taban için muadil malzemeler kullanmak


etufekciÇevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 406
etufekciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2011 18:14
1 metrelik akvaryuma taban kurmak için

1) torf 50-60 lira
2) zeolit veya dere kumu vs 50 lira
3) misket gübre 20-30 lira
4) dekoratif kum 50 lira

Maliyete bakarmısınız. Şimdi bir kişi akvaryuma para veriyor. Geçtim dış filtreye para veriyor. Onun içini doldurmak için para veriyor. Aydınlatma için para veriyor. Bitkiler ona keza zaten pahalı. Birde devamlı gübrelemek için sıvı gübrelere para veriyor. 

Ben taban konusunu doğal yollarla ucuza nasıl halledebiliriz onu masaya yatıralım istiyorum. 

1) torf konusunda şunları inceledim. 
A) Normal saksı torflarını alıp yıkayıp kullananlar var maliyet 2-3 lira
B) gene normal bitki ama saf torf bulup kullananlar var   9-10 lira
c) hindistan cevizi torfları kullananlar var 10-20 lira

Bu linkte de hindistan cevizi torfunu bol miktarda çok ucuza bulunabildiğini görebilirsiniz.

2) dere kumu 25 kilosu gene 50 liraya satılmakta bu kumunda akvaristler tarafından bir alt katman yada tümüne uygulandığını görüyoruz. 
 Ben mineral yükü zengin göl veya nehirlerin alüvyon yatağı gibi yerlerden bu kumların kendimiz tarafından temin edilebileceği kanısındayım. Oldukça zengin ve yeterli olmayacakmıdır.

3) misket gübre : Bazı kişiler kili şu formülle karıştırıp
Örneğin 45 gram eser element karışımı + 70 gram potasyum sülfat + 
30 gram potasyum nitrat + 30 gram monopotasyum fosfat + 175 gram kil karışımı ile 
yaklaşık 200 adet 1cm çapında misket elde edilebilmektedir.
(bu formülü bir siteden not alıp yazmıştım şimdi hangi siteden aldığımı bilmiyorum. Arkadaşlara haksızlık yapmış sayılırım şimdiden özür dilerim.)

Bize düşen bu kimyasalların nasıl temin edilebileceğini ve fiyatlarını bulmak. Ve gerçektende piyasada bulunan gübrelerin tam içeriğini eksiksiz kestirebilmek.

4) dekorasyon kumu için pek bir çare yok gibi ama bazı kum ve mermer fabrikalarından kuvars kumların ucuza temin edilebildiğini duymuştum.

Gerçektende bilimsel olarak içerikleri yararları ve zararları hakkında tartışmak bir yol bulmak isteyen arkadaşların yorumlarını ve açıklamalarını bekliyorum.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

grayprinceÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/11/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 550
grayprinceÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2011 09:55
Öncelikle bitki seçiminize göre taban oluşturursanız daha az maliyetli bir taban kurabilirsiniz. Bu güne kadar 20 farklı bitki çeşidi denemişimdir. Torf ve misket gübre kullanmadım. Lav kırığı ve quartz kum ile uygun sıvı gübreleme ve ışıklandırma ile CO2 ye bile ihtiyaç duymadan çok keyifli bitkilerim oldu. Zemine vereceğiniz para ile ışıklandırmaya önem verirseniz yeterli gelecektir. Tablet gübreleri  bitkileriniz köküne ihtiyaç durumunda eklerseniz keyifleri artacaktır. Zeminin kimyasından çok suyun kimyası tüm canlılar için daha önemlidir bence. Bitki demek aquastar ve grolüx demek ilave olarakta day light kullanırsanız 5+5 saat ışıklandırma ile akvaryumdaki nitratı fotosentez ile kullanıp gelişecektir.

Keyifli hobiler dilerim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

etufekciÇevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 406
etufekciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2011 16:51
Saolasın bunları bende biliyorum. Sen elinde olanla yetin mantığıyla yaklaşıyorsun. Açtığım konuyu anlatamadım herhalde en zor bitkileri dahi üretebilecek bir tank düşün ama bunu tümüyle ucuz ve doğal yollardan yapmak için neler yapılmalı bunu bir beyin fırtınası ile açalım dedim. Akvaryum kuracam ne yapmalıyım diye sormadım. İyice okursanız anlarsınız zaten. Konu elindeki paraya göre tank kurmak değil para ile satın aldığın şeylerin muadillerini kendin yaratabilmek. 
İstersem az para ile koyarım echinodorus, cabombaları vs olur biter şık bile yaparım. Dediğim gibi konumuz o değil akvaryumcudan aldığın çeşitli malzemelerin tam karşılıklarını başka şekillerde temin edebilmek. 
Tabii ki birazda olsa bilimsel verilerle tartışalım. Bu şunu içerir bunu içermez şu miktarda içerir gibi veriler. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir