Tanışmam lazım


XauPauÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/09/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 101
XauPauÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2012 15:37

 

Herkese Merhabalar;

 

8 yıllık evliyim  ve 7 yaşında bir kızım var. Herşey kızımın balık istemesiyle başladı. Bundan 2,5 hafta önce ilk akvaryumumu aldım. Aslında küçük yaşta babamın aynalı beslediği akvaryumu ile tanışmıştım bu dünyayla  ama derme çatma bilgiler, internetten uzak, geliştirmeye kapalı anılarla dolu. O yüzden  ilk defa bu hobiyi yapıyormuşcasına herşeyi okuyarak başladım işe.  Bir başka akvaryum forumunu okuyarak 1 haftamı geçirdim. Sonra kızımla birlikte 35 litrelik bir akvaryum aldık. Biliyorum çok küçük ama acemiliğimizi bunda atıp büyük bir tanka geçeceğim. Bunu da yavruluk ya da karantina tankı yaparım artık diyerek başladık bu işe. 2 e 6 d olmak üzere yaklaşık 2,5 – 3 cm lik dalmaçyalı moli ile başladık.

 

Dişilerden 2 tanesinin aldıktan birkaç gün sonra kabızlık sandıysakta zaman geçtikçe hamile olduğunu anladık. Tabi yavrular için hazırlık lazımdı yapa bitkiden başka bir aksesuar da yoktu.  Önce yavruluk aldık,  sonra biraz okuyup yapay bitkinin yanına rafya koymanın daha stressiz olduğunda karar kıldım. Bu sırada herşey sorunsuz ilerliyordu ama ne bileyim bazı şeyler doğal değildi işte. Forumunuzdan gördüğüm Hindistan cevizi kabuğundan mağaramı da yaptım. Mesleğim her ne kadar finans olsa da  torna,freze vb abuk  el aletlerini sırf hobileri için satın almış biri olarak acayip bir kabuk yaptım. Tabi ilk gören akvaryum sahibi dostum el koyunca biraz daha basit kapılı pencereli bir ceviz mağara daha hazırladım. Kaynatma, salınım vs azami dikkat ettim tabi. Suyun ph ını da düşürmesin diye  büyük salyangoz benzeri iki deniz kabuğu ekledim. Ama yavrulara hala doğal ortam yoktu.

 

 Rafya ile olacak iş değil deyip başladım elodea,çam, çınar , java moss, star moss, amonyum-nitrit-nitrat-besin-ışık,co2,o2 döngülerine.  Hepinizin malumu okumakla bitecek bir dünya değil. Öyleyse bana lazım olanlarla başlayayım deyip elodea, çam ve java moss edindim. Tabi birbirlerinin yaşamını kısıtlamayacak  sayılarda…

 

 Bu sırada florasan, t5, grolux, metal halide, powerled falan acayip konular çıktı karşıma. Okumadım mı elbette okudum. Hepsini az çok yazdım kafaya ama her zamanki gibi işime yarayacakları baştan sona ezberledim. Bana lazım olanlar deyip elimdeki dandik ampülü Philips 13w 6500K tasarruflu ile değiştirdim. Yurtdışından da powerled siparişlerimi verdim tabi. Ucuz, tasarruflu, uzun ömürlü ve diy olanlara hiçbir zaman karşı koyamıyorum ne yapayım.

 

2 haftalık yıllık iznim balık peşinde geçiyordu. Bir yandan 3 farklı hobiden arkadaşlar var kimi balığa çağırıyor, kimi atölyesine, kimi poligondaki yarışmaya. Bense contra, su hazırlayıcı, beyaz benek, mantar konularını okuyup, ev yapımı yem (malum diy) için  spirulina peşinde aktar eczane  gezmeye başlamıştım.  Sonu nereye varacak bilmiyordum. Bıçak yapabilmek için kimya ve fizik öğrenmiştim yeniden, silahlar için fizik ve  metalürjiye adım atmıştım belki biraz da psikolojiye,  bu sefer işin nereye gittiğini kestiremiyordum bile. Tuzlu su , protein skimmer, dalga motoru, mercanlar vs hiç işim olmaz yani.  Bulaşmadım dediysek de okumadım değil, göz aşinalığı olsun birazcık değil mi ama.

 

 

Geldik geçtiğimiz hafta sonuna. Balıklarım mutlu mesut ilk kez dip çekimi ve su değişimi yapacağım için mutluyum, bu arada bitkilerin yanında bir sürü ıvır zıvır sipariş etmişim onların heyecanı var. Elektrik kesintileri için pilli hava motoru, olacak yavrular için pipo filtre, türlü yemler (bitkisel ağırlıklı, pond pul tablet  formlarında) , artemia (bunu ayrıca anlatacağım :) ) kabuğu ayrılmış artemia, kurutulmuş ve preslenmiş tubifex, 2-3 çeşit vitamin, sıvı bitki gübresi, dezenfektan vs vs diye giden bir liste. Bu kadar çok farklı malzemeyle ilk defa tanışacağım, kiminin ayrıntılarına bakacağım  kiminin prospektüsünü okuyacağım. Sonuç bir sürü yeni bilgi :D

 

Haftasonu sabah uyandım gittim akvaryumun dibine. Her zamanki gibi her bir balık için 1-2 dk ayırdığım  rutin kontrole başladım. O da ne, kuyruklarındaki küçücük noktalar  okuduğum beyazbenek tarifindeki gibiydi. 8 balıktan   5 inde beyaz benek başlamış bile. Herbirinde 2-3 nokta vardı. Demekki yeni başlıyordu. Hemen akvaryumun fişlerine baktım 2 fiş çıkık. Eşime akşam lambayı fişten çekmesini söylemiştim o zaman ısıtıcıyı da çıkarmış olmalıydı. Her ne kadar yaz olsa da sonuna geldiğimiz bu günlerde sabaha karşı ısı bir hayli düşüyor ne de olsa. Hiç canımı sıkmadım, hemen ısıyı kademeli olarak 29-30 a çektim, biraz contra ile tedaviye başladım. Sabah yemlerini biraz az verdim çünkü kargo birazdan gelecekti ve içinde vitaminler vardı. Öğleden sonra iyi bir ziyafet çektiler, akşam akvaryumla aynı ısıdaki 5 günlük dinlendirilmiş suyla %10 kadar değişim yaptım. Pazar sabahı herşey süperdi, balıklarım düzelmişti. Isıyı kademeli olarak düşürdüm çünkü ekeceğim elodealar bu ısıya dayanamazdı. Biraz da elodeaların   antibiyotik özellikli salgılarından yararlanmak istedim. Yemlemeyi azar azar ama sık ve vitamin destekli olarak yapıyordum. Ayrıca içinde sarımsak olan yemi kullandım hastalık boyunca. Pazar akşamı tankım artık canlı bitkili, (eloda,java moss ve çam), hagen siyah kumlu, Hindistan cevizi kabuğundan mağaralı güzel bir tank olmuştu. Eee sıra geldi başka arkadaşlarla tanışıp bu hobinin tadını çıkarmaya. Kısacası aranıza bilgiye aşık bunun için saatlerini harcayacak bir deli katıldı. Haberiniz olsun istedim. Saygılar.

XauPau2012-09-10 23:15:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.TunaÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 3395
M.TunaÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2012 15:48
Siz bu gidişle 1.5 metrelik bir akvaryuma geçersiniz en kısa sürede.

Sizde bu merak kızınızda da bu balık sevgisi olduğu sürece sırtı yere gelmez balıklarınızın.

Aslında bu hobinin tadı biraz da ''hacim''yükseldikçe yaşanıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertMuratÇevrim Dışı

Kayıt: 16/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 672
MertMuratÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2012 15:49
Hoşgeldiniz güzel zevkli maceralar ile başlamışsınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

XauPauÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/09/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 101
XauPauÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2012 16:05
Hoşbulduk. En kısa sürede hacimi arttırmak için planlarım var. Tabi bir yandan da bütçeyi ayarlamak lazım. Akvaryumumu kendim yapacağım ama cam,  silikon,  alüminyum köşebent, taban için çok çok daha fazla kum, gübresi, dış filtresi vs oldukça masraflı olacak. O yüzden bir müddet daha bu mikro boyutta işi öğrenmem lazım vs vs.  Ya arkadaşlar başında da dedim illa ipe un serdireceksiniz,  evliyim yahu.  Bir oda dolusu tüfek, olta, yay, bıçak ayrıca bir atöyle dolusu tamir tadilat el aleti ve malzemesi var. 100 litrelik tank dedim mi termosifonun 2 katı mı  diyor , 250-500 desem su deposu sanıp hepten korkacak. O yüzden şşşşşşşşşşş, alıştıra alıştıra

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ilkayocakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 292
ilkayocakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2012 17:03
Yazıyı sonuna kadar hiç sıkılmadan okudum. Vallahi tebrik ederim. Ağabey başlangıç için böyleyse ileride neler yapacağını düşünemiyorum. En kısa zamanda akvaryumun tanıtımını ve fotoğraflarını bekliyoruz. Sağlıklı balıklar dilerim... İlkayO.2012-09-10 17:04:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MalawiCikletÇevrim Dışı

Kayıt: 16/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 52
MalawiCikletÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2012 17:18
Hoşgeldiniz :) Yazınızı hiç sıkılmadan okudum umarım uzun soluklu bir macera olur :)
Başarılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

XauPauÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/09/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 101
XauPauÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2012 17:28

Teşekkür ederim gururumu okşadınız . Genellikle başladığım işi hakkıyla yapmayacaksam hiç başlamıyorum. İnsanlar   buna sarmak olarak bakıyor nedense. “Şimdi de buna mı sardın” cümlesi bana pek yabancı değil o yüzden. Bir yanım avcı da olsa o akvaryumdaki balıkların ve bitkilerin birer can taşıyor olduğunu unutmamak lazım. Dolayısıyla öncelik onlar. Yoksa iş paraya bakar, 40 litrede sp de besleriz green terror de. Haftada bir canlıları yenileriz olur biter. O yüzden burada ve diğer  forumlarda ısrarla “o litrede o balık olmaz” diyenlere saygım bir kat daha fazla. Hele bilgilerini karşılıksız sadece yardım amaçlı paylaşanlar bambaşka. Bu yüzden ben de acemilik döneminde yaşadığım herşeyi en ince ayrıntısına kadar yazacağım. Belli mi olur bir gün birilerine faydası dokunur.

 

 Akşama resimleri eklerim. İyi resim çekmek için gerekenleri okudum :D korkmayın sizi fazla bekletmeyeceğim. Makinemin elverdiği ölçüde tabi. Saygılar.

XauPau2012-09-10 17:29:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FlowerÇevrim Dışı

Kayıt: 23/09/2012
İl: Afyon
Mesaj: 108
FlowerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2012 19:48
Bende aşağı yukarı böyle başladım.İşin sonunda 450 L akvaryum yaptım.Daha sonra sattım ve tekrar küçük akvaryum aldım :) benim işler biraz karışık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir