T5 Aydınlatma Kurulumu


cysteinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/01/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 179
cysteinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2011 14:20
Arkadaşlar Selam,

T8 lambaların sorunlarından bıkıp T5'e geçmeye çalışan bir forumdaşınızım. İlk etapta 2 tane çift çıkışlı 24W Relco Elektronik balast aldım. Bunlara uygun Sylvania floresan da temin ettim. Forumdaki bir konuda detaylı açıklama mevcuttu ancak fotoğraflar ne yazık ki artık görüntülenmiyor.

Bana 2 tane çift floresan bağlanabilen balastın iki açma kapama anahtarı ve beslenmesi tek bir elektrik kablosu ile olan T5 sistemin şemasını çizebilir misiniz? Floresanların balasta nasıl bağlanması gerektiğini sormuyorum, balast üzerinde bu bağlantıların nasıl yapılacağı detaylı gösterilmiş. Benim merakım tek besleme kablosu ile gelen elektriği 2 anahtar üzerinden 2 balasta nasıl taşıyacağım. Bir merakım daha var, balast üzerinde N ve L girişleri belirtilmiş. Faz ve nötr bu kadar önemli mi balastta? Ters bağlanması durumunda sisteme zarar verir miyim, yoksa sadece yanmaz mı lambalar? Elektronik ve elektrik bilgim fazlaca olmadığından basit bir şeyler soruyor olabilirim kusuruma bakmayın.

Saygılarımla..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erdotrÇevrim Dışı

Kayıt: 29/03/2008
İl: Izmir
Mesaj: 199
erdotrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2011 15:03
Merhaba Bedreddin bey, keşke T8 ile yaşadığınız sorunlardan da bahsetseydiniz, belki T8 kurmak isteyen arkadaşlara referans olurdu. Sorunuza gelince: dediğiniz gibi balast üzerinde floresan bağlantısı mevcut. enerji girişleri L ve N ters de bağlasanız sisteme bir zararı olmaz fakat balastların dış gövdesi metal ise dokunduğunuzda hafif çarpılma/gıdıklanma hissi duyarsınız. Balastın yapısı gereği (toprak da bağlayacağınızı varsayarak üretilmiş olduklarından) gövdesinde kaçak olur. Lütfen sisteme zarar gelmesinden ziyade kendi can güvenliğinize dikkat edin, emin olmadığınız hiçbir elektriksel bağlantıya enerji vermeyin. Şematik olarak girişlerini nasıl anahtarlayacağınızı çizemediğimden sözlü anlatmaya çalışayım: N, yani nötr (fişten gelen 2 kablodan 1 tanesi) her iki balastın girişine doğrudan bağlanır. Faz (fişten gelen diğer kablo) iki anahtara girer ve her bir anahtar çıkışı ayrı ayrı balastların L girişlerine bağlanır. Eklemek istediğim bir konu daha var: iki adet anahtar bağlayıp kendi istediğiniz zamanlarda açıp kapatmak yerine 1 adet zaman ayarlı priz kullansanız her gün aynı saatte açılıp aynı saatte kapanmalarını sağlamış olursunuz. Hem emek hem de canlıların sağlığı açısından daha verimili olduğunu hepimiz biliyoruz. Belki de zaman zaman 4, zaman zaman 2 floresan yakmak istediğiniz için anahtar kullanma ihtiyacınız vardır. Kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hemkelhemfodulÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/09/2011
İl: Çanakkale
Mesaj: 903
hemkelhemfodulÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2011 15:17
Ben böyle durumlarda elektrikçiye gitmeyi uygun görüyorum şahsen falçatayla başparmağıma derin bi kesik atıp tetanoz aşısı olup üstünede saçma sapan bir kablo trafiği yarattıktan sonra 15-20tl verip elektrikçiye yaptırmak daha uygun gelmeye başladı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cysteinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/01/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 179
cysteinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2011 15:43
Erdoğan Bey,

Cevabınız için çok teşekkür ediyorum. Balastın dış kısmı plastik bir malzemeden, bu nedenle sanırım çarpılmam. Nötr ve Faz bu kadar önem arz ediyor ise bir şekilde bunu çözerim ben. Prizden fazın gelişini gözeterek ona göre bağlarım. Elektrik ile uğraşırken elbette en öncelikli şey güvenlik. Güvenliğimi tehlikeye atacak bir şey yapmayacağıma emin olun. Gönlünüz ferah olsun :)

Bahsettiğiniz şemayı anladım. Daha önce buna yakın bir şema inceledim lakin T5 için geçerli olup olmayacağına emin olamıyordum, teyit etmeniz önemli idi benim için.

Anahtar işini söylediğiniz gibi iptal edebilirim aslında. Bir zaman ayarlı prizim zaten mevcut. Anahtarları iptal etmem durumunda sanırım bağlatı Nötr için yapacağım işlemi Faz için de yapmak olacaktır? Elektrik prizinden gelen kablonun fazını 1. balastın faz girişine ve oradan da 2. balastın faz girişine bağlamak lazım sanırım? Bu şekilde bağlama sanırım paralel bağlama olacak değil mi?

T8 ile alakalı sorunlara gelirsem; ısınma problemi en başta geliyor sanırım. Lamba ömürleri kısa. Sürekli olmasa da nispi kısa sürelerde lamba değiştirme ihtiyacı gerekiyor. Ve en önemlisi bitkiler için T8 ile sanırım uygun ışık şiddeti ve frekansı elde etmek zor. Bu etmenlerle T5'e yöneldim.

Batuhan Bey, size de teşekkür ederim. Bu tip işleri kendim yapınca daha bir keyif alıyorum. Geçenlerde elektrikçiye götürdüğüm avizenin tüm led diotlarını patlattılar. İstediğim basit işi de yapamadıklarını söyleyip avizemi elime tutuşturdular. Evde biraz araştırma ile yapamayız dedikleri avizeyi 30 dakikada istediğim şekle sokup tavana bağladım ve sonuç tam da istediğim şekilde idi :) Elektrikçiye pek gidesim yok o büyük taç ile bu yüzden :)

Saygılarımla..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erdotrÇevrim Dışı

Kayıt: 29/03/2008
İl: Izmir
Mesaj: 199
erdotrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2011 16:54
T5 lambalar duyduğum kadarıyla daha çok ısınıyor. Umarım yanlış hatırlıyorumdur. Evet bitki için T8 yerine T5 daha uygun anca sebebi frekans (renk ısısı) değil, teknoloji farkından kaynaklanan daha güçlü ışık, dolayısıyla daha yüksek verim. Ömür için birşey diyemem ama siz buna kanaat getirdiyseniz aklımın bir köşesine T8 daha kısa ömürlü diye yazarım. Evet anahtar iptal edilirse iki balast da paralel olarak (L L'ye, N N'ye) fişten gelen iki uca bağlanacaktır. Balastın plastik gövdeli olması bir avantajdır ama yine de suya uzak bir yerde durmasına dikkat edin lütfen. Malesef piyasada yeterli bilgiye sahip değil ama esnafım diye geçinen, milletin elindeki 3 kuruşu nasıl alsam diye düşünmekten başka birşeye kafasını yormayan insanlar mevcut. Elbette genellemek ve alnının teriyle layıkıyla çalışıp parasını hak edenleri de aynı kefeye koymak çok yanlış olacaktır. Umarım istediğiniz gibi gelişen sizi sevindiren bitkilere tez vakitte kavuşursunuz. Kim bilir belki ilk budamada ilk müşteriniz ben olurum, kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cysteinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/01/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 179
cysteinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2011 23:02
Erdoğan Bey,

Deneyimleme şansım T5 lambaları yakınca olacak :) Forumlarda okuduklarımdan yola çıkarak yazdım o bilgileri. Isınma konusunda yanılmış olabilirim. Bu ısınma meselesi lamba için değil de elektronik balast için yazılmış olabilir :) T5 daha güçlü ışık üreten bir kaynak olduğu için daha çok ısı üretmesi de akla yakın.

Takıp da deneyimleyebilirsem daha çok fikrim olacak bu lambalarla ilgili :)

Saygılarımla..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir