Tropheus Genel Bilgilendirme(Sıkça sorula


DenizYILDIZÇevrim Dışı

Kayıt: 11/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 721
DenizYILDIZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2010 04:13

Merhabalar,

Tahmin ediyorum ki bu konu başlığıyla benzer  ve/veya aynı bilgileri içeren bir çok başlık bulunabilinir. Ancak "Arama" fonksiyonu pek kullanılan bir opsiyon olmuyor yeni başlayan arkadaşlarımız için. Anlayışla karşılıyorum çünkü benzer heyecanı yaşamış bir üyeyim. Bu konu başlığında basit ve uygulanabilir maddeler yer almaktadır. "Ben yaptım bu nedenle doğrudur" sonucunda çıkan bir başlık değil 4 senelik akvaristlik geçmişimde okuduğum ve yararını gördüğüm tecrübelerden ve/veya çok daha tecrübeli kişilerin çalışmalarından elde edilmiş bilgilerdir. Cümle ikilem içeriyor gibi gözüksede nüans "BİLGİ" kelimesindedir.

 

A- AKVARYUM SEÇİMİ:

 

    Maddi imkanlar söz konusu olduğundan üst sınırı yoktur. Alt sınır 120*60*50(y) cm ve boş su hacmi 360 lt dir. İdeal cam kalınlığı 10 mm olmaktadır. Öncelik can sağlığı ve aile huzuru olduğundan bu kalınlık ideal seçilmiştir. Satın alırken mutlaka bilen bir firmaya veya usta bir akvaryum imalatçı şahsiyete başvurulmalıdır.Alt limit olarka verdiğimiz akvaryum hazır imal edilmiş olarak bir çok ismi tanınmış kalitesi belli firma ürün gamında bulunmaktadır. Üst limit olmasada genişliğin yükseklikten daha önemli olduğunu belirterek bir sonraki aşamamıza geçebiliriz.

 

B- AKVARYUM FİLTRELEME :

 

    Tropheus akvaryumlarında filtrelemede de üst limit bulunmamaktadır. Alt limit, akvaryumunuzun boş su hacmini saatte 3 ile 4 defa çevirebilecek bir filtreleme methodu olmalıdır. Örnek vermek gerekir ise yukarıdaki alt limit akvaryumumuz için ideal filtreleme seçeneği 360*3=1080 lt/s veya 360*4=1440 lt/s olmalıdır. Boş hacim hesaplamamızın nedeni çeşitli marka filtrelerin üzerindeki litre/saat oranlarının nasıl ve hangi değişkenler kullanılarak hesaplandığını çoğu zaman bilemememizden kaynaklanıyor. Bu oran yükseldikçe filtrenizinde hacmi değişeceğinden müdahale zamanınız uzayacak ve sizin bu hobiye ayıracağınız boş vaktinizi sürekli işgal etmeyecektir. Sürekli müdahale canınızı sıkıp sizi ve/veya ev ahalisini soğutabilir. Alt limit akvaryumumuza iki adet dış filtre kullanabilirsiniz. Ancak ideal olan mümkün olduğunca saatte 1080 veya 1440  litreye yakın bir dış filtre edinip onu daha ufak bir diğer dış filtre ile desteklemektir. Bir diğer seçenek sumptır. Daha yüksek filtreleme imkanı gereksede kolay müdahale imkanı bu seçeneği daha cazip kılmaktadır. Sump için kullanılacak su pompa motoru seçiminde ise alt limit akvaryumumuz için ideal devir daim ölçüsü saatte 1750-2000 litrelik olanlar dikkate alınmalıdır. Sumpın dezavantajları ses ve kokudur. Çeşitli tedbirler ile su sesi kesilebilsede koku çok azalsada maalesef olacaktır. Bunun içinde çeşitli çözümler olabilir. Araştırılmalıdır. Filtreleme akvaryum ölçüsü gibi pazarlık konusu yapılabilecek bir madde değildir. İç filtre çoğu zaman ideal bir destek gibi gözüksede müdahale için akvaryum içine temas gerektiğinden ve kimi zaman çok yer kaplayıp görüntü kirliliğine sebep olabiliyor. Bu büyüklükteki bir akvaryum içinde iç filtre olmazsa olmaz bir durum olmadığından yerine kaba pisliği dış filtrenize yöneltebilecek bir dalga motoru kullanılması daha uygun bir tavsiye olacaktır. Yada maddi imkan söz konusu oldugundan uygun bir iç filtre kafa motorunuda ucuna uygun aparatla bu mahiyette kullanabilirsiniz.

 

C- AKVARYUM IŞIKLANDIRMA, ISITMA VE HAVALANDIRMA :

 

     Işıklandırma önemli konulardan biri olup hassasiyet gösterilmesi gereken konuların içerisindedir. Cıvıl cıvıl gözüken bir ışıklandırma olmamalıdır. Aydınlık ile loş arasında bir tercih yapılması idealdir. Mavi ışık kullanılmamalıdır. Çoğu zaman stresin başlıca kaynağı mavi ışık olmaktadır. Daylight gün ışığı ideal seçim olmaktadır. Ayrıca akvaryumunuzun konumu direkt olmasada gün ışığı alabiliyorsa ve sizin içinde ortam uygun ise bu ışığın akvaryumunuza vurması güzel olacaktır.  Kesin bilimsel faydası ispatlanmamış olsada balıkların rahatsızlığı gözlemlenmiş bir bilgiyede ulaşılmamıştır. İnsanoğlu için gerekli ise düz mantık yürütülerek uygulanmaya başlanmıştır. Ayrıca akvaryumunuzda ışıklandırma sistemine yüklenmemiş olup elektrik masrafınızı azaltacak bir yöntemdir. Tabiki desteklenmesi gerekmektedir. Akvaryumunuzun ışıklandırmasını gün ile doğru bir orantıda yapmak en ideali olmaktadır. Kısaca güneş doğduktan ve akvaryumunuz  hemen hemen aydınlık bir ortama kavuştuktan 1-2 saat sonra yanması ve hava tam kararmadan 1-2 saat önceden kapatılması buna en iyi örnektir. Balıklarınız birden akvaryum ışığına maruz kalmamalı ve direkt karanlık ortama geçmemelidir. Stres yaratacak her faktör yokedilmelidir. Ayrıca akvaryumunuzda bu sayede az çok  yaz kış uygulamasıda yapabilirsiniz.

 

Alt limit akvaryumumuz için 300 wattlık bir ısıtıcı idealdir. İdeal ısımızında 25-27 arası olduğunuda belirtmek isterim. Uygun kaliteli bir civalı derece ile yada elektronik el cihazları ile ısıyı takip edebilirsiniz. Civalı kullanılacaksa akvaryumun her iki tarafına birer adet yerleştirilmesi uygun ölçüm için doğru bir seçim olacaktır. Sumplı akvaryuma sahip iseniz  ısıtıcıyı sumpta kullanacak iseniz bir adette sumpa civalı derece koymak ideal olacaktır. Yaz aylarında yükselen hava sıcaklığı akvaryum ısımızı yükseltmektedir. Bunu düşürmek için sabit bir sistem seçimi yapılmak zorundadır. Aksi halde ısı dalgalanmaları balığınıza zarar verecektir.  Bunun için bilgisayar fanlarının kullanıldığı sistemler uygun görülmektedir. Akvaryumlar için üretilmiş soğutucular bulunmaktadır. Kullanılması daha uygundur. (Not: Yazım en ucuza tropheus besleme nasıl olur amacı gütmemektedir. Sadece ideal olanı sunmak ve tercihleri akvaristlere veya akvarist adaylarına sunmaktır.)

 

İdeal filtrelemeye sahip ve iç filtre/dalga motoru ile desteklenmiş akvaryumlarda hava motoru kullanılması zorunluluk değildir. ELinizde var ise kullanmanızdada bir zarar bulunmamaktadır. Sudaki oksijenin artırılması biyolojik döngüyede destek sağlamaktadır.

 

 

D- AKVARYUM DİZAYNI VE TABAN KUMU SEÇİMİ:

 

    Bir diğer önemli konuda bulunmaktayız. Kum tercihimiz, akvaryum suyumuza suyun sertliğini düşürmeyecek bir kum olmalıdır. İdeal olanlar aragonit, mercan kumu, midye kırığı ve silis kumdan biridir. Kuartz suya salınım yapmadığından tercih edilebilir. Ancak dikkat edilmesi gereken bir diğer husus kum kalınlığınız 0 (sıfır) veya sıfıra yakın ölçülerde olmalıdır. Tropheus ağzına oynamak için kum almaz. Sindirim sisteminin bir parçası olarak kullanıldığı makalelerde belirtilmiştir. Bu nedenlede Ca+ içeren kumlar daha doğru tercih olacaktır. Akvaryumunuzda baskın erkeğinizin ayrıca çiftleşmek istediği alana bolca kum taşıdığınıda gözlemleyeceksinizdir. Renk deniz kumuna yakın renk olması en uygun olanıdır. Beyaz veya siyah tonlu kumlar balığınızın renk göstermesine engel teşkil edebilir ve strese neden olabilir. Unutulmamalıdır ki doğa bir döngüye sahiptir ve hemen her balık hem avcı hem av olabilmektedir. Bu nedenlede kendisinin aşırı hedef olarak gözükebileceği tablolarda balık strese girmektedir.

 

Tabana koyacağınız kumunuzun akvaryum içindeki yüksekliğide çok olmamalıdır.  Bunun Tropheusla ilgisi bulunmamasına rağmen bitki akvaryumu olmayacağından ve derin kum yatakları anaerobik bakteri yuvaları olarak oluşabilmekte ve ileride kum ile çok oynadığınızda bu bakterilerin tehlikeli bir ürünü olan H2S gazını açığa çıkartma ihtimalizin olabilir ve balıklarınızın toplu ölümüne sebep olabilirsiniz. 2 cm lik bir kalınlık idealdir.

 

Kaya seçiminiz ise tehlikeli ağır metaller içermeyen güvenirliği belli olan yuvarlak hatlı keskin kenarları olmayan kayalar olmalıdır.  Lav kayaları belirli riskler taşımaktadır. Çıktığı bölgede bulunan suya salınımı olabilecek metaller içerebilir. Bu nedenle sorumluluk içermemesi için önerilmemektedir. Beyaz kalsiyum taşlarıda uygun olup yosunlanma olduğunda çokta görsel bir sunum yapmamaktadır. Tamamını kaplayabiliyor ise o zaman görüntü çok daha güzel olmaktadır.  Son zamanlarda fosil kayaları kullanılmaktadır. Herhangi bir zararı tespit edilmemiştir.  Koyu renkli kayalar tercih edilmelidir. Ve kayalarımızın akvaryumumuzun temizliğine ve sağlamlığına etkisini bertaraf etmek için ise direkt taban camı üstüne koymadan altlarına salınım yapmayacak strafor veya pleksi konularak dizayn yapılmalı ve kum daha sonra konulmalıdır. Böylece kayalarımızın altları pislik toplama merkezi olmayacaktır.

 

Kaya dizaynımıza gelirsek eğer tamamen kişisel zevk meselesi olsada unutulmaması gereken birkaç hususu belirtmek isterim.  En ideal dizayn iki ayrı taş öbeği oluşturmaktır. Tropheus Mbuna türlerinden olmadığından mağara tarzı yerine kanyon tarzı dizaynlar en ideali olmaktadır. Taşlarınızı yan yana dizerek kanyonlar oluşturabilirsiniz. Bu iki taş öbeği arasını minimum 30 cm olarak belirlemeniz kavgaların ölümcül olmamasını sağlayacaktır. Akvaryumunuzda bir öbeği mutlak baskın erkeğiniz alacaktır.(Not: Alırken boylara dikkat edilmez ise baskının dişi olma ihtimalinide doğurabilecektir.) Bu öbek diğer öbekten daha az kaya içermeli ancak seçtiğiniz kayalar arasında en yüksek olanın bu öbekte kullanılması daha uygun olacaktır. Ayrıca alfa balığınızın üreme ihtiyacını giderebileceği üstü düz bir kayanın bu öbekte olması ve aşırı su dalgalanmasının olmayacağı bir yere yerleştirilmesi önerilerim arasında olacaktır. Kayalarınızın üstü zaten bu düzlüklere sahip ise o en doğru seçimi yapacaktır. Bu konuda ayrıca itina göstermenize gerek kalmayacaktır. Yumurtalar bezelye büyüklüğünde olsada oldukça hassas yapıya sahiptir. Bu nedenle kumunuzun türü bilinmemekte olup üreme esnasında kum üstüne dişi tarafından bırakılabilecek yumurtaların zarar verebilecek yapıya sahip olma ihtimali bulunmaktadır. Bu nedenle kaya üstleri en ideal üreme yeri olacaktır. Kayalarınızı dizer iken ufak çaplı kayalarıda seçiminiz arasında bulundurmanızda fayda vardır. Doğal yollarla yavru alımı yapmak istiyorsanız onların saklanması ve diğer anaçların onlara ulaşamamasını sağlayacak bir dizaynı hem alfa balığın olduğu bölgede hemde diğer bölgede kullanmak uygun olacaktır.  Diğer kaya öbeğinizin daha yayılmış bir görüntü çizmesi uygun olacaktır.

 

 

    E- BİTKİLENDİRME:

 

Tropheus akvaryumlarında bitki şart değildir. Kendimizce oluşturmak istediğimiz biyotop ise Tanganyika gölü kıyı kenarlarında bulunan sazlıklar dışında bitki barındırmamaktadır. Bitkilerin Tropheusa zararı yoktur ancak tam tersi muhtemeldir. Ve ideal su değerleri bitkili akvaryumlarda rastladığımız o güzel bitki türleri için maalesef sorun yaramaktadır. Ancak çoğu akvarist bitkileri görsellikten çok nitrat azaltıcı bir etken olarak tercih etmektedir. Böyle bir tercihte bulunmak istenir ise anubias veya sert yapraklı ve ideal su değerleri çok geniş skalada olan bitkiler seçilmelidir. Sazlar uygun görülsede açlık sonucunda tırtıklanacaktırlar. Bazı akvaristlerin sumplarında Japon şemsiyesi veya bambu kullandıkları gözlemlenmiş yorumlarında herhangi bir olumsuz bulgu saptanmamıştır. İyi birer nitrat emici oldukları bilinmektedir. Ancak ışık gereksinimi her bitki için olduğu gibi bunlar içinde gerekmektedir. Buda sizin sumpta ayrıca bir düzenek ihtiyacını karşılamanız görevini çıkartacaktır. Belki farklı bir düzenek ile ana tanktada kullanılabilinir.  Bitkiler cO2 ihtiyacları olduğundan bol oksijenli su ihtiyacı bulunan Tropheuslar ile zıtlık içermektedir. CO2 takviyesi yapılmaması gerekmektedir. Aksi halde Ph ınızın dalgalanmasını engelleyemeyebilirsiniz. Ve balıklarınızın zarar görmesine neden olacaksınızdır.

 

   F- TROPHEUS SATINALINMASI:

 

  Tropheusun hangi varyantının seçileceği tamamen zevk meselesi olduğundan bir tavsiye söz konusu değildir. Ancak tek varyant olarak beslenmesi en doğrusu olacaktır.Tropheus alınmasında en önemli unsur görülerek alınmasıdır. Ancak gerek akvaryumcuların yurtiçinde dağılımı gerek balık ürün gamının yetersizliği gerek güvenilir bulunmaması gerekse maliyet açısından bu kimi zaman olanakdışıdır. Ancak güvenilir hissetiğiniz ithalatçı firmalardan, akvaryumculardan veya forum üyelerinden online hizmet aracığı ile satınalınabilir. Hayatın her alanında bulunan bazı kaçınılmaz riskleri almak zorundayız. Bunu azaltmanın yolu iyi bir araştırmaktan geçmektedir. Yakın illere uygun vakit ayırabildiğinizde gidip almak en uygun çözüm olmaktadır. Bulunduğunuz şehir satınalınacak varyantın bulunduğu ilden uzak ise ve alınacak kişi kurum uygun bulunmuş ise balıklarınızın ideal saklama paketleme koşullarında gönderilmesini isteyiniz. Balıklarınızın açlığa çok uzun dayanabildiğini unutmayınız. Bu neden ile 1-2 gün önceden yemlemenin kesilmesini balıklarınızın uygun akvaryum balığı poşetlerinde oksijen verilerek çift gerekir üç torba içinde strafor kutular içine her torbada maksimimum 3 balık konularak gönderilmesini isteyiniz. Balıklarınız yavru ise 4-5 saatlik yolculuk onları zorlayacaktır. Büyüme aşamasında balığın yemlemeden kesilmesi vb durumların yavru bedeninin kaldıramayacağı yükler bindirmesi olasıdır. Strafor kutular iyice kapatılmalı ısı kaybına neden olmadan ve ışık görmeden gönderilmesi gerekmektedir. Uçakla gönderimlerde kargo uçaklarının önceliğinin daha düşük seviyelerde bulunması nedeni ile rötorlarında bu hesaba katılması gerekmektedir.

 

Yavru balıklarda cinsiyet ayrımı yapılması imkansıza yakındır imkansızda denebilir. Dimorfik yapıya sahip olmadıklarından renk olarak erkek dişi tropheus aynı renklere sahiptir. Anaçlarda anüs-vent kontrolü yapılarak kesin cinsiyet ayrımı yapılabilinir. Ayrıca yanılma payı fazla olmamakla ama azda sayılmayacak bir diğer yöntem ağız burun yapısıdır. Anaçlarda erkek balığın burundan dudaklara keskin hatlı iniş bulunmaktadır dişilerde ise bu keskin hat bir anda kesilip düz olarak dudağa inen bir yapı gözlemlenebilir. Yavru balıklar Duboise varyantının beyaz benekli olması dışında çizgili forma sahiptir.  Yavru balıklarda cinsiyet anlaşılmamakta olsada varyantların belirlenmesi kolay olmasada mümkündür.

 

İdeal sayı akvaryum boyutumuzla doğru orantılı olmakla beraber alt limit akvaryumumuz sağlandığında 25-30 litreye bir adet tropheus ideal gözükmektedir. Buda bize 12 gibi bir adeti belirtmektedir. Ancak ideal tropheus alt sayısı 15 gibi önerilmektedir. Bizim alt limit akvaryumumuzda 15 adet damızlıkaltı veya yavru balık beslenebilinir. Ancak doğadan yakalanmış ingilizcede WC olarak kısaltılmış balıklar için 12 seçeneği daha uygun düşmektedir. Bu sayının altına inilmemesi koloni balığı olan tropheusa uygun düzen sağlayacaktır.Dişi-erkek oranı çok çeşitli oranlarda belirtilmiş olup  bu işin üstatları olarak anılan kişilerce ortak noktada buluşulmayan belkide tek noktadır. 1e-3d/4d uygun oran başlangıcıdır. Alt limit akvaryumumuz için ise örneklendirmemiz 3e/9d dir. Maximum erkek sayısı 3te tutulmalıdır. Aksi halde erkekler arasındaki kavgalar ölümle sonuçlanabilir. Satınalacağınız kişi veya kurumda size bu oran sunulamıyor ise başka satıcı bulmak uygun olmakla beraber 4 erkek olacak ise erkeklerin boy farkı olmasını sağlayın. Eşit boylarda erkekler kavgayı bırakmayabilir. Ancak baskından daha küçük olan erkekler baskının dikkatini çok çekmeyecektir.

 

 Sağlıklı tropheus asla yerinde durmayacaktır. Kenarda köşede duran gezmeyen yem için telaş içinde olmayan tropheusları satınalmamaya özen gösterin. ( Not: Kenarda çok hareket etmeyen tropheusun dişi olma olasığı ve kuluçkada olma  ihtimalide unutulmamalıdır.)

 

     G- AKVARYUMA ADAPTASYON:

 

    Balıklarınız elinize ulaştığında daha önceden hazırladığınız leğen veya kovaya daha önce akvaryumunuzdan aldığınız az miktarda su koyunuz. Kovanız veya leğeniniz çok dar olmamalı. Size gözlem kolaylığı sağlamalıdır ve balıklarınız için uygun yüzme derinliğinede sahip olmalıdır. Akvaryumdan bu kova veya leğene hemen hemen torbalardaki su kadar su koymanız yerinde olacaktır. Çok fazla olmamalıdır. Isıtıcınızı (var ise ufak bir yedek ısıtıcı kullanınız) ve hava motorunuzu kovaya veya leğene monte ediniz. Poşetleri yavaşça kovaya boşaltınız. Satınaldığınız balık adeti fazla ise buna uygun leğen veya kova kullanınız. 10 dakikalık bekleme süresinden sonra yol boyunca oksijen azalmasından ve amonyak yüklemesinden dolayı Ph ı düşük kötü su şartlarına maruz kalmış ve stres yaşamış balıklarınız için kovanıza veya leğeninize amonyakı hızlıca bağlayabilecek bir kimyasalı ideal oranlarında suya katınız. 10 dakikalık müddet geçtikten sonra ise aşılama işleminin asıl kısmına geçiniz. Kovanızdaki veya leğeninizdeki suyu yavaşça sabırla tamamen akvaryum suyumuzun kimyasal değerlerine ulaştıracaksınız. İster bir hava hortumu ile ucuna vana monte derek damlama sistemi yöntemini kullanarak yada ufak bir su tası ile işleme başlayabilirsiniz. 10 dakikada bir bir su tası miktarında suyu kovanızdan veya leğeninizden alarak su giderinize dökünüz. ( Not: Su gideriniz lavabo veya tuvalet olmalıdır. Akvaryumunuza asla dökmeyiniz.!) Müddet olarak 10 dakika belirtilmiş olup kullanacağınız su tası boyutlarında suyun akvaryumunuzdan kovanıza veya leğeninize konulduğundan itibaren beklenilmesi gereken minimum süre veya hortumunuzdan aynı miktarda su  damlarken geçen minimum süredir. Birkaç defa suyu su giderinize döktükten sonra balıklarınızın yolculuk sırasında bahsetmiş olduğumuz nedenlerden dolayı zarar görmüş bedenlerini koruma altına almak ve iyileştirmek için markası güvenilir stress coat tarzı bir kimyasalı kova veya leğeninizde bulunan su hacmine uygun oranda kullanınız.  Kova veya leğeninizdeki suyun kafanızdaki hesaba göre tamamen akvaryum suyu ile değişmiş olduğu ve torbadaki sudan tamamen kurtulduğunuz kanaati oluştuktan sonra balıklarınızı yavaşça alıp akvaryumunuza bırakınız. Işıklarınızı hemen yakmayınız. Bir gün beklemek yerinde olacaktır. Balıklarınızı yemlemeyiniz. İyi bakılmış balıklar kötü su şartlarına bünyelerince karşı koyabilselerde strese aynı oranda karşı koyamamaktadırlar. Bu nedenle attığınız yemleri yemeyebilirler. Bir diğer risk stres nedeni ile ve uzun yolculuğun yıpratması nedeni ile zayıf düşmüş bedenleri yedikleri yemleri kaldıramayabilir ve bağırsak sistemlerinde sorun yaratıp balıklarınızın ölümüne neden olabilir.Alacağınız balıklar size direkt Tanganyikadan gelmedikçe yada ithalatçınız karantina sürecine uymuş ise ağır ilaçlar kullanmayınız. Bu ilaçlar hastalıklara iyi gelmekte olup stres yokedici özellikleri yoktur. Strestten kaynaklı oluşabilecek Bloat dropsy gibi hastalıklara iyi gelmektedirler ancak balığı aynı anda zayıfta düşürmektedir. En iyi stres giderici SİZsinizdir. Bunu unutmayınız. 

 

 

   H- BESLENME :

 

    Tropheuslar doğalarında neredeyse tüm gün beslenen bir balıktır. Ancak yediği besinlerin çok besleyici özelliği doğal ortamda çok değildir. Obur olması vücudunun gerekli besin miktarını yeterli ölçüde alma güdüsünden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle satınaldığımız markası belli balık yemleri oldukça besleyicidir. Bunu gözönünde bulundurun ve aşırı beslemekten kaçının. Balıklarınızın yağlanıp yüzme faaliyetlerini azaltmasına ya da yumurtalama yetisinin azalmasına yada kaybolmasına neden olabileceğinizi biliniz.

 

Balıklarınız anaç boylarda ise günde 3-4 defa hepsinin uygun miktarda ve aynı ve az ölçekte yemleyebilirsiniz. Yavru veya damızlıkaltı ise balıklarınız için ideal besleme frekansı 4- 6 defa arasıdır.

 

Yemleriniz hayvansal protein özellikle otçul kara hayvanlarının ürünleri içermemelidir. Seçtiğiniz yemlerin üzerinde ham yağ ve ham protein oranları okunabilmeli ve ham yağ oranı %4-6 /ham protein oranı %35-45 arasında olmaları ideal olacaktır. +-%1 tercih edilebilir. Bu oranların üstüne çıkmamaya özen gösterin. Özellikle tropheus için üretilmiş yemler bulunmaktadır. Doğal ortamdan farklı ürünlere ulaşabilip balıklarımıza uygun ölçülerde ve defada yem verdiğimiz için canlı yem tavsiye edilmemektedir. Zaten o tür kabuklu canlılardan elde edilebilecek besin kaynağı bu tür yemlerde bulunmaktadır.

 

Spirulina, mavi-yeşil algler grubuna ait mikroskobik bir yosun türüdür. Ve deniz yosunudur. Besleyicilik yönünden %70 üzerinde protein içerir. Ve diğer bitki hücrelerinin aksine ikinci bir hücre zarı içermediğinden hazmı kolaydır. Bu nedenle yem çeşitlerinin arasında bulunması uygundur. Aşırı spirilunanın balıkların vücutlarında siyah lekelenmelere neden olduğu çeşitli kaynaklarda belirtilmiştir. Suda şişmeyen yemlerin tercihide önemlidir. Mide yapısı olmayan Tropheuslar yeme hızlıca atıldıkları için suda fazla beklemeden tüketilen şişme eğilimi gösteren yemler bağırsaklarda sorun çıkarabilir. Bu tür yararlı olacağını düşündüğünüz ve bu türe uygun bir yem vermek istiyorsanız akvaryumunuzdan aldığınız bir miktar suda bekletip sonra su ile beraber akvaryumunuza dökebilirsiniz.

 

Ayrıca haftada bir uygun ve kaliteli bir markaya ait bir sıvı vitamini yemlerine yedirdikten sonra balıklarınıza vermeniz sağlıklı büyümelerinde ve bünyelerini güçlendirmekte faydası olacaktır.

 

    I-AKVARYUM BAKIMI:

 

 Tropheuslar suyu oldukça kirleten bir balık türüdür. Ve doğada bulunduğu ortamda büyük su hacimine sahip olduğundan temiz suya ihtiyacı diğer balık türleri gibi fazladır. İdeal su değişim sıklığı alt limit akvaryumumuz için ve balık adeti için 5-7 günde bir 60-80 litredir. Buda %25 e tekabül etmektedir. Uygun yerde pislik birikimini sağlamış iseniz akvaryumunuzda ve bu yerlerden dış filtreniz veya sumpınız emiş yaparak akvaryumunuzdan pisliği uzaklaştırıyor ise dip çekiminizi ve su değişimizi hortumu veya ilgili aparatı su içinde fazlaca dolaştırmanızı engelleyecektir. Buda balıklarınızı strese daha az sokmanızı sağlayacaktır. Sumplı akvaryumlarda müdahale kolay olduğundan haftada bir elyaf değişimi yapılması yeterli olacaktır su değişiminizin yanında.

Dış filtrenizi ayda bir akvaryumunuzdan aldığınız su ile temizleyiniz. Süngeri yıkayıp elyafınızı değiştiriniz. Çünkü filtreniz dışkıyı akvaryumunuzdan uzaklaştırsada sistemden uzaklaştırmaz. Bunu yapacak zamanınız yok ise su değişiminizi sıklaştırın. Ve su değişimlerinde mutlak su hazırlayıcısı kullanınız. Dİnlenme tankı edininiz 

     J- AKVARYUM SU DEĞERLERİ:

 

   Ph : 8,5 - 9,4 kH : 12 - 18 gH : 7 - 11 Tanganyika gölünün su parametreleridir. Dolayısı ile Tropheus için uygun değerler bu aralıklardadır. Ph suyun asiditesini, Kh karbonat sertliğini Gh genel sertliği belirtmektedir. Suyumuzun düşük Ph içermesi halinde (Not: Suyun hazırlanma aşamasında öncelikli değerlerin sağlanması gerekmektedir.) onu yükseltmenin yöntemleri uygulanmalıdır. Öncelikle tampon görevinin yerine getirildiğine emin olmak için Kh ve Gh ilgili değerlere ticari ilgili ürünler (buffer-sıvı/toz) kullanılarak ulaşılmalıdır. Daha sonra bolca havalanan akvaryum suyu Co2 den kurtularak Ph ın gerekli seviyeye ulaşmasını sağlayacaktır. Yükselen Kh ve gh daha sonra bu Ph değerinin dalgalanmasını engelleyecektir.  Bu değerlerin düşük olması kadar yüksek olmasıda dişilerde tüpçük kireçlenmesi gibi veyahut spermlerin yaşamını etkileyeceği için zararlıdır. Kh ve gh çok yüksek ise aktif karbon kullanarak ilgili aralığa sokabilirsiniz. RO su kullanmakta etkili olabilir.

 

Yukarıda belirtilen 3 parametre her su değişiminde ölçülmeli. Amonyum/amonyak-Nitrit-Nitrat akvaryumumuzun balıklarımız için hazırlanırken özellikle ölçülerek Amonyak ve nitrit sıfırlanmalı ve nitrat çok düşük seviyelerde bulunmalıdır. Akvaryumunuza balıklarınızı koyduktan sonra Amonyak nitrit ölçümlerini yapınız. Değerlerin skala dışında yüksek olması haline hemen su değişimi yapılmalı. Bu iki maddeye maruz kalan balıklar çok çabuk kaybedilecektir. Dikkat ediniz. Sisteminiz oturduktan sonra tedbir amaçlı elinizde bulunmasında fayda vardır.

 

       K- AKVARYUM DİĞER ÖNERİ VE TAVSİYELER:

  

  1. Yemleme zamanı balıklarınızı gözlemleyiniz.
  2. Küçük bir eczaneniz olsun. Clout vb ilaçlar bulundurmak yerinde olacaktır.
  3. Sorunu teşhis etmeden ASLA ilaç kullanmayınız.
  4. Ana tankta ilaç kullanmamaya özen gösteriniz.
  5. Karantina tankı bulundurun.
  6. Oturmuş düzeninize karantina süreci geçirmemiş canlı ve veya malzeme sokmayınız.
  7. Stresin en büyük kaynağının siz olabileceğini unutmayınız.
  8. Hasta balıklarınıza propektüs dışında aşırı ilaç kullanmayınız.
  9. İlaçlar stres gidermez. Sorunun kökünü çözmedikçe tekrarlayacağını hatırlayınız.
  10. Balıklarınızı seviniz.

 

SIKÇA SORULANLAR :

1- Elimde 0-349 LT arası bir akvaryum var. Tropheus bakabilir miyim?
Cevap: Hayır , Tropheus koloni halinde yaşayan bir balık türü olup minimum besleme sayısı 12-15 arasındadır. Bu sayıdaki anaç balıklar aşırı agresiflik yaratabilecek ve akvaryumda kayıplar yaşayabileceksiniz.
 
2- Yavrudan alıp 0-349 Lt arasındaki akvaryumumda besleyip büyütüp sonra dişi-erkek oranında ayırsam o zaman besleyebilir miyim?
Cevap: Her ne kadar beraber büyüyen kolonide sorun çıkmayacağı söylensede sorun çıkacaktır. Erkek-dişi ayrımı yapmakta eğer yeni bir tropheussever iseniz zaten kolay olmayacağı için sonuçta hata ile sayıyı tutturamama riskini taşıyacaksınızdır. Ve tutarlı ayrımın yapılacağı büyüklüğüde o aralıktaki hacimli bir tankta sorunsuz ulaştırmanızda kolay görünmüyor.
 
3- Yavrudan alıp 0-349 Lt arasındaki akvaryumumda ne kadar süre bakabilirim? İdeal akvaryumum elime ulaşmadı/yapılıyor/maddi kaynak bekliyor/taşınıyorum/yer sıkıntısı var vb.
Cevap: Tropheus yavrularının ideal satış boyları 2,5-3 cm dir. Bu boyların altında yavru hassastır ve taşınma su değişimi gibi aktiviteler sorun çıkarabilir. Bu boylarda alacağınız yavru adeti ileride eleme yapımına gideceğiniz için ideal sayının x2 katı kadar olması gerekmektedir. Çünkü araştırmalar e-d oranın %50-50 /%40-60/%60-40 çıkma ihtimallerinin çok güçlü olduğunu belirtmektedir. Sizin ideal oranda anaçı bu yavrulardan elimine ederek sağlamanız açısından sayıyı yüksek tutmanızı gerektirecek olup yine yavru sayısının 25-30 arası olması sonucunu çıkartıp akvaryum boyutunuzun 1 metreden az olmamak kaydı ile min 200 litre olması gerçeğine ulaştıracaktır.
 
4- Bu yinede fazla bir rakam değil mi?
Cevap: Fazla gözükebilir. Ancak unutulmaması gereken nokta bunların yavru olması ve ideal beslenme frekansının günde 4-6 defa ve az yem  değil normal sayabileceğimiz ölçü ile çok arasında bir yem oranı ile beslenmesi gerektiğidir. Buda aşırı bir sisteme yüklenme yapacaktır. Ve küçük akvaryumda nitratın aşırı çoğalması demek olacaktır. Ve zaten bir diğer önemli husus olan yavru büyütmenin en önemli etkenlerinden bir sık su değişimini küçük akvaryumlarda  çok daha büyük oranlarda yapmanızı gerektireceğinden yavruların biranda yoğun su değişimine maruz kalması sorun çıkartacaktır.
 
5- Yavrular çok mu hızlı büyüyor?/ Yavruları hızlı büyütme sırrı var mıdır?
Cevap: Tropheus yavruları ortalama 8 ayda üreme olgunluğuna ulaşır. Bu üreme olgunluğuna kadar gözlemler 2 adet büyümede ivmelenme belirtmiştir. İlk 3-4 ay hızlı bir büyüme sonra 2-3 ay daha bir az ivme ile büyüme gerçekleşirken 8-10 aya doğru yeniden bir hızlanma ile boyda büyüme görülecektir. Bu dönemden sonra erkek-dişi boy farkıda gözlemlenmeye başlayacaktır erkek boyca daha büyük olacaktır. Ancak bu akvaryumlarda yanlış algılanabilir. Eşit koşullarda beslenmenin sağlandığı tanklarda bu olgu doğrudur. Yavruları hızlı büyütme sırrı hormon kullanımı dışında yoktur. Düzenli sık su değişimi, düzenli ve sık yemleme ve ideal bir akvaryumda yavrularınız inanılmaz bir doğal büyüme hızlarını yakalayacaklardır. Sağlıklı balıkların doğal büyüme hızları vardır. Örnek verirsek 8-10 aylık bir balık min6-7 cm ulaşmış olmalıdır.
 
6- Bu min6-7 cm biraz fazla değil mi? Bu boylarda renklenme gösterecekler mi?
Cevap: Balığımız bu boylarda olması sorunsuz ve yeterli bakımı gördüğünün işareti olacaktır. Bu boya ulaşmış balıklar tam renklerini göstermeyecektir. Örneğin Tropheus bemba bu boylarda turuncu renkten çok sarımsı bir renkte tona sahip olurlar. Balıklarımızın ortalama ömrü 9-10 yıldır. Ve en güzel renklerini 1 yaşından sonra alacak ve bunu 4-5 yaşına kadar gösterecektir. 4-5 yaşından sonra donukluk başlayıp üreme sıklığı azalacak yavru adetide doğal olarak azalacaktır.
 
7- Balıklarım üreme boyuna ulaştılar ve üreme faaliyetlerine giriştiler. Tecrübesizlikleri nedeni ile 4-5 kez atmalarında sonra mı yavru sahibi olabileceğim?
Cevap: Tebrikler. Pusulamız bilimsel gerçeklikler ve doğanın kanunları olduğundan sorunuza şöyle bir açılım getireyim. Tropheuslar ortalama 30 günden başlayan bir kuluçka süreci geçirmektedir. Yeni bir üreme faaliyeti için 2 haftalık süreç koyarsak 4-5 deneme der isek bu enaz 10 hafta eder. Kabul edelim ki doğada bu tür bir tecrübe süresi bu balığın neslinin tükenmesi sonucunu doğuracaktır. Akvaryumlarımızda ise çeşitli yollarla yavru alınmaktadır. En fazla kullanılan yöntem kusturma yöntemidir. Bu yolla dünyaya gelmiş yavruların anaçlık fonksiyonlarını yerine geitremediği söylenmektedir. Ancak bu yolla dünyaya gelen yavruların daha hassas olması ve güçlü olanının hayatını sürdürmesi kanunun işlememesi sonucunda daha fazla kaybın yaşanması dışında "tecrübe" ile ilgili bilimsel veri bulunmamaktadır. Genel kanı ideal akvaryumlarda uygun şartlarda bakılması halinde balığın ilk denemesinde anne olabileceğini göstermektedir. Kondüsyonunu kazanmış dişi gözüne kestirirse yumurtaları  tutacaktır. Ancak sayı zamanla ara sıra olacak didişme ,döllenmeme, ağız küçüklüğü vb nedeni ile düşecektir.
 
8- Balığım kuluçkaya yatmış. Özel bir şey yapmalı mıyım/ayırmalı mıyım?
Cevap: Çok özel bir şey yapmanıza gerek yok. Nasılsa akvaryumunuz uygun dizayn edilmiş ve uygun büyüklükte ve uygun sayıda tropheuslar içerdiğinden sorun olmayacaktır. Ancak balığınız ilk bir hafta ağzını açmayacaktır. Bu dölün tutma dönemi olarak vurgulanmıştır. 1 hafta sonra yumurtalar yavruya dönmeye başlayıp sayıca azalma gözlemlenecektir. Bu arada anne ağzını az açarak yem almaya başlayabilecektir. Bunu gözlemlediğinizde yavrular yok diye düşünmeyin. Bilimsel araştırmalarda anne balık belirli bir süre sonra yemlenmeye başladığı gibi kesesi kaybolmamış yavrular içinde yemlendiği belirtilmiştir. Yavrular 20-25 gün içinde tam bir balık görüntüsünde olup anne ağzında olabilir. Uygun dizayn yaptığınız akvaryumda siz görmeden uygun bulduğu yerde yavruları salmaya başlayacaktır. İlk bir haftada dip çekim su değişim gününüz geldi ise dip çekimini ertelemeniz ve su değişim oranınızı biraz artırmanız yerinde olacaktır. Hortumu akvaryumun yemlenme yerinden dişinin rahatsız olmayacağı bir şekilde suya daldırıp su değişiminizi yapabilirsiniz. Su hazırlayıcı kullanmayı unutmayınız. Unutulmamalıdır ki ilk bir hafta önemli bir süreçtir bu süreç zarfında akvaryum minimum müdahaleye maruz kalmalıdır. 3 haftadan sonra dip temizliğini rahatça yapabilirsiniz. Sorun olmayacaktır. Kusturma bilimsel ve doğal bir yöntem gözlem olmadığından daha tecrübeli kişilerin yorumları okunmalıdır. Yumurtalar bezelye büyüklüğünde olup oldukça hassastır. Bu işte usta değilseniz balığınızın ve yumurtaların zarar görmesine sebep olabilirsiniz.
Dişi balığınızı ayırmayınız. Koloniye sonra kabulü zor ve sert olacaktır. Zaten yıpranmış bedeni kaldıramayabilir. Uygun sayıda Tropheusunuz olduğundan dişiniz kendisini ana tankınızda toparlayacaktır.
 
9- Akvaryumumda yavrular dolaşıyor . Onlar için nasıl beslenme sağlamalıyım?
Cevap: Yine çok özel bir şey gerektirmez. Ağızdan çıkıp yüzen bir yavru her türlü yemi yiyebilecek formda olacaktır. Ancak çekingen olması ve anaçların yarattığı korku nedeni ile hemen çıkıp yemlenemez. Bu nedenle granül ve pul yemlerinizi onlarında ulaşabilmesi için ezerek akvaryumunuza atmanız onlarında hayatlarını idame etmesini sağlayacaktır. Yavruların olduğu dönem elinizi yeme korkak alıştırmamanız yerinde olacaktır. Su değişimlerinizle bu fazla yemin yaratabileceği sonuçları engellemiş olacaksınız. Yavrular doğal güdüleri ile çok durgun suların orda bulunmazlar. Genelde akıntı ile gelen yemleri yakalamak için ideal bir yer ararlar. Doğada anne ağzından çıkmış yavruların kıyıya çok yakın derinliklerde bulunduğu belirlenmiştir. Buda böyle bir çıkarım yapmamıza neden olmuştur. Eğer ayrı bir tankta büyütmeyi düşünüyor iseniz diyetlerine 2 günde bir kabuklu hayvanlar  ( Artemia, Cycloop-eeze vb.) verebilirsiniz. Protein ağırlıklı ancak aşırıya kaçmayan her türlü pul ve granül yem uygun olacaktır. ( Tropheus a uygun yemler arasından seçmeye dikkat ediniz!!) Su değişimini büyütme tankınız 60 cm-100 cm arası ise yavru sayınıza bağlı olarak 2-3 günde bir %30-40 arası değiştirebilirsiniz.
 
10- Dişi balık sonra küçük kalır mı/toparlanır mı?
Cevap: Balığınız toparlanacaktır ama oldukça zayıflamış olacaktır. Bilinen vücuttaki yakma süreci en son protein olduğundan bu uzun kuluçka döneminde vücudu eriyecektir. İlk önce proteini toparlaması gerekecektir . Bu nedenlede bu dönemde yem stoğumuz arasında ham protein oranı yüksek yemleri öğünlerimizde sıklaştırmamız yerinde olacaktır. Bu oran yazının en başında verilen ideal oranın içinde olması unutulmamalıdır!. Üreme erişkinliğine erişir erişmez yumurta tutan dişi bu nedenle büyümesi yavaşlayacaktır. Ama durmayacaktır. İyi bir bakımla eski haline dönüp yeni yumurtalama dönemine girmeden boy atmasıda gözlemlenecektir. Her şey doğru yapıldığında korkulacak bir şey bulunmamaktadır.
 
11- Tropheuslarımın mutlu ve sağlıklı olduğunu nasıl anlayabilirim?
Cevap: Basittir. Tropheuslarınız asla yerinde durmayan balıklardır. Oturmuş kolonilerde belirli bir yüzme alanında oradan oraya yüzeceklerdir. Belirli düzen sahip yemleme saatleriniz dışında ufak çaplı kovalamacalar  ve sürekli bir hareketliik gözlemlemeniz gerekmektedir. Yem saatlerinde ise elinizi yemleme haznesine götürdüğünüzde ise müthiş bir kargaşa görmeniz doğal olacaktır. Başka bir şekilde anlama yolu yoktur tek kriteriniz "HAREKETLİLİK" olacaktır.
 
12- Oturmuş koloniyi nasıl anlarım?
Cevap: İdeal oranlarda elinizde bulunan Tropheuslarınız belirli hareketleri oturmuş kolonide gösterirler. Alfa erkek yemlenme dışında kendine ayırdığı bölgeyi kolay kolay terketmeyecektir. Yemleme dışında arada yerini terkedip dişilere vurarak bölgesine çağıracak tabiri caiz ise bölgesini gezdirecektir. Bu kolonizin baskın erkeğinin oturmuş olduğunu gösterecektir. Diğer dişi balıklarınız ve pasif erkekleriniz o bölgeye ulaşamayacaktır. Girecekler ancak dişiler kovulacak erkekler ise tabiri caiz ise dayak yiyeceklerdir. Uygun akvaryumda alfa erkeğin yanında mutlak bir alfa dişide bulunacaktır. Siz kimi zaman farketmesenizde alfa erkeğin bölgesine en rahat giren dişi olacaktır bu. Bu kalabalık grup kendilerine ait bölgelerinde yine tabiri caiz ise kardeş kardeş geçineceklerdir. Arada tartışmalar olsada öldürücü boyutlara ulaşmamış olacaktır. Balıklarınız askeri hiyerarşi düzeninde kendi aralarında sıralanacaklardır. Örneğin bilimsel gözlemlerde baskın erkeğin çıkarılmasının ardından kısa sayılabilecek bir müddette yeni bir baskın balıklar arasında çıkmış olduğu gözlenmiştir. Koloni oturduğunda koşuşturmalar azalacaktır sönecektir. Ama hareketlilik bitmeyecektir.
 
13- Akvaryumum büyük ama dişilerim çok kısır bir bölgede yüzebiliyor neden?
Cevap:Bu durum çok gözlemlenmeiş olmasına rağmen erkek balık fazlalığının şiddeti artırdığı gibi ideal oranlarda olmayan az erkek oranıda sorun çıkartabilir. Bu durum en çok iki farklı erkeğin birbirine uzak iki bölgeyi paylaşmasından dolayı dişiler her iki taraftanda baskı yemek durumunda kalabiliyorlar. Erkek eklemek çoğu zaman sorun yaratacaktır. Bu nedenle erkek eklemesinin daha küçük boylarda yapılması uygun olacaktır. Ve kaya dizaynınızın tarafınızdan ufak ufak değişimi ile  bu agresifliği söndürebilirsiniz.
Bir diğer yanlışlık kayalık bölgelerinizin çok yakın olması alfa erkeğin tüm kayalık alana hakimiyet kurma istemesindende kaynaklanabilir. Kayalıklarınıza yazıda belirtilen minimum uzaklık ayarı yapmalısınız. Hatırlanmalıki doğal ortamlarında yapılan gözlemlerde balıklar 0.2-1.8 m2 lik bir alan sahiplenirler.
 
14- Akvaryumumda neredeyse hiç hareket etmeyen bir balığım var. Ne yapmalıyım?
Cevap: En çok sorulan ve karşılaşılan soru budur. Ve karşılandığı kadarda sebebi olabilir. Öncelikle balığınızın kuluçkadaki bir dişi olmadığı kanatini getirmeniz gerekmektedir. Bunu kesinleştirdiğinizde ilk önce yemlemeyi kesmeniz ve iyice balıklarınızın hal ve tavırlarını kontrol etmeniz gerekmektedir. Balığınız baskın erkek tarafından yıpratılıyor olabilir. Unutulmaması gereken hususlardan biri baskınlığın kazanılması beden büyüklüğü ve/veya güç ile doğru orantılıdır. Bu balığınız şayet erkek ise ve baskına tehdit unsuru oluşturabilecek boyutlarda ise sürekli darbe yiyecektir. Maalesef onu ayırmanız gerekecektir. Ona yaşama şansı tanımayabilecektir yüksek ihtimalle.
Ve genellikle rastlanan ve maalesef üzücü sonuçlar doğuran sebep balığınız yaşadığı stres nedeni ile hastalık belirtileri gösteriyor olabilir. Bloat/Dropsy gibi bu balığı özellikle vuran hastalıkları ilerlemedikçe anlamanın tek yolu vardır. Durgunluk,yüzmeme ve yem almama. İyi su şartlarında ve besleme ile baktığınız balıklar stres yaratıcı etmenin ortadan kaldırılması ile kendini toparlayacaktır. Önemli bir diğer husus ise ASLA net olmadan teşhis koymadan ne balığınıza ne de ana tankınıza ilaç kullanmayınız!!!!. Bir diğer husus ise balığınızın karnına dikkatli bakmanız ve dışkısını gözlemlemenizdir. Beyazımsı ve ipince iplik şeklinde bir dışkılama sorunun göstergesidir. Ve siz balığınızı karantina akvaryumunuza almalısınız. Ancak dışkı ilede bu hastalık diğerlerine yayılabilecektir. Çünkü balıklar çoğu zaman diğer balıkların dışkılarını ağızlarına alırlar ve bunun bulaşıcı etki yarattığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle ana tankınızdada sıkı bir dip çekimi yapınız ve ana tanka ilaç kullanmadan sarımsak suyu emdirilmiş yada sarımsaklı yemlerinizden birini diğer henüz yem yiyen balıklarınızı bu yemin öğününü artırarak veriniz. Sarımsaklı yemler bağışıklık sistemlerini güçlendirecektir. Bloat vb hastalıkların balığın doğasında olduğu hatırlanmalı ve bu protozoanların zayıflamış bünyelerde hemen zarar verici sayılara ulaşması içten bile değildir. Bu gibi durumlarda en önemli devamlı tekrar ettiğimiz faktör STREStir. Bunu yokedemez iseniz balık(lar) kaybedilecektir hızlı bir biçimde.  Ayırdığınız balık uygun bir karantina akvaryumunda (Karantina akvaryumunun 50 cm olması ve saklanılacak bir küp benzeri malzemeye ısıtıcıya,derece ve pipo sünger filtreye elinizde var ise hava motoruna sahip olması yerinde olacaktır.) deneme amaçlı attığınız sarımsaklı yemi yiyor ise sorunu bu yem ile zamanla aşarsınız. Ancak hiç bir şekilde yem yemiyorsa attığınız yemi sifonlayıp  ısıyı yükseltip 30 dereceye yaklaştırın. Ve clout,flagyl vb bu hastalığa iyi gelebilecek piyasada bulunan markalı bir ilaçı prospektüsünde yazdığı oranlarda akvaryuma dökünüz. Akvaryumda stress yaratacak ışıklandırma kullanmayın elinizde ise hiç kullanmayın. 24 saat sonra yarı yarıya dinlenmiş su ile suyu değiştirin. Ek olarak Epsom tuzu banyosu yaptırabilirsiniz. Akvaryumunuzdan çok kovalamadan yakaladığınız balığı epsom tuz ile hazırlanmış tasta 1-2 dk bekletip sonra karantina akvaryumunuza koyabilirsiniz. Bu arada yine az bir yem ile test yapınız. Yem yeme başlamak iyileşme belirtisidir. Ama hemen ana tanka koymayınız. Sürece devam edip su değişiminden sonra daha önce kullandığınız ölçünün 1/4 ü kadar  ilaçı suyuna karıştırın. 24 saat sonra yine yarı yarıya su değişimi yapıp yem testi yapınız. Yine yem alıyor ve iştahı artmış ise artık ilaç katmayınız. Su değişimini ertesi gün tekrar yapınız ve bu sefer yeme sıvı vitamin yedirip veriniz. Bu süreç 1 hafta sürsdükten sonra ana tankta bu hastalığın kaynağını kuruttuğunuza inanıyorsanız geceleyin balığı ekleyin ancak formunu toplamamış ise kendi kararınızca bir müddet daha tutunuz karantinada. Eğer yem almayı ertesi günde yapmıyor ise yine önceki gün kullandığınız miktarda ilacı akvaryuma  daha önce çözdürdüğünüz tas ile dökünüz. Epsom tuzu ilede banyoya devam ediniz. 6 saatte bir tuz banyosu frekansınız olsun. Balığınız hastalığın en başında yakaladığınız için çok büyük ihtimal iyileşecektir. Geç kalınmış ise işiniz balıklarınıza ve şansınıza kalmıştır çünkü karnı şişmiş pulları kabarmış gözleri tabiri zaiz ise pörtlemiş balığı kurtarma şansınız çok azdır. Unutulmamalıdır ki Dropsy de Bloata çok bezer ama şişlik ilk önce çenenin hemen hemen altından başlar ve enaz bloat kadar ölümcül olmakla beraber kurtarmak daha ihtimalli olduğu gözlemlenmiştir. Karantina akvaryumunuzu mutlaka aşırı derecede havalandırın. Su değişimini mutlaka yapın.  Bu ilaçların kullanıldığı akvaryumlarda biyolojik döngü ya olmayacaktır yada yok olacağından suyun temizliği sizin elinizde olacaktır. Tüm balıklarınızda bu tür bir durgunluk ve hastalık belirtisi baş göstermiş ise ilk önce filtrenizi durdurun boşaltıp temizleyip filtre malzemelerini çıkarıp öyle kullanın. Çünkü biyolojik sistem tahrip olacağından sadece su devir görevini yapsın. Ana tankın bolca havalanmasını sağlayacaktır. Aynı belirtiğim tedavi yöntemini ana tankta uygulayınız. Ve akvaryumunuzu iyice temizleyiniz hemen yapacağınız dip çekiminde. Bitki var ise çıkarınız. Ve hatırlayınız ki en büyük etken STREStir . Onu yaratan nednei bulunuz ve bertaraf ediniz aksi halde sorun devam edecektir.  Bir diğer hatırlanması gereken şey en son ne yaptığınızdır. Böylece yardım isterkende yardımcı olacak uzmana uzmanlara teşhiste yardımcı olacak ve çabucak teşhisten sonra tedaviye başlayacaksınızdır. Bir diğer neden azda olsa rastlanılan durum ucuz kalitesiz yemler yada markalıda olsa bayatlamış ideal koşullarda saklanmamış yemlerdir. Açık yem  SKT i geçmiş yemler kullanmamaya özen gösteriniz. Ve onları kuru ve 24-25 derece de saklayınız. Bir diğer tercih yeni akvaryum ve yeni balıklar ise kaya düzeninizi değiştirin ve sonra gözlemleyin balığınızı ve balıklarınızı. Sorunun kaynağı taş düzeni bile olabilir.  Körleme atış yapmadan sorunu ortaya çıkartın. Yoksa sağlıklı balıklarınızı kendi elinizle öldüreceksinizdir.
 
 
Bilgi ve tecrübenin sınırı yok. DOlayısı ile eksik bilgi içerebilir. Saygıdeğer üyelerimiz tarafından eklenilmesini rica ederim. Farklı gözden kaçmış konular ile ilgili sorular sorulursa bilgi paylaşımı yapılabilinir. Sağlıklı akvaryumlar balıklar dilerim

Saygılarımla

 

 

 

 

 

 

 

selimay2010-09-23 01:04:44

Beğenenler: [T]116579,tvlknb[/T][T]97410,S r K n[/T][T]184607,Exmar[/T][T]162651,johnnyblaze[/T][T]180194,gurkancebi[/T][T]96195,murat006[/T][T]97359,rccol[/T][T]87106,tatalevo[/T][T]184815,FatihGulcicek[/T][T]190227,karabacakriza[/T][T]157243,captainblack106[/T][T]191117,1010[/T][T]178099,YavuzEdro[/T][T]193964,Levi26[/T][T]193399,mustafacankalkan[/T][T]175188,Newface[/T][T]195896,emin5454[/T][T]152661,Ömür AKGÜN[/T][T]189652,Trgt16[/T][T]154673,ediz28[/T][T]191354,Lodos muhafızı[/T][T]86081,emiro57[/T][T]14524,Oasis[/T][T]176304,sahinkilic[/T][T]208530,Gonyalı İbrahim[/T][T]212329,Cihanust[/T][T]199434,UtkuDeniz[/T][T]205355,Pesimist07[/T][T]208917,Etimesgut06[/T][T]96706,mfcmfc[/T][T]204893,Selahatting41[/T][T]65362,Ali ÇİMEN[/T][T]206279,brokengineer[/T][T]221804,Yusufbeyyy[/T][T]145950,mendos06[/T][T]118048,cagriodabasi[/T][T]187109,krizagoldkayseri[/T][T]235066,Skuvanci[/T][T]236571,Çamlıca[/T][T]139498,Zibidy22[/T][T]210274,Mami1907[/T]
Teşekkür Edenler: [T]97410,S r K n[/T][T]181093,OguzTropM[/T][T]184607,Exmar[/T][T]56226,ravda[/T][T]162651,johnnyblaze[/T][T]97359,rccol[/T][T]184815,FatihGulcicek[/T][T]191117,1010[/T][T]178099,YavuzEdro[/T][T]193964,Levi26[/T][T]193399,mustafacankalkan[/T][T]175188,Newface[/T][T]189652,Trgt16[/T][T]154673,ediz28[/T][T]187739,hakanoz[/T][T]86081,emiro57[/T][T]176304,sahinkilic[/T][T]208530,Gonyalı İbrahim[/T][T]21540,mesagac[/T][T]212329,Cihanust[/T][T]205355,Pesimist07[/T][T]208917,Etimesgut06[/T][T]204228,Rango[/T][T]204893,Selahatting41[/T][T]65362,Ali ÇİMEN[/T][T]206279,brokengineer[/T][T]221804,Yusufbeyyy[/T][T]187109,krizagoldkayseri[/T][T]235066,Skuvanci[/T][T]241030,Necatiaboş[/T][T]210274,Mami1907[/T]
+1: [T]205355,Pesimist07[/T][T]187109,krizagoldkayseri[/T][T]235066,Skuvanci[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kuduzruhÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/09/2006
İl: Nevsehir
Mesaj: 641
kuduzruhÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2010 09:22
 Bu güne kadar okuduğum tropheus üzerine yazılmış makaleler içerisinde,en açıklayıcı ve en anlaması ,yorumlaması kolay olanı bu makale olmuş.emeği geçen ve bizden esirgemeyen Selim beye teşekkür eder saygılarımı sunarım.

Beğenenler: [T]208530,Gonyalı İbrahim[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aydemir16Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/07/2010
İl: Bursa
Mesaj: 687
aydemir16Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2010 12:32
Teşekkürler Selim Bey çok güzel ve açıklayıcı bir makale olmuş, bilmediğim bazı konuları sayenizde öğrendim. Ben de yemleme konusunda ekleme yapmak istiyorum. Tropheuslar hazır yemlerin dışında ıspanak, marul, salatalık, bezelye ve kırmızı biber ile de beslenebilir. Tabi yemlerin haşlanmadan bol suyla iyi temizlenip verilmesi gerekir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aliselim66Çevrim Dışı

Kayıt: 09/02/2009
İl: Konya
Mesaj: 448
aliselim66Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2010 20:55
Selim bey :) emek verdiğiniz için teşekkürler. Makaleye resim koyulmadığından yeni başlayanlar için çok önemlli bilgiler varsada ,resimlerle desteklenmeli. Yeni başlayan hobicinin görmek istedikleri gösterilmelidir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KazımOzcnÇevrim Dışı

Kayıt: 21/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 102
KazımOzcnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2010 21:20
Çok güzel bir makale olmuş, tebrik ediyorum. Makale biraz daha renklendirilirse yeni başlayanlar için çok daha ilgi çekici olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DenizYILDIZÇevrim Dışı

Kayıt: 11/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 721
DenizYILDIZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2010 01:41
Görüşleriniz için çok teşekkür ederim. Ve iğnelenmesi gerektiğini düşündüğünüz ve iğnelediğiniz için ayrıca teşekkür ederim. Bu daha çok akvariste ulaşmamızı sağlayacaktır ve onların doğru bilgilendirilmesine. Ayrıca ısrarlar neden ile sıkça sorular kısmı ekledim. Belli başlı devamlı sorulan sorulardan bazılarını alıp yazdım. Çok detaya giremiyorum marka model balık türü gibi bu çünkü çok değişken içeriyor ve yönlendirme yapabileceği için uzak duruyorum.
Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aliselim66Çevrim Dışı

Kayıt: 09/02/2009
İl: Konya
Mesaj: 448
aliselim66Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2010 09:21
Sık sorulanlar kısmı bir konuyu öğretirken en çok sevdiğim metoddur. Çok güzel ve faydalı bir çalışma olmuş.

Benimde bir  katkım olsun

Bilgili hobici > Dürüst, ilgili akvaryumcu > Sıhhatli balık ve sağlam malzeme> Düzenli bakım,takip > Sağlıklı Balıklar > Akvaryum keyfi > Doğacak yavrular

Kötüsünü düşünelim ve buna göre tedbirimizi alalım


Hobiyi bırakma/akvaryuma ilgisizlik < Hasta,sıhhatsiz balıklar < İlgisizlik, vurdumduymazlık < Yanlış balık ve malzeme seçimi < Bilgisiz, sadece parayı düşünen satıcı< Gerekli araştırma yapmayan, kılavuzu karga olan hobici

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hakanakvaryumÇevrim Dışı

Kayıt: 01/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 96
hakanakvaryumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Eylül 2010 19:43
Gerçekten emeğinize sağlık böyle değerli bilgileri tüm hobici arkadaşlarımızın paylaşması hobiye verdiğimz değeride arttıryor. Teşekkürler çalışmalarınızın devamını beklerim. saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Serdar_84Çevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2010
İl: Manisa
Mesaj: 21
Serdar_84Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2010 15:52
Emeğinize sağlık çok teşekkürler. Birkaç ay içinde tropheus beslemeyi düşünen biri olarak çok yararlı bulduğum bir kaynak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

jengaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 160
jengaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2010 02:29
Elinize ve emeğinize sağlık Selim Bey, gayet güzel bir başlık, çok faydalandım. Bunun yanında hazır böyle bir başlık varken ben de soru sorup bu başlığı canlandırabilir miyiz diye düşündüm...Elbette sorular sadece SElim Bey'e değil, ilgilenen herkese açık...Benim tankın arkasındaki sumpla beraber 600ltye yakın 150cmlik uzunlukta bir tankım var. Şu an 2 aylık olan yavru Kazumbalar 1 aydır bendeler. BU hareketsiz durma durumu acaba yavrularla erişkinler arasında farklı mıdır? Ben arada toplu 'hareketsiz' duruşlara sıklıkla rastlıyorum mesela. Bir de daha 2 aylıkken bir balık bir kayalığı zapteder mi? Aynı dediğiniz baskın erkek davranışlarını gösteren bir yavru var ama düşününce daha 2 aylık bir balık. Yanına sadece 1 balık gidebiliyor ve biraz hırpalansa da o bölgeden kalabiliyor, bunun yanında akvaryumun diğer yarısında 11 yavru barınıyor gibi bir hal oluştu. Sadece yemlemedeki büyük hareketlilik sürecinde bu durum bir süre ortadan kalkıyor.
Bunun yanında yavru sayısını hem arttırmak, hem de farklı damızlıklardan yavrularla genetik olarak daha hayırlı bir durum yaratmak istediğimden yavrulara yavru eklemesi yapacağım. Birincisi bu küçük yavruların muhtemelen kendilerinden biraz daha küçük yavrulara tepkileri çok sert olur mu? Bu akvaryuma eklemeyi gece mi yapmalı aynı görece büyük boylardaki gibi?Kayaları çok değiştirmesek de yeni kaya eklemeleriyle bir değişim hem yer açısından hem de ortak uyum açısından faydalı olur mu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nasuhhÇevrim Dışı

Kayıt: 12/05/2009
İl: Ankara
Mesaj: 29
nasuhhÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2010 16:22
Çok kolay anlaşılır güzel bir makale olmuş

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

savasedatÇevrim Dışı

Kayıt: 14/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 125
savasedatÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2010 21:05
Çok güzel ve yararlı bilgileri bizlerle paylaşmışsınız.Teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Akın AKSOYÇevrim Dışı

Kayıt: 01/03/2010
İl: Eskisehir
Mesaj: 557
Akın AKSOYÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2010 11:42
Emeğinize sağlık Selim bey.
Ayrıntılı, net ve anlaşılır bir makale olmasının yanında sadece merak ettiklerim değil hiç aklıma gelmeyen soruların da olduğunu fark ettim.
Katkılarınızdan solayı teşekkür eder sağlıklı balıklar dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serhat12Çevrim Dışı

Kayıt: 05/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 163
serhat12Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2011 03:38

Okuduğum kadarıyla 200 litrelık tankta bakımı sıkıntı deniyor.130-45-35 tankım var 4 dişi 1erkek 7-8 cm bemba düşünüyorum çokmu sıkıntı olur acaba?

KaPTaN2011-01-11 03:43:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir