ÜRETİM VE SATIŞ


elfceÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 79
elfceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2007 11:38
                     Şöyle açıklayalım; Eğer üretim düşünüyorsanız öncelikle Tamer Bey kendi hobiniz, sevdiğiniz türler vs. gibi düşünmemelisiniz. Öyle düşünürseniz üretim değil yine hobi kadar yapmış olursunuz, çoğalan balığınızı satmış olursunuz. Üretim diyorsanız, bildiğimiz anlamda ticari üretim, o zaman gelir gider tablosuna bakmalısınız. Baktığınız türler çok güzel ama bunlar safkan yunus, calvus türleri, frontosa türleri, discus türleri kadar talebi olan ve gelir getiren balıklar değil. Arkadaşım discus hiç sevmez, eskiden hiç anlamazdı da ama en fazla talep ve getirisi olan balık olduğu için discus da besliyor. Bu işe böyle bakmalısınız... Sağlıklı akvaryumlar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

artelcomÇevrim Dışı

Kayıt: 05/11/2006
İl: Nigde
Mesaj: 231
artelcomÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2007 12:36

Bende kendi çapında üretim yapmaya çalışan biri olarak bu yardımlaşma eksikliğinden çok müzdaribim.Evimin bi odasını bu iş için hazır tutuyorum.İleriki günlerde odanın yalıtımını yapmaya çalışacağım.Kalerifer li bi ev olduğundan ve iyi bi yalıtımdan sonra ısıtıcı kullanmama gerek kalmayacağını düşünüyorum.Çünkü ısıtıcı maliyeti bu hobideki en büyük sorun bence.Hale hazırda canlıdoğuuranlardan üretim yapıp satmaya başladım. Hatta dünde damızlık boya yakın albino çöpcü alıp onların üretimi içinde ilk adımları addım.Ama 2-3 makele dışında ne forumda nede başka kaynakda yardımcı bi bilgi yok.Bazı kaynaklarda birbirini yalanlar şekilde farklı anlatımlar var.Buda kafamızı karışdırıyor.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alper33Çevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2007
İl: Tekirdag
Mesaj: 120
alper33Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2007 15:26

 Çetin arkadaşımız sag olsun elinden geldiğince açıklama yapmaya çalışmış,fakat üstünde yorum yapılan konu kişilerin yapmak istedikleriyle orantılı olarak farklı degerler  gösterebilecek bir durum olmakla beraber taban olarak görüşlerine ortak olmakla birlikte bazı konulara açıklık getirebilmek için yazıyorum.

1.Bu işe minimum kaç tankla başlamak gerekir.

*Kaç tür üretim yapmak istiyorsanız sayı dogru orantılı olarak degişir.Üretim tanklarının haricinde yavru boylandırma tanklarıda hesaba katılmalı.

2.Üretim yapmak istediğiniz türe özgü duyulan ihtiyaçta ve damızlık miktarına baglı olarak tankların kapasiteleri degişim gösterebilir.70 lt.de olabilir 700 lt de.

3.Isıtma, havalandırma,filtreleme işlemleri herkesce bilinen yöntemlerden pek farklı degildir.

4. Butanklarda üretilecek en uygun balıklar neler olmalı.

*mali degeri yüksek olan piyasada talep edilen cinsler tecih edilmeli.

5. Üretimhananin toplam maliyeti yapılması planlanan üretimin çapıyla dogrudan ilgili olup bölgesel olarak bile farklılıklar gösterebilir.

6.Planlanan üretimhane kurulduktan sonra en uygun balıklar vasıflı üreticilerden temin edilir.Bu konuda genelde dikkat edilmesi gerekenlerin en başında gelmelidir.Alınacak damızlıkları bizzat gidip yerinde görmek iyi bir başlangıç yapmanınen temel öğesidir.

7.Alınacak balık damızlıkmı olmalı yoksa yavrudan mı almalı?

*Bu konuda kararı üretilecek cinse göre siz vermelisiniz.Örnegin malavi cinsi balıklar 7-8 aygibi bir sürede olgunlaşıp yavru alınmaya başlanmasına ragmen tanganyika çeşitlerinde bu süre 1.5-2 yılı bulabilmektedir.Malavileri 2-3 haftalıkken küçük bir yavru iken bile alsanız 6 ay sonra yavru alacagınız damızlık balıklarınız olur.kanaatimce tanganyika ları genelde damızlık veya damızlık adayı,malavileri ise yavrudan almak daha iyi derim.

8.Üretimhanenin kurulması durumunda maliye kayıtları konusunda ise çok karışık olmasına ragmen kabaca bilgi vermeye calısayım.Üretimhanenizin Tarım il ve ilçe müdürlüklerine müracat ederek üretimhane açmak istediğinizi,üretimhaneile ilgili yerin krokisini(belediye imar işlerinden onaylı),üretimhanenin içinin krokisinin,üretimhane su aboneliğini gösterir belge(yoksa kullanılacak kuyu suları,depo sarnıç gibi)yerlerin su analiz raporları gibi bürokrasi işlerini hallettikten sonra gerekli hijyeni,k şartlarıda yerine getirmeniz lazım. Bunlarda zeminin ve duvarların tercihen fayans ve yıkanabilir olması,içerde zemin temizliğinde ve diğer amaçlarla  kullanılan suyun şehir kanalizasyonuna baglantısının olması gibi bunları yerine getirip Tarım il müdürlüğünce gerekli kontrolller ve uygunluk şartları onaylanırsa size kurulum izni verilir.Eger kurulmanız onaylanırsa maliyeye kayıt yaptıracaksınız,yaptırmazsanız herhangi bir şikayette başınız agrıyabilir.

9.Eger gerçekten tam anlamda  üretim yapmak istiyorsanız bir önceki madde de nerede üretim yapabileceginizin şartları var ona göre siz karar verin şayet evde 3-5 balık bakar hem zevkimi tatmin eder hemde bunlardan alacagım bir kaç yavruda kendi ilac yem ihtiyaçlarını karşılar diyorsanız evdede olabilir.

10.Üreticiler yaruları kısa sürede satş boyuna getirmek için canlı yem tercih ederler,işin diger bi püf noktasıda yavrular büyük tanklada daha çabuk boylanır.

11.Balıkların beslenmesinde piyasada bulunan cins ve türe uygun olarak üretilen yemler mevcut oldugu gibi ev yapımı yemlerde olabilir.Üretimhanelerde kullanılan yemler toptan olarak alınacagı için çok fazla bir mali yük getirmez.

 Bu konu ile ilgili yukarıda yazılanlar buzdagının su üstünde görünen yüzü gibi sadece, üreticilik hiçte kolay degil malesef zaten kolay olsaydı ülkemizde üretimhanelere sıkça rastlanır,dışarıdan belli tür balıkların haricinde ithalat yapılmazdı.

Üretim yapmayı düşünen arkadaşlarıma kolaylıklar diler.herkese saygılar sunarım.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjk21Çevrim Dışı

Kayıt: 25/12/2006
Mesaj: 85
bjk21Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2007 00:49

Alper bey siz üretim yapıyormusunuz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reisÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 12935
reisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2007 19:50
Merhaba arkadaşlar bende (her ne kadarda asıl işim bu almasa) üreticiyim.Bu işin bence gizlenecek saklanacak bir tarafı yok yani, bana göre yok.Size şunu söylemek isterim ben yıllardır bu işi yaparım ne insanlar gördüm hevesle bu işe giren ama kısa süre sonra çeşitli bahanelerle bırakan.Bu işi yapmak için yani sadece bu işten para kazanmak içiç öncelikle ayda minumum 4000 _5000 yavru almanız gerekli.Benim tank sayım şu anda yeni yaptırdıklarımla beraber irili ufaklı 80 civarı,ayda 3000 civarı yavru alıyorum ama kazanca bakınca bazen düşünüyorum bu emeğe deyiyormu diye.Siz ne öğrenmek istiyorsanız yazın ben açık yüreklilikle cevaplıyayım,ama bilesiniz bu işe başlamadan önce balık satacak bağlantılarınızın kuvvetli olması gerekir.Ve mutlaka sabır,yani damızlık balıklarınızı yavru alıp büyütmenizi tavsiye ederim.İnanın alacağınız hazır damızlıklardan çok farklı olur bir arada büyüyen balıkları damızlık yapmak.Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2007 22:39
Uğur bey merhaba.Bu kadar çok tankın havalandırılması,ısı ve temizliği ( su değişimi, dış iç filtre, dip çekimi) konusunda bizi biraz aydınlatabilirmisiniz? merkezi sistem mi yoksa her tank için ayrı bir sistem mi kurdunuz? Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reisÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 12935
reisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2007 23:01
Merhaba Tamer bey bu tanklar aslında 1 tane ile başladı sonra 2 sonra5 derken bu hale geldi.Havalandırma merkezi iki ayrı motor ile hava basıyorum tanklara. Isı merkezi iyi bir izolasyon yaptım ortada yaktığım bir elektrik sobası ile ısıtıyorum tankları ısı aşşağı yukarı sabit,alt sıra 23 _24  orta sıra 24 _26 üst sıra  26 _28 arası tüm tanklarda iç filtre var.Ayrıca 6 _7 adet büyük dış filtreleride dönüşümlü olarak çalıştırıyorum.Dip temizliği her gün var ve % 10 su değişimi ayrıca 10 günde bir 3/1 oranında su değişimi yapıyorum.Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2007 12:27
Tşk ederim arkadaşlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir