Sağlıklı discuslar doyana kadar yemlenir, hiçbir zaman yarıda bırakmaz.

Eğer discusunuz yemden bir prosiyon alıp kenara çekiliyor ve orada pinekliyor ise sıkıntı var demektir. Discuslar beslenirken aldıkları ısırıkları geri püskürtüp tekrar alır, bu bir problem değildir. Eğer alıp attığı yeme ilgi göstermiyor ve başka yerlere gidiyor ise bu problemdir. Detaylı takibe başlamak gerekir. (Beyaz dışkılama, solungaçlarının durumu, ani hareketler ile kaçışma gibi..)

[/QUOTE]

Şahsi yorumlarım şimdilik bu kadar. ilerleyen günlerde her maddeyi kendi içinde uygulamalı şekilde anlatmaya çalışacağım...

Faydalı olması dileğiyle...
celalabay2015-05-20 14:32:55

Beğenenler: [T]12491,omardaing[/T][T]124554,ervinpasa[/T][T]152126,Ferhat[/T][T]150090,Gokay YAGAR[/T][T]62937,bbirkank[/T][T]151275,Nefer[/T][T]168334,melekler şehri[/T][T]154159,bzaferucak[/T][T]160780,farukkaan[/T][T]6569,Fatih06[/T][T]81702,Yasin Oktem[/T][T]182541,msahin79[/T][T]173500,redson34[/T][T]97359,rccol[/T][T]109954,ArdaEla[/T][T]178431,MURAT111[/T][T]33596,AliAtilla[/T][T]132133,Umit-G[/T][T]175247,anltkt[/T][T]154051,t.korkmaz[/T][T]211014,akaankilic[/T][T]234160,salomanya[/T][T]231847,MasterChief[/T]
Teşekkür Edenler: [T]109954,ArdaEla[/T][T]175247,anltkt[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burakak123Çevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 28/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 1022
Burakak123Çevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2015 23:22
Tebrik ederim. Güzel bir çalışma. Bir de şunu eklemek isterim son maddeye :
Discuslar ilk alındıktan birkaç gün sonra bu tepkileri göstermeli. Eğer discusun ikinci günü ise stres dolayısı ile ve sayı 3 ten azsa yem kabul etmeyebilir. Sayı çoğalınca ve zaman geçip discus size alışınca elinizden yem yemeye başlar. Eğer alınan balık zaten yem yemiyorsa yanına yem yiyen balıkları koyup yem yemesini sağlayabilirsiniz.

Saygılar.......................................

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

celalabayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2997
celalabayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2015 11:50
Sağlıklı discuslarda beslenme nasıl olmalı kısmında biraz detay eklemek istiyorum..

Öncelikle sağlıklı discuslara sahip ve sistemi oturmuş akvaryumlarda, akvaryuma yaklaştığınızda balıklar hemen akvaryumun yüzeyine çıkıp deli gibi yem isteyeceklerdir. Elle beslenmesi en kolay türler discuslar desek çok yanlış olmaz. Eğerki balıklardan yüzeye yanaşmayan var ise, dikkatli izlemek gerekir. Eş tutma, yumurta dökme dönemi veya dökülmüş yumurtaları bekleme durumu yok ise hastalık veya stres belirtisi olabilir. 

Sağlıklı discuslar uygun oranda yapılan yemleme sonrası iyice doyana kadar yemlenir. Bkz. aşağıdaki video:
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=Qw_A9tJezSg[/VID]

Videoda gördüğünüz discuslar, bits yemlere ciddi derecede ilgi gösteriyor. Bunun sebebi, üretici tarafından uygun koşullarda diyetler ile kuru yeme karşı ilgi kazandırılmış olmalarıdır. Bu boylara kadar sadece dana yüreği ve türevi yemlenme ile gelen balıklara, bits yemleri kabul ettirmek çok zor olacaktır.

Balıkların tümü yemleniyor ve karınlarında gözle görülür şişme gözlemleniyor ise sorun yok demektir. 

Balıklardan biri veya bir kısmı, ilk etapta yem alıp akabinde köşeye çekiliyor ise hastalık belirtisi olma ihtimali yüksektir. Yemleme işin eğlenceli kısmı fakat aşırı yapılan yemlemeler sonrası kalan yem parçaları çekilmez ise, zamanla akvaryumda dağılıp bakteriyel döngüye zarar verecektir. Ben sadece akşamları dipte kalan fazlalıkları veya dışkıları çektiğim için gün boyu azar azar sık sık yemleme yapmayı tercich ediyorum. 

Şahsi tercihlerimden birisi de video da görüldüğü üzere birkaç çöpçü ve vatoz da aynı akvaryumda barındırmak.. Kalan yem parçaıklarını en son öğünden önce çekemiyor olmam sebebi ile bu balıklara iş düşüyor. Dipte kalan bütün yemleri temizliyor (Tabii bir yere kadar :) )

Yazdıklarım tamamen kendi tecrübelerim olup, bilgilendirme amaçlı paylaştığımı belirtmek isterim. Daha doğru yöntemler elbet vardır.



Beğenenler: [T]239397,FatihMirza26[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ogabiÇevrim Dışı

Kayıt: 08/10/2014
İl: Eskisehir
Mesaj: 4
ogabiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2015 16:24
Celal Bey öncelikle tecrübelerinizi bizim gibi yeni discus severlerle bu şekilde toplu şekilde aktarımınız için teşekkür ederim. Vakit buldukça bilgi toparlama ve bunun neticesinde fikir sahibi olmaya çalışıyorum. Sonuç itibariyle güzel bir başlangıç yaptım. Sizden ve diğer tecrübeli arkadaşlardan ricam balıklar ve tank hakkında yorum istiyorum. Yanlışlarımız varsa düzeltelim, canlılarımızı daha ileriye taşıyalım.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

celalabayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2997
celalabayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2015 08:38
Merhaba Oğuzhan Bey, 

Bilgi paylaştıkça çoğalırdan yola çıkarak böyle birşey yapmak istedim :) Faydalı oluyorsa ne mutlu bize :)

Akvaryumunuza gelecek olursak, şahsi fikrimi paylaşıyorum.

Hacim ve malzeme olarak gayet iyi. Filtrasyon sisteminizi çözemedim. Birde suyun neden alçak olduğunu :) Kumunuz benim de tercih ettiğim kumdan, kök de güzel bir seçim olmuş. 
Hava taşlarınızı ya kuma gömün ya da top şeklinde taşlar kullanın :) Daha güzel olacaktır.
İç filtre kullanacaksanız, balıkları rahatsız etmeyecek şekilde sirkülasyon çıkışını çevirin. Akıntı yaratmasın. 

Balıklarda Discuslar maalesef öyle iyi çok güzel diyemesek de ikisi belki üçü umut vaadediyor.

Sayı az, kapasite yüksek.. filtrasyonu biraz iyileştirin bir süre tecrübe edindikten sonra iyi bir discus grubu ile devam edilebilir.

Hayırlı olsun,  sağlıklı balıklar dilerim. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ogabiÇevrim Dışı

Kayıt: 08/10/2014
İl: Eskisehir
Mesaj: 4
ogabiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2015 11:50
Tam olarak tahmin ettiğim cevap geldi teşekkür ederim Celal Bey :)

Balıkların performansının çok üst düzey olmadığının farkındayım. Hobici bir abimizden ekonomik olarak satın aldım tecrübe edinme adına. Ancak hevesimin kurbanı oldum ve bunların yanına 2 adet 5-6 cm çapında leopar aldım akvaryumcudan. Ne yazık ki hem onları kaybettim hem ilk gelenlerden 2 sini kaybettim :( Tabi bu süreç benim adıma son derece gergin geçti.

Akvaryum suyunun bir kısmını 85cm karantina akvaryumuna ayırmıştım. Birden de suyu doldurmaya korktuğum için yavaş yavaş eklemeler yapıyorum suyun yüksekliğinin sebebi de o :)

Filtrasyon için LifeTech 835 var ancak sanırım biraz küçük kaldı. Bunun yerine FLUVAL 406 alacağım. İç filtre de var ancak çok gerekmedikçe çalıştırmıyorum.

Mevcut dekorasyon benim de içime sinmiyor ama yukarıda belirttiğim gibi önceliğim balıkların sağlığı.  Şu an problem kalmadı ama stress yaratmama adına dekorasyon için biraz daha bekleyeceğim.

Danışmak istediğim bir konu var, discus konusunda yavaş yavaş fikir sahibi olmaya başladım. Bunların yanına ilerleyen zamanda balık eklemesi yapma düşüncem var. Yetişkin 5-6 balık alma yerine 5-6 cm 20 civarı balık almak istiyorum. Yeni gelecek balıklar küçük olacağından dolayı adaptasyon sorunu yaşar mıyız?

Çok kafanızı şişirmedim umarım

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

celalabayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2997
celalabayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2015 13:04
Öncelikle sorularınızın tamamını sorun, ben olmazsam başkaları cevaplar sorun değil. 

Jebo 835 debi ve sirkülasyon anlamında yeterli olsada, su giriş ve çıkışı aynı noktadan olduğu için performans olarak zayıf kalır. Fluval iyi bir tercih...

Balıkların sağlığı için su değerlerini bozmadığınız sürece korkmayın. Discus hiç korkulacak bir tür değil.

Alım yaparken 5 cm boyunda 20 adet oranını bende önerebilirim. Ben küçükten büyütmeyi seviyorum. Balıkların geldiği yer iyi ise, size de çok sıkıntı çıkarmaz. tavsiyem bulunduğunuz şehirde yerli üreticilerden temin etmeniz. istediğiniz boy ve forma göre edinip, üreticiden gerekli tüyoları da alıp başlamak. Hiç acele etmeyin, akvaryumdaki biyolojik döngü otursun.. son halini alsın, akabinde ekleme yaparsınız. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

melihyilmaz33Çevrim Dışı

Kayıt: 02/03/2014
İl: Antalya
Mesaj: 29
melihyilmaz33Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2015 00:43
Celal bey merhabalar linkteki akvaryuma eklemeler yaparak discus besleyebilir miyiz acaba ?
http://www.akvaryum.com/Forum/hangi_tur_onerirsiniz_k844366.asp

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lolindirÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/02/2009
İl: Ankara
Mesaj: 254
lolindirÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2015 13:53
Celal bey elinize sağlık çok faydalı bir paylaşım gerçekten.
Bende kendi deneyimlerimle(henüz çok fazla olmasa da) katkı yapmak isterim.
Kesinlikle arzu edilen kafada belirlenip; bunun için gerçektn üzerinde uzun uzun düşünerek ve araştırarak bir hazırlık evresi geçirilmeli bence henüz işe başlamadan. Bir çoğumuz zaten başka türleri beslediğimiz akvaryumları discusların güzelliğine dayanamayıp içerdeki canlıları çıkarıp bu halihazır tanklara discus ekleyerek bu güzel canlıları evimize sokuyor ve genelde hüsrana uğruyoruz. O nedenle; kararımız Discussa öncelikle elimizdeki tankım ölçülerine bakıp en az 100x50x50 ölçülerinde bir tankla bu balığa girmeli. Elimizdeki tank daha küçük ölçülerde ise; tüm emeğimiz ve çabamız ilerleyen zamanlarda discusların formu istediğimiz düzeylere gelmeyeceğinden boşa gidebilir. İlaveten balık hobisinin en büyük keyfi beslediğimiz canlının yavrulayıp çoğalmasını sağlamaktır. Bu nedenle eğer tankı yeni alıyorsak mutlaka bunu da hesaba katmalı gerekirse 1 adet üreme 1 adet yavru boylandırma ve 1 adette su dinlendirme tankının içinde bulunduğu bir sistemi baştan edinmek en doğru yoldur.
R/O cihazı(Aslında 3lü kartuş üreme denemelerine kadar yeterli ama almışken r/o alın 3 lü kartuştan balıklar r/o'dan siz istifade edersiniz) olmazsa olmaz değildir. Ama varlığı hem balıklarınız hem sizin için büyük kolaylık olur. Benim r/o cihazım alt katta mutfakta ancak 3lü kartuşa eklediğim bir musluk ve yeterli uzunlukta hortum ile rahatlıkla dinlendirme tankına oradan da discus akvaryumlarıma su basabiliyorum. Bir de discus akvaryumunuzun/larınızın yerini herşeye başlamadan önce evdeki konum itibariyle çok iyi düşünüp hesaplamak sonrasına çok büyük kolaylık olacaktır. Şöyle ki; Hem akvaryumun balıkların fazla rahatsız olmayacağı yani sürekli hareketin olmadığı hava karardığında ışıkların kapalı olacağı(mesela salon hiç uygun değildir örneğin) hem de su değişiminde kolaylık olacak (balkona, banyoya yakın) bir konumu olmalı. Örneğin ben discus akvaryumlarına koyduğum kafa motorları ile direk balkon giderine döşediğim plastik hortum yardımıyla, dip temizliği sonrası istediğim miktar suyu zahmetsizce tanktan çıkarabiliyorum.
Bu şartları sağladıktan sonra boş akvaryuma(bence cama cam ancak içerisinde bir mango kökü olan tank çok uygun oluyor sağlık ve temizlik açısından) temiz su koyup en az 2 hafta çevirmek en doğrusu. Bu zaman da geçtikten sonra EN DOĞRUSU YERLİ OLMAKLA birlikte GÜVENİLİR AKVARYUMCUDAN alınacak ithal discusların temini de sağlanıp hobiye sağlıklı bir şekilde başlamış olursunuz. Günlük dana yüreği ve dondurulmuş kurt yemleri vererek gün içinde mutlaka 4-5 öğün kaliteli kuru yem vererek ve mutlaka her gün yeterli miktarda dip temizliği/su değişimi yaparak balıklarınıza sağlıklı bir şekilde bakıp büyütebilirsiniz diye düşünüyorum. Kabaca bu şekilde görüşlerimi paylaşmak istedim. eksik mutlaka, yanlış muhtemelen vardır. Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

celalabayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2997
celalabayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2015 20:41
[QUOTE=melihyilmaz33]Celal bey merhabalar linkteki akvaryuma eklemeler yaparak discus besleyebilir miyiz acaba ?
http://www.akvaryum.com/Forum/hangi_tur_onerirsiniz_k844366.asp[/QUOTE]

Merhaba,

Akvaryum discus için şu an pek uygun değil. Kum seçiminizi değiştirmenizi öneririm. Birde mavi ışık çok koyulatırmış.

Discus için beyaz veya bej tonlu kum seçimi ile grolux tarzı bir aydınlatma ile 10 cm lik 6-8 adetlik bir oranla başlanabilir. İleride en iyilerinden 4-6 adet bırakabilirsiniz. brut 250 litrede sayı artarsa işler biraz zorlaşır.. Bakım olarak daha fazla zaman ayırmak gerekir.

Keyifli hobiler dilerim.



[QUOTE=lolindir]Celal bey elinize sağlık çok faydalı bir paylaşım gerçekten.
Bende kendi deneyimlerimle(henüz çok fazla olmasa da) katkı yapmak isterim.
Kesinlikle arzu edilen kafada belirlenip; bunun için gerçektn üzerinde uzun uzun düşünerek ve araştırarak bir hazırlık evresi geçirilmeli bence henüz işe başlamadan. Bir çoğumuz zaten başka türleri beslediğimiz akvaryumları discusların güzelliğine dayanamayıp içerdeki canlıları çıkarıp bu halihazır tanklara discus ekleyerek bu güzel canlıları evimize sokuyor ve genelde hüsrana uğruyoruz. O nedenle; kararımız Discussa öncelikle elimizdeki tankım ölçülerine bakıp en az 100x50x50 ölçülerinde bir tankla bu balığa girmeli. Elimizdeki tank daha küçük ölçülerde ise; tüm emeğimiz ve çabamız ilerleyen zamanlarda discusların formu istediğimiz düzeylere gelmeyeceğinden boşa gidebilir. İlaveten balık hobisinin en büyük keyfi beslediğimiz canlının yavrulayıp çoğalmasını sağlamaktır. Bu nedenle eğer tankı yeni alıyorsak mutlaka bunu da hesaba katmalı gerekirse 1 adet üreme 1 adet yavru boylandırma ve 1 adette su dinlendirme tankının içinde bulunduğu bir sistemi baştan edinmek en doğru yoldur.
R/O cihazı(Aslında 3lü kartuş üreme denemelerine kadar yeterli ama almışken r/o alın 3 lü kartuştan balıklar r/o'dan siz istifade edersiniz) olmazsa olmaz değildir. Ama varlığı hem balıklarınız hem sizin için büyük kolaylık olur. Benim r/o cihazım alt katta mutfakta ancak 3lü kartuşa eklediğim bir musluk ve yeterli uzunlukta hortum ile rahatlıkla dinlendirme tankına oradan da discus akvaryumlarıma su basabiliyorum. Bir de discus akvaryumunuzun/larınızın yerini herşeye başlamadan önce evdeki konum itibariyle çok iyi düşünüp hesaplamak sonrasına çok büyük kolaylık olacaktır. Şöyle ki; Hem akvaryumun balıkların fazla rahatsız olmayacağı yani sürekli hareketin olmadığı hava karardığında ışıkların kapalı olacağı(mesela salon hiç uygun değildir örneğin) hem de su değişiminde kolaylık olacak (balkona, banyoya yakın) bir konumu olmalı. Örneğin ben discus akvaryumlarına koyduğum kafa motorları ile direk balkon giderine döşediğim plastik hortum yardımıyla, dip temizliği sonrası istediğim miktar suyu zahmetsizce tanktan çıkarabiliyorum.
Bu şartları sağladıktan sonra boş akvaryuma(bence cama cam ancak içerisinde bir mango kökü olan tank çok uygun oluyor sağlık ve temizlik açısından) temiz su koyup en az 2 hafta çevirmek en doğrusu. Bu zaman da geçtikten sonra EN DOĞRUSU YERLİ OLMAKLA birlikte GÜVENİLİR AKVARYUMCUDAN alınacak ithal discusların temini de sağlanıp hobiye sağlıklı bir şekilde başlamış olursunuz. Günlük dana yüreği ve dondurulmuş kurt yemleri vererek gün içinde mutlaka 4-5 öğün kaliteli kuru yem vererek ve mutlaka her gün yeterli miktarda dip temizliği/su değişimi yaparak balıklarınıza sağlıklı bir şekilde bakıp büyütebilirsiniz diye düşünüyorum. Kabaca bu şekilde görüşlerimi paylaşmak istedim. eksik mutlaka, yanlış muhtemelen vardır. Saygılar. [/QUOTE]

Erdem Bey öncelikle katılımınız için tşk ederim. Balkona yakın ve gider için döşenen boru kısmı ilgimi çekti :)
Güzel bir noktaya da değinmişsiniz.. Akvaryumların konumlandırılması konusu cidden dikkat edilmesi gereken bir konu. Ben bunu acı tecrübe edenlerden birisi olarak, kesinlikle direk pencere önü veya karşısına Discus akvaryumu kurulmamalı. Pencere her açıldığında akvaryumdan kaçışan balıkların camlara carpma sesleri gelyordu. Mecburen değişiklie gittim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Fatih06Çevrim Dışı

Kayıt: 19/11/2005
İl: Ankara
Mesaj: 91
Fatih06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2015 14:40
Celal kardeşim bilgi ve desteğiniz için teşekkürler. Benim aklımda discus her zaman oldu ama maalesef okuduklarımdan sonra benim düzeneğim uygun veya uygun değil diye karar verip bir türlü cesaret edemedim. Aşağıda resmi bulunan ortalama 200 lt. bitkili karma akvaryumda 7-9 cm. boylarında 6 adet discus besleme şansım sizce nedir. Amaç şov olması seyirlik olması tüm canlılarında huzurlu olması.
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/6569/WP_20150417_06_51_42_Pro.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

celalabayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2997
celalabayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2015 16:44
Fatih hocam selamlar,

Tankınıza koocaman bir maşallah diyelim :)

7-9 cm iyi boy oranı.. Adet olarak da iyi bir rakam. Beslenme konusunda sık sık beslemek gerekir bildiğiniz gibi.. Bu beslenme de paralelinde temizlik gerektirir.

Önerim;

9 cm civarı 6 adet discus için suyu minimum kirletecek kaliteli dondurulmuş yemler ve kuru yemler kullanarak balık eklemeniz veya daha az sayıda daha büyük boylarda discuslar edinip tanka almanızdır.

Önemli nokta discuslarınızın boyu büyüdükçe yemlenme ihtiyacı o kadar azalacak :) Tank kirliliği de minimumda kalacak.

Yavru olarak alınan discuslar gerektiği gibi beslenemezse büyüdüklerinde form olarak showluk bir görüntüden uzak olacaktır.

Sağlıklı balıklar dilerim.

Beğenenler: [T]6569,Fatih06[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akin KSKÇevrim Dışı

Kayıt: 05/07/2015
İl: Izmir
Mesaj: 102
akin KSKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2015 18:23
Celal bey

Cok guzel bir calisma olmus tebrik ederim sizi.[:iyi:]

Beğenenler: [T]130008,celalabay[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

celalabayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2997
celalabayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Temmuz 2015 09:22
Merhaba arkadaşlar,

Bu gün konuya bir eklenti daha yapmaya çalışacağım..

Discus larda en önemli noktalardan birisi olan STRES konusu.

Öncelikle Stres nedir?

Aslında insanlarda da sık sık karşılaşılan, genellikle dış etkenlerin sebep olduğu ve çevre ile olan uyumumuzun bozulması gibi durumlara sebep olan psikolojik bir durumdur.

Bu durum bizleri nasıl etkiliyor ise, balıklarımızı da aynı şekilde etkilemektedir. Bizler stresli anlarımızda nasıl ki dış dünya ile ilişkimizi azaltıyor isek, balıklar da aynısını yapmakta.
Uzun vadede stres insanlarda ne gibi sonuçlar yaratıyor ise, balıklarda da aynı sonuç meydana gelmekte.

Şimdi işin Discuslar ile ilgili tarafına gelelim.

Bilindiği üzere, Discuslar stres yönünden neredeyse bilindik diğer bütün tatlı su türlerinden daha hassas.. Olumsuz bir durumda hemen tepkiyi verebiliyor.(Renkleri karartma, köşelerde saklanma, yem kabul etmeme gibi)
Hemen paragrafın sonuna şu maddeyi de ekleyelim;
Discuslar ne kadar hassas ise, bir o kadar dayanıklı ve hastalık vs. durumları bize bildiren türlerdir. Kısacası hassas olmaları, bu balıkları beslemekten korkmanıza sebep olmamalı :)

Stres durumunda yapılması ve yapılmaması gerekenler :

Önce yapılmaması gerekenden bahsedelim, zira biz hobicilerin yaptığı en büyük hata bu noktada gerçekleşiyor.

- Strese girmiş bir balık için direk olarak tedavi uygulaması yapmak, o canlıya yapılacak en büyük eziyetlerden birisidir...
- Strese girmiş bir balık görüp, tüm akvaryumun suyunu değiştirmek, tankı dezenfekte etmek gibi durumlar da eziyetten başka birşey değildir.

En ufak belirtide Flaggy tedavisi en çok yapılan hatalardan birisidir. Flaggy iç parazit için kullandığımız bir ilaç fakat rengi kararan balıklarda direk bunu uygulayıp bir faydasını göremeyen, ertesi günlerde balığı kaybettim diyen arkadaşlarımız da maalesef oldu.

Yapılması gerekenler :

- Öncelikle ciddi anlamda gözlemlemek gerekir. Strese etken olan faktör belirlenir ise, onu ortadan kaldırmak genelde en kolay yöntemdir.

- Strese giren balıklarda genelde kararma, pigment atabilenlerde pigment atma, hızlıca sağa sola kaçışıp camlara çarpma belirtileri olabilir. Bu belirtilerin her birisi için bir veya birden fazla sebep olabiliyor. Sakino lup izlemeye devm edeceğiz. Birde akvaryumun üstünü kapatmayı unutmayacağız. Strese girmiş kaçışan bir discus, akvaryumdan atlayıp ölebilir.

Strese sebep olan faktörler :

- Kötü su koşulları,
- Uyumsuz türler ile bir arada beslenme,
- Yanlış beslenme sonucu meydana gelen problemler,
- Uygunsuz konumlandırılmış akvaryum (direk güneş ışığı aan bir nokta veya çok fazla hareketin olduğu bir noktaya konumlandırılmış akvaryum)
- Aşırı boy farkı olan discusların bir arada bakılması,
- Düşük hacimli tanklarda discus besleme,
- Gereken bakımı ihmal etme, gerektiği gibi yapmama...

Bu maddeler aslında baya uzayıp gidebilir.

Özetle;

Stres kısa vadede ölümcül değildir. Eğer sebebi anlaşılır ve çözümü bulunur ise, sorun yaratmayacak bir durumdur.
Uygun koşulları sağladığımız zaman elimizden yem yiyen, avucumuzun içine giren bu balıklar için korkmayalım... Yıllarca diğer türleri besleyip discusa mesafeli duran birisi olarak, keşke! dediğim tek nokta, daha önce neden başlamadım bu discusa! demek oldu.


Yazdıklarım tamamen kendi tecrübelerim olup, tartışmaya açıktır.
Faydalı olması dileğiyle,

Sağlıklı discuslar dilerim :)

Beğenenler: [T]175247,anltkt[/T]
Teşekkür Edenler: [T]175247,anltkt[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir