Tropheus bemba hakkında önemli bilgi


nurkadÇevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 66
nurkadÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2012 14:18
Temel Bilgi:
Tropheus Tanganyika gölünde birkaç tür ve çokça renkte varyeteleri bulunan bir cins balıktır. Bu balıkları beslemek zor ve tartışılabilir olarak düşünülür.Bir çok acemi akvarist faciayla sonuçlanan hataları nedeni ile tüm çabaları boşa gitmiştir. Ancak temel ihtiyaçları karşılandığında Tropheuslar güçlü olur ve başarıyla çiftleşirler. Tropheuslar arasında en popüler olanlardan biride Black grubuna ait Bembadır.
Tropheus Bemba Tanganyika gölünün kuzey bölümünde Kongo (eski Zaire) kıyılarında bulunmaktadır. Adınıda bulundugu yöreden almaktadır.
Boy ve Renk:
Bemba boy olarak 10 cm den 12 cm'e kadar ulaşır. Erkekler daha hızlı büyürler.Tropheus Bemba temel renk olarak siyah veya siyah-kahverengi ile birlikte değişen genişlikte ve renkte parlak bir bant taşır. Bembanın orijinal rengi siyah olup vücudunun 3 te birindede canlı bir turuncu bant içerir. Sırt ve anal yüzgeçlerde kısımca turuncu renklidir. Gözün üst kısmındada turuncu-kırmızı bir işaret nokta bulundurur.Akvaryumdaki süregelen üremelerde bant genişliğinde çeşitli varyantlar çıkmasına neden olur. bazıları dar turuncu bantlı iken kimi zaman sarı-turuncu aslında kirli turuncu diyebileceğimiz banta sahiptirler. Bu turuncu renk bazen üreme şartlarınada dayanabilir. Mesela,dominant erkeğin bulunduğu akvaryumlarda diğer bazı erkekler tam anlamıyla türe özgü davranış ve renklenmeyi gösteremezler.Bir diğer faktörde yüksek nitrat seviyesi olabilir. Kısmi su değişimlerinden sonra balıklarımın en iyi renklenmelerini gösterdiğini farkettim. Ne yazık ki çeşme suyumda 40 mg/lt NO3 bulunmakta ve bu Tropheuslar için oldukça yüksek seviye.
Bir başka faktörde bazı Tropheus sahipleri tarafından parlak renkli taban malzemesi ve parlak ışık olarak belirtilmiştir.Bunu gözlemlerimden edindiğim bilgilerden doğrulayamam. ben Tropheuslarımı beyaz kumda ve 3 tane 54 W daylight ve 1 adet mavi T5 florosanla 419 litrelik akvaryumda besliyorum. Ayrıca arka planımda açık renklidir. Ancak renklenmenin sık sık değişimi balığın ruh haline bağlıdır.Durum balıklar sakinken farklı renklenme gösterirken dominantlık gösterdiklerinde farklı renklenme gösterir.Bembalar yemleme zamanındada heyecanlanır ve etkileyici renkler gösterir ve sonra renkler söner. Balığı üç bölüme ayırırsak ilk bölüm her zaman daha parlak renktedir. Tropheus Black serisi daima aktiftir. Bu yüzdende gün boyunca etkileyici renkler gösterirler. Bir diğer etken renklenmede kaliteli yemdir. Doğrulayamadım ama tahmin ettiğim renklenmede etkenlerden biride yüksek oranda karoten veya yosun içeren renklendirici yemlerdir. Her ne kadar bazı positif etkileri olsada kısa dönemde etkilerini göstermezler.
bemba yavrusu koyu kahverengi çizgilerle başladığı hayatına sonradan sarı-kahverengi renkle devam eder. turuncu ağırlık belli oldugunda çizgilerde kaybolur. Balıklar en güzel oldukları dönemi orta yaşlarında yaşarlar. Yaşlandıkça parlak turuncu renk yerini kahverengi-turuncu renge bırakır.Kolonimdeki en güzel renklenmiş erkek balığım ilkönce diğerlerine göre daha sarı-turuncu renkteyken diğerleri daha krımızı ağırlıktaydı. Şimdi en geniş parlak turuncu-kırmızı bantta sahip.
Su şartları ve Akvaryum düzeni.
Bembalar diğer tropheus türleri gibi büyük tanklarda bakılmalıdır.(400 litre civarı) .Daha küçük hacimli akvaryumlardada tutulabilir ama kanımca 250 litre altı uygun olmamaktadır.Dekor komplike olmamalı.Az ve iyi bir kum ve az kaya yeterlidir. Büyük,saklanma yerleri çok ve çok mağaralı kaya grupları oluşturmak iyi bir düşünce olmamaktadır. Mbuna cichlidlerindeki gibi.Bu bazı erkeklerin yer sahiplenmek için fazla efor göstermesine neden olup kavgaları meydana getirir.Buda balıkları streslendirir. Birkaç büyükçe kaya birer birer akvaryumun kenarlarına gelecek şekilde dizilmesi iyi bir seçim olacaktır. Akvaryumun ortasında yanyana dizili kayalar işimi görmektedir.Kaya veya poliüretan arka plan bulunmaktadır tropheus tanklarımda.(Not: köpükten yaptığımız mağaralı olan yapılardan değil poster kalınlığında arkaplan düşünün arka camda).
Birde en önemli prensiplerden biri bu balığı gruplar halinde enaz 12 adet veya iyisi 15 veya daha fazla adette bulundurmaktır. İdeal grup 30 adetten oluşur. Dişi erkek oranı büyük gruplarda 1 e 1 olabilir.( büyük gruptan kasıt 25 ve üstüdür arkadaşlar 10 ve üstü değil ) Agresiflik grupta 2 veya 3 erkek bulundurmakla dağıtılabilir. Uygun grup 3 cm den oluşan bireylerden oluşturulmalıdır.Böylece agresiflik büyüdüklerinde azalacak , ilişkiler beraber büyüdüklerinde daha güçlü olacaktır. Daha sonra dominant erkekler(dişilerde) güçlü ve cok nadir değişen hiyerarşi oluşturacaktır.Her bir birey kolonideki yerini bilir.Balık büyük olasılıkla yerini herzaman SES vasıtaları ile kontrol eder.(Bu durumun tartışılabileceği aşikar ama bilenler daha fazla bilgi verebilir).Tropheusların diğer balıklardan farklı iki değişik türden 6 değişik ses tonu çıkardıkları açıklanmıştır.Tropheus aşıkları balıklarının davranışlarını diğer cichlid türlerinden farklı bulmaktadır.Şunu söylemeliyim ki tropheuslar daha sakin ve daha akıllıdırlar.Senkronize grupta herşey yolunda olup ve sağlık problemi bulunmaz.Bu nedenle oturmuş grupa özellikle ileri yaşlarda balık eklenmesi tavsiye edilmez. Bu tropheus besleyenlerin yaptıgı hatalardandır.Bölgesel davranışlar üreme başlangıcı ile baş gösterir. Yeni balık eklemek imkansız değildir,ancak eklenen balığın kaybı rsikini taşır. Az balık ekleme en kötü sonuçlar doğurmuştur.Başka şansınız yok ise tankınızın dekorasyonunu değiştirmek gereklidir. Böylece yeni balık eklenmesi daha acılı olmayacaktır.Ayrıca ışıkların kapatılması eklemenin gece yapılması, kayaların yerinin değiştirilmesi bir iki kayanın çıkarılmasıda yardımcı olacaktır.Böylece balıkların habitatları değişecek dominant erkeklerin dikkati dağılacaktır. Yetişkin balıkların yanına 3-4 cmlik balık eklenmesinde sorun olmaz çünkü büyükler tarafından dikkate alınmazlar.
Üreme:
Tropheuslar ağızda kuluçka yapan ve yavruları gözeten sınfındadırlar. Grupta iyi ilişkiler var ise üreme tetiklenecektir. Balıklar5-6 cm de üremeye çalışacaklardır. İlk denemelerde çogunlukla başarısız olacaklar ve ertesi gün yumurtalar kaybolacaktır coğu zaman.Düzgün beslenme ve su kalitesi ile üremek sorun olmayacaktır. Çiftleşme diğer ağızda kuluçka yapanlar gibi dans gibidir. Güzelce renklenmiş dominant erkek dişinin etrafında titreyerek çiftleşme bölgesine çekmeye çalışır.Bu tabanda veya tabandan 20 cm yüksekte bir kayadada gerçekleşebilir.Dişi üremeye hazır oldugunda 1-2 gün evvelden yumurta tüpü belirmeye başlar çiftleşmeden önce.Eğer dişi erkeği takip ederse erkek vücudunu titreterek anal yüzgecindeki yumurta benzeri şekilleri dişiye gösterir.Dişi bu bölgeye yanaşır ve erkek yerini dişi ile değiştirip dişinin yanına yanaşır. Dişi erkek gibi titreyerek sarımsı yumurtayı(ları)bırakır ve hemen ağzına alır. Erkek tekrardan yumurta noktalarını anal yüzgecindeki göstererek dişinin bu sahte yumurtaları hemen yakalamaya çalışması sırasında spermlerini dişinin ağzına ulaştırır. Bu evre dişinin ağzı dolana kadar devam eder.Dişiler yaklaşık 4 hafta kuluçkada kalır ve 10 civarı yavru salar. Kendi gözlemimde en uzun tutma süreci 55 ve 43 gündür. Anne yavruları saldıktan sonra sayıca az yavru yaşayabilir ve büyümeleri yavaş olur. Eğer daha fazla yavru büyütmek isterseniz anneyi 3 hafta sonra akvaryumla aynı su değerlerindeki küçük bir tanka almalısınız ve yavruyu salmasını beklemelisiniz.Balıgı besleyenler yeniden entegre olmada annenin zorlanacağını söylesede bu önemli bir sorun olmayacaktır.Ancak genelde dişi yavruyu ağda salar ve yavruyu küçük akvaryumda büyütebilirsiniz. Yavru salındıgında oldukça büyük oldugundan her türlü yemi kabul edecektir.Örneğin artemia veya canlı cyclops.Tropheusların otçul olmasına rağmen kaliteli güvenilir canlı yem ile beslenmesi iyi olacaktır. Sonra kaliteli pul ve spiriluna içerikli granul yemlerle beslenebilir.
Beslenme:
Tropheus beslenmesi en önemli konulardandır. Sadece yüksek kalitede ve sebze içerikli yemler önerilir.(Arkadaşın yem çeşitlerini yazmıyorum çünkü ülkemizde bulmak imkansız ama marka olarak OSI pul ve top yemler).Daha önce Sera Flora sera San ve kurutulmuş az karides veriyordum ama OSI daha kaliteli oldugundan tercihim olmuştur.Başlarda haftada 2-3 kere dondurulumuş cyclops ve ıspanak vermiş olsamda cyclops vermeyi kestim.Daha sonralarıda temel yem olarak NLS vermeye başladım. Marulda şansım olmadı başlarda çünkü balıklarım sevmedi tüm olarak verdiğimde. Küçük parçalara bölünürse yiyeceklerdir.Daha sonra tüm yaprak olarak akvaryuma koydugumda akşamda yapraklar tamamen tüketilmişti. Küçük dozlarda günde 3 kez besliyorum.Tropheuslar aşırı yemlenmemelidir.Tropheuslar açlıktan gözü dönmüş canlılardır ve ne zaman yemlerseniz yemleyin yiyeceklerdir..Kayalarınızı yosun tutturmanız önerilir çünkü yosun kemirmeye bayılırlar.BU göldeki tam gün işleridir.Yemleme zamanı ve sonrasında kumu araştırırlar ve ağızlarına alıp kumu tükürürler tekrar tekrar. Kum tanelerini yutarlar aynı zamanda. Bu büyük olasılıkla sindirimlerine yardımcı olmaktadır. Aklınızda bulunsun Tropheusları katiyen sıcak kanlı hayvan etleri ile beslemeyin!!!!


Beğenenler: [T]179772,emirbuke[/T][T]187109,ghosTropheus[/T]
Teşekkür Edenler: [T]179772,emirbuke[/T][T]187109,ghosTropheus[/T]
+1: [T]179772,emirbuke[/T][T]187109,ghosTropheus[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serdarciÇevrim Dışı

Kayıt: 03/11/2015
İl: Manisa
Mesaj: 48
serdarciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2016 11:39
Selam Hocam,

ben yavru alamıyorum yardımcı olabilir misiniz?

çok sağlıklılar fakat yumurtaları atıyorlar hep [:((]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tanerrÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 09/10/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 19
tanerrÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2020 00:23
silinebilir[EDIT]tanerr,2020-10-14 21:18:29[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mehmet41Çevrim Dışı

Kayıt: 27/11/2019
İl: Kocaeli
Mesaj: 54
Mehmet41Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2020 04:29
[QUOTE=tanerr]Arkadaşlar 20 adet 5-6-7 cm tropheus bemba + 1 vatoz olan akvaryuma hangi yemleri önerirsiniz. Ve ne kadar atmam gerekiyor yemlerde? Şu an Tetra Pro Algae var elimde, günde 1 defa 1 tutam - balık başına 3-4 parça gelecek kadar yeterli olur mu? Aşırı derecede hiperaktif balıklar.

Forumda araştırdım biraz, sera granu green, jbl spirulina, jbl super spirulina forte tablet ve yaprak formları önerilmiş galiba. Uygun mudur bunlar? Bu kadar çeşitliliğe gerek var mı? Tetra Pro Algae'nin yanına 1 çeşit daha almam yeterli olur mu? Bilgi verebilirseniz sevinirim.[/QUOTE]

Merhaba,
dainichi veggie fx baby// sera flora//JBL spirulana//tropical 3 algea//osi spirulana//tetra phyll// suanlik aklıma gelenler bunlar bunları alıp baliklariniza verebilirsiniz dainichi veggie fx baby yemini haftada 1 den fazla vermeyin ve yalnızca sabahları verin.Yemleri bir çay kaşığı kadar verseniz yeterli olur fazlası zarar.[EDIT]Mehmet41,2020-10-11 04:30:52[/EDIT]

Beğenenler: [T]226110,tanerr[/T]
Teşekkür Edenler: [T]226110,tanerr[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tanerrÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 09/10/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 19
tanerrÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2020 12:31
silinebilir[EDIT]tanerr,2020-10-14 21:18:25[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir