Yeni Akvaryum için Öneri


DarkElderÇevrim Dışı

Kayıt: 03/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 31
DarkElderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2010 21:39
Merhaba,
Foruma yeni katıldım. Uzun zamandır hobi olarak akvaryumla ilgiliydim fakat son 4 senedir bir akvaryumum bulunmuyor. Daha önceden farklı boylarda (en büyüğü 140lt) akvaryumlarda canlı doğuranlar, melek, gurami, japon gibi balıklar besledim.
 
Şu anda kurmayı planladığım akvaryumda malawi cichlid beslemeyi düşünüyorum. Tabii ki bu konuda sizlerin değerli bilgi ve tecrübelerinize başvurmayı uygun gördüm.
 
Öncelikle her noktasında emeğimin olduğu birşeyle uğraşmak daha fazla haz vereceği için demir profil hariç herşeyi ben yapma kararı aldım. Elim bu tarz işlere yatkın olduğu için fazla sıkıntı yaşayacağımı sanmıyorum. İnşallah yapım aşamalarımı da DIY bölümünde başka bir konuda paylaşacağım.
 
Aklımda beliren özellikler aşağıdaki gibi
- Planladığım akvaryum boyutu 100 x 50(e) x 60(y) x 10mm cam kalınlığı = yaklaşık 300 lt.
- Güvenlik için ayrıca üst/alt frame ve üstte ortadan bir kuşak ekleyeceğim. Frame ve kuşak 5cm genişliğinde, Tüm camlar rodajlı olacak.
- Kayalık mağaralı bir arka fon ve bolca kaya ile beyaz silis kum kullanmayı düşünüyorum.
 
Hikaye kısmını geçtikten sonra cevabını merak ettiğim bazı soruları sormak istiyorum.
 
Kurulum için
  1. Bu boyutlarda bir akvaryum için cam kalınlığı uygun mu? Bazı konularda benzer boyutlardaki akvaryumları 8mm ile yaptıklarını okudum. Cam kalınlığını arttırmalı veya azaltmalı mıyım?.
  2. Kuşak genişliği uygun mu? Kuşak için kullanmam gereken cam kalınlığı nedir ? Ayrıca üst tarafa frame + tek kuşak yerine sadece 2 kuşak atmamın bir farkı olur mu?
  3. Yaklaşık 370 kilo olacak bu akvaryum için 4cm kare demir profilden bir iskelet yeterli olacak mıdır? Profilin iskelet yapısı için bir öneriniz var mı?
  4. Camları kestirirken ne kadar silikon payı vermeliyim? 0.5mm x 2 = 1mm yeterli olacak mıdır?
  5. Camlar için İstanbul'da uygun fiyatlı, önerebileceğiniz yer var mı?
 Akvaryum için
  1. İlk aşamada dış filtre kullanmayı planlıyorum. Sump sistemine veya Hava motoruna ihtiyacım var mı? Dış filtre olarak hangi marka/model önerirsiniz ?
  2. Akvaryumda doğal bir döngü oluşması için bitki eklemek zorunda mıyım ? Yetişkinlerin yavruları yememeleri için yavruların boylarının ne kadar olmaları gerekiyor ?
  3. Forumunuzda okuduğum bir konuda dipte tortu olmasının ekolojik döngü için faydalı olduğunu ve bitkilerle birlikte amonyak ve nitrat seviyelerinin azalmasını sağladığını okudum. Bu tortunun akvaryumumda bulunmasını istemem, sump sistemi içinde bitki örtüsü ve tortu oluşmasını sağlamak ve bu sayede ekolojik dengeyi oluşturmak mümkün müdür?
  4. Bitkili veya bitkisiz duruma göre ışık seçimi için ne önerirsiniz ?
  5. Akvaryumdaki zararlı bileşenleri ve ph seviyesini ölçmenin tek yolu kağıt testi midir?
  6. Midye kırıklarının suyun sertliğini sağladığını biliyorum peki silis kum bulunan bir akvaryumda su sertliğini nasıl dengede tutarız? Aynı şekilde ph seviyesi nasıl dengelenir ?
 
Balıklar için
İlk planım renkli bir akvaryum oluşturmak. Bu yüzden
a) 2/3 farklı tür (sarı prenses, icemen, demasoni) (1e 5d koloniler şeklinde)
b) (erkek dişi renk farkı yüzünden) Saulosi türünü düşünüyorum.
  1. Amacım ticaret olmasa da balıklarımı üretmeyi elbette isterim. Bu konuda hangi seçenek daha iyi olacaktır?
  2. a) seçeneği için
    1. 300 lt 3 farklı cins için yeterli olacak mıdır? Yoksa bu cinslerden 2sini mi seçmeliyim? sp yanına hangisi (iceman veya demasoni) daha uyumlu olur?
    2. Tek erkekli kolonilerde sanırım erkeğin kısır çıkması veya pasif kalması gibi durumlar olabiliyor. Bu sorunu nasıl çözebilirim? 2 cinsten 2şer koloni uygun olacak mıdır?
  3. b) seçeneği için
    1. Kuracağım koloninin büyüklüğü nasıl olmalıdır?
  4. Balıkları hangi boyda almalıyım?
  5. Bunların yanına kedibalığı cinsinden hangisini önerirsiniz?
  6. Malawi cinslerinin 4. sorudaki boyları için ortalama fiyatları nedir?
  7. Bu cinsler için yem seçimi ve yem diyeti nasıl olmaldıır?
Soruların sayısı biraz fazla ve çoğunu birçok defa cevapladığınızı da biliyorum. Fakat vakit ayırıp bana da yardımcı olursanız çok sevinirim.
 
Fikirlerini paylaşanlara şimdiden teşekkür ederim.
 
Hepinize iyi akşamlar.
DarkElder2010-02-04 21:57:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darXisÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 4234
darXisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2010 22:03
Selam.Sorularınızın hemen yanına cevap ekleyeyim ki anlaması da okuması da kolay olsunGöz%20Kirpma
 
Aklımda beliren özellikler aşağıdaki gibi
- Planladığım akvaryum boyutu 100 x 50(e) x 60(y) x 10mm cam kalınlığı = yaklaşık 300 lt.(uzunluğu 120yaparsanız daha iyi olur,10mm cam kurtarır)
- Güvenlik için ayrıca üst/alt frame ve üstte ortadan bir kuşak ekleyeceğim. Frame ve kuşak 5cm genişliğinde olacak.
- Kayalık mağaralı bir arka fon ve bolca kaya ile beyaz silis kum kullanmayı düşünüyorum.(uygun)
 
Hikaye kısmını geçtikten sonra cevabını merak ettiğim bazı soruları sormak istiyorum.
 
Kurulum için
  1. Bu boyutlarda bir akvaryum için cam kalınlığı uygun mu? Bazı konularda benzer boyutlardaki akvaryumları 8mm ile yaptıklarını okudum. Cam kalınlığını arttırmalı veya azaltmalı mıyım?.
  2. (cam kalınlığı uygun,8mm de kayıt kuşakla kurtarır)
  3. Kuşak genişliği uygun mu? Kuşak için kullanmam gereken cam kalınlığı nedir ? Ayrıca üst tarafa frame + tek kuşak yerine sadece 2 kuşak atmamın bir farkı olur mu?(kayıt kuşak uygun)
  4. Yaklaşık 370 kilo olacak bu akvaryum için 4cm kare demir profilden bir iskelet yeterli olacak mıdır? Profilin iskelet yapısı için bir öneriniz var mı?(Bence yeterli olur,5cm de düşünülebilir)
 
Akvaryum için
  1. İlk aşamada dış filtre kullanmayı planlıyorum. Sump sistemine veya Hava motoruna ihtiyacım var mı? Dış filtre olarak hangi marka/model önerirsiniz ?(lifetech 838.hem performanslı hem uygun fiatlı.Hava motoru çift çıkışlı olmalı)
  2. Akvaryumda doğal bir döngü oluşması için bitki eklemek zorunda mıyım ? Yetişkinlerin yavruları yememeleri için yavruların boylarının ne kadar olmaları gerekiyor ?(anubias türü bitki ekebilirsiniz,fakat malawiyle şart değil.)
  3. Forumunuzda okuduğum bir konuda dipte tortu olmasının ekolojik döngü için faydalı olduğunu ve bitkilerle birlikte amonyak ve nitrat seviyelerinin azalmasını sağladığını okudum. Bu tortunun akvaryumumda bulunmasını istemem, sump sistemi içinde bitki örtüsü ve tortu oluşmasını sağlamak ve bu sayede ekolojik dengeyi oluşturmak mümkün müdür?(anubias türü bitkiyi ektikten sonra biraz bakımla gayet güzel durur,bitki faydalı bir donanımdır,dış filtreli veya sumplu şekilde uygundur.)
  4. Bitkili veya bitkisiz duruma göre ışık seçimi için ne önerirsiniz ?(üste 40w günışığı(marketlerde satılan tasarruflu ampul),iç tarafa da büyük bir mavi iç lamba alırsanız gayet şık durur,bitkiler için de günışışığı iyi olur ve akvaryumu gösterir.)
  5. Akvaryumdaki zararlı bileşenleri ve ph seviyesini ölçmenin tek yolu kağıt testi midir?(malawi akvaryumları için bu tarz ölçümlere gerek yok iyi filtrasyon ve dinlendirilmiş suyla değişim sayesinde balıklarınızın istediği değerleri rahatlıkla tutturursunuz,ki bitki de bu konuya yardımcı olur)
  6. Midye kırıklarının suyun sertliğini sağladığını biliyorum peki silis kum bulunan bir akvaryumda su sertliğini nasıl dengede tutarız? Aynı şekilde ph seviyesi nasıl dengelenir ?(hemen üstteki soruda cevabınız)
 
Balıklar için
İlk planım renkli bir akvaryum oluşturmak. Bu yüzden
a) 2/3 farklı tür (sarı prenses, icemen, demasoni) (1e 5d koloniler şeklinde)
b) (erkek dişi renk farkı yüzünden) Saulosi türünü düşünüyorum.(ben olsam prenses ve aceinin yerine demasoniyle beraber daha özel bir malawi düşünürüm;örnek konu: http://www.akvaryum.com/Forum/sizce_hangisini_secmeliyim_k349349.asp)
  1. Amacım ticaret olmasa da balıklarımı üretmeyi elbette isterim. Bu konuda hangi seçenek daha iyi olacaktır?(bahsettiğiniz malawiler 1erkek 4dişi şeklinde beslendikten sonra üremede sorun çıkarmaz)
  2. a) seçeneği için
    1. 300 lt 3 farklı cins için yeterli olacak mıdır? Yoksa bu cinslerden 2sini mi seçmeliyim? sp yanına hangisi (iceman veya demasoni) daha uyumlu olur?(3cins yeterli olur,sp nin yanına iceman de demasoni de uygun olur)
    2. Tek erkekli kolonilerde sanırım erkeğin kısır çıkması veya pasif kalması gibi durumlar olabiliyor. Bu sorunu nasıl çözebilirim? 2 cinsten 2şer koloni uygun olacak mıdır?(pasif kalma veya kısırlık durumunda rahatlıkla erkeğinizi takas yapar,baskın bir erkek alabilirsiniz bunu dert etmeyin)
  3. b) seçeneği için
    1. Kuracağım koloninin büyüklüğü nasıl olmalıdır?(1erkek 4dişi)
  4. Balıkları hangi boyda almalıyım?(ben olsam 3-4cm olarak 10ar tane yavru alır biraz boylanınca içlerinden 1erkek 4dişilik 3koloni çıkarırım)
  5. Bunların yanına kedibalığı cinsinden hangisini önerirsiniz?(bulabilirseniz vatoz ağızlı çöpçü tam bir yosun avcısıdır: http://www.aqua-global.de/Bilder/Gyrinocheilus_aymonieri_Gol.jpg ,bulamazsanız da cüce vatoz direk önerimdir)
  6. Malawi cinslerinin 4. sorudaki boyları için ortalama fiyatları nedir?(yavru alırsanız sp ve icemanleri leri 4-5,demasonileri ise 5-6 ytlden bulursunuz.Damızlıkların fiyatları birkaç kat fazla olur)
  7. Bu cinsler için yem seçimi ve yem diyeti nasıl olmaldıır?(demasoniler ve icemanler otçul,spler hem etçil hem otçuldur.Bu açıdan genelde otçul yemleme,2güne bir de hem etçil hem otçul karışık yemleme yapmalısınız)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DarkElderÇevrim Dışı

Kayıt: 03/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 31
DarkElderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2010 09:25
Mehmet bey cevabınız için teşekkür ederim.
 
120cm konusunda kararsızım. Benim için sorun değil fakat eşimin bu fikirden pek mutlu olacağını sanmıyorum.
 
Başlangıç olarak sarı prenses, icemen, demasoni konusuna daha sıcak bakıyorum. İlerleyen zamanlarda daha özel türlere yönelebilirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darXisÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 4234
darXisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2010 18:55
[QUOTE=DarkElder]
Başlangıç olarak sarı prenses, icemen, demasoni konusuna daha sıcak bakıyorum. İlerleyen zamanlarda daha özel türlere yönelebilirim.
[/QUOTE]
20cmlik farkın çok sorun oluşturacağını sanmam ama tabi seçim sizin.Bahsettiğiniz balıklar size belirttiğim şartlarda besledikten sonra birbirine gayet uygun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DarkElderÇevrim Dışı

Kayıt: 03/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 31
DarkElderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2010 17:40
Bugün nihayet bir camcı ile konuşma fırsatı buldum ve 120 x 60 x 60 10mm akvaryum kurmak için verdiğim cam ölçüleri (kuşaklı, rodajlı) için yaklaşık 250 TL civarında bir fiyat söylediler. (Akvaryuma değil sadece cam kesimine ve rodaja)
 
Bu fiyat bana yüksek gibi geldi. Sizin görüşünüz nedir?
 
İstanbul'da bundan daha iyi fiyat verebilecek bir yer önerebilir misiniz? (reklam olmaması için Özel Mesaj yoluyla gönderebilirsiniz)
 
Kestirmek istediğim camların tam ölçüleri
* 2 Adet 120 x 60 x 10mm
* 1 Adet 120 x 60 x 12mm
* 2 Adet 58 x 60 x 10mm
* 4 Adet 118 x 5 x 8mm
* 3 Adet 58 x 5 x 8mm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

chariotÇevrim Dışı

Kayıt: 04/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 15
chariotÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2010 18:06
[QUOTE=DarkElder]
* 2 Adet 120 x 60 x 10mm
* 1 Adet 120 x 60 x 12mm
* 2 Adet 58 x 60 x 10mm
* 4 Adet 118 x 5 x 8mm
* 3 Adet 58 x 5 x 8mm
[/QUOTE]

kaç adet akvaryum yaptırıcaksınız Kafasi%20Karismis

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MechonerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/01/2010
İl: Tekirdag
Mesaj: 1907
MechonerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2010 18:49
Fiyat bana pahalı geldi.Forumda ben sormuştum.Camcıda ve benimki 140*60*60 idi kayıt kuşak rodaj 150-170 civarı tutar denmişti.Bence biraz fazla olmuş o teklif.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SelayazÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/11/2008
İl: Samsun
Mesaj: 162
SelayazÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2010 00:18
Bugün 150*40*40 ölçülerinde cam sipariş ettim. Fiyatı ise 50 lira(Samsun) tanıdıktan alıyorum. Geliş fiyatına.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DarkElderÇevrim Dışı

Kayıt: 03/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 31
DarkElderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2010 08:12
[QUOTE=chariot] [QUOTE=DarkElder]
* 2 Adet 120 x 60 x 10mm
* 1 Adet 120 x 60 x 12mm
* 2 Adet 58 x 60 x 10mm
* 4 Adet 118 x 5 x 8mm
* 3 Adet 58 x 5 x 8mm
[/QUOTE]

kaç adet akvaryum yaptırıcaksınız Kafasi%20Karismis
[/QUOTE]
Sadece bir adet. Yukarıdakiler kestirmek istediğim cam tabakaların ölçüleri.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir