Tuzlu suda ilk deneme


35mmÇevrim Dışı

Kayıt: 24/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 181
35mmÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2009 03:48
[QUOTE=Emre Çakın] [QUOTE=35mm][QUOTE=Emre Çakın]Bu deneme rahat olmanızı sağladıysa çok yanlış yoldasınız.[/QUOTE]
Deneyerek görücem hangi yolda ilerlemem gerektiğini Emre bey.Şuan iyi gidiyor.Olumlu olumsuz tüm gelişmeleri belirticem zaten burdan.Ki yakın zamanda da zaten büyük asıl tankı kurucam.onunda bilgilerini aktarırım sizlere.saygılar[/QUOTE]
 
Refet size gayet açık bir dille anlatmış fakat siz hareketinizin yanlış ,niyetinizin iyi olduğunu kabul edip devam ediyorsunuz.
 
Burası canlılar üzerinde deneyler yapıp bunları başkalarıyla paylaştığımız bir forum değil.
 
Deneylerinizi yapmak için tuzlu su canlılarınızı seçmiş olmanız hobi için şansızlık sanırım. Bunlara deneme demeniz de ilginç çünkü denemenin bile bazı standartları vardır.
 
Burda daha bir sürü şey yazabilirim ; Mesela "Yaşam" ile "Yaşam kalitesi" arasındaki farktan veya "Balık beslemek" ile "Hobi etiği" arasındaki farklardan bahsedebilirim ama faydası olacağını sanmıyorum.
 
Bu konuyu okuyup insanların "Vay be demek bu kadar kolaymış , hemen gidip bi fanus bide percula alayım" diyeceklerini mi sanıyorsunuz veya bunu mu demelerini bekliyorsunuz ?
 
"Büyük asıl tank" ınızda canlıların hayatına değer vermeniz dileğiyle...

Saygılar,
[/QUOTE]
 
 
Hitap şekliniz çok ilginç,lütfen sakin olun,dünyayı kurtarmıyoruz :) Bukadar abartmaya gerek yok deneme dediysem bunu bardakta fanusta yapmıyorum,30lt tankta PS kullanarak ortalama şartlarda bi deneme yaptım 2 hafta oldu ve hiç bir problem yok.
 
  -Birkaç örnek veriyim,yaklaşık 1 yıldır malawi tankım var ve nerdeyse geçen seneden beri ısıtıcı kullanmıyorum,dip çekimi yapmıyorum,dış filtrem yok vs..,defalarca yavru aldım,üremeler normal,balıklar gayet mutlu,hızlı büyüyorlar,suyum gayet berrak vs..vs...anormal giden hiçbi durum olmadı.Demekki olmaz denen biçok şey olmadan da ama "Kontrollü ve ilgili bi şekilde"de bu hobi yapılabiliniyor.Bunun Etikliğini tartışmak çok gereksiz ve Göreceli bi kavram;
  -Çevremdeki bi çok insana görede koskoca göllerden yada denizlerden o balıkları toplayıp "büyüklüğü ve şartları ne olursa olsun" o akvaryumlara tıkmak da hiç Etik olmayan bi durum! buda bi görüş! ozaman bunada saygı duyalım bırakalım bu hobiyi ne dersiniz? :)
  
-Tuzlu su tankına gelince; Mesela birçok nano tanklarında Su değerlerini ölçüp biçen,dalga motorlarıyla tankı dolduran ısıtıcı kullanan,ancak bunların yanında Protein Skimmer kullanmayan hobici var,Bense şuan bunları kullanmıyorum ama gayet kaliteli ve pahalı sayılabilcek bi protein skimmer kullanıyorum.Bana göre de PS kullanmayan arkadaşlar hiç etik davranmıyor!,çünkü PS olmazsa olmaz,Ps'si olmayan bu işi yapmasın.?? Doğru mu bu mantık..? bence değil çünkü Göreceli ve şartlara bağlı..ısıtıcı kullanmıyorum çünkü oda sıcaklığım yeterli ve sabit.dalga motorum yok çünkü Protein skimmer çok  güçlü (redsea prizm 400lt) tank küçük olduğu için belli bir akıntı,sirkülasyon yapıyor,biyolojik ve mekanik filtreyi de PS gayet iyi yapıyor.canlı kaya,argonit kum yok,çünkü bi çok yerde olmamasının zararı olmadığını okudum.
 
-Etiklik konusunda diğer bir örnek; akvaryumda Canlı kaya,Argonit kum kullanmadığım için Etik davranmadığım söyleniyor,Peki dünyanın bi çok yerinde ekolojik dengenin bozulmasına neden olduğu için canlı kayaların sökülmesi,akvaryumlarda kullanılmasının yasaklandığını biliyormuydunuz? Mutlaka biliyorsunuzdur!Şimdi ozaman oturup tuzlu su akvaryumlarında canlı kaya kullanımının nekadar etik ve doğru olduğunuda tartışmak lazım.yada herkes canlı kayalarını denizlere bıraksın vs...nasıl fikir? :)
 
Yaşam ve yaşam kalitesi arasındaki farkı siz kendinize göre yorumluyorsunuz.Başka açıdan bakarsak da hiç bir akvaryum kızıldenizdeki yada pasifikteki yaşam kalitesini sağlıyacak kadar iyi olamaz bu kesin,yoksa işkencemi ediyoruz bu canlılara?,oturup bunlarımı tartışalım şimdi? Yaptığınız yorum sanki 5 tane balığı bi fanusa tıkıp içinede tuz atıp beslemeye çalışıyormuşum gibi gösteriyor konuyu.saptırmayalım lütfen..
 
saygılar.
 
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emre ÇakınÇevrim Dışı

Kayıt: 10/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1371
Emre ÇakınÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2009 21:24
Siz kendinize göre haklı olabilirsiniz , ben işin biraz daha ciddiye alınıp uç denemelerden uzak durulması gerektiğini anlatmaya çalıştım.
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ToNiÇevrim Dışı

Kayıt: 19/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 10
ToNiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2011 22:24
35mm üyemize bir nebze olsun katılmak gerekiyor diye düşünüyorum. Forum içerisinde hobi ye merak salmış bir çok hayvan severin sesi soluğu ilk mesajlarının ardından kesiliyor çünkü %35 oranında mübala yapılarak cevaplanıyor. Bir çok işin ehli olarak gördüğümüz kişi geleceğe yönelik teklifler ve ne yazık ki sadece denedikleri ürünlere yönlendiriyor. Hobi sanki paranız varsa yapabilirsiniz tablosu çiziyor. Bir çok konuda bence denemelere ihtiyaç duyan bir hobi. Elbette Amerikayı baştan keşfetmemek gerek ama araştırma ve deneme ruhumuzu da kaybetmemek gerek. Eyer sadece biri söyledi diye bazı işlemler gerçekleşiyor olsa idi ''dıy'' kelime dağarcığımızda yer almazdı. Yine yazımın en başında belirttiğim gibi bu %35 oranında mübala yapan kesim tarafından yapılan sert çıkışların yerine bazılarınızın yaptığı gibi çok mantıklı cevaplarda verilebiliyor kişiyi doğru yola iten şevkini kırmayan ve motivasyonunu düşürmeyen.

Forum yöneticilerinin üzerindeki en büyük sorumluluk belkide budur. Yönetici sıfatındakilerin yönettikleri forum içeriği hakkında hepimizden çok daha kültürlü ve bilgi olmaları gerektiğini düşünüyorum. Ne mutlu ki tam da böyle bir forum içerisindeyiz.

''Arkadaşlar Eheim filtre almanıza, sump yapmaya, biyolojik filtrasyona gerek yok. Bir sürü masraf.
Fanus aldım, içine 2 japon attım, 1 haftadır yaşıyorlar. Birin adı bıdık, birinin ise fındık, çok mutlular, beni görünce gelip yem istiyorlar.''

Bu bence çok yerinde bir cevap idi.Ne daha fazlası olmalıydı ne de daha az tepki verilmeliydi.Motivasyon kırılmadı ama hata yaptığı dikte edildi.

Aynı üyemizin yeni mevcut kurulumunu bilmem gördünüz mü ama çok başarılı şık ve zarif. üstelik %35 oranındaki mübala yapan kesimin de isteklerini karşılıyor.

Ben de henüz yeni başladığım bu hobi içerisinde biri ''şunu'' tavsiye ederim dediğinde o birinin tecrübesini bilmek ve neden ''şunu'' tavsiye ettiğini bilmek isterim. Aksi takdirde bende hiç bir kurulum ve tecrübesi olmayan biri olarak her yeni başlayana gayet net ve kimsenin eleştiremeyeceği cevaplar verebilirim.Çünkü bende %35'lik kesim gibi en iyi markaları modelleri ilk 1-2 hafta içerisinde öğrendim.
ToNi2011-09-02 22:30:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hakanesmerÇevrim Dışı

[B]6145,2[/B] [B]14928,3[/B]
Kayıt: 03/08/2010
İl: Sakarya
Mesaj: 416
hakanesmerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2011 14:11
Balıklarda bir canlı ve sürekli sadece deneme demeniz yanlış özellikle ayrim yapmasamda tuzlu su balıklarının nadir olduğunu herkes biliyor ve böyle denemelere kalkışmayarak keyif için balıkları deneme tahtası gibi kullanmayı seçmek yerine sabir ile bekleyerek balıkların daha rahat huzurlu olmasını sağlamamız gerekir .Cünkü balığın hayatı aldığınızdan itibaren bizim elimizde oluyor nasılsa maddiyat var deyip deneme yapmak çok yanlış başta sana mutlu görünselerde suyun ani değişimlere uğrayacak ve balık bunu kaldıramayacak su değerlerine balık alışmış olabilir ama en fazla birbuçuk 2 ay dayanıcaklardır diye düşünüyorum .Biz yanlış anladıysak eğer sen kusura bakma ama başlıkta açık tuz aldım söyle denedim ertesi gün attım diyerek yanlış anlaşılmaya sebep oluyor bu şuna benzer çocuklarım yaşıyor diye sen onlara en ucuz kötü markasız ürünler kullansın istermisin tabiki hayır balıklarada iyi davranmak gerekir belki çocugumuz gibi değiller ama canları bizim elimizde .Eger yapıyorsanda bu şekilde aktarman yanlış olmuş teşekkurler.Yorumum kesinlikle kötu niyetle değildir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

herakliaÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]3956,1[/B] [B]4284,2[/B]
Kayıt: 20/09/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 2208
herakliaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2011 23:14
Toygar Bey, tuzlu su hobisinin araştırmaya, denemeye ve geliştirmeye ihtiyacı olduğu tartışmasız bir gerçek. Sadece parası olanın bu hobiyi yapabileceği düşüncesine son derece karşıyım, bu yüzden ekonomik çözümlerle bu zevki yaşayabilen hobicileri görmekten son derece mutluluk duyuyorum. Fakat deneme yapmak için önce biraz bilgi sahibi olunması gerektiğine inanıyorum,  en azından genel geçer kurallar çerçevesinde  hayatını idame ettirebilen bir sistemde deneyim kazanılmalı, denemeler bu ilk adımdan sonra gelmeli. Birde söz konusu olanlar canlı, mutlakaki her denemenin olumlu yada olumsuz sonucu olacaktır ama bunu olumsuz yönde minimum seviyede tutabilmek önemli. Bir çok yeni başlayacak hobici sitemi tanımadan modifiye etmeye kalkıyor, eleştiri almalarını normal karşılamak lazım. Oysaki bilinen yöntemleri kullanıp daha sonra denemelere yönelseler hem çok daha faydalı olur hemde sesleri kesilmez destek bulur. Alternatif yöntemlere fazlasıyla ihtiyaç duyulduğu bir gerçek. 
 
Diğer bir konu ekipman tavsiyesi, malesef ülkemizde bu hobi gerçekten pahalı, alım gücünün düşük olduğuda eklenince olayın boyutu artıyor. Yeni bir ürün denemeye pek çok kişinin cesareti yok, bu yüzden ezber marka modeller her zaman ilk sırada. Birde genel olarak araştırmayı, okumayı çok sevmiyoruz bu yüzden birilerinin "şu marka model işini görür" demesi daha fazla tercih ediliyor.
[QUOTE=ToNi]
Ben de henüz yeni başladığım bu hobi içerisinde biri ''şunu'' tavsiye ederim dediğinde o birinin tecrübesini bilmek ve neden ''şunu'' tavsiye ettiğini bilmek isterim. 
[/QUOTE]
Mesajınızdan alıntı yaptığım nokta bence oldukça önemli, herkes tavsiye edilene "neden" diye sorduğunda gelişim başlayacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pesimikÇevrim Dışı

Kayıt: 10/07/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 11
pesimikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2011 09:58
Kesinlike söylediklerinizin hepsine canı gönülden katılıyorum  tamam insanı biraz  kasabilir ama heryerde tuzlu su akvaryumlarının neredeyse kimse tarafından yapılamayacağı inanılmaz zor ve inanılmaz pahalı olduğu söyleniyor ve buda bende dahil olmak üzere bütün tuzlu su canlılarıona hayran ve tuzlu su akvaryumu kurma hevesi içine giren ama hevesi her defasında yapılamaz --kolaymı yaaa-bilgi birikim tecrübe-yok kocaman bir tank almalısın ( yani ne yazıkki herkesin ne zamanı nede bu iş için yeterli ekonomisi var ) ve daha bürsürü sey bugüne kadar kimsenin bu konu hakında cesaretlendirici ve destekleyici bir adam akıllı mesajını görmedim.

Saygılar 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir