Taban hakkında sorularım var


erdil88Çevrim Dışı

Kayıt: 03/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 33
erdil88Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2011 21:50
Merhabalar cuma gunu 80x30x45 seklinde bir akvaryum almayı planlıyorum ve gectigimiz 2 ay icerisinde pek cok sey okudum ogrendim, petshoplara gittim fiyat arastırdım, haftasonu basımdan gecen bir olayı anlatmak istiyorum.

1. petshop: 1. girdigim petshopta arkadas bana bir taban kurdu icine 25 kilo hagen siyah kum koydu(paketinde hagen yazmıyordu beyaz bir paketti) seranın sanırım taban gubresinden 0.5cm olacak sekilde serdi ve 2 adet baska gubre vari ama bitkilerin tutunmasını saglayan seyler de koydu ve maiyeti 170 lira oldu

2. petshop: bana kurulan taban da sadece 20 litre JBL kum vardı, taban gubresine gerek olmadıgını ve o digerinin sattıgının gercek hagen olmadıgını soyledi, 90 lira tuttu

simdi 3 sorum var
1. soru: JBL kum nasıldır cidden gerek yok mu taban gubresine?
2. soru: taban gubresi koymaktan kacınmayacagım ne gerekirse koyarım sonucta taban 4-5 yılda 1 kere hazırlanıyor ne marka ve ne koymalıyım. Ustune JBL ya da aquaclay markasını gorebildigim bir bitki kumu koyacagım.
3. soru: o beyaz paketteki hagen gercek hagen degil miydi acaba?

NOT: cok acaip ugrastırıcı bakımı zor bitkiler bakmayacagım klasik bitkilerden gidecegim ama gelecekte daha zor bitkilere gecis yapabilecegim bir taban hazırlamak istiyorum

Simdiden bunu okumaya usenmeyen arkadaslara canı gonulden tesekkur ediyorum :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kocabeyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/11/2010
İl: Konya
Mesaj: 717
kocabeyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2011 22:36
Erdil bey öncelikle kat kat çeşitli malzemeler ile taban oluşturma 4-5 yıl gitmez bunu belirteyim.O içerisinde besin olduğu söylenen kumlar zamanla etkisi kaybolacaktır.Nasıl misket gübreleri biz 2 ay gibi sürede yeniliyorsak,o kumlarında bi süre sonra sıradan bir kuma dönüşeceğini bilmenizi isterim.
Ayrıca bi kaç çeşit malzeme ile oluşturulan tabanlarda bitki yeri değişimi sırasında oldukça sorun çıkıyor, zamanla 15 cm kadar ulaşan bitki kökleri bitkiyi sökmek istediğiniz zaman oldukça büyük bir yüzeyi oynatıyor ve alttaki kumlar üste çıkıyorlar.
Bence tek tip kum kullanın ve misket gübre ile destekleyin.Hagen denilen kumun piyasada bulabileceğinizin hepsi aynı kumdur.Birde bu siyah kuma benzeyen bazalt kumlar var rengi biraz daha mat. Bitki tankları için en ideal kum hagen dediğimiz siyah kumdur.Hem bitki sökümlerinde hemde misket gübre yerleştirmede oldukça sorunusuzdur. Hemde oldukça dekoratif bir taban malzemesidir.
Dere kumuda  kullanabilirsiniz daha ekonomiktir ama,oldukça ağır bir kumdur belli bir süre sonra tanka beton dökmüşsünüz gibi olur.Zaman geçtikçe daha fazla yerleşir ve sizi oldukça zorlar..
Aquaclay da oldukça zorlayan ve hafif bir kumdur,bitki tutturmak için sabır küpü olmak gerek.
Sonuç olarak bence hangi kumu tercih ederseniz edin tek tip malzeme kullanmak en pratik ve sorunusuz yöntemdir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

demirÇevrim Dışı

Kayıt: 05/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 147
demirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2011 23:17
Jbl nin 2 çeşidi ile tabanımı kurdum gayet güzel ben misket gübre kullandım ama tabana,çok hafif bir kum bilginiz olsun renk olarakta kızıl ,hagen siyah olduğundan bitkiler daha hoş görünüyor ama ben jbl den memnunum şimdilik birde fiyatlara internetten bakın ben akvaryumcuda 2-3 kat fazla fiyat gördüm jbl 10 litre manado yu 32 tl ye aldım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir