Vatoz Yavrularım Ölüyor
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2012 00:15
Arkadaşlar ben yeni vatoz tankı oluşturdum 50 tane cüce albino (1 ile 1.5 cm arası) , 35 tane de siyah cüce vatoz yavrusu
(1 ile 1.5 cm arası) aldım bir arkadaştan. Balıklar da bir problem yoktu pazartesinden bu yana ölümler başladı 25 ile 30 arasında bir ölüm oldu.Tankın içinde küp, kök, hindistan cevizinden yapılmış mağara var. seranın su hazırlayıcılarından kullandım.Seranın tablet yemi Vetropical green algae wafers yem olarak kullanıyorum.Yem kalıntılarını düzenli bir şekilde günlük alıyorum ama ölüm olmaya başladı sebebi ne olabilir ne yapabilirim.Yardımlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2012 00:30
Mrb bendede 30 adt kadar vatoz vardı albıno ve cüce ama suanda sanırım bir yada 2 tane kaldı benim düşüncem 1. 5 cm büyüklüğündeki vatozların yanı küçük vatozlara su deyışımı hiç iyi gelmiyor suya alışamadıklarını düşünüyorum çünkü öylebi damıtma sistemı yapmıştım kı on numara ama yinede suyun sıcak olması soğuk olması vs vs gibi etkenlerden anında etkılenıyorlar ve karar verdım tanesını 1 lıradan 30 vatoz alıp oldurecegıme 10 lıradan yada 20 lıradan 3 tane alır beslerım bence sende ole yap derım :).
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2012 01:25
Özellikle yavru vatozlarda su değişimi çok etkili oluyor.Uzunca bir süre kendi akvaryumumuzda bile su değişimi yapılmaması ve yapılacaksa bile az miktarlarda olması gerekli.3 cm aşağısı alınan vatozlarda yaşam şansı düşük.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2012 02:18
Vatoz bakımında 1. kural su kalitesi ve değerleridir.Ph,Gh gibi değerlere karşı hassastırlar heleki yavrular.Su değişimi konusunda ise günlük dip çekimi yapıyormuşsun ve çektiğin su kadarda ekleme yapıyrosun doğal olarak.Böyle bir işlemi ben sadece melek balıklarında ve discuslarda gördüm.Su değişimini azaltın ve balıklarınızı günde 2 sefer beslemek yerine günde 5-6 sefer azar azar ve değişik yemlerle yemleyin.İnşallah kalanlarıda kaybetmezsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2012 08:53
Ben de yavru vatozlarımı kaybettim. Bunun nedeni yavru vatozların yemleri fazla yiyememesi ve açlık.Acı ve üzücü bir tecrübe oldu ancak sonuçta buldum elimde kalanları kurtardım. Bu olayı nasıl anladım? sorusuna gelirse: Yavru vatozlarım için herşeyi ile tam teşekküllü bir tank kurdum 64 lt damızlıklarda yanlarındaydı. Yavruları testiden aldıktan sonra küçük bir yavrulukta yem verdim hiçbir kayıp yaşamadım ama birgün yavruluktan hepsi akvaryuma dökülmüşler. Bir de baktım ki hepsi camlarda ben yem atıyorum yemler bir süre sonra dibe iniyor ama yavrular hala camlarda duruyorlar camda yosun da yok. Bir kaç gün içinde büyük kayıp verdim. Bu arada aynı yavrulardan başka bir akvaryuma 7 tane atmıştım o akvaryum camları yosundan içerisi görülmeyecek kadar yeşildi ön camı kazıyorum tabii ki. Aradan oradaki vatozların boyları 2 hafta sonunda damızlıkların yanındakilerin neredeyse 2 katına çıktı. ben de ana tanktaki diğer bütün vatoz yavrularını topladım ve o yosun dolu akvaryuma attım. Bir haftadan beri hiç kayıp yaşamadım ve yavrular da gayet güzel büyümeye başladı. Ancak hala aynı batın olan iki yavru arasındaki fark belirgin bir şekilde. İki tanktaki su değişimlerim aynı oranda % 20-25 gibi bunun bir sıkıntısını görmedim. Kısacası vatoz beslemek isteyenler camları yosun tutturmalı.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2012 10:16
Yukarıda yazılanlara iki ilave de benden:
metin_ankara 2012-05-25 10:18:42
1. Yavru balıkları naklederken; balıkları aldığınız yerden çok büyük miktarda su alın ve akvaryumunuzu önce o suyla kurun. Yavaş yavaş günlere bölerek yeni su ilave edin.
2. Yavru alırken, öncelikle aynı tanktan alınmış yavruları seçin, farklı akvaryumlardan balıkları aynı akvaryumda birleştirmeyin.
Ama küçük boy yavru satın alacaksanız, ne yaparsanız yapın, büyük bir öldürme riskiniz olduğunu çok iyi bilin. 1- 1,5 cm. çok büyük risk.....
Gerçi, asıl cevap sizin isminizin altındaki yazıda zaten var: "Canlı alırken iki defa düşünün..." :))
İnşallah ölümler durur ve kalanlar sağlıkla büyürler.
Saygılarımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2012 11:04
bu boydaki balıları yaşatmak çok zor yada alıyosanız ufak bir akvaryuma aldığın kişiden 20 lt falan o akvaryumun suyundan koyacaksın ve azar azar gün aşırı su ilave edeceksin ki balık bu suyu alışssın
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2012 11:32
Ben 7 tane 2 haftalık yavru vatozu bir akvaryumdan diğerine yarım litre kadar su ile taşıdım 5 dakika kadar alıştırma işlemi yaptım hepsi çok sağlıklı bence çok abartmamak gerek diye düşünüyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2012 22:24
Teşekkürler arkadaşlar galiba ölüm sebebi ani su değişimi birde balıkların çok küçük olması... Çünkü akvaryumda 12 tane 5 cm lik tül ve 30 tane lepistes var onlara bir şey olmadı. Bir de yem tercihim nasıl nasıl
Seranın tablet yemi JBL Vetropical Green Algae Wafers su düzenleyici yada ilaç tavsiye edermisiniz(ilaç iyi gelmiyor diye biliyorum)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2012 22:02
Diğer arkadaşlarında söylediği gibi vatoz yavruları su değişimine çabuk adapte olamıyor.. ölümlerin büyük bir nedenide su değişimi ve yeterli beslenememeleri.. kullandığınız yemler güzel bunu daha da çeşitlendirebilirsiniz ve salatalık vermenizi öneririm.. Balıklarınızı akvaryuma aldıktan sonra su düzenleyici kullanmanıza pek gerek yok yeni kurulan akvaryumlarda bakteri oluşumunu hızlandırmak için kullanılabilir.. Ama vitamin kullanabilirsiniz faydalı olduğu görüşündeyim.. Sera Fishtamin ya da TetraVital öneririm.. Umarım sağlıklı büyürler..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2012 14:46
[QUOTE=klerk]Öncelikler geçmiş olsun,demekki hepimiz yavru vatoz alırken 3 cm den aşagı olanları almıyacagız, vede satmayacagız.. [/QUOTE]
Size katılıyorum bu konuda yeni başlayan arkadaşlara en temel tavsiye bu olsa gerek.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2012 17:28
Merhaba bende kısaca tecrübelerimden bahsetmek isterim belki faydası olur. 2E3D den oluşan Albino Vatoz Kolonimden (Şuanda bende değiller forumdan bir arkadaşa verdim oda hemen yavru aldı ama son durumları hakkında bilgim yok) son 5-6 ay içinde 6-7 batın yavru almıştım. ilk yavrular keseler bitene kadar sorunsuz yaşadılar ancak sonrasında toplu ölümler yaşadım. Toplu ölümlerden sonra (her seferinde ana tanktan ayırdığım suyu yavru tanka koyup yavruların su ortamlarını değiştirmeden taşımama rağmen ölümleri engeleyememiştim.) 4-5-6 ve 7 batın yavruları ana tanktan ayırmadan ve yaklaşık 1 ay hergün sadece dip temiziliği yapıp su ilave etmeden yavruların bağışıklıklarının artmasını bekledim. 2. ayda da yine ana tanktan aldığım su ile yavru akvaryumuna transfer yaptım. Sonraki haftalarda ise haftada 1 % 15-20 su değişimi ile yavruları yaşatabildim. (Tabi bu işlemleri yapmama rağmen zaman zaman ölümler yaşandı ancak toplu ölümler olmadı, yani kayıpsız vatoz büyütmek çok zor bir iş) Şuan 3-4-5 cm civarında 100'e yakın yavrum ana tankta L-144 longfin blackeye çiftimle birlikte kayıpsız olarak yaşıyorlar. Hergün su değişimi yapmadan düzenli olarak dip temizliği yapıp günde 2 defa yemleme yapıyorum. Haftada 1 defa da % 15-20 su değişimi (Aynı ortamda 1 hafta kadar dinlendirilmiş su ile) yapıyorum. Umarım yaşadıklarım yeni vatoz beslemeye başlayan hobiseverlere faydalı olur. Tüm hobici dostlara sağlıklı balıklar saygılarımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir