Tropheusa merak sardım.


dncrÇevrim Dışı

Kayıt: 10/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 183
dncrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ağustos 2012 16:33
Daha önce hiç tropheus beslemedim bu aralar merak sardım sorularım kaç litre akvaryum gerekli ve kaç erkek kaç dişi ve 20 tane yavru alıp büyüyünce sayısını azaltıyorlar bunun mantığı nedir bu arada hangi türü en hareketlisidir ben en çok kasalakawe ve ilangi ' yi beğendim görünüş olarak fakat hareketlilik farkı varmıdır yoksa sadece görünüş farkımı var? Akvaryum ışığı kaç saat açık kalmalı hava motoru kaç saat açık kalmalı? yavru fiyatları ne kadardır kaç tane almalıyım ? Şimdiden teşekkürler dncr2012-08-29 16:35:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kahraman ONARÇevrim Dışı

Kayıt: 01/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 617
Kahraman ONARÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ağustos 2012 17:09
Dinçer bey tropheuslar büyük litrajlı akvaryumlarda bakılmalıdırlar.Ama yavrudan besleyip büyütecegim derseniz başlangıç olarak 200 lt civarı bir akvaryumla başlayabilir sonradan balıklarınız 5-6 cm kadar olduktan sonra akvaryumunuzu kesin büyütmeniz gerekir 700-800 lt ler gibi.
Çok temiz ve düzgün su şartları kesinlikle gereklidir ve en önemli konulardan biriside beslenmedir.
Forumda birçok makale vardır incelemenizi tavsiye ederim.


Tropheus akvaryumlari 350 litrenin altnda olmamalidir, bu hacim bile dogru bir koloni sayisi icin yeterli degildir. Ideal Tropheus akvaryumu 450-500 litre hacminde olmalidir. Tropheuslar icin en onemlisi akvaryumun uzunlugudur. Erkek baliklar 50-75cm arasi bir bolgeyi sahiplenirler. Bu yuzden 2 erkek icin 150cm uzunluk ve mumkunse daha uzun 3 erkegi rahat rahat barindirabilir. Ikinci onemi ozellik endir. Cunku boy kadar ende bolge sahiplenme de yardimci unsurdur. akvaryumun iki ucunda arka tarafa yigilmis kayalar, erkek baliklarin bu noktadan bir cap alarak bolge sahiplenmelerini saglar. Bu sayede akvaryumun orta on kismi diger baliklar icin rahat yuzme alani olur. Ideal bir Tropheus akvaryumu 150-60-60 cm olmalidir. Bu olculerde cok guzel bor koloniyi rahatca beslersiniz.

Kacinmaniz gereken bombeli ve sekilli camlardir. Tropheus akvaryumlar dikdortgen prizmasi seklinde olmalidir. Fantazi sekiller ve camlar baliklarinizi strese sokar. Cunku isigin kirilma acilari onlari rahatsiz eder.
Şu makaleyide okumanızı tavsiye ederim

Geniş ve yetişkin bir Tropheus kolonisinin oluşturduğu bir tankın harika bir seyir zevki vardır.

Tropheuslar tropheini ailesine aittir. Sosyal hiyerarşiyi ve birbirileri arasındaki etkileşimi gözlemlemek, Tropheus kolonisi beslemenin en eğlenceli taraflarından birisidir. Deneyimlerinde başarısız olan kişiler tarafından bakılması çok zor olarak anlatılan tropheuslar aslında basit bir kaç kurala uyulduğunda beslenilmesi en zevkli balıklar'dır. Öncelikle tropheus'lar koloni balıklarıdır ve 350lt altında akvaryumlar da beslenmemelidir, yetişkin balık besleyeceksek en az 2 erkek 10 dişi olarak bakılmalı, yavru balık satın alıp kendimiz büyütecek ve koloni kuracaksak bu sayı 20 ve üzeri olmalıdır. Yeni kurulan akvaryuma tropheus eklenirken dikkatli ve sabırlı olmak gerekir. Sıfır akvaryumda yeterli bakteri kolonizasyonu oluşmadan bir anda topluca eklenecek tropheus kolonisi sisteme ağır gelecek ve kayıplar kaçınılmaz olacaktır.Bunun için yeni kurulan tanklarda tropheuslardan önce daha dayanıklı olan malawi gölü cichlidlerinden azar azar ekleyerek sayı arttırılmalı sistemin oturduğuna karar verildikten sonra bu balıklar çıkarılıp tropheuslar bir kerede eklenebilir. Veya tank kurulduktan sonra uzun bir süre tanka balık eklemeyip bakteri kültürü eklenip suya az miktarda yem atarak amonyak oluşumunu takiben bakterilerin beslenme ve çoğalmasının sağlanmasından sonra tropheuslar eklenmelidir. Bu yazdığım 2 kuruluma dikkat edilmezse ,tüm çabalar boşa gidecektir. Tropheusların üremeleri ve gelişmeleri için en ideal su sıcaklığı 26 C dir, ama yeni satın aldığımız tropheusları adaptasyon süresini atlatana kadar 28C beslemek, ilk iki gün yem vermemek ve ışıklarını kapalı tutmak alışmaları açısından önemlidir.

Tanganyika su değerleri pH : 8,5 - 9,4 - kH : 12 - 18 - gH : 7 - 11 - Su iletkenliği: 600mS dir. Bu değerleri yakalamanın en kolay yolu Seachem Tanganyika buffer ve Seachem Lake Salt'dır. Buffer ve lake salt'ın kullanma kılavuzunda her nekadar'da ölçüler tatlı kaşığı ile belirtilsede yapılan ölçümler çay kaşığı olduğunu göstermiştir. İstenilen Tanganyika değerleri yakalamak tek kullanım ile elde edilemez, buffer ve lake salt'ı 24 saat'te birer çay kaşığından fazla akvaryumunuza eklemeniz suda ani dalgalanmalara yol açar ki bu da balıklarınızın ölümüne yol açar. 

Tropheus akvaryum'u kurarken, su değerlerinizin sabit kalması açısından taban malzemesi önemli bir unsurdur, tropheus tankları için en ideal kumlar mercan kum'u ve midye kırığı'dır. Akvaryum kurulumunda dikkat edilecek diğer bir husu ise kaya seçimi'dir, troplar sürekli hareketli ve bölgeci balıklar olduklarından sivri uçlu ve keskin kayalar balıklarınızın yaralanmasına sebeb olcağından yuvarlak hatlı tamburlu kayalar tercih edilmelidir, akvaryumunuzu kurarken ince bir tabaka kum'un üzerine kayalarınızı yerleştirip geriye kalan kumunuzu daha sonra ilave ederseniz, dışkı ve yem artıklarınının kayaların altında birikmesini ve suyunuzun bozulmasını önlemiş olursunuz. Tropheus tanklarında kayalarla bir birinden bağımsız oluşturulacak hol ve mağaralar olmazsa olmazlar arasındadır.Tek bir kaya grubunun oluşturulması halinde baskın erkek tüm kayalık bölgeyi sahiplenip tankta terör havası estirebilir.

Bitki düşünüyorsanız sert yapraklı valisneria spiralis ve anubias türleri uygun olacaktır.Özellikle anubias gerek sert yapısıyla gerekse az ışık isteyip bakımının kolay olması nedeniyle tercih edilebilir.Yüksek ph ta büyümeleri çok yavaşlasa da dayanıklı bitkilerdir.Sazlar yüksek ph değerlerine yavaş yavaş alıştırılmalıdır.

Yeni bir tropheus kolonisi satın alırken balıkları iyi gözlemlemeliyiz, balıkların renklerinin parlak, gözleri gövde büyüklüklerine orantılı olmalıdır. Tropheuslar sürekli hareketli balıklar olduklarından satın alacağınız akvaryumda'ki balıklardan bir tanesi dahi hareketsiz, kuyruğu kısık, hızlı nefes alıp veren, dışkısı şeffaf ve ipliksi ise o akvaryuma hastalık bulaşmış demektir, o akvaryumdan kesinlikle balık satın almayın.

Tropheus beslerken karşılaşabileceğiniz en büyük problem, bloat hastalığıdır. Bu hastalık günün birinde sizin Tropheuslarınızı da vurabileceği için hazırlıklı olmanız lazım. Hastalığın başlıca sebebleri, kötü beslenme, yolculuk, balığın alışık olmadığı yemlerin verilmesi, yeni balık eklek, sabit olmayan su şartları, akvaryum'da yapılan dekor değişiklikleri, yetersiz akvaryum hacimleri ve STRES'tir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dncrÇevrim Dışı

Kayıt: 10/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 183
dncrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ağustos 2012 17:25
Bütün hepsini okudum teşekkür ederim. Peki 25 tane yavru alıp büyüyünce sayıyı neden azaltırlar cinsiyet belirlemekmidir bunun amacı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EnesMahmudÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/06/2012
İl: Kirklareli
Mesaj: 380
EnesMahmudÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ağustos 2012 18:42
Kahraman abi çok önemli bilgiler vermiş, 2. sorunuza gelirsek; eleme yöntemindeki amaç dediğiniz gibi cinsiyet belirlemektir. Ayrıca akvaryum hacmine uygun sayıda damızlık balığa sahip olmak gerekir, küçük hacimde fazla balık sorunları da beraberinde getireceğinden, gelişimi en iyi seviyede olan ve türünün en güzel örneklerinden olan balığı seçip diğerlerini akvaryumdan elemek gerekir. Sağlıklı balıklar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir