Tilapia Buttikoferi tecrübeleri


SalemÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1217
SalemÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2010 01:53
Tilapia Buttikoferi , çoğumuzun bildiği ismi ile "Joker" Afrika kökenli bir cichlidtir. Çoğunlukla agresifliğinden ve ulaştığı boyutlarından ötürü Amerikan türlerinden birisi sanılmaktadır.

Vücudunda sahip olduğu dikey çizgileri henüz çok genç yaşta ortaya çıkıp yaşlılık sürecinde silikleşmektedir. Sarı tonlar üzerindeki siyah çizgili renkleri ruh haline göre değişkenlik göstermektedir. Zekası ve karakteri ile sahiplerini cezbederken aşırı agresifliği ile ise tam bir baş belası olabilmektedir. Yaşadığı tankta bol kayalar ve daha sonra kendisinin şekil vereceği kum iyi bir dizaynın öğelerindendir. Çoğunlukla birlikte yaşadığı çoğu tank arkadaşını bezdirecek ve ciddi yaralanmalara hatta ölümlere sebebiyet verebilecek kavgalara bulaşacaktır. Bu sebepten ötürü karma tanklarda bakımı zor olan türlerden biridir. Dişisi ile tek bakılması daha iyi olsa bile üremeden sonra dişisinin yanından alınması daha uygundur. Diğer çoğu Afrikalı türdaşlarından çok daha hızlı gelişip form kazanabilen bir tür.






Benim şahsi tecrübem 500 litrelik tankımda henüz 4-5 cm boylarında tanka ilk tür olarak katılması ile başladı. Daha sonra yanına katılan çoğunlukla orta amerikan arkadaşları ile uzunca bir süre sakin bir hayat sürdü. Fakat boyunun 10 cm civarına ulaşması ile birlikte tankta yer sahiplenmeye başladı. Eş tutmaları engellemek sureti ile kalabalık tutmaya çalıştığım karma tankımda eşi varmışcasına bölgeci davranışlar sergiledi. Kendisinden daha büyük olan midaslara bile üstünlüğünü kabul ettirirken hiç zorluk çekmedi. Tankın alpha erkeği olan Managuensis'in sahiplendiği testiyi jokerin kayalıklarına yaklaştırdım ve uzunca bir süre gözlemledim. İlk izlenimlerim ikisinin de birbirine temkinli yaklaştıklarıydı. Herhangi bir fiziksel müdahele olmadan birbirlerinin alanlarını kullanıyorlardı. Diğer tüm balıklara ise bu bölgeye giriş yasaktı. Daha sonrasında ise jaguarın üst pullarında ufak yaralanmalar gördüm, kendinden neredeyse 1.5 kat büyük olmasına rağmen Jaguar da artık onun imzasını taşımaktaydı.



Çoğunlukla dudak kilitleme olaylarından uzak öncelikli amacı yaralamak ve hatta öldürmek olan ve genellikle iç organları hedef alan şimşek hızında darbeler vuruyor olması karma için uygun olmadığını bir kez daha anlamama vesile oldu.
Sonunda kendisine daha iyi bakacağını düşündüğüm bir arkadaşa emanet ederek bu zevkli birlikteliği sonlandırmak zorunda kaldım. Şimdiye kadar baktığım balıklar arasında gerek zekası, gerek kendini ezdirmeyen tavrı ile beslemekten en zevk aldığım balıklar listesinde en üst sıralardaki yerini aldı. Kendisinin gidişi ile tankta bir kaos sonlandı.

Tek tür beslemeyi düşünen, büyük, hareketli ve zeki balıklardan hoşlanan ve yeterli hacme sahip tüm akvaristlere beslemelerini düşünmeden tavsiye edeceğim bir tür.



Ümit Altunyurt


Salem2010-12-06 01:57:44

Beğenenler: [T]210364,alicichlid[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Gürkan HocaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3278
Gürkan HocaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2010 12:57

Tebrik ederim Ümit. En son 15 sene önce beslediğim, 35 cmi aşan bir jokerim vardı, onu hatırlattın bana. Tek başına yaşadığı halde kendini öldürmeyi başarmıştı. İç filtreyi yerinden sökecek kadar güçlü olduğunu, ben evde yokken gösterdi ve ben yetişene kadar havasızlıktan ölmüştü. Kendisini saygıyla anarım.

Bu arada ne karmada, ne eşiyle bakılabilecek bir balık değil. Yıllar önce Teknikte Atilla abinin parmağının ucunu götüren de bu balıktı. Ancak karakter sahibidir, astronot gibi yem yalakası da değildir. Bugün elinden yem yer, yarın o eli parçalar. Kedi ruhlu bir afrikalıdır..


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

buttikoferiÇevrim Dışı

Kayıt: 04/03/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 27
buttikoferiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2011 14:39
Tebrik ederim. Çok faydalı bir bir paylaşım olmuş. Şu an ben de bir adet (cinsiyetinden emin değilim) joker besliyorum. Cichlid familyasında bulunan en  ilginç ve zeki   balıklardan birisi gerçekten.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

buttikoferiÇevrim Dışı

Kayıt: 04/03/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 27
buttikoferiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2011 00:51


http://www.aquaticcommunity.com  sitesinde yer alan "Keeping Tilapia in aquariums" başlıklı yazıdan  düzenlemeler yapılarak çevrilmiştir.

Tilapia Buttikoferi ( Joker ) severlere faydalı olması dileğiyle.


Tilapia Buttikoferi'nin  dünya genelindeki balık  üreticileri  arasında çok popüler bir balık olmasının en büyük nedenler arasında; diğer cichlid türlerine göre daha sağlam, değişik ortamlara uyarlanabilir  bir yapıda olmaları ve beslenme biçimi olarak hemen hemen her tür besini kabul etmeleri sayılabilir.
Bu özellikler  Tilapia Buttikoferi'yi,   eğer yeterince büyük bir tankınız varsa, mükemmel bir akvaryum balığı yapar. Ayrıca uzmanlık gerektirecek bir hassasiyet göstermemesi sebebiyle de en acemi akvaristler tarafından bile rahatlıkla bakılabilmektedirler.

Tilapia Buttikoferi'nin doğal yaşam alanlarını akvaryuma taşımak neredeyse imkansız olsa da,  Joker beslemeye karar verdiğinizde küçük Tilapialar için 150 Litrelik  akvaryumlar, büyük Tilapialar için ise en az 250 Litrelik bir akvaryum  gerekmektedir. Geniş hacimli akvaryumlarda su kalitesini korumak küçük akvaryumlara göre daha kolaydır.

Tilapia Buttikoferi birçok türdeki bitkileri yer. Bu balıklar kumları kazmaya ve taşımaya çok düşkündürler. Genellikle bitkili bir akvaryum kullanmak sorun yaratabilir. Bu nedenle Tilapia Buttikoferilere saklanabilecekleri  noktalar oluşturmak için kayalar, kökler ve  buna benzer akvaryum dekorasyon  malzemeleri kullanmak gerekir.  Kumları kazımalarını veya taşımalarını istemiyorsanız,  akvaryumunuzda zemine eklediğiniz kum veya çakılların üzerine düz kayalar yerleştirebilirsiniz.
Eğer bitkili bir akvaryumda Tilapia Buttikoferi beslemek istiyorsanız, alternatif olarak sert ve ucuz bitkiler seçebilirsiniz. Ayrıca bitki köklerinin etrafına kayalar ekleyebilirsiniz. Akvaryumlarda Tilapia ile başarılı bir şekilde bakılabilen bitki türlerine örnek : Java fern, Anubias, Crinum ve bazı Cryptocoryne türü bulunmaktadır.

Birkaç Tilapia Buttikoferi  birlikte bakılabilir  ancak özellikle üreme döneminde akvaryumda doğal  saklanma alanları oluşturmak  iyi bir fikirdir. Tilapia Buttikoferi   eğer akvaryumunuzda uyumsuz türler varsa onları rahatsız edecektir. Bu nedenle bu tür balıklar için uygun tank arkadaşları değillerdir.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SalemÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1217
SalemÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2011 01:17
Buttikoferi aynı zamanda gördüğüm tankı dizayn etmekle en çok ilgilenen balıklardan birisi. Tanka attığım meşe yaprakları çoğu orta amerikan türünün hoşuna gitse de buttikoferi tek tek hepsini kendi alanından çıkardı. Onları tek tek ağzında taşıması izlemeye değerdi.

Beğenenler: [T]210364,alicichlid[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

buttikoferiÇevrim Dışı

Kayıt: 04/03/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 27
buttikoferiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2011 01:20
Evet haklısınız. Dekorasyon konusunda gerçekten 10 numara balıklar. Defalarca yeniden tasarladığım düzeni yeniden ısrarla kendi zevklerine göre tasarlamaları inanılmaz birşey :) buttikoferi2011-03-13 01:22:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burak DenizÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2010
İl: Ankara
Mesaj: 2467
Burak DenizÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2011 19:44
Ben ilk başladığım sıralarda yavru iken 2 adet aldım.Aman almaz olaydım ailecek rengine bayılıyoduk.Fakat sertliği hemen hemen her gün bir yere hapsettirmemize neden oldu.Ve sonunda dayanamayıp verdik.Hazin bir sonuçla sonlandırılmış oldu.Big%20smile

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alicichlidÇevrim Dışı

Kayıt: 03/11/2018
İl: Izmir
Mesaj: 288
alicichlidÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2018 15:00
Yaklasik iki sene boyunca beslemistim. Hareketleri, kisilik sahibi olmasi , elden yemek yemesi(ekmek,kiyma, meyve..)beni cok cezbeden yanlarıydı. Cok sert bir balık olmasina ragmen ben odadayken cok sakin izlenim veriyor, arkami döner dönmez sert haline geri burunuyordu. Ama parmaga saldırma olayi bende hiç olmadi. Yavruyken almış olmam da bana karşı ilgi dolu olmasinin sebebi olmuş olabilir

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir