Su değişimi ve Nitrivec


wakoxplorerÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2009
İl: Izmir
Mesaj: 23
wakoxplorerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2011 19:24

       Değerli arkadaşlarım;

  4 güncesi itibari ile hali hazırda canlı beslediğim tankımın iç filtre temizliği ve dip çekimini yapıp %75 oranda su değişimi yapmıştım.Su değişimini hazırda 110 litre dinlenmiş suyum olmadığı için musluktan gerçekleştirdim.Yeni tank kurulumlarında ve büyük oranlı su değişimlerinde meydana gelen milky water(beyaz bulanıklık) sorunu bir miktar oluştu..Filtremin temizliğini bakteriyel oluşumun kaybolmaması açısından akvaryumun değişimden önceki kirli suyu ile yaptım.Ve su değişimi %75 olduğu için tankın içerisinde eski su'dan da %25 oranında kalmıştı.Bunların tankın içerisinde ki yeni suyun bakteriel oluşum sürecini hızlandıracağını düşünerekten beyaz bulanklığın çok fazla uzun süremeyeceğini düşünmekteydim.Dün akşam itibari ile tür değişikliğine gideceğim için eski balıklarımı yeni sahiplerine verdim ve tankım dün akşamdan itibaren filtrem açık olaraktan boş bir şekilde beklemekte.Bugün yeni balıklarımı aldım ancak tankımda halen daha beyaz bulanıklı olduğunu gördüğüm için bakteriyel oluşumu hızlandırabilmek adına akvaryumcuma gidip nitrivec aldım.Daha önce hiç nitrivec kullanmadığım için hemen kullanım talimatlarına göz attım,büyük ihitimalle herkezin bildiği üzere kullanımdan sonra 24 saat balık konulmaması gerektiği yönünde bir ibare okudum.ancak şuan yeni aldığım balıklarım poşetinde bekliyor ve benim onları 24 saat bekletebileceğim başka bir tankım ya da muhafazam yok..

 Olayı özetledikten sonra acil olarak yanıt bulması gereken sorularım şu;

1) 24 saat bekleme evresi,yeni(sıfır) kurulan bir tankta ki bakteriyel oluşumun yerleşebilmesi için mi tanınan bir süreç? Yoksa nitrivec kullanıldığı zaman (yeni kurulum, ya da su değişimi yapılan eski tank farketmeksizin) 24 saatten önce tank'a canlı konulursa herhangi bir zehirleme yan etki vs vs yapacağı anlamına geldiği için mi?

2) Ben şimdi yukarıda bahsettiğim su niteliklerine sahip tankıma nitrivec'i kullanırsam hemen akabinde ya da 45 dk 1 saat civarında bir banyo sürecinden sonra balıklarımı koyarsam balıklarıma herhangi bir zararı olurmu? Saygılarımla.

NOT:Yeni balık aldığım için yaklaşık 1 saat öncesi itibari ile aquatan ekledim tankıma.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KribensisÇevrim Dışı

[B]7672,2[/B]
Kayıt: 11/07/2008
İl: Ankara
Mesaj: 3530
KribensisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2011 22:34
Doğrudur. Nitrivec kullandıktan 24 saat sonra balıklar eklenmelidir. Ancak, başka bir alternatifinizin olmadığını, suyun %25'in eski su olduğunu ve aqutan/nitrivec takviyesi yaptığınızı düşünürsek, suyun sıcaklığında bir sorun yoksa balıklarınızı ana akvaryumdan alacağınız suya yavaş yavaş alıştırarak ekleyiniz.
 
Bu arada en büyük hata suyun %75'in alınması ve üstüne iç filtreninde temizlenmiş olmasıdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

wakoxplorerÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2009
İl: Izmir
Mesaj: 23
wakoxplorerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2011 23:12
[QUOTE=Kribensis]Doğrudur. Nitrivec kullandıktan 24 saat sonra balıklar eklenmelidir.[/QUOTE]

Cevap için çok teşekkür ederim,ancak ben de tam olarak bunun nedenini bilmek istiyorum.
wakoxplorer2011-02-03 00:29:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2011 23:24
[QUOTE=wakoxplorer] [QUOTE=Kribensis]Doğrudur. Nitrivec kullandıktan 24 saat sonra balıklar eklenmelidir.[/QUOTE]

Cevap için teşekkür ederim,ancak ben de tam olarak bunun nedenini soruyorum.
[/QUOTE]

Bunu Sera firmasına sormak lazım,kendileri 24 saatlik bir süre vermişler çünkü istenilen dengenin oturması ve nitrivec'in amacına ulaşabilmesi adına. 
Ama Alper'in söylediği gibi buarada bu durumlara düşmemek için yaptığınız yanlışların yapılmaması daha önemliydi. %75 su çekmek gibi,sizin sorunuzdan şunumu anlamamız gerekiyor acaba? Tank yeni kurulmadı %75 i çekildiğine göre %25 i eski su olduğuna göre basit bir orantı hesabıyla 18 saatten kurtardım acaba 6 saat yeterlimi gibi birşeyse eğer,bu konuda kimse kesin bir cevap veremeyecektir sorunuza. 
Ne tür balık besliyorsunuz bu akvaryumda?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

wakoxplorerÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2009
İl: Izmir
Mesaj: 23
wakoxplorerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2011 00:21
Faruk bey;

Öncelikle cevap için size de teşekkür ederim.

Burdan şunu anlamanız gerekiyor,yerlerine yerleştirilmeyi bekleyen canlılar ve maalesef 1 adet tank var.Öngördüğünüz gibi doğrusal bir orantı mantığı kurup 18 saatten kurtardım acaba 6 saat yeter mi şeklinde bir düşüncem yok.Sadece sizinde söylediğiniz gibi bu bekleme süresinin bakteriel oluşumun gerçekleşmesi için mi,yoksa bakteriel oluşumun yanısıra 24 saatten önce balık koyulduğunda hem bakteriel oluşum gerçekleşmemiş olur hemde kullanılan bu katkının balıklara zararı olur şeklinde mi bir durum söz konusu olur.Kafamda yanıt bulmayı bekleyen soru tam olarak bu.


Beslediğim balık türünü sormuşsunuz,tetrazon besliycem inşallah.Bu arada belirtmeden geçmek istemiyorum,tankın %75 su değişimine uğramasına sebep olan şey maalesef suya salınım yapan bir kaya oldu.Her ne kadar öncesinde kaynatıp bekletmiş olsam dahi beni yanılttı.
wakoxplorer2011-02-03 00:21:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir