Tüm Yosunlardan Hidrojen Peroksitle Kurtulun.


BarackÇevrim Dışı

Kayıt: 31/03/2022
İl: Istanbul
Mesaj: 70
BarackÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2023 19:54
[QUOTE=cafermutlu]Herkese selam.
Algler ,bitkili akvaryumların bir numaralı sorunlarından biridir. Özellikle yeni başlayanlar ışık, CO2 ve temizlik konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıkları için alglerle daha sık karşılaşırlar ve uğraşırlar. Alg sporları doğada her zaman vardır ve akvaryuma eklediğimiz sularla gelirler. Uygun ortam bulduklarında hemen oluşurlar. Bu yüzden akvaryumda alg görmek normal bir durumdur. Bazen alg akvaryumun her yerini işgal edebilir. Görüntü kirliliği yanında bitkilerin üzerine yapışarak bitkilerin fotosentez ve beslenmesini bozup ölümüne neden olabilir. Piyasada birçok alg öldürücü bulunur. Bunların içerikleri çoğunlukla bakır veya gluteraldehittir. Fiyatları çok pahalıdır. Hidrojen peroksit (H2O2) ise oldukça ucuzdur.
Hidrojen peroksit (Oksijenli Su) akvaryumda bu amaçla son 5 yıldır sıklıkla kullanılmaktadır. Işık etkisiyle H2O2-- H2O+ O2 dönüşür. Su ve oksijene dönüştüğü için diğer kimyasallar gibi akvaryumda birikip canlılara zarar vermez. Hidrojen peroksit yosunları öldürmek için çeşitli dozlarda kullanılmıştır. Bu konuyla ilgil araştırma yaptığınızda farklı uygulama ve doz şemalarına ulaşabilirsiniz. Vereceğim miktarlar kendi uyguladığım, tecrübe ettiğim dozdur. Sakal yosunu ,GDA, GSA, Saç Yosunları ve BGA üzerinde uyguladım ve hepsinde başarılı sonuçlar elde ettim. Daha düşük dozların etkili olmadığını düşünüyorum.
[K]Uygulama:[/K]
1. Akvaryumdan tüm balıkları, salyangozları çıkarın.Yüksek doz H2O2 canlılarınızın tamamını öldürebilir. (Adi salyongozları temizlemek içinde kullanabilirsiniz [8)] )
2. Filtrenizi kapatın. Akvaryum içine ilacın her yerine eşit yayılması için bir sirkülasyon motoru veya kafa motoru yerleştirerek çalıştırın.
3. H2O2 uygulayın. [B][K]4 litre akvaryum suyu için 10 ml[/K] [/B]%3 Hidrojen peroksiti akvaryuma uygulayın. [B][K]1 saat bekleyin[/K].[/B] Bir saat sonunda akvaryumun suyunu tamamını değiştirin. 1 saatten fazla beklemeniz, bitkilerinize zarar verebilir. Uygulama sonrası 15-20 ppm Potasyum eklemek bitkilerin toparlamasını hızlandıracaktır.
[B]Bu uygulamanın etkinliğini artımak için[/B]
1. 50 L akvaryum için ekstra 5-6 ml Excel ekliyorum. ( Excel eklediğimde işlem sonrası suyun tamamını değiştirdikten sonra tekrar %30-50 su değişimi yaparak exceli dilüe ediyorum. Bu şekilde excellin filtre bakterilerine olacak zararı minimalize ediyorum. 24 saat sonra küçük bir doz bakteri kültürü ekliyorum)
2. H2O2 uygulamasından yarım saat sonra yosunları oldukları yerden kazıya bildiklerini mi kazıyorum. Yosun kazımayla suya yayılacak sporların ölümünü hızlandırmış oluyorum.
3. H2O2 suya rastgele dökmek yerine yosunların üzerine uygulayarak karışmasını sağlıyorum. (Özellikle sakal yosunu üzerine)
4. Akvaryumda yosun yiyici bulunduruyorum. Akvaryumu ölmüş yosunlardan arındırıp tertemiz yapacaklar.
5. Akvaryumda yer yer canlı yosun gördüğümde su değişim gününü bekliyorum ve H2O2 enjektöre çekip yosun üzerine uyguluyorum. Eğer birkaç enjektör uygulamasından fazla yosun varsa lokal uygulama yerine bu uygulamayı bitkiler kendini toplayana kadar yaklaşık 2 hafta sonra aynı uygulamayı tekrarlıyorum. Şuana kadar bu tekrarları sadece sakal yosununa uyguladım diğer yosunlar tek uygulamada öldüler. Sakal yosunu dahil hepsinde %100 başarı sağladım. Bu uygulama sonrası hiç bir canlı kaybetmedim. Amonyak yükselmeleri yaşamadım.
[B]NOT: [/B]
[K]Bu miktarları ve bekleme süresini kendi kendime tecrübe ettim ve başarılı oldum. Sorumluluk uygulayıcının kendisindedir. Uygulayan arkadaşlar olursa sonuçları buraya yazmalarını rica edeceğim. Bu şekilde hidrojen peroksit ile ilgili deneyimimizin artacağını düşünüyorum.[/K]
[B]Karides akvaryumları için doz tecrübem bulunmamaktadır.[/B]
[/QUOTE]

Cafer Bey merhaba, çok uzun zaman önce de olsa paylaşmış olduğunuz bu güzel bilgiler için teşekkür ederim. Bir sorum olacaktı.. Benim mavi-yeşil alg başladı galiba akvaryumumda. Monte Carlo'larımda var. Suya şırınga ile verip karıştıracak mıyım yoksa bitkilerin üzerine mi şırınga ile enjekte edeceğim ? Kafam karıştı.

Yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum. Teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir