Tropheus da türlerin Kırılmasının sebepleri-OB üretebilmek


KILIÇÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 21/10/2009
İl: Ankara
Mesaj: 2109
KILIÇÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2013 21:39
Enes senin balıkların gerçekten incelenmeye değer bir yavrulama davranışına sahipler. Ülkemizde bu balıkların genetiği ile uğraşacak birileri bulunur mu bilemiyorum ama senin balıklar, tabiri caizse "72 milletten" doğuruyorlar.
Her görüşümde gerçekten şaşkınlıkla izliyorum. 
Sağlıkla beslemeni dilerim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EnesMahmudÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/06/2012
İl: Kirklareli
Mesaj: 380
EnesMahmudÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2013 23:57
Teşekkürler Ümit abi güzel dileklerin için, bu balıklar gerçekten beni şu ana kadar çok mutlu ettiler ve beni doğdukları ilk günden beri bir araştırma macerasına sürüklediler. İki gün evvel konunun gidişatını değiştirebileceğini düşündüğüm için yabancı bir forumda balıklarla ilgili paylaşımda bulundum. Şu ana kadar kesin bir sonuç çıkmadı tabii. Ama onların da görüşlerini almaktan bir zarar gelmez.  İngilizcem yettiği kadarıyla derdimi anlatmaya çalıştım, bakalım oradan güzel bir sonuç alabilecek miyiz?

İzninizle oradaki konunun da linkini paylaşıyorum, 


Saygılar.
Bülent ÖNER2013-02-03 11:58:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murtiii37Çevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 40
murtiii37Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2013 00:00
[QUOTE=EnesMahmud] Evet Murat abi, balıklar benim. Balıklar hakkında daha ayrıntılı bilgilere ulaşabileceğiniz linkler ekliyorum izninizle.

http://www.akvaryum.com/Forum/beyaz_bemba_k418465.asp (Babamın iki sene önce açtığı konu.)



Saygılar,
[/QUOTE]

okudum gerçekten şaşkınım :) bence çok şanslısın :) hani üzülmüşsün ya ilk duboisileri alamadığın için :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihbolatÇevrim Dışı

[B]10006,1[/B]
Kayıt: 24/07/2011
İl: Ankara
Mesaj: 376
fatihbolatÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2013 20:13
Arkadaşlar konuyu görmem biraz geç oldu ama bu konu hakkındaki benim düşüncem; Tropların hepsi bir türdür. Sadece renk ve desenleri farklıdır. O yüzden iki ayrı renk ve desende olan tropların çiftleşmesi, bir siyah atla, beyaz atın çiftleşmesi kadar normaldir. Saygılar.Bülent ÖNER2013-06-18 00:37:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EnesMahmudÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/06/2012
İl: Kirklareli
Mesaj: 380
EnesMahmudÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2013 03:53
Merhaba, konuyu tekrar canlandırmak istedim. Uzunca bir süredir aklımı kurcalayan bir soru var, Tropheus'larda olacak olan bir melezlemeyi kesinlikle etik bulmuyoruz değil mi? En azından genel algı böyle. Merak ettiğim şeyse discusta da farklı çaprazlamalarla bu kadar çeşitliliğe ulaşılmadı mı acaba? Yani tropheus için melez ürettim dense neredeyse linç olunacak durum varken, neden discusta da aynı hassasiyet gösterilmiyor? Tabii ki discusta da saflığın korunmasından yana olanlar vardır, ki ben de onlardan yanayım. Fakat demek istediğim discus için o kadar sert eleştiriler olmuyor, en azından gördüğüm kadarıyla. Hatta ilginçtir ki bu işin yarışmaları da yapılıyormuş sanırım, en güzel en yeni varyeteyi üretme yarışmaları... Bu da etiğe aykırı değil midir sizce? Discus konusunda çok bilgili değilim açıkçası ama aklımı kurcaladığı için sorma ihtiyacı hissettim. Kaçırdığım bir yer varsa lütfen düzeltiniz, alınacak değilim. Keza sevinirim de.  Ayrıca lütfen yanlış anlaşılmasın, discusta yapıyorlarmış; hadi tropheusta da yapalım demek istemiyorum, haddime de değil zaten.  Konuyu tropheus'tan discusa taşımak gibi bir amacım yok, bana göre bu konuda yapılanların etik olup olmaması son derece önemli olduğu için bu tarz bir karşılaştırma yaptım. 

Kısaca durum şundan ibaret: Discus'ta yapılan kırılmalar etik mi? Eğer etikse, Tropheus'ta yapılan melezlemelerden farkı nedir ki hibrit Tropheus'a bu kadar karşıyız?

NOT: Amacım tartışma çıkartmak değil, lütfen söylediklerim yanlış anlaşılmasın. Sadece gerçekten merak ettiğim için bu mesajı yazma gereği duydum. Ayrıca benim kontrolüm dışında mutasyon sonucu oluşan bembalarım olsa da doğanın işine karışmamayı düşünmüşümdür hep. Ama discusta bu kadar melezleme yapılıp güzel balıklar üretilebiliyorsa, Tropheus'un eksiği nedir?

Saygılar,




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oyuncu2Çevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2013
İl: Ankara
Mesaj: 12
oyuncu2Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2013 11:47
Uzun süredir balık bakmak konusunda forumdan da destek almaya çalışıyorum sürekli takip ediyor okuyorum.

Bu konuyla ilgili bir kaç şey söylemek istedim bir amatör olarak.

Bu işi profesyonelce yapan kişilerde açıkçası çok fazla bilgi vermekten kaçınıyor gibi görüyorum. Amatör paylaşım ve şans olayları konuşuluyor.

http://en.wikipedia.org/wiki/Tropheus
Adresinde genel bir bilgi var, yurt dışı kaynaklarda da çok ciddi türler, alt türler hakkında tam sınıflama yok ve bazen bir birini tutmamakta.

Aynı türde aynı alt türde olan hayvanların, bir birleri ile çiftleşmesi zorunluluk yada şans eseri mümkün, bu çiftleşme sonrasında döllenme meydana gelebilir, gelmeyebilir. Döllenme sonrası doğanlar hepsi aynı cins olabilir olmayabilir. Tekrar üreme kabiliyeti olabilir olmayabilir. Her çapraz döllenme sonucu yeni alt tür yeni karakteristikler oluşturmaya bilir, bunların 3'üncü 5'inci yada 10'uncu nesillerinde ilk nesil özellikleri yada farklı özellikler oluşabilir. Aynı cins balıkların farklı bölgelerde büyümesi ile tür görselliğinde ve özelliklerinde ciddi farklar bulunabilmekte. Kaya toprak su güneş ısı her şey etki edebilir.

Bu söylediğim farklı alt türle çiftleşme hepimizin gördüğü sokak köpeklerinde, kedilerde, bıldırcında, tavuklarda çok yaygındır. Değerli denilen cinslerinin safkan özellikli olanları çok özenle bakılıp çoğaltılmaya çalışılıp saf ırkın kaybolmaması için uğraşılır. (bunun nedenine para ettiği içindir.) Bunun dışında üretim için, daha çok yumurta alabilmek, et verimini yükseltmek için, farklı alt türler çiftleştirilerek ortam değerleri denenerek, daha çok yumurta verebilen yada daha çabuk büyüyebilen hibrit tavuk ve bıldırcınlar üretilmekte. Bu farklı alt türlerin çiftleşmesinden oluşan türlere yeni ad verilmekte, hibrit olarak adlandırılmakta. (Bunlar tamamen kişisel bilgidir, bilimsel bir yerden alıp yazmıyorum.)

Alt türler yada türler neden çiftleştirilir; daha çok yavru (veya yumurta) almak (daha kısa üreme aralığı, daha uzun üreme yılı), daha çok süt almak, daha çok et tutabilen tür oluşturmak, alt türün kısır olması sağlanması, daha uzun yaşaması gibi nedenler sayılabilir.

Balıklarda aynı anne babadan olan yavruların çiftleşmesi sonucu genetik bozukluk her türde olup olmadığı konusunda ise tam bir kesinlik bulamadım. Bazı türlerde kesin var genetik sorun olur, bazı türlerde olmadığı söyleniyor ediliyor. Bu tür çiftleşmelerde de hibrit oluşumu olabilir mi bilemiyorum. (Balıklar için.)

Bu alt türlerde olan çapraz çiftleşme sonucu oluşan değişik özellikli yavrularında hibrit mi yoksa melez diye mi adlandırılabilir bunuda tam söyleyemiyorum ama bana hibrit gibi gelmekte.

Bunu yapmak yada şans eseri olması, olan yavrulara bakmak veya başkasını kandıracak satmak doğru mu değil mi konusuna gelinmiş. Bunu ciddi, bu işi seven kişiler, eğer ki sonunu getirebilecek güce ve akla sahipse yapar ve güzel sonuçlar çıkabilir, tam tersi de olabilir. Yeterli akvaryumu olmayan, yavruların nerede olduğunu takip edemeyecek, yıllarca bunlara bakamayacak kişiler bunu yapamaz. 1 2 senelik olay değildir bu işler kesinlikle söyleyebilir. (Denemedim doğanın gereği zaman alır.)

Enes Bey'in sunset ismini verdiği balıkları ise gerçekten ilgi ile izlemeye çalışıyorum. Bir kaç nesil sonra ne olacak ciddi merak konusu bende. Esas olarak bu çaprazlanmanın anne babalarının tam nesilleri bilinse ve yeni çiftleşme denebilse çok daha mükemmel bir çalışma olurdu.

Bunu yapacak kişi yada kişiler varsa, nesillerini bildiğiniz balıklarda denemeniz ve 2 3 nesil belki tam yeni tür oluşumu sağlanamayabileceğini aklınızda tutmanızı tavsiye ederim. 3 5 sene altı üstü.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihbolatÇevrim Dışı

[B]10006,1[/B]
Kayıt: 24/07/2011
İl: Ankara
Mesaj: 376
fatihbolatÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2013 11:52
Bu konuya birde insan yönüyle bakalım ...
Bazı arkadaşlar tropheusların ayrı türlerinin birbiriyle çiftleşmesine neden karşı anlamış değilim ...
Peki bu olayı insan hayatı üzerinde kurduğumuz zaman esmer bir insanla sarışın yada beyaz bir insanla kızıl bir insanın...vs.  birleşmesi size tuhaf bir durum gibi mi geliyor? Renkleri farklı iki tropheusun arasındaki çiftleşme neden size garip geliyor peki bu olayı garip bulan arkadaşlar bu düşünceyi kendi hayatlarında da uyguluyorlar mı? Günümüzde bu ayrımı yapan insanlara ırkçı deniliyor.... Kısacası tropheuslar içinde kaç çeşit renk bulunursa bulunsun TROPHEUS tek bir ırktır sadece içinde renk çeşitlerine göre sınıflandırılmışlardır yani biz insanlarda olduğu gibi sarı insan siyah insan ....vs. bunların birbirleriyle çiftleşmesi gayet normaldir.  Ama bir tropheusu başka bir ırk balıkla kırarlarsa bende buna karşıyım çünkü işte o zaman o canlının ırkını tehlikeye atmış oluruz...

Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

statistician06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 4293
statistician06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2013 12:56
[QUOTE=fatihbolat]Bu konuya birde insan yönüyle bakalım ...
Bazı arkadaşlar tropheusların ayrı türlerinin birbiriyle çiftleşmesine neden karşı anlamış değilim ...
Peki bu olayı insan hayatı üzerinde kurduğumuz zaman esmer bir insanla sarışın yada beyaz bir insanla kızıl bir insanın...vs.  birleşmesi size tuhaf bir durum gibi mi geliyor? Renkleri farklı iki tropheusun arasındaki çiftleşme neden size garip geliyor peki bu olayı garip bulan arkadaşlar bu düşünceyi kendi hayatlarında da uyguluyorlar mı? Günümüzde bu ayrımı yapan insanlara ırkçı deniliyor.... Kısacası tropheuslar içinde kaç çeşit renk bulunursa bulunsun TROPHEUS tek bir ırktır sadece içinde renk çeşitlerine göre sınıflandırılmışlardır yani biz insanlarda olduğu gibi sarı insan siyah insan ....vs. bunların birbirleriyle çiftleşmesi gayet normaldir.  Ama bir tropheusu başka bir ırk balıkla kırarlarsa bende buna karşıyım çünkü işte o zaman o canlının ırkını tehlikeye atmış oluruz...

Saygılar[/QUOTE]

Fatih bey , bemba ile ikola kırılarsa ortaya genel de kap kara bantız balık çıkıyor yada balık ikola şeridini alıyor turuncu renk oluyor yada bemba gibi kısa şeritli ama ikola sarısını alıyor veya ilangi ile kazumba moliro kırılırsa ortaya cok iyi görüntü çıkmıyor rengini gösteremeyen balıklar çıkıyor. İnsanlar kırılma olayında buna karşılar, ki bir nokta da da haklılık var farklı varyateler çıksa eminim binbir türlü kırılmalar gerçekleştirilirdi.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihbolatÇevrim Dışı

[B]10006,1[/B]
Kayıt: 24/07/2011
İl: Ankara
Mesaj: 376
fatihbolatÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2013 22:33
[QUOTE=statistician06][QUOTE=fatihbolat]Bu konuya birde insan yönüyle bakalım ...
Bazı arkadaşlar tropheusların ayrı türlerinin birbiriyle çiftleşmesine neden karşı anlamış değilim ...
Peki bu olayı insan hayatı üzerinde kurduğumuz zaman esmer bir insanla sarışın yada beyaz bir insanla kızıl bir insanın...vs.  birleşmesi size tuhaf bir durum gibi mi geliyor? Renkleri farklı iki tropheusun arasındaki çiftleşme neden size garip geliyor peki bu olayı garip bulan arkadaşlar bu düşünceyi kendi hayatlarında da uyguluyorlar mı? Günümüzde bu ayrımı yapan insanlara ırkçı deniliyor.... Kısacası tropheuslar içinde kaç çeşit renk bulunursa bulunsun TROPHEUS tek bir ırktır sadece içinde renk çeşitlerine göre sınıflandırılmışlardır yani biz insanlarda olduğu gibi sarı insan siyah insan ....vs. bunların birbirleriyle çiftleşmesi gayet normaldir.  Ama bir tropheusu başka bir ırk balıkla kırarlarsa bende buna karşıyım çünkü işte o zaman o canlının ırkını tehlikeye atmış oluruz...

Saygılar[/QUOTE]

Fatih bey , bemba ile ikola kırılarsa ortaya genel de kap kara bantız balık çıkıyor yada balık ikola şeridini alıyor turuncu renk oluyor yada bemba gibi kısa şeritli ama ikola sarısını alıyor veya ilangi ile kazumba moliro kırılırsa ortaya cok iyi görüntü çıkmıyor rengini gösteremeyen balıklar çıkıyor. İnsanlar kırılma olayında buna karşılar, ki bir nokta da da haklılık var farklı varyateler çıksa eminim binbir türlü kırılmalar gerçekleştirilirdi.

[/QUOTE]

Buğra bey bu konuda haklısınız eğer gerçekten güzel bir OB üretmek istiyorsak bunu gelişi güzel yapmamız lazım araştırmak şart hem emeğine hemde zamanınıza  en öncelikle de o dünyaya gelen canlıya yazık etmememiz lazım... İkola ve bemba diyorsunuz demek ki bantlı balıklarda bu işe yaramıyor yada hüsranla sonuçlanıyor... Mesela benim akvaryumumda F0 Nikonde kolonisi var gayet açık renkli bir balık türü bu koloninin içine 1 adet dişi red moliro attım oda Nikondeye göre koyu renk bir balık 1 kere ağzına aldı fakat yumurtalar döllenmemişti bunun da sebebi açık çünki red moliro dişisi nikonde erkeğimden büyük olduğu için sanırım erkek döllemedi. Her neyse bu benim ilk denemem ama bu iki cinsten güzel bir renk yakalayacağıma eminim ama nikonde erkeğime baskınlığını iyi hissettirecek daha uygun bir dişi bulmam gerekiyor...

Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir