Yeni Akvaryumumda Yosun Sorunu


baristuzemenÇevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2012
İl: Izmir
Mesaj: 89
baristuzemenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2018 22:11
Merhaba abilerim kardeşlerim. Akvaryumumu uzun zorluklar sonrasında kurmuş bulunuyorum. Dün akşamdan itibaren akvaryumuma 10 adet blood mary cinsi karides ekledim bugün mutlulardı. Bitkileri koyalı yaklaşık 1 ay oldu. Dün camda ufak ufak yeşil yosunlar gördüm ve bugün arttığını farkettim. Haftada bir defa sıvı gübre atıyorum arkasında verdiği ölçü kadar ve ışığını günde 10 saat açık bırakıyorum. Akvaryumun ve yosunların fotografını koyuyorum ama pek anlaşılmıyor.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/129811/121220182210581.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/129811/121220182211011.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/129811/121220182211041.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EXAGONÇevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2007
İl: Ankara
Mesaj: 137
EXAGONÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2018 23:10
Kullandığın gübre ve ışıklandırma ister istemez yosunlanmaya sebep olacaktır. Akvaryuma 1 2 cüce vatoz atmayi deneyebilirsin yada yosun yiyici diğer türlerden birşeyler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

otuzkiloÇevrim Dışı

Kayıt: 23/03/2016
İl: Gaziantep
Mesaj: 184
otuzkiloÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2018 00:36
Tabanda ne kullanıldı sorusundan ışığın şiddetine, co2 kullanıp kullanmadığınızdan kuralı ne kadar olduğuna kadar onlarca soru sorulur cevaplarına göre yorum yapılabilir fakat temel olarak şu söylenebilir: Yosunun en temel sebebi tanktaki amonyak fazlalığıdır.

Oturmuş, düzeni güzelce kurulmuş bir akvaryumda balıklardan ve Tanktaki çürümüş yapraklarda meydana çıkan amonyak kolayca daha zararsız bileşikler dönüştürülür.

Şunları kontrol edin mutlaka:
1- Filtre oturmuş, biyolojik filtrasyon bakterileri oluşmuş olmalı. Nasıl olacağı biraz uzun, bilginiz yoksa biraz araştırmanızı tavsiye ederim.
2- Tanktaki su hareketliliği iyi olmalı. Güçsüz filtre ya da akışı yavaşlatan unsurlar da kademeli olarak yosuna sebep olabilir. Ana sebep değil, yan sebep.
3- Canlı yükü fazla olmamalı. Özellikle biyolojik filtrasyon bakterileri henüz oluşmamış bir tanksa..
4- Çürüyen/eriyen bitki yaprakları vakit kaybetmeden tankta çıkarılmalı.

Bunları yazdım ama yanlış görmüyorsam sizdeki yosun GDA yani Yeşil Toz Yosunu (Türkçe literatürdeki isminden emin değilim) ve yine yanlış bilmiyorsam bu yosun türünün ortaya çıkma sebebi çok net bilinmiyor. Camlarda temizlik yapmak, yosun yiyici birkaç tür eklemek faydalı olabilir.

Yosunları çok dert etmeyin. Önemli olan bitkilerin güzelce beslenmesi ve büyümesi. Gelişme varsa yosunlar da zamanla sizin için çok daha az sorun olacaktır.

Yosunsuz kurulumlar dilerim.

Ekleme: Şimdi farkettim. Kurulalı 1 ay olmuş bir tank için günde 10 saat aydınlatma fazla. Genelde 5-6 saat ile başlayıp yavaş yavaş 8-10 saatlere çıkarılması tavsiye edilir. Hele ki co2 vermiyorsanız bu kadar uzun süreli ışık vermek daha komplike sorunlara sebep olabilir. [EDIT]otuzkilo,2018-12-13 00:40:01[/EDIT]

Beğenenler: [T]129811,baristuzemen[/T]
Teşekkür Edenler: [T]129811,baristuzemen[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasinmakÇevrim Dışı

Kayıt: 27/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1078
yasinmakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2018 00:48
Selamlar. Çok uzun uzadıya yazmak istemiyorum. Kısa özet ğeçmek isterim.

Çok fazla aydınlatma seramonisi yosunu coşturur.
Durgun su yosunu coşturur.
Çok fazla gübre yosunu coşturur .

Nacizane teklifim daha az aydınlatma süresi ve gübre oranını belli bir seviye düsurmen yada kesmen.

Ama ilk aklıma gelen o yeşil yosun çıktıysa yeni tank kur demek geliyor içimden. Daha az ayd süresi ve gübreleme.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

baristuzemenÇevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2012
İl: Izmir
Mesaj: 89
baristuzemenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2018 01:26
Hocam akvaryumu baştan kurmam gerçekten çok zor. Işıklandırmayı şu an hesapladım bazı günler 14 saate kadar açık bırakıyorum. Bunu düşüreceğim. Zaten şu an farkettim akvaryumumda ilk kurduğum zamandan kalma bir adi salyangozum vardı nasıl oldu bilmiyorum ama tek bir tane olmasına rağmen yavrulamış. Eski kurduğum akvaryumumu bana zindan etmişlerdi o yüzden yarın gidip bir tane katil salyangoz almayı düşünüyorum. Onu alırken bir tane de cüce vatoz alırım. 1 salyangoz bir cüce vatoz ve karideslerin ayrıca ışıklandırmayı da azaltıp gübrelemeyi bir süre kesersem yosun sorununu çözeceğimi düşünüyorum. Çok teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

otuzkiloÇevrim Dışı

Kayıt: 23/03/2016
İl: Gaziantep
Mesaj: 184
otuzkiloÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2018 07:29
[QUOTE=baristuzemen]Hocam akvaryumu baştan kurmam gerçekten çok zor. Işıklandırmayı şu an hesapladım bazı günler 14 saate kadar açık bırakıyorum. Bunu düşüreceğim. Zaten şu an farkettim akvaryumumda ilk kurduğum zamandan kalma bir adi salyangozum vardı nasıl oldu bilmiyorum ama tek bir tane olmasına rağmen yavrulamış. Eski kurduğum akvaryumumu bana zindan etmişlerdi o yüzden yarın gidip bir tane katil salyangoz almayı düşünüyorum. Onu alırken bir tane de cüce vatoz alırım. 1 salyangoz bir cüce vatoz ve karideslerin [B]ayrıca ışıklandırmayı da azaltıp gübrelemeyi bir süre kesersem yosun sorununu çözeceğimi düşünüyorum. [/B]Çok teşekkürler[/QUOTE]

Çok yanlış düşünüyorsunuz. Yosun var diye gübrelemeyi kesmek arabadan benzin kokusu geliyor diyen birisine "arabaya benzin alma düzelir" demekle aynı şey. O zaman arabanın ne manası kaldı? Bitkileri büyüsün diye yetiştiriyoruz. Bunun için de 3 şeye kesinlikle ihtiyaç var:
1- Işık
2- Besin (gübre)
3- Co2

Yosun var, gübreyi azalt önerisi eski bir mit ve ne yazık ki ülkemizde halen yaygın olarak kullanılan bir öneri. Cep telefonundan yazdığım için fazla uzun yazmayacağım ama bu konuda işinize yarayacak bir kaç linki bu mesajımı altına atmaya çalışacağım. Yalnız öncelikle şunu bilmeniz lazım gübreyi azaltarak yosunla mücadele edemezsiniz.

Önce tankınız hakkında biraz daha bilgi verin lütfen. Tabanda ne var? Gübrelemeyi nasıl yapıyorsunuz? Aydınlatmanın gücü nedir? Akvaryumda hangi canlılar var?Karbondioksit veriyor musunuz? Vs vs

Mesajlarınızdan gördüğüm kadarıyla 14 saat aydınlatma çok uzun bir süre, bunu daha tankınızın oturmadığını, bitkilerin yeni gelişme evresinde olduğunu düşünerek 6 saate kadar indirmenizi tavsiye ederim.

Co2 veriyor musunuz akvaryuma? Vermiyorsanız hem ışık hem gübreleme ona göre olmalı. Ayrıca ilk zamanlar akvaryuma fazla balık yüklemesi yapılması istenmez ki canlıların suya saldığı amonyağı kullanacak bitki yoksa mutlaka yosun olarak çıkar karşımıza.

Odaklanmanız gereken ilk şey tankınıza uygun bir co2/ışık/gübre dengesi kurup bitkileri geliştirmeye bakmak. Yosun bazen sinir bozar ama takılı kalmayın, atlatılır. Yosun yüzünden akvaryum bozulmaz, sebep olan şey bulunup o düzeltilir.


Bu linkteki mesajları okur Ve Estimative Index denilen yöntemi biraz araştırırsanız ne demek istediğimi benim anlatmak istediğimden daha iyi anlayacağınız eminim. Ben başlangıç noktası olması açısından bu linki veriyorum. mrah rumuzlu Emrah beyin 1.ve 2. sayfadaki mesajlarında bitki gelişimi/yosun ilişkisi açısından güzel bilgiler var. O başlıktaki Gübreleme formülleri vs mesajlarına takılmayın, diğer mesajları okuyun.

[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/mesaja_git.asp?PID=5240503[/URL][EDIT]otuzkilo,2018-12-13 07:39:50[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir