Suda bitki ( Sogan )yetiştirme
Suda bitki yetiştirme
Uzunca süredir yazmadım. Dursun beyin ısrarı üzerine tekrar başlıyoruz.
Bu aralar suda bitki yetiştirme çalışmaları yapıyorum. Bitkiler daha sevimli geliyor. İnsanlar gibi riyakar, üçkağıtçı, ikiyüzlü değiller. Bitkiler ne ise o. Göründükleri gibi oluyorlar, oldukları gibi görünüyorlar.
Suda her türlü bitkinin yetişmesi mümkün. Yeter ki gerekli şartları yerine getirin.
İlk etapta yeşil soğan denemesi yapıyorum. 23 Nisan’da soğanları sisteme aldım. 3 Mayıs itibari ile soğanlar ortalama 15 cm büyüdüler. Günde yaklaşık 1.5 cm büyüme oldu.
Suda bitki yetiştirme yöntemi ile memlekette yapılabilecek çok işler var.
Mesela hayvan besiciliğini ele alalım.
Hayvan besiciliğinde maliyetlerin % 70’ini yem oluşturuyor. Bu % 70’lik maliyeti en az yarı yarıya indirmek mümkün. Bunun çalışmalarını ilerleyen aylarda yapacağım. Büyükşehirde bir arkadaş bu konuyla ilgili çalışmalarını tamamladı. Başka bir firma yurtdışından ürün ithal ediyor ve pazarlıyor ama ürünleri bizim satışa sunacağımız ürünlere göre 3-4 kat daha pahalı. Haziran ayı itibari ile ürün piyasaya sürülecek. Söz konusu sistem hayvan sayısına göre en geç 6 ayda kendini amorti ediyor. Hayvanlar daha sağlıklı oluyorlar ve daha az hastalanıyorlar. Bu sistemde yalnızca büyük baş beslenmiyor. Tavukçuluk sektörüne de hitap ediyor. Valiliğin talebi olursa bu konuda brifing verebilirim. Olay ciddi ve bölgemiz için çok önemli.
İnsanlık tarihinde tarımı üç kısma ayırmak mümkün.
Birinci kısımda insan ve hayvan gücünün kullanılıyordu.
Sanayi devrimi ile insan ve hayvanın yerini makineler aldı.
Şimdi ise üçüncü dönemde bilgi teknolojisi devreye giriyor.
Ben bir strafora 1200 soğan diktim ve hepsi büyümeye başladılar. Bir strafor 0.5 m2. Bir metrekarede yaklaşık 2400 soğan yetiştirmek mümkün.
Soğanlar straforda hem daha çabuk büyüyorlar, hem de daha sağlıklı. Sağlıklı diyorum çünkü topraktan bulaşabilecek hastalıklar bitkiye bulaşmıyor. Bitkiye hastalık bulaşmadığı içinde ilaç kullanmak gerekmiyor.
Dünya tarımı yoğun bir şekilde suda yetiştirmeye yöneliyor. Seracılığın duayeni Hollanda’da % 95 ürünler topraksız tarım yöntemi ile yetişiyor. Topraksız tarımda milyon dolarlar söz konusu.
Avustralya mesafe kat etmeye başladı. Bizde ise tarım arazilerinin çalışmaları yapılmakla meşguller.
Suda bitki yetiştirmenin bir başka avantajı ise üst üste terek yaparak bitkiyi yetiştirme imkanının olması. Bitkisine göre 1 m2’yi 3-5 m2 olarak kullanılabilir.
Belki sorabilirsiniz, niçin soğan başka bir ürün olamaz mıydı diye. Mesela niçin hıyar yetiştirmiyorsun diye aklına takılanlar olabilir. Aklına böyle soru takılanlara cevap vermek için söylüyorum, memlekette hıyar bol miktarda olduğu için ben soğanı tercih ettim.
Selametle.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Tesekkur ederim. Bende cok merak ediyorum ve arastiriyorum vakit buldukça. Cok isterdim istedigim bitkileri suda yetistirirken yanindada balik beslemek :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Kısa bir araştırmadan sonra şöyle birsey buldum ama.Sizin söylediğiniz anlattığız şey böyle olabilirmi?
Cumartesi, Mart 21, 2009
Evde taze soğan yetiştirmek
Evinizde, cam kenarına maydonoz, dereotu gibi otların yanı sıra taze soğan yetiştirebileceğinizi de biliyor muydunuz?
Yapmanız gereken tek şey, bildiğiniz soğanı alıp, kahverengi kabuğunu çıkarıp, soğanın dibi, su dolu bir kavanozda suya değecek şekilde yerleştirip ışık alan bir yerde soğanın filizlenmesini yani taze soğan çıkmasını beklemek.
Haftada bir iki kere kavanozdaki suyu soğanın dibinin suya değecek şekilde tamamlamayı unutmayın. Soğan uzadıkça ucudan kesip kullanabilirsiniz. Aynı yöntemi çukur bir kapta taze soğanın püsküllü yumrusunu kesip, suya koyarak da uygulayabilirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
İnternette araştırdım biraz çok olumlu şeyler gördüm. ilk domates fidanıyla uygulamaya geçeceğim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bu siteyi incelemenizi öneririm. Ama burda bahsedilen su değerlerini nasıl sağlayacağımı bilmiyorum
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bu siteyi incelemenizi öneririm. Ama burda bahsedilen su değerlerini nasıl sağlayacağımı bilmiyorum
[/QUOTE]
Cok guzel bir kaynak tesekkurler. EC dedikleri olay bu.
EC: Elektriksel iletkenlik, Emülsiyon Konsantre veya bizim anlayabileceğimiz dil ile Tuzluluk. Bu ölçüm değeri şelatlı ve kristal tuz yapısında olan ve EC değeri ile (birimi mikro siemens dir) gübrelerin bitkilerin kaldırabileceği dozda ayarlanmasını sağlayan ölçüm şeklidir. Bunu ölçen yani elektriksel iletkenliği ölçen aletlere EC metre diyoruz. Bitkiler benim bildiğim çeşidine göre değişmekle birlikte topraktan 5 EC değerine kadar dayanabilirken yapraktan ise 2-3 EC değerine kadar dayanabiliyorlar hele hele çiçekler 1-1,5 EC değerlerinde dir.
Ph i biliyoruz zaten ama aciklamasi bu...
pH: Ortamdaki hidrojen iyonu konsantrasyonunun negatif logaritması. Daha basit bir dil ile anlatacak olursak bir sıvının veya ortamın asit ya da baz (Alkali) olup olmadığını anlamak için oluşturulan ölçüm şeklidir. Yani asitliği ve bazlığı ölçme ile elde ettiğimiz değere pH, bunu ölçen aletlere pH metre diyoruz. Örneğin bildiğimiz Tuz ruhu (Hidroklorik asit) asit bir sıvıdır ve pH değeri çok düşüktür, yine çamaşır suyu (sodyum hipoklorit-NaOCl) bazik veya alkali bir sıvıdır ve alkali değeri çok yüksektir, bunun dışında kullandığımız içme sularının değeri 6,5-7 civarıdır. Asitlik ya da bazlık 0'dan 14'e kadar bir değer oluşturur ve ortası 7 nötr dür. 0-7 arası asit karakterde bir değer verir ki bitkiler topraktaki asitlik olarak en düşük 5 civarı değerlere kadar dayanır bitkiler daha aşağı değerlede bitki varlığını devam ettirmekte zorlanır çoğunlıukla ölür, 7-14 arası bazik bir değer oluşturur ve bitkiler 8 civarında toprak alkaliliğine dayanır diğer değerler ölüme varacak sonuçlardadır.
simdi is uygun suyu hazirlamakta ve yetistirmekte. Sanirim bu isi onumuzdeki baharda deniyebilcem.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
http://agaclar.net/forum/showthread.php?p=706002 bu linkte musluk suyu ile ilgili bilgiler var.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir