Tatlı su midyeleri ile ilgili her şey


cetin_ahmetÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 385
cetin_ahmetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Temmuz 2009 14:38
Bu hazırladığım yazı sorulan  bir çok soruya cevap olacaktır.
 
Yanlış olarak algılanan bilgiler varsa söylerseniz çıkartırım ama hepsi kendi 3 yıllık gözlemlerime dayanarak hazırladığım bir yazıdır.
 
 
MİDYELER

 

 

 Yaşam alanları akarsular ( dereler ), göllerdir.


Bu alanlarda genellikle sığ ve kumluk kısımlarda bulunurlar. Bulundukları bölgelerde besinlerini gözle göremediğimiz canlılar ve bakteriler ile sağlarlar. Bir tatlı su midyesini bulunduğu bölgeden aldığımızda akvaryuma alıştırmak için belirli şartlar vardır. Bulunduğu bölgede genelde sular akvaryum suyuna göre daha soğuk ve besin açısından daha zengindir. Midyeler diğer çanlılara göre daha hassastır. Bu yüzden akvaryum suyunun sıcaklığı önemlidir.

 Genelde yaz aylarında akarsu ve göl kenarlarına pikniğe gittiğimizde birçok midye kabuğu görürüz bunların sebepleri suyun azalarak midyelerin dışarıda kalması ve sığ kısımda ki su birikintilerin normal akar kısımdan daha sıcak olduğu için midyelerin ölmesi ile sonuçlanır.

 Bir midyenin doğada ve akvaryumda etkisi çok büyüktür. Midye bulunan bir göl veya akarsu birçok bakımdan daha temiz ve suyu değerleri daha iyidir.

 

 

Doğadan bulduğumuz veya başka bir yerden temin etiğimiz midyenin akvaryumumuzda sağlıklı ve uzun yaşaması için yapılması gerekenler.

 

1. Akvaryum ısısının 28 dereceyi geçmemesi gerekir. ( en önemli şart )

Çünkü akarsular ve göller bu sıcaklığa ulaşmazlar ulaşsalar da beli kısımlar yani derin ve daha akıntılı kısımlar daha soğuktur midyelerde ısı artıkça bu kısımlara geçerler.

 

2. Akvaryum da mutlaka akıntı olması gerekir.

Midyelerin doğal ortamlarında akıntı her zaman mevcuttur bu yüzden sağlıklı ve uzun yaşamasını istediğimiz midyeler için akvaryumda mutlaka akıntı oluşturmamız gerekmektedir. ( dış filtre ve iç filtre olduğu zaman sorunsuz yaşayabilirler )

 

3. Mutlaka dış filtre veya iç filtre kullanılmalıdır.

Akvaryumumuzda midye var deyip de iç filtre ve dış filtre kullanımından vazgeçmemeliyiz. Aksi takdirde hem balıklarımızı hem de midyelerimizde kayıp yaşayabiliriz.

 

 

 

 

Midyeler gerçekten suyu temizler mi? Nasıl daha iyi temizler.

 

Midyeler suyu temizler. Ama öyle sanıldığı gibi filtreyi çıkartıyım elektrikten tasarruf edeyim gibi bir düşünceye sakın girmeyin. Dış filtre veya iç filtreyi çıkartırsanız midyelerin akvaryumda olması pek bir işe yaramaz.

 

Midyeler sudaki ufak göremediğimiz canlılarla beslenir. Aşağıdaki fotoğraf tada görüldüğü gibi gömülü olmayan kısmında 2 tane çıkıntı delik vardır bunların tüylü ( dişli ) olanı suyu içine çektiği kısımdır. Diğer üst tarafta olan kısım ise filtrelenmiş temiz suyu dışarı çıkardığı kısımdır.


Midyeler akvaryumdaki her çanlıyla uyumlu yaşarlar mı?

 

 Midyeler akvaryumdaki her canlıyla ve yavru ile çok rahat bir şekilde yaşarlar. Akvaryumda beslediğimiz canlıların hiç biri midyelere zarar vermez. Bazı balıklar midyeleri rahatsız eder ama zararı olmaz. Midyelerinde hiçbir balığa ve yavrusuna zararı olmaz. Hiç bir balığın yavrusu nu yemez zaten midyenin beslenme sekli farklıdır. Kabuklarını açıp sinsice yavru balığımı yakalayıp yer diye bir düşünce olmasın bunu yapmaz.

 Midyelerin tek zararı dokunacağı canlı bitkilerdir oda sık bir bitkili akvaryumunuz varsa zararı dokunur. Normal az bir bitkili akvaryumunuz varsa gene sorun olmaz. Sık bitkili akvaryumlarda hareket etmek için kumu yani bitkilerin tutunduğu kısmı kullanacağı için onları köklerinden çıkartır. Normal bir bitkili tankta yani taban kısmında fazla bitki olmayan bir tankta kolay kolay bitkileri çıkartmaz.

 

 

Midyeler çok hareket eder mi?  Neden hareket ederler yada etmezler.

 

Midyeler gerektiği zamanlarda hareket eder. Bulunduğu bölgedeki kuma gömülür ve kabuğunun içindeki uzantısı sayesinde kumun içerisinde istediği yönde hareket eder. Genelde bulunduğu bölgede rahat edemediği veya besin alamadığından dolayı bölgesini değiştirir. Bölgesini beğendiği zaman üzün bir süre ( günler, haftalar hata aylar ) yerini hiç değiştirmez.

 

 

 

 

Sağlıklı bir midye nasıl anlaşılır.

 

 Midye akvaryuma ilk konulduğu zaman bazı midyeler hemen adapte olamaz. Bu yüzden birkaç gün kum üzerinde öylece durur. Bu midyenin öldüğü veya sağlıksız olduğu anlamına gelmez.

 Ama akvaryuma daha önce konmuş ve gömülü halde dürmüş bir midye beli bir müddet sonra o akvaryumda aynı yeni konulmuş midye gibi akvaryum kumunun üzerinde duruyorsa o midyede bir sorun var demektir. Midyeler genelde sağlıksız ve besin alamadığı zaman kumun üzerinde gömülmeden dururlar. Kumun üzerinde kısa bir zaman yani 1 gün dürüyorsa sorun yoktur. Örneğin böyle bir durumla karşılaştığınızda kontrol edin 2/3 gün dürüyorsa midyede bir sorun var demektir. Midyeyi ayrı bir karantina akvaryumunuz varsa oraya alın yada ayrı bir yer yapıp orda tutun. Ayrıca bu yosunlu bir akvaryum olursa midye için daha iyidir besin ihtiyacını da bu yosunlar sayesinde karşılayabilir.

 Midyeler kumun içinde iyice gömülü halde durduklarında hata bazen görünmeyecek kadar gömüldüklerinde midyenin sağlıklı ve görevini en iyi şekilde yaptığının bir kanıtıdır.

 

 

Aşağıdaki fotoğraf tada görüldüğü gibi 2 midye biri gömülü biri öylece duruyor.


Midyelerin öldüğünü nasıl anlarız ve öldüklerinde diğer canlılara zararı olur mu?

 

 Her canlı gibi midyelerde ölür. Midyenin ölüp ölmediğini anlamak o kadar zor değildir. Ölen bir midye gömülü bir şekilde durmaz kumun üzerinde ve kabuğunu açmış bir şekilde durur. Ölen midye sanıldığı gibi suya salınım yapmaz sudaki bakterilerle beslenir ve öldüğünde salınım bile yapsa o salgıladığı bakterileri diğer midyeler yok eder. Zaten midye sudaki bakterileri süzdüğü zaman bünyesinde tutmaz onları yok eder ve öldüğü zaman herhangi bir zararlı bir salgı ortaya çıkmaz. Ölen midyenin de içini eğer akvaryumunuzda salyangoz ve cüce vatoz tarzı canlılar varsa kısa zamanda yok eder ve sadece kabuk kalır. Balıklarda midye öldüğünde içini yerler yendiğinde balıklara da herhangi bir zarı olmaz sonuçta  doğal ortamlarında da bu canlı ile beslenen canlılar vardır.

 Her ihtimale karşı midyenin öldüğünü anladığımızda akvaryum içerisinden hemen uzaklaştırmak en sağlıklısıdır.

 

 

Midyeler akvaryumda uzun süre yaşarlar mı? Ömürleri ne kadardır.

 

 Midyelerin doğada ömürleri 10 sene civarı denmektedir. Ama akvaryumlarda öyle değil akvaryumlarda uzun süreli yaşayamazlar. Yaşayamamasının sebepleri sıcaklık ve besin kaynağıdır. Doğada midyeler sabit bir sıcaklıkta yaşamazlar soğuk suya daha alışıklardır. Bundan dolayı yüksek ve sabit sıcaklıklarda midyelerin hayati tehlikesi başlar buna sebebiyetten midyeler genelde akvaryumlar da uzun süre yaşayamaz. Genelde 1 en çok 2 sene gibi bir ömürleri vardır.

 Midyeleri bu zamandan yani 1/2 seneden daha fazla yaşatmak için midyeleri beli zamanlarda ayrı tanklara su sıcaklığı farklı olan daha soğuk ve besin ihtiyacını karşılayabileceği akvaryumlara almakta fayda var.

 Bu bahsettiğim konular dışında midyeleri havuzlarda beslediğiniz zaman fazla bir kayıp yaşamasınız. Çünkü kışın havuzların soğuk olmasından midyeler zarar görmez ve midyelere yararı olur. Ayrıca havuzlarda dışarıdan gelen bakteriler ve yosunlaşma oluşacağı için midyelerin besin alma sorununda ortadan kalkmış olacaktır.

Havuz dışında akvaryumlarda üzün süreli sabit 28 ve üzeri sıcaklıklarda ölüm tehlikesi vardır.

 

 

Midyeler nasıl ürerler akvaryumda üretebilir miyiz?

 

Akvaryumlarımızda olan midyeler yani ülkemizdeki midyeler genelde ACI BALIK denen bir balık sayesinde üremelerini gerçekleştirirler. Bu balıkların dişileri üreme zamanı tüpçük kısmında bir uzantı vardır.

 Bu uzantı sayesinde midyenin içerisine yumurtalarını bırakırlar.

Erkek acı balıkta dişi balık yumurtalarını midyenin içerisine bırakırken yumurtaları döller. Yumurtalar midyelerin içerisine ilkbaharın başında bırakılır. Midye içerisinde bu yumurtalar çıkar ve beli bir boya gelene kadar midye içerisinde büyürler bu sayede dişi midyede kendi larvalarını bu küçük yavru balıkların solungaçlarına yerleştirir. Erkek midyede dişi midye larvalarını balıklara yerleştireceği zaman spermlerini suya bırakır dişi midye bunları içine süzerek larvalar balıkların solungaçlarında döllenmiş olur.

 

İlkbahar sonu ya da yaz başı bu balıklar midyenin içerisinden çıkar ve serbest yüzmeye başlar. Bu ACI BALIK yavruları ile beraber midyelerde yavaş yavaş gelişimlerini sağlar. Beli bir boya yani solungaçta yeterince kabuklanana kadar orada oluşumlarını sürdürürler. Oluşumları bitikten sonra kendiliğinden solungaçtan ayrılarak normal kum üzerindeki yaşantılarına dönerler.

 

 Akvaryumlarda ise midyeleri üretmek imkansızdır. Ama uygun koşuları suyun sıcaklığını ve üremesi için gerekli olan balığı ve akıntıyı da oluşturabilirsek hiçbir zorluğu yoktur. Akvaryumda olmasa da havuzlarda üremesi kolaydır. Normal dışarıda veya terasa yapacağınız hacmi büyük bir havuzda içerisinde acı balık ve akıntı olduğu zaman midyeleri üretmek sorun olmayacaktır.

 

 

Midyeler ne kadar büyüyebilir.

 

Akarsularda yani derlerde olan midyelerin en büyük boyları en fazla 15cm kadardır o da pek sık rastlanmaz. Göllerde olan midyeler ise bunlar derin sularda olur 25cm yi bulabilirler

 

( Aşağıdaki resimde oltama takılan bir midye J  çok fazla derinden kanca midyenin kabuğuna takılmış bir şekilde gelmişti boyu aşa yukarı 20 cm den fazlaydı aynı yerde bundan daha büyüklerini de balık yakalamak için yem yaptığım olmuştur. )

 

Midyeye zarlı olabilecek katkılar.

 

Gübreleme ve metalin mavisi tarzı ilaçlar midyelere zarar vermez. Akvaryuma tuz katmak çok fazla zararlıdır ölümlerle sonuçlanabilir.

 

 

Kısaca midyelerin faydaları

 

* En önemli özeliği suyun kirlenmesini sağlayan bakterileri ve organizmaları yok eder.

 

* Bu organizmaları ve bakterileri yok etiği için su ya doğal halini verir.

 

* Nitratı beli bir seviyeye düşürür. ( tamamen yok etmez )

 

* Devamlı kumda hareket halinde olduğu için akvaryumda ki dibe çöken pisliğin dış filtre sayesinde akvaryumdan atılmasını sağlar ( bu dip çekimi yapılmayacak anlamına gelmez gene dip çekimi yapılması gerekir. )

 

* Diğer canlılar gibi yemleme yapmaya gerek yoktur. Ama akvaryumda midyelerin besleneceği derecede bir besin ihtiyacı oluşturulamıyorsa midyelerde kayıplar başlaya bilir.

 

* Akvaryuma değişik bir hava katar. Özelikle hareket etiği zamanki halleri görülmeye değerdir. 8 bitkili akvaryumlarda hariç tabi )

 

 

Midye öldüğünde akvaryum suyuna zararı var mıdır?

 

 Midyeler öldüğünde suya salınım yapar denir ama salınım yapsa da midye sudaki bakterileri içinde hapsetmez. Sade her hayvan gibi beli bir cürüme devresi geçirir. Bu zaman zarfına kadarda zaten midyenin öldüğü anlaşılır.

 Bazı midye besleyen arkadaşlar midye öldüğünde suyun değiştirilmesinden yanadır. Ama bu suyu değiştirme olayı gereksiz ve faydadan çok zarı olabilecek bir durumdur. Düşünün bir çoğumuzun balıkları ölmüştür ve hata bezen haftalar sonra bile öldüklerini gördüğümüz olmuştur midyelerde aynı bu şekilde nasıl balık öldüğü zaman su değiştirmiyorsak midyede öldüğünde bunu yapmamıza gerek yok.

 

 

Midyeler dışkı çıkartır mı? Bu dışkıları suyu kirletir mi?

 

 Midyeler içerisine aldığı suyu içerisi de filtreleyerek tekrar dışarı çıkartır. Bu filtreleme esnasında kendisine besin olarak aldığı organizmaları ve bakterileri dışkı olarak dışarıya atmaz. Dışarıya atmamasınız sebebi ise sindirim sisteminin farklı olmasıdır. Bu sebeple midyeler diğer canlılar gibi dışkıları suyu kirletmez.

 

 

Midyeler discus akvaryumunda da bakılır mı? Balığa bir zararı olur mu?

 

 Midyeler her canlı gibi discusla da uyumlu yaşar ve discusa zarardan çok fayda sağlar discusların en hassas oldukları nitratı en az seviyelere düşürür. Bende discus akvaryumumda baktım ve hala bakmaktayım. Ama discus akvaryumunda midiye baktığınız malavi ve benzeri akvaryumlara göre midyelerde kayıp daha fazla yaşanır bununda sebebi discus akvaryumlarında sıcaklığın yüksek olmasıdır. Discus akvaryumunda midye bakacaksak unutmayalım ki kayıp fazla yaşanır.

 

 

Akvaryuma neye göre ve kaç adet midye koyulmalı.

 

 Midyelerden bir yayar bekliyorsak akvaryum hacimine göre midye koyulmalı. Örneğin 100 litrelik bir akvaryuma 5 adet orta boy midye koyarsak pek bir fayda sağlamaz. Böyle bir akvaryuma ortalama 10 ila 15 adet midye koyulmasında fayda vardır. 5 adet midye koyulduğu zamanda faydasız değildir. Sonuçta beli bir hacimde suyu filtreler.

 

 

Midye olan tanktan filtreyi çıkartmak gerekir mi? Filtre olmadan da balık beslenebilir mi?

 

 Midye olan takta midye suyu temizler diye filtre çıkartılmamalı yada beli zamanlarda filtre çalıştırılmamalıdır. Midye olan her akvaryumda mutla filtrede olması gerekir aksi taktirde hem balıkları hem de beli bir zaman sonra midyelerinizi de kaybedebilirsiniz.

 Filtrenin çıkartılmamasının sebebi midye doğal bir filtre olabilir ama akvaryumda beli bir akıntı ve suyun devir dağim olması için filtre gereklidir anca bu şekilde balıklarınız ve akvaryumdaki diğer çanlılar daha sağlıklı yaşayabilirler.

 Mutlaka midye var diye filtreyi çıkartmayınız.

 

KaPTaN2011-06-03 05:06:53

Beğenenler: [T]177359,Ferhat Özarslan[/T][T]189087,Captan Flower[/T][T]193740,EfeSZ[/T][T]195363,ilkerkkn[/T][T]122931,kral1840[/T][T]182353,elbet20[/T][T]203055,mutlubaba[/T][T]36992,rainman244[/T][T]238212,Utkankutur[/T][T]240275,Laterthanbefore[/T]
Teşekkür Edenler: [T]188160,Oguztastan[/T][T]189087,Captan Flower[/T][T]122931,kral1840[/T][T]182353,elbet20[/T][T]211458,entedev[/T][T]203055,mutlubaba[/T][T]238212,Utkankutur[/T][T]240275,Laterthanbefore[/T]
+1: [T]195363,ilkerkkn[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mynr2710Çevrim Dışı

Kayıt: 26/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 45
mynr2710Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Temmuz 2009 15:46
Güzel bir çalışma olmuş emeğinize sağlık. Eminimki bu bilğiler sayesinde birçok akvarist midyeler hakkındaki bilinmeyenleri öğrenmiştir.. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

myıldız81Çevrim Dışı

Kayıt: 27/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1926
myıldız81Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Temmuz 2009 21:30
Paylaşımınız için çok teşekkür ederim....Göz%20Kirpma

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

wildeagle36Çevrim Dışı

Kayıt: 09/07/2009
İl: Izmir
Mesaj: 600
wildeagle36Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Temmuz 2009 21:39
Yarın alcaktım zaten kafamdaki soru işaretleri silindi.Sağolasın

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gokceyurtÇevrim Dışı

Kayıt: 24/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 216
gokceyurtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Temmuz 2009 21:43
Ahmet Bey faydalı bilgiler için teşekkürler.Yakında kuracağım tanklara midey düşünüyordum ok faydalı oldu.
 
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cetin_ahmetÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 385
cetin_ahmetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Temmuz 2009 15:41
İşallah faydalı bir yazı olmuştur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Buğra DolunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/09/2006
İl: Isparta
Mesaj: 419
Buğra DolunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Ağustos 2009 11:22

Teşekkür ederiz,bu önemli paylaşımınız için..Saygılar..

                   Yalnız 100 Lt ye 5 adetden fazla koyduğunuzda Ph seviyesinin düşmesine yardımcı olurlar(Bir yerde okudum)
 Böyle bir durum söz konusu ise tropheuslar için sağlıklı olmaz dimi arkadaşlar? bugra2009-08-09 11:42:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aykut70Çevrim Dışı

Kayıt: 23/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 523
aykut70Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ağustos 2009 11:54
Midyeyi filtrenin emiş yaptığı bölgeye bıraktım 1 aydır ordan ayrılmadı besin bol geldi demekki :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emoricatÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/03/2008
İl: Izmir
Mesaj: 1034
emoricatÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2009 00:27
Konuyu iğneliyorum, çalışmanız için teşekkürler.
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hasan öztamurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 954
hasan öztamurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2009 00:35
Paylaşımınız için çok teşekkür ederim....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cetin_ahmetÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 385
cetin_ahmetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ağustos 2009 20:03
[QUOTE=bugra]

Teşekkür ederiz,bu önemli paylaşımınız için..Saygılar..

                   Yalnız 100 Lt ye 5 adetden fazla koyduğunuzda Ph seviyesinin düşmesine yardımcı olurlar(Bir yerde okudum)
 Böyle bir durum söz konusu ise tropheuslar için sağlıklı olmaz dimi arkadaşlar? [/QUOTE]
 
 
Nitratı düşürdüğü doğruda, Ph pek sanmam düşürdüğünü ölçümde hiç yapmadım ama daha tecrübeli ve ölçüm yapmış arkadaşlar varsa söylerse iyi olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Serdar1Çevrim Dışı

Kayıt: 09/11/2008
İl: Ankara
Mesaj: 24
Serdar1Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ağustos 2009 20:19
Bende Akvaryumumda tropheus besliyorum ve tabanda mercan kırığı var. Midyeye bir sıkıntı verirmi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cetin_ahmetÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 385
cetin_ahmetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ağustos 2009 09:05
Hiç bir sıkıntı olmaz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mynr2710Çevrim Dışı

Kayıt: 26/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 45
mynr2710Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ağustos 2009 10:30
Ahmet bey yukarıda bir arkadaş midyelerin ph degerlerini düşürdügünü yazmış ben frontoza akvaryumumda midye besliyorum ve bilindiği gibide frontozalar sert suları severler acaba bu midyeleri çıkartmalımıyım yani 400lt akvaryumumda 15 tane var sizce ph degerlerini düşürürmü bu midyeler? Şimdiden teşekkür ederim verdiğiniz cvp için...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir