Su Dışında Fotoğraf Çekme Saçmalığı


nikon_Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,8214[/C] [B]4768,2[/B] [C]4,3,8214[/C]
Kayıt: 07/02/2006
İl: Ankara
Mesaj: 980
nikon_Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2014 12:26
Özellikle son zamanlarda forumda birçok ilanda, satışa konulan canlıların su dışına çıkarılıp metre üzerine konularak çekilmiş fotoğraflarını görüyorum. Ya arkadaşlar, bu saçmalığa bir son verin. Bu yaptığınız ne kadar gereksiz, ne kadar hobinin özüne karşı bir davranış? Siz üç kuruş para kazanacaksınız diye, canlılara böyle muamele etmeye ne hakkınız var? Kaldı ki, su dışında çekilmiş canlı fotoğrafları son derece itici ve görsellikten uzak bir görüntüdür. Ben böyle çekilmiş fotoğrafların olduğu ilanları hemen kapatıp başkasına bakıyorum ve eminim ki benim gibi yapan çok sayıda forum üyesi vardır. Sırf boyunu kanıtlamak için böylesine anlamsız ve bir o kadar da saçma bir yönteme başvurmanın gereği var mı?

VAZGEÇİN BU SAÇMALIKTAN BİR AN ÖNCE...
nikon_2014-12-19 12:27:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NeferÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]11797,1[/B]
Kayıt: 02/09/2013
İl: Ankara
Mesaj: 3824
NeferÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2014 12:30
Su üstü bitkilerinde ölçme sorunu olmuyor mesela tam ölçü verilebiliyorum ancak su içinde ki bitkiler için bile ben her zaman tahmini ölçü veriyorum kaldı ki verdiğim ölçü bitkiden bariz daha küçüktür. Bu durumu da belirtirim.
Canlılar için bu konu daha mühim ve bu kadar önem arz ediyor mu bir kaç cm'lik fark bilemiyorum. Bence bakış açınız oldukça doğru.
Nefer2014-12-19 12:32:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

H@K@NÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/12/2012
İl: Bursa
Mesaj: 1123
H@K@NÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2014 15:22
Aynen sudan çıkarılıp çekilen balık banada çok itici geliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serhistaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/04/2009
İl: Antalya
Mesaj: 216
serhistaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2014 16:05
Bir kaç senedir beni de oldukça fazla rahatsız eden bir duruma değindiğiniz için teşekkürler..
Hakikaten saçmalığın daniskası! Gazete ve peçete üzerine yatırılmış, yanına de bir cetvel, metre veya sigara pakedi eklenmiş, hani akıllım boyunu gösterecek ya balığın! 
Göz var nizam var, al eline metreyi, akvaryumun camından bak ve balığı ölç kardeşim, çok emin değilsen, boyunu yazarken +-1cm yazarsın olur biter.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.HalitÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 269
M.HalitÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2014 18:01
Katılıyorum bence de çok itici. Dediğiniz gibi görüp geçtiğim ilan cok oldu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

praksisÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/09/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 839
praksisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2014 13:12
Ben de bu fotoğrafları hoş karşılamıyorum ama başka bir noktaya bu olayın başlangıç sürecine değineyim. Bu davranış malawi, tanganyikaların yavrularının satışıyla beraber başladı. Biraz da cüce vatoz yavrularının satışıyla. Zamanında malawi yavruları o kadar çeşitli boy ve fiyatta satılır oldu ki (buna keseli yavrular dahil) herkes cetvelle ölçülmüş balık fotoğrafları koymaya başladı. Benim ki en doğru ölçüm hesabı kimi fotoğraflar konulur oldu. Tabii ki yazılan boylardan daha küçük boy balık satma durumlarının da bunda etkisi oldu. Bir nevi ispat oldu bu fotoğraflar. Ama bence esas kaygı balıkları farklı boylarda (neredeyse bir cm aralıklarla) sınıflandırarak daha fazla kazanç elde etmekti. Kimi zaman yavru balık diğerlerine göre 0,5-1 cm fazla boy attığında fiyatı da ciddi oranda farklılaşıyordu. Ama anlaşılmayan şey şu: Bu balıklar herhangi bir standart mal değil ki, ölçümleri standartlaştırılsın. Her 0,5-1cmde fiyatı artsın. İlanlardaki balıklar sanki ticari bir ürün de boyu 0,5-1 cm artınca maliyeti de artıyor bu da fiyata yansıyor. Her ne kadar bugün canlılarımız alınır satılır metalar haline gelse de bizim gözümüzde onlar beslemekten keyif aldığımız, gözümüz gibi baktığımız özel canlılar.

O yüzden balıkların hem ufak boy farklarıyla böyle standartlaştırılıp fiyatlandırılmasına hem de ne maksatla olursa olsun su dışı fotoğraflarının çekilmesine karşıyım. Ölçüm yapılmayıp 1-3 cm, 3-6 cm vb. aralıklı tahmini boylarda satılsa ne olacak. Ticari işletmemiz var da zarar edecek ve batacak mı? Şunu söyleyebilirsiniz: Kimi türlerde özellikle yavru olduklarında balıkların boyları önemli olabiliyor. Öyle durumlarda da balıkları görerek almayı öneriyorum. Zaten hangi boy ve türde olursa olsun balıkları görerek almak en doğrusu. Fotoğraflar boy belirtilse de yanıltıcı olabiliyor ya da satan kişi o balıklardan farklılarını verebiliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir