Uv lamba


GmsÇevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 144
GmsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Temmuz 2008 16:21

İyi günler;

Eski balık akvaryumunu '' 100x35x45 '' kaplumbağa akvaryumuna çevirmek istiyorum. Kaplumbağalarımın büyüme sebebinden dolayı, akvaryumu temizledim iyice, şu an boş ama içine hala balıklardan kalan bakterleri ve o tip şeyler kalmış mıdır? ( Kimyasal olmadan sade su ile temizledim ) Bir de kaplumbağalar için önemli olan uv lamba koymak istiyorum akvaryuma . İnternette araştırdığım bir kaç yerde; "direk gelmemesi lazım öldürebilir, belli saat aralıklarında çalışması lazım" gibi yazılar okudum.

http://www.necatibeycaddesi.com/asp/show_stock.asp?product=TUW%2030

Bu uv lambasını buldum fiyat ve performans olarak sizce nasıldır? Sizin önerebileceğiniz başka uv lambalar var mı? Bir de son olarak uv lambanın yanına normal bir grolüx florasan konulabilir mi ?

Teşekkürler...
Semihsungur2008-07-16 16:38:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

druzhokÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2007
İl: Izmir
Mesaj: 303
druzhokÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Temmuz 2008 17:14
Aman Ümit Bey, sakın bu lambadan almayın, kaplumbağalarımızın ihtiyacı olan D3 vitamini sentezine yardımcı olacak UVB lamba, linkteki ise sadece dezenfekte amaçlı kullanılan tüm canlılar için son derece zararlı UVC ışını veren UVC lamba.
 
İhtiyacınız olan UVB lambalar sürüngenler için özel olarak üretilir, internet üzerinden satış yapan büyük petshoplarda bulabilirsiniz, zaten sadece 3 markanın UVB floresanı var şu an ülkemizde, %4-5 UVB ışını veren bir UVB floresan kaplumbağalarınız için uygundur. UV lambaların türü, kullanımı ile ilgili yanlış bilgiler bulunuyor internette, doğrusu UVB floresanı kuru bölge üzerine yönlendirilmiş olarak, en fazla 30 cm. mesafeden, günde en az 6 saat kadar açık tutmanızdır. Kuru bölge üzerine UVB floresanın yanısıra bir de kuru bölgeyi ısıtma amaçlı kullanacağınız normal bir ampul takmalısınız; UVB lamba D3 sentezini sağlayacak, ısınma lambası da kuru bölgeyi olması gereken sıcaklığa (32-34 derece) getirecek, zira UVB floresanlar çok az ısı verir, ama miniklerin ihtiyacı olan hem ısı hem UVB olduğu için iki tip lambayı birlikte kullanmalıyız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

till.doomsdayÇevrim Dışı

Kayıt: 29/02/2008
İl: Eskisehir
Mesaj: 164
till.doomsdayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Temmuz 2008 18:07
http://www.otuz.com/product_info.php?products_id=26157
Link size yardımcı olacaktır. Sürüngenler için özel üretilen bu tip floresanların ambalajlarının üzerinde mutlaka kaplumbağa,iguana v.b hayvanların resimleri bulunur. Bir de 'Sylvania' marka UV-B floresanları bulunmaktadır ve fiyatları Sera ya göre çok daha uygundur ama şu an link veremiyorum bir çok sitede satılmıyor.
UV-B floresanın yanına ayrıca bahsettiğiniz grolüx floresanı takmanın bir faydası olmayacaktır. UV-B floresan ve kuru  bölgeyi ısıtmak için sarı ışık veren spot lamba kaplumbağaların ihtiyacını karşılayacaktır.
Akvaryumu ise sadece su ile temizlemeniz yeterli olacaktır sanırım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GmsÇevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 144
GmsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Temmuz 2008 00:19
Çok sağolun Pınar ve Tülin Hanım;

Pınar hanım benim akvaryumumun yüksekliği bahsettiğim gibi 45 cm UV florasan açıkken güneşlenme yerine çıkarsa bir sorun olur mu ? Çünkü güneşlenme yerini yaklaşık tabandan 20 - 23 cm yukarı yapmayı düşünüyorum. ( 30 cm lazım dediğinizden dolayı diyorum) Bide güneşlenme yeri için ayrı bir ampül lazım demişsiniz bunun kaç W olanını önerirsiniz 45w taksam fazla mı gelir ısıtması ?

Bide bu şekilde nasıl tutturabilirim camı akvaryumun içine ?

http://img227.imageshack.us/img227/1316/newtank14cvjq7.jpg (Resim alıntıdır)

Teşekkürler...
Gms2008-07-18 00:21:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

druzhokÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2007
İl: Izmir
Mesaj: 303
druzhokÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Temmuz 2008 00:44
Tam tersine Ümit Bey, zaten bu lamba yanarken kuru bölgeye çıkmalı ki tamamen faydalanabilsin :) .  Herhangi bir yanık, zarar olur mu diye hala aklınızı kurcalıyor anladığım kadarıyla, kesinlikle endişe etmeyin, UVC ve infrared ile UVB karıştırıldığı için "günde en fazla 10 dakika", "yoksa yanık olur" gibi şeyler yazılıyor internette sanıyorum, bunlar yanlış bilgilerdir. Güneşin yaydığı UVB ve UVA ışınlarını çok küçük bir miktarda veren bu lambalardan tam anlamıyla faydalanabilmesi için kuru bölgede güneşlenme pozisyonunda olması lazım, UVB ışını sudan dahi geçemiyor. Yükseklik en fazla 30 cm. olmalı, 30 cm.'den sonra da etkisini yitiriyor, ideali 25 cm. gibi deniyor. Sizin kuru bölgenin lambaya uzaklığı da bu civarda olacak bu durumda, gayet uygun.
 
Ben takıp çıkarması da kolay olsun diye (ve doğrusu başka bir çözüm de bulamadığım için Big%20smile), balastın içinden geçirerek sağlam ayakkabı bağcıkları bağladım, ve birer klipsle kuru bölgenin üstüne astım şu şekilde;
 
 
Ama yarım kapaklar yapıp, yada koyduğunuz resimdeki gibi uygun aparatlar uydurarak da asılabilir tabi ki, herkes bu konuda kendince bir çözüm ayarlıyor.
 
40-60-75 watt, bunlardan herhangi biri olabilir, tek tek denemeniz lazım, çünkü lambanın kuru bölgeye uzaklığından lambanın çeşidine (softone, spot, normal ampul gibi) ve hatta evin sıcaklığına göre bile değişen birşey. Mesela yazın normal 40 watt bir ampul kullanıyorum, kışın 60 watt spot. Dereceyle kuru bölge sıcaklığını ölçmelisiniz. Miniğin hareketlerinden de ipucu alabilirsiniz, yeterince sıcak olmazsa kuru bölgeye yatmaya çıkmazlar, çok sıcak olursa sadece çok kısa sürelerle kuru bölgede kalırlar Smile
Kolay gelsin, lambayı almadan önce de bir yanlışlık olmasın diye yine markasını, UVB yüzdesini başlığınıza yazın isterseniz.
druzhok2008-07-18 00:48:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GmsÇevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 144
GmsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Temmuz 2008 12:59
Peki Pınar Hanım;
 
Akvaryuma dış filtre bağlamak istiyorum (atman 3336) bunun yerine iyi bir şelale filtre yada iyi bir iç filtre sizce nasıl olur ? Dış filtre tabiki daha iyi ama şelale ile iç filtre de işimi görür mü ? Akvaryumum 166Lt.

Birde kaplumbağalarım bu son 1 yılda fazla saldırgan olmaya başladılar. (4 senedir benimleler ) Kabuklarını temizlemek için elime alıyorum elimi kapmaya çalışıyorlar bir keresinde kaptılar ve acısının tadına vardım. LOL Neden dolayı bu kadar hırçın olabilirler ? Ufakken 2si de aynı akvaryumda yaşarlardı dişi olan erkek olanın ayaklarını yakalamaya çalışırdı sonra ayırdım akvaryumlarını yalnız hala saldırma sorunları geçmedi. Sadece yer olayınından şüpeleniyorum başka neden olabilir ? Ve de çözümü var mı? Tongue

Teşekkürler...
Semihsungur2008-07-18 14:38:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

druzhokÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2007
İl: Izmir
Mesaj: 303
druzhokÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Temmuz 2008 15:37

Ümit Bey, bence kesinlikle dış filtre alın derim, biliyorsunuz bizim fındık kafaların öyle böyle değil, müthiş bir dışkı potansiyeli var LOL, akvaryumu sık sık temizlemek zorunda kalmaktansa bir dış filtre hayat kurtarır Big%20smile. Bizim akvaryumda da 70 litre su varken 2 iç filtre kullanıyordum, şimdi 140 litreye çıktık ve dış filtre kullanıyorum, ve abartmıyorum hayatım değişti LOL. Sizinkiler de epey büyümüştür, artık dış filtre şart bana sorarsanız.

Elden yem yemeye alışıksalar elinize de yem muamelesi yapıp kaptıklarını düşünüyorum, şahsi bir garez yoktur bana göre Big%20smile. Ne kuvvetli bir çene o değil mi, çok iyi bilirim acısını, yakında çelik eldivenle akvaryuma elimi sokabileceğim diye dalga geçiyorum ben de Tongue. Akvaryumda kapluşlar arası kavgalar oldukça yaygın, özellikle büyüdüklerinde, çünkü işin içine bir de çiftleşme dürtüleri giriyor, alanı genişletmek bazen çözüm olabiliyor, bazen o da yetmiyor. Umarım hırpalamalar durur, ama durmazsa akvaryumu bir şekilde parsellemek için çözümler düşünülebilir, bunlar da tam Zihni Sinir projeleri gibi oluyor Tongue.
Kolay gelsin...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NikoxÇevrim Dışı

Kayıt: 28/12/2011
İl: Edirne
Mesaj: 2
NikoxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2011 23:00
Herkese merhaba arkadaşlar. Ben bu foruma bir konuda yardimini almak icin üye oldum. Ben köpeklerim icin bu sistemi yapmayi düsünüyorum malum kış aylari.. http://www.the-dobermann.com/images/stories/betelges_kennel/bet23.jpg burdaki gibi bir sistem icin bana ne gerekli yada önerileriniz nelerdir.. ? yardimci olan herkese simdiden teşekkür ederim..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir