Üretimhane Kazancı Hk.


chekiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 308
chekiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2014 01:48
Öncelikle tebrik ederim. Üretimhane deneyimim olmadı. Bu konuda tecrübem yok. Fakat gördüğüm kadarı ile 2.300 TL sermaye yatırımını saymazsak, aylık 100 TL elektrik masrafınız olacak. Artı bunlara yem ilaç ve diğer bakım masraflarını eklemek gerekir. Aylık masrafınızı 300 TL düşünmek yanlış olmaz sanırım. 

Bence, birkaç akvaryumcu ayarlarsanız en azından masraflarınızı çıkarır en azından kar edersiniz. Fakat amacınız para kazanmak ise düzenli, sabit ve tatminkar bir para kazanmak zor görünüyor. Ki bu işin emeği çok fazla olacak.

Benim nacizane önerim üretimhane değil de hobihane düşünmeniz. 

Benim de hobihane düşüncem var ve yer bakıyorum. Amacım 5-10 arası akvaryumda farklı nadir türler beslemek. Özel bitkili tasarımlar yapmak. Örneğin 1-2 akvaryum bitkili karides akvaryumu. 1-2 akvaryum güney amerika akvaryumu. 1-2 akvaryum tropikal akvaryum, killifish akvaryumu, deniz akvaryumu vb. Bu şekilde balıkların üreme döngüsü oluştuğunda elimdeki yavruları perakende satıp masraflarını bir nebze karşılamak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mr.meseliÇevrim Dışı

Kayıt: 13/12/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 114
mr.meseliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2014 20:50
[QUOTE=cheki]Öncelikle tebrik ederim. Üretimhane deneyimim olmadı. Bu konuda tecrübem yok. Fakat gördüğüm kadarı ile 2.300 TL sermaye yatırımını saymazsak, aylık 100 TL elektrik masrafınız olacak. Artı bunlara yem ilaç ve diğer bakım masraflarını eklemek gerekir. Aylık masrafınızı 300 TL düşünmek yanlış olmaz sanırım. 

Bence, birkaç akvaryumcu ayarlarsanız en azından masraflarınızı çıkarır en azından kar edersiniz. Fakat amacınız para kazanmak ise düzenli, sabit ve tatminkar bir para kazanmak zor görünüyor. Ki bu işin emeği çok fazla olacak.

Benim nacizane önerim üretimhane değil de hobihane düşünmeniz. 

Benim de hobihane düşüncem var ve yer bakıyorum. Amacım 5-10 arası akvaryumda farklı nadir türler beslemek. Özel bitkili tasarımlar yapmak. Örneğin 1-2 akvaryum bitkili karides akvaryumu. 1-2 akvaryum güney amerika akvaryumu. 1-2 akvaryum tropikal akvaryum, killifish akvaryumu, deniz akvaryumu vb. Bu şekilde balıkların üreme döngüsü oluştuğunda elimdeki yavruları perakende satıp masraflarını bir nebze karşılamak.
[/QUOTE]

Görüşünüz için teşekkürler ben her şey para mantığı ile girmedim bu işe bu sebeple hem hobimi hem sistemi döndürecek birazda çabamın karşılığını alabileceğim bir gelir elde etmeye çalışıyorum.


[QUOTE=emirhansarac]Berkan Bey Selamlar,
8 m2 de uretim olmaz. Olsada masraflarınızı cıkarmaz. Uretmek sorun değil satmak sorun. Malawi türleri için ise balıklarınız piyasa balığı. 4 -5 cm boyundakiler bedava paralara dönüyor. Su bedava demişsiniz. Elektrigi bedava kullananlar var  :) Rekabete yetişemezsiniz. Eğer ticari bir beklentiniz varsa sakın başlamayın ve hemen bitirin. Ama bu benim hobim , ben balığımı beslerim , sattığımda masrafları cıkarır diyorsanız size tavsiyem ya malawiden vaz geçmeniz , yada nadir tür malawiye geçmeniz. Ne kadar para o kadar köfte diye bosuna dememişler. Damızlıgı 5 lira olan 100 tane balıkla ayda 5000 lira kazanmayı dusunmeyin. 3cm sarı prensesi satabileceginiz maksimum fiyat hobiciye 3 liradır. Dediğim gibi ya Trop yada Değerli Malawiler yapın. Isıtma ise en önemlisi. Isı yoksa üreme yoktur. Üreme yoksa parada yoktur. Onun için ısıtma şart. Hastalıklara karşıda ısı şart. Acık konusma gerekirse ucuz etten yahni olmaz. Emeğiniz boşa gider. Ayrıca tanklarınızda saglıklı koloniler için ufak hacimler. En fazla 8d 2 e koymanız gerekir. boylandırmalarda 15 gunde bir alınan yavrular için ayrı yapılmalı. Tek tür yapın bence. Diğer tüm tanklar boylandırma tankı olsun. Saglam bir koloniden aldıgınız yavru sayısı düzensiz hazırlanan 7 koloniden daha fazla yavru verebilir.
Ayrıca karantina akvaryumu (Resimlerdeki Mavi Akvaryumlar) hazırlamayı ihmal etmeyin. Söylediklerime sakın kırılmayın gücenmeyin , mumkunse m2yi buyutmeye calısın ve ısıtma konusuna dikkat edin

Saygılar
[/QUOTE]

Tür konusunda size katılıyorum son fikrim kafalı yunus ve sarı prenses 2 grup tür yetiştireceğim ayrıca evdeki tankımda 440lt'de tropheus bemba ile biraz daha güzel gelirler elde etmeye çalışacağım 40 ad d.altı bembam var onları üretimhane'de boylandırıyorum. Tahminim 20-25 dişi çıkar bir kısmına da üretimhanede bir tank daha açabilirim böylelikle yavrular için gelenler anaçlarını da görmüş olurlar.

Son karar: Yunus - Sarı Prenses ve Bemba ile üretimhanemde yola devam etmek. Mpanga - mavi - müchever balıklarımı da satıp damızlık yunuslar için gelir sağlamayı düşünüyorum. 

Ayrıca m2'ye takılmıyorum istersem 100m2 kadar çıkabilirim. Hatta ikinci dükkan deposunu da dahil edip 450m2 kadar çıkabilirim alanda sınırım yok çok şükür. Sadece ısıtma maliyetleri için tankım kadar alanı yani 8m2 alan çevirip üretimhane kurdum. Yavru aldıkça büyüteceğim.


[QUOTE=senior]
Berkan bey;

1-a-Ürettiğiniz balığı ya parakende olarak direk müşteriye satarsınız (Bu durumda üretimhane'nin devamlılığı açısından aşağı-yukarı akvaryumculara yakın fiyatlara balıkları satmanız gerekir.Bu durumda alıcı çok uzak mesafeden gelip sizden balık almayacaktır.Çünkü fiyatlar birbirine yakın olacaktır.Alıcıyı cezbedecek olan direk üretimden almasıdır.Bunuda dikkate alan hobi'ci sayısı,sizin masraflarınızı karşılamaz.Zaten günde toplasanız bir elin parmaklarını geçmeyen sayıda müşteriniz olur ''ilk zamanlarda''.Daha sonraları müşteriniz artarsa sizi bilen-duyan çoğalmış demektir-ki bu durumda yasal akvaryumcuların hedefi haline geleceksiniz.Zira onlar bu işi vergi'lerini ödeyerek yapmaktalar)

b-toptancılara balık satmalısınız (Toplu halde balık satmak gelir açısındanda,akvaryumların boşalması açısındanda olması gerekendir.Toptancıya balık satmanız için yada toptancının ilgisini çekmeniz için her ay makul sayıda balığı sağlıklı olarak,satış boyunda vermeniz lazım.Bu sayı 3000-5000 olmalıki adamların size araç gönderdiğine değsin.Ayrıca farklı türlerde balık sevkiyatı yapmanızda gerekli.Bu kapasiteniz bunu yapmanıza asla izin vermez)

Blog sayfamda uluslararsı balık boy cetveli size satış boyları konusunda fikir verebilir:

http://yassyoss.blogspot.com.tr/2014/08/uluslararasi-balik-boy-cetveli.html

Balıklarınızı boylarına göre ayırmalı ve buna göre fiyatlar ayarlanmalı.Toptancı size s-sm-m-l-xl gibi boylarda taleplerde bulunabilir.Telefonda yapılan bu görüşmelerde elinizdeki balıkların hangi boyda ve hangi sayıda olduğunu kesin bilmeniz önem taşır..

2-Mavi renkli akvaryumlar karantina akvaryumlarıdır.Hastalanan,diğer balıkları sağlık olarak tehdit eden balıkların tedavi edildiği akvaryumlardır.Bu tür boş akvaryumlarınızında olması gereklidir.Çünkü sermayeniz birkaç günde hastalık yüzünden sıfırlanabilir.(tecrübe ile sabittir)

3-Buzdolapları maliyet açısından normal cam akvaryumlardan çok daha ucuzdur (hurda buzdolapları)Yapıları gereği havayı içlerinde tutan ve yalıtımlı olan buzdolapları içlerinde yapılacak küçük tadilatlar ile mükemmel boylatma tankları olurlar.Enerji tüketimi açısındanda çok verimlidirler.İçlerinde ısınan su kolay kolay ısı kaybetmez.Buda ısıtıcıların devreye girme sürelerini hatırı sayılır şekilde uzatır.

Hiç balık büyütüp damızlık yapıcam daha sonrada yavruları alıcam diye uğraşmayın.Bu şekilde en az 8-10 ay boşa zaman geçer ve cepten yersiniz.Damızlıkları hazır alın ve direk yavru büyütmeye başlayın.Ne kadar çok damızlık balık o kadar çok yavru demektir.Seçeceğiniz türleri satış yapacağınız kitleye göre seçin.Parakende ile uğraşırım diyosanız birkaç tür yapmanız gerekli.Toptancıya vereceğim diyorsanız size tavsiyem direk ve tek olarak lepistese başlayın.Öyle özel tür filanda aramayın.Peynir-ekmek gibi satarsınız toptancıya.Üretimde para getiren tür lepistestir.Hem ucuz hem üretmesi kolay ve çoktur.Arada hobicilere yapacağınız satışlar yada direk akvaryumculara vereceğiniz 200*300 kadar balıkta çerez parası olur.Lepistesten kazandığım parayı hiçbir balıktan kazanmadım ben..
[/QUOTE]


Tüm ilgi alakanız için teşekkürler bu yönlendirmeleriniz benim için çok önemli.
Vazgeçmeye niyetim yok hiç başlamamış veya denememiş olmak istemiyorum. Öncelikle hobi adına tadını çıkaracağım sonra Allah önümü nasıl açtıysa devam edecek. Aylık sigara vs. giderlerim yok varsın hobim olsun diyorum :)
Üstteki arkadaşıma yazdığım gibi sizlerin yönlendirmelerinizi de düşünerek 2 tür yunus ağırlıklı ve sarı prenses üretimhanede- bemba evdeki tankımda - dişi sayıma göre üretimhanede de düzenli yavru almaya çalışacağım. Yunus anaçlar için min. 350lt kapasiteli tanklar yapacağım. Elimdekileri de orta boylandırma tanklarım olacak. Çok küçük yavrular büyük tanklarda yem bulamıyorlar kanaatindeyim.
Sarılarda eldeki tanklarda 5d 1e şeklinde koloniler oluşturabilirim. 

Canlı doğuran ilanlarında Kocaelide 3 -5 ilandan fazla göremiyorum nasıl çok satıyor bu lepistes grubu çözemedim. Akvaryumcuyla yaptığım muhabbette canlı doğuranları ithal tercih ediyorum çabuk ölüyorlar yenilerini almaya geliyor insanlar diyor üçkağıtçı :) Bende bulaşmamıştım.

Lepisteste hangi türler üretilmeli. 



mr.meseli2014-12-11 20:53:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

seniorÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 27/11/2008
İl: Eskisehir
Mesaj: 609
seniorÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2014 21:14
İthal lepistesler çabuk öldüğü için,yerli üretim lepistesler tercih edilir.Eğer üretim işini yüksek kapasitelere çıkartırsanız,satış bölgeniz sadece Kocaeli olmayacak.Farklı illerden,farklı toptancılar kapınızı çalacak.Singapur'dan binbir zahmetle lepistes getirmektense,Kocaeli'den çok daha kolay ve ucuza,Türkiyede yetişmiş lepistesi almak çok daha karlıdır toptancı için.Akvaryumcuya giren ortalama bir vatandaş yada yeni başlayan discus'a,tropheusa (eğer özel ilgisi yoksa) gözle bakıp geçerken,lepistes'lerden on'larca alma eğiliminde olur.Hem ucuzdur,hemde bakım koşulları çok daha ucuz ve rahattır hobi'ci için..Akvaryumcuları gezdiğiniz zaman ihtimal'de olsa Discus,Tropheus vb balıkları sağlıklı,o kadar parayı vermeye değer form'larda  bulamayabilirsiniz ama her akvaryumcuda birkaç türden yüzlerce lepistes kesin vardır,Lepistes satmayan akvaryumcu yoktur.Pazarı en geniş balıktır Lepistes..Genetik olarak kırılmamış her lepistes türü üretimi para getirir.Genetiği kırılmış lepisteste para getirir ama biraz daha ucuza gider tabii..senior2014-12-11 21:20:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mr.meseliÇevrim Dışı

Kayıt: 13/12/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 114
mr.meseliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2014 21:24
[QUOTE=senior]İthal lepistesler çabuk öldüğü için,yerli üretim lepistesler tercih edilir.Eğer üretim işini yüksek kapasitelere çıkartırsanız,satış bölgeniz sadece Kocaeli olmayacak.Farklı illerden,farklı toptancılar kapınızı çalacak.Singapur'dan binbir zahmetle lepistes getirmektense,Kocaeli'den çok daha kolay ve ucuza,Türkiyede yetişmiş lepistesi almak çok daha karlıdır toptancı için.Akvaryumcuya giren ortalama bir vatandaş yada yeni başlayan discus'a,tropheusa (eğer özel ilgisi yoksa) gözle bakıp geçerken,lepistes'lerden on'larca alma eğiliminde olur.Hem ucuzdur,hemde bakım koşulları çok daha ucuz ve rahattır hobi'ci için..Akvaryumcuları gezdiğiniz zaman ihtimal'de olsa Discus,Tropheus vb balıkları sağlıklı,o kadar parayı vermeye değer form'larda  bulamayabilirsiniz ama her akvaryumcuda birkaç türden yüzlerce lepistes kesin vardır,Lepistes satmayan akvaryumcu yoktur.Pazarı en geniş balıktır Lepistes..Genetik olarak kırılmamış her lepistes türü üretimi para getirir.Genetiği kırılmış lepisteste para getirir ama biraz daha ucuza gider tabii..[/QUOTE]

Yunus - Sp ile herkesin tercih edebileceği chicled'e lepistes eklemek benim için kolay. Şu eldeki balıkları çıkartayım yunus anaç ve lepistes eklemeye yeterli olur. 
Şimdi daha kararlıyım en azından. Önüm daha çok açıldı sizlerin yorumlarıyla.

Sizin görüşünüzde en çok tercih edilen 3 lepistes türü söyler misiniz?mr.meseli2014-12-11 21:25:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

seniorÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 27/11/2008
İl: Eskisehir
Mesaj: 609
seniorÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2014 21:33
Ben Tuxedo alman lepistes ile Flamingo türlerini ürettim.Farklı türlerde mevcut tabii.Dediğim gibi kırılmamış olması tercih sebebi.Safkan kırılmamış 50 dişi-50 erkek lepistes'ten binlercesini ürettim.Tür seçiminde trioya öyle aşırı fiyatlar istenen türlere yönelmeyin derim.Size çok sayıda dişi ve erkek lazım.Öyle 8-10 balıkla üretim olmaz.Normal akvaryumcularda bisürü olan türlerden hoşunuza gidenleri seçin ve üretin.İnanın Toptancı için fark etmez.Fark sen-ben alırken ortaya çıkmakta 

Üretimhanenize kimseyi sokmayın.Orası özel alandır.Parakende satış yapacaksanız,ayrı bir alanda satış-teşhir akvaryumları oluşturun.Yani hep masraf..hep masraf 
senior2014-12-11 21:40:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mr.meseliÇevrim Dışı

Kayıt: 13/12/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 114
mr.meseliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2014 22:37
Tum yonlendirmeler kosulu ile ve tank boyutlarima gore canli doğuran ile yoluma devam edecegim. Elimdeki tum chicled turleri forumda ekli ve satiliktir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir