Su Piresi (Daphnia)


Betta MarketimÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 08/12/2008
İl: Bursa
Mesaj: 430
Betta MarketimÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 22 Ekim 2009 03:22

SU PİRESİ(DAPHNİA)
Su pireleri akvaryum canlıları için ideal canlı yemlerden bir tanesidir. Balıklarda üremeyi tetikleyici özelliği uzman akvaristler tarafından ispatlanmıştır. Ayrca balıkların kondisyon kazanmaları açısından da son derece önemlidir. Balıklarımızın hızlı büyümesi, orjinal rengini alması ve hızlı büyümeleri açısından da çok değerli ve besin değeri yüksek bir canlı yemdir. Üretimi basit olmakla beraber, toplayıp balıklara vermesi de çok kolaydır. Su pireleri, tubifex gibi parazit ve hastalık riski taşımazlar. Son derece sterildir.

KURULUM ve EKİPMANLAR

Ev ortamında minimum 20 litrelik akvaryum veya plastik kaplarda üretebilirsiniz. Hazırladığınız akvaryumunuzu yada plastik kabınızı yada pet şişe (5lt) v.s kurduktan sonra ,sıra suyumuzu hazırlamaya geldi. Suyumuz tamamen klordan ayrılmış,içinde ağır metaller bulunmayan ,ilaç v.s katılmamış su seçimi yapmaktır.Çünkü su değerlerine çok hassastırlar çok çabuk kültürde çökme yapabilir, su pireleri doğasında tamamen temiz berrak sularda yaşamaktalardır.Akvaryumunuza hava motoru ile çok kısık bir şekilde hava verebilirsiniz bu dişiler üzerinde üremeyi tetikleyen bir hadisedir araştırdığım ve uygulayıp gözlemlediğim bir yöntemdir,ama hava vermeseniz bile üremeye devam etmektedirler.ideal ısısı 19-28 derece arası iyidir,bu sıcaklıklar arasında kültürünüzden çok güzel verim alabilirsiniz,Suyumuzu ve gerekli ekipmanları hazırladıktan sonra sıra aldığımız kültürü kurduğumuz düzeneğimize eklemeye geldi,Kurduğumuz tanktan bir çay bardağıyla su alıp aldığımız kültürün içine ekleyip 1-2 dk. Bekledikten sonra yine aynı şekilde su ekleyip 1-2 dk. Bekledikten sonra kültürümüzü kurmuş olduğumuz düzeneğimize ekleyebiliriz.Burdaki amaç pirelerin ani su değişimiyle etkilenmemeleri.

YEMLEME VE ÇEŞİTLERİ

Ekledikten sonra ilk iş olarak kültürümüze vereceğimiz yem ve yem çeşitliliğine geldi sıramız,yem çeşitliliği üreteceğimiz su pirelerinde çok fazla bir şeçenek bize sunuyor.Su pirelerinin beslenmesi su içindeki yem v.s leri vucütları ile filitre etmeleridir.Kullanacağımız her türlü yemi vucütları ile filreleyerek beslenirler.Yem olarak;
- ekmek mayası (su piresi üreten herkesin, ben dahil kullandığı yem),
- kremalı mantar çorbası,
-dip yemi,
-Kuru yem çeşitleri
-Muz kabuğu
-Balıkların renklenmeleri için havuç suyu
-spirulina(kültürü zenginleştirmek ve besin değerlerini artırmak için)
-Fitaplaktonlar(kültürü zenginleştirmek ve besin değerlerini artırmak için)
-At veya koyun gübresi(ben ev ortamında kullanmasını hiç tavsiye etmiyorum,ben at gübresiyle ilk kültürü oluşturmak için kullanmıştım ama size hiç tavsiye etmem,Bırakında işin prof.ları onlarla uraşsınlar bize yukarıdaki yemler yeterde artar.)
Not;Size burada ayretten bir bilgi daha vermek istiyorum,araştırdığım bilgilerde su pirelerin filtrelenme özelliklerinden yararlanarak ,ayrılmış bir kap içinde su pirelerinin olduğu yere balık hastalıklarına karşı iç parazit v.s hastalıklar için kullandıkları flagy v.s ilaçları karıştırarak 4-5 saat bekletip,vucütlarıyla emdirdikten sonra hasta olan balıklarda ilaç tedavi olarak kullandıklarını gördüm.İç parazitin geçmesi için balığın bağırsaklarına kadar bu yöntemle kullanarak tedaviside kullanılmıştır.En hasta takati olmayan balığın bile hayır demeyeceği bir yemdir .Saldırmadığını görmedim.
Bize yemleme için kremalı mantar çorbası veya ekmek mayası ev ortamı için yeterlidir.Anlattığım diğer proteğin değerleri yüksek yemleri kullanmak bizim canlı yemlerimizi zenginleştirmek için kaçınılmayacak bir yemlerdir,buda bizim seçimimize kalmıştır.


Üretim ve Hasat

Üremesi çok hızlı olan su pireleri 2- 3 gün içinde katları ile çok çabuk çoğala bilen bir yemdir ,gerekli şartlar sağlandıktan sonra. Üremesinde akkorlu lamba vs. etkiside büyüktür gözlemlediğim kadarıyla gündüz normal oda ışığıyla gece ise akkorlu lamba ile üremesinin dahada hızlandığını gördüm.Öncedende bahsettiğim gibi hava motoru ile havada vermek dişiler üzerinde üremesini hızlandıran faktörlerdendir.Üremesi çok hızlı olan su pirelerinin devamlı olarak kültürden her zaman hasat yapılmasından yanayım.Kültürde yemlemeden dolayı yada suyun kimyasının bozulması v.s etkenlerden kaynaklanan kültür çökmesine karşı her zaman kenarda ayrı bir tankta v.s de bir kültürümüzü oluşturmalıyız.Benim size üretim yapmak ve üretimi hızlı bir şekilde artırmak için tavsiyem ilk önce kültürünüzü 2-3 litrelik kap v.s lerde üretip buradan ürettiğiniz kültürleri ayrı bir tankta su piresi kolonisi oluşturmanız.Benim Gözlemlediğim kadarıyla ,Ufak hacimli yerlerde su pirelerinin büyümesi ve üremesi,daha büyük hacimli tanklara göre daha hızlıdır.

Bakım

Su pirelerinin bakımı çok basittir.Başta kültürünüze fazla yem vererek çökertmemenizdir,suyun hafif bulanık olması yeredir.Su yeniden berraklaşınca aynı şekilde yemleyiniz.Kültürü beslediğiniz yemlerden kalan ve suyun dibine çöken yemlerden arta kalanları hava hortumu ile çekip ayrı bir tasın içene toplamak.Burda dip çekimi yaparken kültürümüzden de çekip,kültürümüzü bozabilir diyeceksiniz korkmanıza gerek yok dip çekimi yaptığınız kabı boşaltmadan 5-10 dk bekleyip üzerine bir fener yada ışıldak yardımıyla pirelerinizin su üstüne toplanmasını sağlayıp kültürünüzü toplayıp tankınıza boşaltmanızdır.Kültürün bulunduğu akvaryumsa eğer akvaryumlarınızın camında zamanla yemlenmeden kaynaklanan yosunsu maddeleri dışarıdan bir cam silgeci(mıknatıslı değil normal çubuklu olan ile ) temizlememizdir.Bu yosunsu madde temizlenmese eğer zamanla pireleriniz buraya yapışıp kalabilirler.Cam kirlenmeye başlandığı zaman yavaş bir şekilde temizlenmesini tavsiye ederim.

Kültürün Akvaryum Balıklarına Verilmesi

Yemleme yapacağımız akvaryumun içinden,bir tas yardımı ile su alıp,daha sonra su pirelerinin olduğu yerden aldığımız kültürü(Burda kültürü su içinden alırken ben 1 milyoncularda satılan yağ süzgeclerinden kullanıyorum ,çok pratik ve kolay ) bu su ile banyo yaptırıp balıklarımıza verebiliriz.

Arkadaşlar su piresi üretimi ve bakımı ile ilgili tecrubelerimi sizlere aktarmak istedim umarım üretmek ve bakmak isteyen arkdaşlar için faydalı olur,Eksik yada hatalı kısımlarım varsa af ola ,Bursadan selamlar ,saygılar..
__________________
Hüseyin YILMAZ /Bursa


Beğenenler: [T]189569,Abdull4h[/T][T]188146,Xzyfos[/T][T]204364,SinanBULBUL[/T][T]209530,Muratyalçın[/T]
Teşekkür Edenler: [T]189569,Abdull4h[/T][T]209067,schwartz[/T][T]209530,Muratyalçın[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FreakishÇevrim Dışı

Kayıt: 17/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 661
FreakishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ekim 2009 03:58
Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Ama keşke SU Piresi yetiştirip ve ya üretip tecrübe edinerek bu makaleyi bizimle paylaşsaydınız. Zira SU Pireleri ile ilgili pek çok hata ve yanlışlar var makalede maalesef..

-Mesela yemlenmesi ile ilgili maddelerin 2-3 tanesi hariç gerisi pek faydalı değildir.. (Maya, Mantar Çorbası, Dip Yemi, Gübre kesinlikle Su Piresi için faydalı bir seçim değildir.) Su Piresi üretilmek isteniyorsa ve yüksek verim alınmak isteniyorsa Plankton ''Şarttır''. Bu canlıların doğasında ekmek mayası ve mantar çorbası mı var da biz mantar çorbası veriyoruz :) Bu canlılar doğal ortamlarında sadece yosunla beslenirler. Bitkisel pul yem, spirulina tablet bir nebze faydalı olabilir ama Maya ve mantar çorbası tamamen efsaneden ibarettir..:)

-Su Pirelerinin üretilmesi gerçekten de sizin de belirtiğiniz gibi çok kolay değil maalesef.. (Bazı arkadaşlar diyor ki maya verdim, çorba verdim, bilmem ne verdim 1 gecede şu kadar katına çıktılar..) Su Pireleri zaten 7 günde bir doğum yaparlar, öyle bi gecede devasa şekilde üremezler yani..:) Su sıcaklığına göre de çok değişkenlik gösterir su pirelerinin üremeleri.. 22-23 derecede neredeyse duracak seviyeye gelirken, 27-28 derecede üreme maksimum düzeydedir. Yani öyle 19-28 derece gib bir kavram yoktur. 19 derece su pireleri kesinlikle üremezler sadece yaşarlar.. ve öyle sadece 20 litrelik akvaryum ve ya pet kaplar yetmez, ısıyı sabit tutmak için ısıtıcı şart, ve hava Su Piresi için olmazsa olmaz bir ihtiyaçtır.. (Bu maddede sayılan her şey Su Pireleri'nin üreme hızını doğrudan etkiler..)

-Su Pirelerini de Kültür olarak değil bizzat canlı olarak balıklara vermek çok daha faydalıdır.

-Son olarak Su pireleri öyle çok abartıldığı kadar besleyici de değildir zaten..:) Hayvanın %90'lık bir kısmı boş şişlikten ibaret çünkü..

Son olarak bir dip not..: Yukarıda belirttiğim tüm unsurlar bizzat tecrübe edilmiş ve aralarındaki farklar gözlemlenmiştir. Su ürünleri mezunu bir arkadaşımın yönlendirmeleri ve bilgileri ile Su Pirelerinde Maya, Çorba v.s. gibi şeylerin hiç bir faydasının olmadığı bizzat gözlemlenmiştir.. Su Piresi'nden maksimum verim almak isteniyorsa Isıtıcılı, Hava Motorlu, doğal olarak cam bir akvaryumda ve ısısı 28-29 derecelerde tutularak ve plankton veya yosun içerikli yemlerle beslenerek uygulama yapılmalıdır..

Bu bilgiler internetten ve ya başka yerlerden okuyup duyarak değil bizzat tecrübe edilerek öğrenilmiş ve görülmüş bilgilerdir..

Ama yine de konuyu açan arkadaşa en azından Su Piresi'ni hatırlattığı için teşekkürlerimi sunarım..


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Betta MarketimÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 08/12/2008
İl: Bursa
Mesaj: 430
Betta MarketimÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 22 Ekim 2009 06:06
Arkadaşım zaten makaleyi yazarken kendi tecrubelerimden yazdım diye belirttim ve su piresini yıllardır üretip beslemekteyim arkadaşım direk bilmeden okumadan keşke besleseydin üretseydin diye yorum yapma ..,makaleyi okursan plaktonlardan ve spirulunadanda bahsettim dikkattini çekerim besleyeciliğinden ve zenginliklerinden.Herkesin kesesine göre kolay gelcek kısımları yazdım zaten yoksa zamanın şartlarında maddiyattan plakton yada spiruluna alacak kişiler çok azdır bu kültür için ben şuan zaten fitaplaktonlar ile üretim yapıyorum nanoselmis ve tetra selmis ile arkadaşım merakt etme çoğu insan bu hayvanların doğada bunlarla beslendiğini bilir biz burada ev ortamından bahsediyoruz evde uygulayacağımız sistemden,Senin dediği gibi kültür mayayla ,mantar çorbasıyla herhangi yemlemeyle kültürün özelliği , üremesi bitecek veya besin değerleri düşecek   diyede birşeyde yok arkadaşım tamam mı önce yazdıklarına kendin bir inan ona göre yaz, Bunlar benim kendi şahsi uygulamalarım ve görüşlerimdir.Burda bizimde kendi tecrubelerimiz var senin dediğin gibi biyerlerden okuyarak buraya havadan yazmadım arkadaşım,Su piresi zaten vucudu yolu ile sudaki emzimleri çekerek besleniyor dolayısıyla hayvana su içinde ne ile beslersek  besin değeri ona göre artar.Yazdığım makaledede belirtim iyi oku bak..Bunlarıda unutma.Zaten makalede hava ile üretimlerinin tetiklendiğini ve ısı değerlerini zaten yazdım 19 derecede üremeleri yavaşlar üremez diye birşey yok arkadaşım halen neyin yanlış ve hataları savunuyorsun anlamadım ben farklı birşeylermi yazmışım arkadaşım,sen bence makaleyi okumadan anlamadan leblebiyi bulmaya çalışıyorsun,baştan bir daha makaleyi adam akıllı oku ona göre eleştirini yap,leb demeden leblebeyi bulma bence,,iyi günler thecatch2009-10-22 06:45:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murat35cemalÇevrim Dışı

Kayıt: 10/08/2012
İl: Izmir
Mesaj: 121
murat35cemalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2012 18:11
Çok bilgilendirici bir yazı olmuş su piresi üretimi yaparken işime çok yarıcak teşekkürler :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cilingirhanÇevrim Dışı

Kayıt: 04/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 30
cilingirhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ağustos 2012 15:24
Paylaşım için teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BarBarrÇevrim Dışı

Kayıt: 19/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 77
BarBarrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2012 04:36
Bende su piresi üretmeye basliyim simdiden burdan bakarak. bu site cok faydali cok bilgi edindim. herkez bir tecrubesini paylasmasi ne guzel. yeni yeni hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ayantasÇevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2007
İl: Kayseri
Mesaj: 120
ayantasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2012 12:47
10 litrelik küçük bir akvaryumda ışıklandırma yapılarak su piresi beslenirmi? Evde balkon olmadığı için oda da düşünüyorum ancak insana bir zararı varmı? Zıplayarak odayı kirletme veya koku yapma riski varmı?

Kayseride su piresi bulabileceğim bir yer veya kişi varmı?

Teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

batuhan27Çevrim Dışı

Kayıt: 12/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 88
batuhan27Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Nisan 2013 17:28
Benim yaşadığın yerde yani istanbulda benim yeni keşfetdiğin bir havuz var bunun içinde milyonlarca su piresi var acapa balıklara direk verirsem bişe olurmu 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cengiz BUDAKÇevrim Dışı

Kayıt: 27/05/2009
İl: Bursa
Mesaj: 10
Cengiz BUDAKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2013 17:59
Çok faydalı bir makale yazmışsınız gerçekten. forumlarda o kadar çok kopyala-yapıştır cambazı var ki, siz yazınızı yayınlamadan aylar hatta yıllar önce 16 kişi daha yazınızın noktasına virgülüne dokunmadan başka forumlarda yayınlamış ve kendi eserleriymiş gibi altını imzalamışlar. teknoloji çok fena oldu çok...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir