Yangın Tüpünden Mayalı Sistem


kayiboyuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/12/2009
İl: Giresun
Mesaj: 1352
kayiboyuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2015 00:04
Değerli arkadaşlar biliyorum benzer konular hem forumda hemde internette var, devamına eklemek uygun olacaktır ama genelde googlede arandığı için bu tür sistemler kaynak olması açısından yeni konu olarak açıyorum. Paylaştığım sistem daha önce yapılmış, uygulanmış sistemdir. Benim hiç bir katkım yoktur. Belki farklı 1-2 eklenti vardır. Ama nasıl yapıldığı hususunda kaynak olacağını umarım. Benim kaynak olarak kullandığım benzer konuların linkleri aşağıdadır. 

http://www.akvaryum.com/Forum/diy_tuplu_co2_sistemi_(25_tl)_k385264.asp
http://www.akvaryum.com/Forum/diy_piknik_tupunden_co2_mayali_sistem_(resimli_anlatim)_k640473.asp
http://www.akvaryum.com/Forum/basincli_ince_ayarli_mayali_co2_k645722.asp

Öncelikle eski arabamdan aldığım 2 lt yangın tüpünü kullandım. Öncelikle vana kısmını söküp boşaltmak gerekiyor. BUnu yaparken sakın ha içi doluyken yapmayın ve tüpü boş bir alanda boşaltın. Her yer toz duman oluyor. Boşalttıktan sonra vanadaki plastik boruyu kesip çıkarıyoruz. Ama borunun vidalı kısmı vanada kalacak. yani komple boruyu dipten atmıyoruz. Temizliğini yaptıktan sonra aşağıdaki resimde kullandığım malzemelerle kullanılır hale getiriyoruz. 

Detaylar ve tartışmalar yukardaki linklerde verildiği için fazla anlatmayacağım. 



1. Vana kısmını zarar vermeden söküyoruz ve yukarda anlatılan işlemleri yaparak tüpün temizliğini yapıyoruz. 

2. Gaz akışının devamını sağlamak için mandalın basılı kalması gerek, bunun için daha önce mandalın basılmasını engelleyen emniyet pimini mandal basılı haldeyken matkapla delerek sürekli basılı kalması, ihtiyaç olduğunda ise pimi çekerek dışarıya gaz, sıvı vs çıkışını engellemek amacıyla devreden çıkarmadım. 

3. Basıncı ilk etapta düşürmek ve tüpten şiddetli basıncın ince ayar vanası ve hortuma geçişini azaltmak üzere tüpe uygun 1/8 küresel vana kullandım. (2 TL) 

4. İnce ayar vanasını küresel vanaya takabilmem için 1/4 ü 1/8 e düşürecek ara rekor kullandım. Zira küresel vananın deliği 1/8 ancak ince ayar vanasının vidalı kısmı 1/4 idi (2 TL) 

5. İnce ayar vanasını canlıpetshop adlı işletmeden aldım. Pek memnun kalmasam da Uygun fiyata ve perakende olarak bulabildiğim tek yer orasıydı. Ayrıca başka malzemelerin yanında aldığım için kargo ödemedim. (16 TL) 

6. İnce ayar vanasının çıkışına normalde pnömatik hortum takılıyor ancak Giresun'da pnömatik kavramı daha icat olunmadığından satanda yok sorduklarımda permatik alacağımı sanarak bakkala yönlendiriyor. O yüzden normal hava hortumunu bu çıkışa takabilmem için pirinç malzemeden yapılmış bu cismi kullandım. Artık adı ne ise. (2.5 TL)  

7. Hava hortumunuda bu adını bilmediğimiz 6 numaralı cisme cebren ve hile ile geçirdim ve tel ile sıkıca bağladım. 

Akvaryumda Up-Aqua Co2 Difüzör (G-025 L) kullandım ve gayet başarılı. Kremşanti kabından reaktör izmarit vs denedim ama pek ayar tutmadı. Bu malzeme hem şık duruyor hemde co2 incecik parçalıyor. (fiyatı 13 TL)  

Sistemde 1.250 l su kullanıyorum. 1.5 su bardağı şeker, 2 çay kaşığı maya, 1 yemek kaşığı süt ve 3-4 damla elma sirkesi kullanıyorum. 24 saat açık halde 10 gün civarı gidiyor. Malzemeleri artırınca belki daha uzun gidecek ama tırsıyorum :)  Neme lazım ben 10 günde bir yenilerim sistemi. 

Şimdilik çok memnunum tek eksiğim kabarcık sayacı onuda difüzörden sayıyorum. yeterli oluyor. Ama sırf meraktan onuda yapacağım. Eczaneden uygun bir şırınga almayı aklıma getirebilirsem. 

Bitkiler fena halde fotosentez yapıyor, ilk kez bu kadar kabarcığı gördüğüm için "Nereye Bakıyor Bu İnsanlar" durumundayım. 

Daha tank yenice toparlandığı için bitkilerin durumu iç güveyinden hallice. 

Saygılarımla. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bozkus06Çevrim Dışı

Kayıt: 10/06/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 72
bozkus06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2015 11:30
Emeğinize sağlık

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emraherogluÇevrim Dışı

Kayıt: 02/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 132
emraherogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2015 17:46


Aynı sistemi bende yaptım. Tarif biraz farklı olsa da iş görüyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kayiboyuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/12/2009
İl: Giresun
Mesaj: 1352
kayiboyuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2015 22:11
Evet bende fazladan ince ayar vanası var ve en önemli parça o. Tavsiye ederim. Ben küresel vanadan tam ayar yapamadım açıkçası. Aslında uğraşınca yapılıyor ama birazcık fazla çevirince gaz birden çıkıyor ve boru eklentilerini yerinden çıkarıyor, biraz fazla kapatınca tamamen kesiliyor. Çok uğraştırıyordu. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir