Üretim


smileboyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/09/2011
İl: Samsun
Mesaj: 564
smileboyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2012 15:29
Bende bir kaç ay içinde nasip olursa Boluda küçük bir üretimhane kurmak istiyorum. Yalnız takıldığım bir nokta var . Neden üretimhanelerin çoğunda ağızda kuluçka yapanlardan başka balık üretilmiyor?Canlı doğuranlar coryler vatozlar nadiren duyuyorum dahada nadir olarak discus ama hiç tetra üreten duymadım şimdiye kadar.  Üretimi o kadar zor olan bir grupta değil üstelik. Neden ağızda kuluçka yapanlara dışında olan balıkları üretimhanelerde göremiyoruz ? Eğer geçerli bir sebep varsa (ki ben bilmiyorum) söyler misiniz . Yoksa eğer öyle bir sebep sarı mavi beyaz prenses ve birer tane yunus kolonisiyle cory cüce vatoz melek tetra amerikan cichlidlerinden üretmeyi düşünüyorum. Olumlu olumsuz yorumlarınızı bekliyorum

Bu balıklara ek olarak cennet balığı beta ve japonda var kafamda canlı doğuransız olmaz tabiyki


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Anıl YILDIRÇevrim Dışı

Kayıt: 27/05/2012
İl: Adana
Mesaj: 393
Anıl YILDIRÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2012 16:36
Cunku yasatmayı ve uretmeyı becerebıldıklerı balıklar cıkletler :D pıyasa fıyatı 1 2 lırayı gecmez cıklet yavrularının o yuzden hıc cıkletle ugrasmayın, emegınıze degmez, dedıgınız turlerı uretmek cıkletlerden daha kolay olsaydı onları uretırlerdı. Uretecem dıyorsanız beta dişisi uretmeyı amaclayın duzgun beta dısısı pıyasada olmaz genelde 2. 3. yumurtasını vermıs olmek uzere olan yaşlı dişileri satarlar, tecrubelı hobıcıler de bakar gecer. Discus uretmek becerı ıster ama yavrusu 10 15 tlden baslar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

smileboyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/09/2011
İl: Samsun
Mesaj: 564
smileboyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2012 16:56

Fazla imkanım olmadığı için şu ana kadar ancak bir kaç tane yavru kurtarabildim tetralardan.  Daha önce discus beslemedim ama yapabilirsem öyle bir mekan beslemeyi düşünüyorum. Bakıyorum üretimhanelerin blık listelerine çoğunun ağızda kuluçka yapan balıklar. Doğru düzgün cüce vatoz cory üreten bile yok  profesyonel olarak. Elimde hali hazırda bir çift cennet balığı var ki daha önce üretteni bırakın besleyen sayılı kişi var. Böyle değişik balıklar üretmeyi en azından üretmeye çalışmayı düşünüyorum. Tetraların yurt dışında hobiciler tarafından bile çokca üretildiğini biliyorum. Böyle balıklar var mı bana önerebileceğiniz ?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahmetkocaÇevrim Dışı

Kayıt: 13/08/2011
İl: Konya
Mesaj: 251
ahmetkocaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2012 17:13
Tetra üretimi akvaryum ortamında kolay değildir. Bir çoğu ithaldir ayrıca yanlış bilmiyorsam üksek ısılar istiyorlar bizim üreticilerde masrafı en az olanı üretiyorlar. Bakın sizde üretim yapacam diyorsunuz ama piyasada en çok üretilen balıklardan bahsediyorsunuz neden bir discus üretmiyorsunuz ??? Çünkü bizim insanımız risk almayı sevmez balık sağlam olsun iyi yumurtlasın bol para kazanayım diye düşünüyor . 12 tane tropheus cinsi balık alıp üretim yapmaktansa 1 çift discus alıp üretmeye kimse yanaşmıyor. Herkes discustan korkuyor ya hemen ölürse diye . Discus öyle hemen ölmez zaten balığın salıklı halini biliyorsan hastalandıgında anlarsın tedavisini yaparsın ama kimse yanaşmıyor. Maliyeti en düşük ufak üretici için en karlı balık bence discustur. 100 litrelik damızlık tankı yanına 100 litrelik yavru tankıyla en kazançlı üretimi discusla yaparsınız. Üretim yapacak kişiyi en çok damızlık fiyatları zorlar oda 200-250 lira bir çifti. Ama ilk yavrulamada veya en fazla 2. yavrulamada  (ilk yavrulamada tecrübesizlikle ölüm oldugunu düşünürsek) kendini amorti eder hatta kara geçersin. Şahsen ben üretim yapmayı düşünsem yapacagım tek balık discustur. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

smileboyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/09/2011
İl: Samsun
Mesaj: 564
smileboyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2012 18:25
Discus benim için sultan zaten. Üretemesem bile beslemek için alacağım zaten. Ama en fazla bir kaç çiftle başlarım diğer balıklardanda üretmek istiyorum. Cüce vatoz türleri olsun olsun melekler canlıdoğuranlar labirentliler coryler olsun üretememe gibi bir sıkıntım olmaz. Beni düşündürenler discus l serisi vatozlar tetralar japonlar ve omurgasızlar . Acaba becerebilir miyim diye üretmeyi.  Elime yüzüme bulaştırmk istemiyorum ama herkesin ürettiği balıklrda çekici gelmiyor bana açıkcası ama en azından masrafları karşılamak için ( sürekli satıldıkarı için ) birer koloni koymayı düşünüyorum ağızda kuluçka yapanlardanda. Birer koloni dediğimde 20 dişi civarı koloniler var kafamda.  Şu an aklımda olan balıkları yazayım ben sizde fikir verirseniz listeyi oluşturup akvryum sayısı ve boylarını kafamda cnlandırırım en azından.
1)1 çift cennet balığı
2)2 çift discus
3)Komndo cory
4)Pand cory
5)Sterbio cory
6)1 çift normal melek
7)1 çift tricolor melek
8)Beta
9)Japonlar
10)Zebra danio
11)Tetrazon
12)Kalem balığı
13)Siyah tetra
14)Sarpea tetra
15)Kırmızı burun tetra
16)Gül barbus
17)Kribensis
18)Maymun kafa
19)Mücevher
20)Brichardi
21)Green terror
22)Astronot
23)Severum
24)Rainbow
25)Midas
26)Sajica
27)Teksas
28)Ateş kafa
29)Ateş ağız
30)Jack dempsey
31)Canlı Doğuran akvrumcular için
32)Canlı doğuran özel türler 3 çeşit
33)Rasbora
34)Japon
35)Cüce gökkuşağı
36)Flower horn
37)Sarı mavi beyaz prenses yunus avratus ahli gibi ucuz malawilerden birer koloni.
 
Liste birz değil çok uzun biliyorum. Hepsini temin edebilir miyim ? Büyük ihtimalle hayır.
 
Bu balıkların arasından kesinlikle bulaşmamam gerekenler varsa veya listede olmayan kesinlikle üretmelisin denilen balıklar varsa gerekçeleriyle söylerseniz mutlaka dikkate alırım. Birde söyleyeyim bu üretimhane hobihane adı her neyse onun mekanını hazırlamam için en az bir iki ay var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TosbishÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2010
İl: Adiyaman
Mesaj: 472
TosbishÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2012 08:04
Bu kadar akvaryum alabilecek misin o kadar balık türü için?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

smileboyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/09/2011
İl: Samsun
Mesaj: 564
smileboyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2012 17:49
50 akvaryuma kadar yerim var ilk etapta. İleriki zamanda dahada genişletme imkanım(tabiyki gelire göre) Sizden istediğim fikir hangi balıklara öncelik vermem gerektiği

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DaSKaPiTaLÇevrim Dışı

Kayıt: 29/09/2011
İl: Afyon
Mesaj: 936
DaSKaPiTaLÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2012 00:25
Sevgili İsmail. O saydığın canlıların tamamını elde etmen çok çok çooooook zamanını alır. Zamanı da geçtim çok masraflı olur. Yurakıradaki mesajlarından anladığım kadarıyla fazla da tecrüben yok. Eğer elinde bi sermayen var ve bu işe girmeye kalkıyorsan hüsranla sonuçlanabilir. Bence ağırdan hassas olmayan türleri 2 şer 3 er ay besleyerek bu hobihane ni 2-3 yıla yay derim.

Forumda rastladığın hobihanelerin hiç birisi hadi şu türleri istiyorum diye kurulmadı. Hepsi de belli bir zaman içinde oluşan birikimler ve tecrübeler. Amacım seni hobiden soğutmak değil yanlış anlama. Ama hobihane kısmını geç kendine 2-3 tane akvaryum al ağırdan bi kaç tür ile başla derim. Zaten zamanla hobihane durumuna gelir.

İlla ki o yukarıdaki canlıların tümünü alıp hobihane kurucam dersen de forumda onlarca benzer konu var. Kendilerinden de yardım alabilirsin o canlıları nasıl temin ettiklerini.

Not: Petshop da dahi o kadar tür yoktur. Liste biraz abartı hobihane için.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

smileboyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/09/2011
İl: Samsun
Mesaj: 564
smileboyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2012 00:57
Şu an odamda 7 tane akvaryum var. O kadar türü toplamanın uzun süreceğini ve epey masraflı olacağını bildiğimi söylemiştim sanırım. Sizden ricm hani şu standart balıklar ( malawiler) ve tropheuslar dışında bu listeden hangileriyle başlamam gerektiği. Forumda araştırdığımda genel olarak boşuna uğraşma gibi cevaplar veya şu kadar erkek şu kadar dişi sarı al şöyle yunus al böyle mavi al gibi şeyler. Ama benim istediğim enteresan balıkları üretmek. Enteresan derken yanlış anlaşılmasın hobihanelerde veya üretimhanelerde yaygın olarak üretilmeyen balıkları kastediyorum. Mesela green terrör yok pek yavru sayısı çok olduğu için mi yoksa başka sebeplerde mi var bunları merakımdan soruyorum.  Tahmin etmişsinizdir sınava hazırlandığımı zaten. Bu yüzdende pek boş vaktim olmuyor her balığı teker teker ayrıntılı bir şekilde araştırmak için. 
 
Sermaye konusuna gelince tuhafiye var bizimkilerin açıkcsı kenidni bile döndürmekte zorlanıyor malum ticaret öldürüldü. Birde depo kısmı var arkada. Oraya kurmayı düşünüyorum bu yeri. Strafor kaplamayı babaannem yaptıracak babamda tezgahlar ve akvaryumlar benden dedi. Tabi fazla abartmayacağım ilk başta. 10 15 akvaryumla başlamayı düşünüyorum. Zaten ağızda kuluçka yapan cichlid beslemeyi düşünmediğim için fazla yüksek hacimlerde gerekmeyecek. Cüce vatoz melek discus cennet balığı rainbow cichlid lepistes elimin altında zaten şu an. Ama evde yer olmadığı için seri şekilde yavru alıp büyütemiyorum.
 
 Birde kira gibi bir derdim yok. Elektrik su ve yem paralarını çıkartsalar yeter 6 7 ay. Sonra zaten büyütürüm diye düşünüyorum. Ayrıca benim bildiğim Bolu civarında öyle fazla üretici yok sanırım. Böyle olunc yakın illerdede avantajım olduğunu düşünüyorum. Gezmek için gittiğimde akvaryumcuları yarısından çoğu balık istiyor. Boludakilere zaten veriyorum ama kapsitem düşük.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

furkangüner38Çevrim Dışı

Kayıt: 28/08/2009
İl: Kayseri
Mesaj: 179
furkangüner38Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2012 07:35
Bence 1 çift brichardi besleyebilirsin.Ben 1 d 1 e aldım ama eş olmadıkları için yavru alamadım.Eş tuttuktan sonra çok rahat yavru alabileceğini ve yavrularına kendileri baktıkları için yer konusunda da sorun yaşamayacağın için iyi bir tür olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tosyalıÇevrim Dışı

Kayıt: 01/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3845
tosyalıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2012 08:17
Saydığın balıkların çoğunu Türkiyede besleyen kaç kişi var ki Boluda kaç kişi olsun, bu yüzden genelde hobihaneler ve üretimhaneler özellikle malavi ve tropheus üzerine kurulur pazarı çok olduğu için...
İlla da ilginç değişik bir şey üretmek istiyorum dersen l144 blue eye ve discus üretin herkeste yoktur bunlar. Dediğin türlerle üretimhaneni çeviremezsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hamuceÇevrim Dışı

Kayıt: 21/04/2010
İl: Sivas
Mesaj: 184
hamuceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2012 08:24
Öncelikle slm kardeş üretimhane kurmadan önce bulundugun yerin potansiyelini ögrenmen gereklidir bence buna göre hangi tür balık üretecegini karar varirsin ha deişmeyenler vatoz cöpcü lepistes japon bu balıkları kesinlikle üretimhanene dahil et nedeni ise uzun vadede cok para getiren türlerdir.üretimine nadir bulunan l41 vatozda ekleyebilirsin.gelelim neden hep agızda kulucka yapanlar japon lepistes japon türü balıklar genelikle üretim amaclı olarak havuzlar kullanılmaktadır bunun sonucu agızda kulucka yapanlar üretimi  yer bakımından kolaydır.ileride üretim işini başarırsan tanganika lara da yönelmeni tavsiye ederim ülkemizde üretim agı cok dar genelde ithal gelmekte ;) kolay gelsin.........

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mutu391Çevrim Dışı

Kayıt: 04/06/2012
İl: Içel
Mesaj: 64
mutu391Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2012 09:39
Ben sana bir site veriyim belki tür toplamanda kolaylık saglar istersen

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

smileboyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/09/2011
İl: Samsun
Mesaj: 564
smileboyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2012 09:54
Eğer daha önce balık aldığınız güvenilir bir siteyse neden olmasın

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir