Tubifex-Lepistes


GOGOÇevrim Dışı

Kayıt: 14/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 58
GOGOÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2007 00:24
Bir dönem veliferalarıma ve lepisteslerime tubiflex veriyordum haftada bir kez va devamlı ölümlerle karşılaşıyordum yaklaşık 6 aydır vermiyorum ve bu süre açerisinde balık kaybı vermedim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2007 17:23

Bende balıklara tubifex veriyordum ama akvaryuma bir hastalık bulaştı ve akvaryumu kaynatmmama ragmen içine koydugum tüm balılar aynı şekilde ölüyor ilk önce kuyrukları kısılıyor sonra ölüyorlar ben tubifexile beslediğim ilk yavrular inanılmaz bir hızla büyüdü ama sonunda hepsi öldü şimdi yeni yavrulara vermiyorum onlar başka bir akvaryumda ve geyat saglıklılar ilk dogan yavruların hepsi yaklasık 35 tanesi öldü geliştirmesi bakımından tartışılmaz bir yem ama bir sürü sorun yaratıyor bence kullanmayın derim

 
saygılar.....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2007 17:04
Sadık Bey; elinizdeki santrifüjde soğuk olarak kurutulan tubifextir. Bunlar olabildiğince steril ortamda özel olarak üretilir akvaryumculardaki canlı tubifexler gibi lağım ağzından toplananlar değildir. Bizim zararlı olarak bahsettiğimiz bu canlı tubifexlerdir ve bunların kurutulmuşlarıdır. Elinizdekinin sorun çıkartacağını zannetmiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YDRKÇevrim Dışı

Kayıt: 27/08/2007
İl: Manisa
Mesaj: 681
YDRKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2007 17:18

Balıklarınıza haftada bir tubifex verdiğiniz gibi haftada bir de bitkisel bir yiyecek vermeliydiniz(bezelye gibi).Tubifexin sindirilmesi zor olduğundan uzun vadede kullanımı sindirim problemleri ve ardından halsizlik ve enerji düşüklüğünü ortaya çıkarıyor.

Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2008 00:55
Merhaba sevgili arkadaşlar. forumda okuduğum ve incelediğim kadarıyla herkes tubifex hakında farklı farklı şeyler yazıyor.bende size bu konuda bildiğim kadarıyla bilgi vermeye çalışacağım. öncelikle konuya şöyle başlamak istiyorum 28 yaşındayım ve 16 yıldır balık beslemekteyim ve tubefexi rahatlıkla kullanmaktayım. eşim ise veteriner hekim olarak mudurnu tavuk fabrikasına bağlı departmanda görev yapmakta. 1. herkes tubifex in lağım sularından toplandığnı yazmakta:(olabilir ama aslında öle değil bu kurtlar mezbaha gibi yerlerin kan akan yerlerde ürer kırmızılığını kanlardan almaktadır.) bolu'da mudurnu piliç fabrikasının kesimhanesinin aktığı dereden çıkmaktadır ayrıca filiz makarnalarının fabrikasının atık sularının aktığı kanaldada bulunmaktadır )
hatta boluda bağzı balıkçılar bu kanalallara gelip bu kurtlardan çıkararak oltalarında kullanmak suretiyle balık tutmaya gitmektedirler.
2. bazı arkadaşlar kurtları haşlamaktan bahsediyor: bu kesinlikle yanlış çünkü zaten kurtların besleyici özelliği kırımızı halidir beyazladığı zaman yada ölmüş olan kurtların yaraından çok zararı vardır kesinlikle ölmüş beyazlamış kurtları balıklarınıza vermeyin. (suda tortu yapar suyu bulanıklaştırır balıklarınızı hasta eder)
3. bazı arkadaşlar ise kötü kötü koktuğunu yazmış: doğal olarak kokar tabi balık yemleri kokmuyomu sanki?
4.tubifex şuanda (istanbul için) 3 farklı yerden gelmektedir bursa,eskişehir,bolu   boluda çıkarılma işlemi: 2 arkadaş birlikte ellerinde küreklerle mudurunu piliç fabrikasının kesimhanesinin kanlarının aktığı dere/kanal girerek küreklerle öbek öbek çıkarır bunları varillerin içine suyu ve camuruyla koyarak bu iş için yapılmış olan bahçelerine götürüp çamuru kurutup kurtları toplar. yumurta kartonlarına koyarak dağıtıma başlarlar.
5. hastalık ve mikrop olayına gelince: sonuçta doğada bilinen /bilinmeyen bir sürü mikrop vardır.eğer bazı arkadaşların dediği gibi hepatit/ sarılık gibi mikroplar olsa idi  kurtları çıkaran kişiler satan akvaryumcular balıklarına veren kişiler şimdiye kadar çoktan ahirette olmaları gerekirdi. kaldı ki üretimhane lerde verim alabilmek için damızlık balıklar  canlı yem ile  beslenmektedirler  özellikle çöpcü ve beta  balıkları. 
 sonuç olarak tabiki görüş sizin kullanırsınız yada kullanmassınız  benim evimde 3 adet akvaryumum var  1tankım sadece çöpcü üretimi için ayırdım ve devamlı canlı yem vermekteyim her hafta 1 karton alarak çöpcü ve diğer balıklarıma vermekteyim. eğer uzun süre canlı saklama isterseniz benim izlediğim yöntemi size açıklayım 5 kiloluk yoğurt kabına 1 hava taşı ile hava veriyorum yoğurt kabının altına da derin strafor kutu koyuyorum içinede buz koyuyorum (sıcakta ölebiliyorlar) 5 kiloluk yorut kabının içine yarısından fazla su koyuyorum içinede kurtları atıyorum.(bir arkadaşımız serhatturks suda boğulup ölür diye yazmış peki bunlar doğal ortamlarında ağaçyanmı toplanıyor adamlar kurtları ürediği yerden çıkarmak için dizlerine kadar suya giriyo orada neden boğulmuyoda her geçen gün ürüyor?) ayırıca kimi arkadaşlar da üretilebilirmi diye sormuş cvp: uğraşırsan neden olmasın ama uygun şartları saplamanız lazım camur ve devamlı temin edebileceğiniz taze kan (taze kanı mebahalardan temin edip içi çamurlu olan büyük bir akvaryum/ küvet yada büyük bir kap içerisine önce çamur çok az su ve devamlı taze kan koyup kurtları da içine koyup üretebilme şansınız var )
konuyu toparlayacak olursak canlı yem akvaryum balıklarının vazgeçilmez besin kaynağıdır ben bütün balıklarıma (malavi lepistes çöpcü) hergün veriyorum yaraırınıda görüyorum büyüme üreme gibi. bazı arkadaşlar bana kızabilir / yada bana katılmaya bilir ben sadece gözlemlerimi bilgilerimi paylaşamaya çalıştım  ve yine canlı yemleri kullanmaya devam edecem karar  sizin.
bu konu hakkında ki bilgi ve görüşlerimi sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.
 
 ayrıca bu konuda tarışmaya açık olduğumu belirtmek isterim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

otopsiciÇevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2007
İl: Van
Mesaj: 165
otopsiciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2008 06:02
[QUOTE=musty92]Kurutulmuş ve dezenfekte edilmiş tubifex akvaryumcularda mevcut, bence riske girme.
 
Soruna gelince iç parazit, mikroplar, bakteriler dışında tubifex vermenin lepisteslere bir zararı yoktur.
[/QUOTE]
İyi de arkadaş tubiflexlerin dezenfekte edildiğini nerden biliyorsun adamlar sadece yıkıyorlar yani hiç bir temizlik söz konusu değil.
En önemli nokta ise: tubi flexler sadece lağımlarda yetişir sen balığa verirsin balığın hepatit c den tut aklına gelemeyecek kadar ve seni 1 ay içinde öldürebilecek bir çok mikrobu bünyesine alır.Senin tubiflex verilmiş bir akvaryum suyuna elini sokmanla 1 ay içinde ölmen bir olur. Umarım bunu anlamışsındır çünkü bunun başka bir izahatı yok

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2008 00:17
Arkadaşlar size kesin bir dezenfekte yöntemi söyleyim. Tubifexleri aldınız eve geldiniz akan suyun altında tuttunuz pis suyunu yıkadınız:15 20 dakika metilen mavisinide tutun sonra suyu boşaltın tekrar kaba su doldurup su hafiften pembe olana kadar permasol kullanın en son zefiranla 10 dakka yıkayın  artık ellerinizle tutabilir balıklarınıza gönül rahatlıyığla verebilirsiniz. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir