Soğutmaya Ufak Önerim Var, Yorumlarınız?


cokmutluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2011
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 1658
cokmutluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2011 02:49
[QUOTE=tamirci25][QUOTE=tamirci25]Makbule hanım yapmak istediğiniz sistemi anladım size daha farklı bir sistem önereceğim.
Öncelikle küçük bir buzdolabı yada su sebili temin ediyoruz bu su sebili ile daha az maliyetli olur
Su sebilinin soğutma bölümünü akvaryum suyu içine koyuyoruz (bu bölümü isterseniz alüminyum veya çelik borudan yaptırabilirsiniz salınım olmaması için)Isı kontrol cihazı ilede sebil motoruna yol veriyorsunuz yani su ısınınca sebile elektrik verecek soğuyuncasa elektriği kesecek.Daha verimli bir soğutma içinde sebilin ısınan bölümüne bir fan koyabilirsiniz yada ısınan bölümü akvaryumun olduğu odanın dışına monte ederseniz enyüksek verimi alırsınız basit bir şemayı çiziyorum kurmak isterseniz telden yardımcı olurum.Resim biraz acemice oldu paintte anca bukadar oluyor benim bildiğim en ucuz maliyetli kontrollü soğutma sistemi bu boru tesisatını bir klimacı yada buzdolabı tamircisinin yapıp içine gaz basması gerekiyor ama kullanım sürecinde sadece motor elektriği harcıyor oda çok düşük oluyor elektriği az harcayarak paranız size geri dönüyor.

[/QUOTE]
korhan bey Bu sistemi kurduyğunuz zaman verimi çok yüksek olacaktı çünki siz buz dolabı yada sebildeki gibi suyu sıfır dereceye yakın seviyelere düşürmeyeceksiniz maximum 35 gibi derecelerden 26 gibi derecelere düşüreceksiniz .Su sebillerinde ve buz dolaplarında oda sıcaklığındaki suyu 5-6 derecelerere getirmek çok kısa sürüyor nerde ise buz tutuyor su. Biz ise akvaryumu 26-28 derecelere düşürsek bizim için yeterli kullanacağımız hasas termostatta bu dereceleri yakalayınca motoru durduracağı için motor için gereken dinlenme süresi oluşacak akvaryum boyutu küçük ise su sebilindeki soğutma sistemi yeterli olacaktır ama büyük hacimli akvaryumlar için buzdolabındaki sistem adapte edilebilir dikkat edilecek hususlar ise:
1 Kondanser bölüm mümkünse daire dışına monte edilmeli
2 soğutma bölümü salınım yapmayacak bir borudan yapılmalı; çünkü bu bölümü direk akvaryum içine yerleştiriyoruz. 
3 kondanser blüme bir fan eklenir ise verim 2 katına çokacaktır daha hızlı soğutma sağlar.
[/QUOTE]
Buzdolaplarının kendi içinde bir termostatı var zaten, ilaveten bir termostat bağlamaya gerek yok. Yapılması gereken tek şey termostatın ayarıyla biraz oynamak (hiç bilgim yok ama). Size kesinlikle katılıyorum, zaman zaman durup zaman zaman çalışacaktır ve bu da motorun aşırı yorulmayacağı anlamına gelir. Hatta buzdolabında çalıştığından daha az çalışacaktır bu sistemle..
 
 
Ben kafadan atma bişey sormuştum, bu soğutma işinin pratik biryolu belki vardır diye, konu gittikçe beyin fırtınasına dönüştü sayenizdeTeşekkürler..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GaMeRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/01/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 194
GaMeRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2011 15:36
Daha önce de söylediğim gibi, su sebili bir bardak suyu soğutmak için çalışır. Ve ona da sürekli çalışmaz, sadece su akarken çalışır. Fakat siz akvaryumu, birer bardak birer bardak soğutmaktan bahsediyorsunuz. Ve sıcak havalarda ne yazık ki sizin soğutma hızınızdan, daha fazla ısınma olacaktır.

Hiç işe yaramaz mı? Tabi ki birkaç derece ısısı düşecek ama dediğim gibi bir-iki ay sonra sistem çökecek ve sebilin içi açıldığı için garantisi gidecek. Bir iki derece için bunun yerine bir fan takın, daha ucuz ve daha zahmetsiz olacaktır.

Genelde chiller'ların bu kadar pahalı olmalarının sebebi titanyum ısı plakalarındandır. Tuzlu suda diğer metaller korozyona uğrar çünkü. Belki sadece tatlısu chiller'i çıkarılsa daha ucuza alabilirdik. Resimle göstereyim, soldaki ufak kutu titanyum ısı dağıtıcısı.
http://www.sgreefclub.com/forum/uploads/post-17-1083178174.jpg

Bu da örnek bir sebil soğutması, zaten o kadar küçük bir akvaryum için chiller almakla neredeyse aynı paraya geliyor:
http://benkrasnow.blogspot.com/2009/03/diy-aquarium-chiller.html

[QUOTE=tamirci25]korhan bey Bu sistemi kurduyğunuz zaman verimi çok yüksek olacaktı çünki siz buz dolabı yada sebildeki gibi suyu sıfır dereceye yakın seviyelere düşürmeyeceksiniz maximum 35 gibi derecelerden 26 gibi derecelere düşüreceksiniz. Su sebillerinde ve buz dolaplarında oda sıcaklığındaki suyu 5-6 derecelerere getirmek çok kısa sürüyor nerde ise buz tutuyor su. Biz ise akvaryumu 26-28 derecelere düşürsek bizim için yeterli kullanacağımız hasas termostatta bu dereceleri yakalayınca motoru durduracağı için motor için gereken dinlenme süresi oluşacak akvaryum boyutu küçük ise su sebilindeki soğutma sistemi yeterli olacaktır ama büyük hacimli akvaryumlar için buzdolabındaki sistem adapte edilebilir dikkat edilecek hususlar ise:[/QUOTE]
GaMeR2011-06-17 15:39:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tamirci25Çevrim Dışı

Kayıt: 15/07/2009
İl: Ankara
Mesaj: 343
tamirci25Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Haziran 2011 23:20
Korhan bey anlatamadım galiba sizin verdiğiniz linkteki soğutma sistemi akvaryum sunun sebil içinde dolaşması ile soğutma sağlıyor ek bir devir daim pompası gerektiriyor.
benim bahsettiğim sistem ise sebilin komple parçalanıp akvaryum için yeni bir sistem yaparak oluşuyor soğutma sistemlerinde çalışıyorum ve bu konuda biraz bilgim var eğer siz soğuk bir ortamdan tazzikli bir sıcak su geciriseniz değil o suyu soğutmak ortamı ısıtırsınız.
Ama bahsettiğim sistemi anlattığım gibi kurarsanız ilk kurulumda evet motor uzun süre çalışacak ayarladığımız sıcaklıga gelene kadar suyu soğutacak ama ilerleyen süreçte diyelimki 28 dereceye ayarladık 29 olunca çalışacak 28 e düşünce tekrar duracak
Kaba bir hesaplama yaparak size sunuda söyleyebilirim
1 Su sebilindeki tesisat ile 80 litreye kadar
2 eski buz dolabı motoru ile gücüne göre değişken olabilir 150 litreye kadar
3 Klima motorları ilede çok değişik güçte olanları var güçlerini arttırdıkça 500 litrelere kadar soğutma yapabiliriz
4 Şu an ankara esenboğa hava alanında çalışıyorum ve uçaklara soğuk hava vermek için salyangoz tipi koprasör motorları kullanıyoruz bu motoru çalıştırdığımız andan 1 dakika sonra borular direk 0 derece oluyor  ve bu tipteki motoru 1000 litrelik bir akvaryuma bile bağlasanız ve termostadını devre dışı bıraksanız 10 dakika içinde 1000 litre su 10 derecenin altına düşeçektir bu olayın canlı şahidiyim bazen termostat lar arıza yapıyor ve selpantinlerden buz kırmak zorunda kalıyoruz
5 Ve idda ediyorum dışarda satılan soğutma sistemlerinden çokdaha az maliyete soğutma sistemi yapmak mümkün ankarada  yapmak isteyen arkadaşlara hertürlü bilgi ve yardımı yapabilirim
     belki dersiniz madem bukadar bilginvar kendin neden yapmıyorsun benim akvaryumumda soğutma sorunum yok yazın maximum 29 dereceleri görüyorum ama ısıtma sorunum vardı.Artık yok onuda yazılarımı takip edenler bilir.Bilmeynler için
Korhan bey eğer su sebilinin iç tesisatına bakarsanız  sizin resmini koyduğunuz chiller le aynıdır tek farkı titanyum plaka dediğiniz bölüm.  bu bölümü akvaryum suyunu bu tesisatın içine sokmak yerine suya salınım yapmayacak bir selpantin sistemini akvaryum içine sokarak yapacağız bu sayede devirdaim motoruna ihtiyaç olmadan ürettiğimiz düşük ısıyı akvaryuma direk uygulayarak maximum verim alacağız.
 
tamirci252011-06-20 00:29:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GaMeRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/01/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 194
GaMeRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2011 12:28
Ben de verdiğiniz değerlere katılıyorum, ve tekrarlıyorum 80 litrelik akvaryumu soğutmak için koyacağınız fan, su sebil sisteminden daha ucuza gelecektir.

Verdiğim örnekte su sebilden basılıp, soğutucu parça içinden geçiyor. Fakat ufak akvaryumlar için etkili.

Ama esas salyangoz tipi fanlardan bahsettiğiniz için teşekkür ederim, bunu söyleyecektim unuttum. İnsanlar akvaryumlara normal PC fanı kullanmak istemiyorlar, fanlar dönerken balıklar rahatsız olabilirler diye. Bu tip salyangoz fanları bu yüzden ideal, yurtdışında da akvaryumda kullanan çok insan var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tamirci25Çevrim Dışı

Kayıt: 15/07/2009
İl: Ankara
Mesaj: 343
tamirci25Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2011 22:31
Ben salyangoz fandan bahsetmedim salyangoz tipi koprasörler var onlardan baksediyorum ve şunuda söyleyeyim 2-3 derecelik soğutmalar için fan idealdir fakat 35 derece sıcaklıklardan 28 derecelere fanla soğutma şansınız nerede ise yok yada akvaryum üzerini fanla doldurmanız gerekir.
 Benim bahsettiğiim sistem için sıfır bir sebil almanızz gerekmiyor hijyenik şartlar nedeni ile su sebilleri değiştiriliyor bu eski sebilleri çok ucuza almak mümkün ve bu sebili tadilattan geçirerek fandaki gibi kontrolsüz soğutma yerine kontrollü ve düşük maliyetli bir soğutma yapmak mümkün.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cokmutluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2011
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 1658
cokmutluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Haziran 2011 11:48
[QUOTE=tamirci25]Ben salyangoz fandan bahsetmedim salyangoz tipi koprasörler var onlardan baksediyorum ve şunuda söyleyeyim 2-3 derecelik soğutmalar için fan idealdir fakat 35 derece sıcaklıklardan 28 derecelere fanla soğutma şansınız nerede ise yok yada akvaryum üzerini fanla doldurmanız gerekir.
 Benim bahsettiğiim sistem için sıfır bir sebil almanızz gerekmiyor hijyenik şartlar nedeni ile su sebilleri değiştiriliyor bu eski sebilleri çok ucuza almak mümkün ve bu sebili tadilattan geçirerek fandaki gibi kontrolsüz soğutma yerine kontrollü ve düşük maliyetli bir soğutma yapmak mümkün.
 
[/QUOTE]
Kesinlikle haklısınız, havanın ısı değeri aşırı yükselmişse, fan sadece sıcak havayı akvaryuma üfler, ki bu da hiç bir ısı değişimine sebep olmaz. Bizim burda geçen yaz gölgede 55dereceyi yaşadık biz, o zaman  akvaryumum da yoktu. Bu yaz nasıl yaparım da suyu ideal ısıda tutarım diye şimdiden araştırmaya başlamamın sebebi de bu zaten. Merak ediyorum, bizim bura böyle ısınırken Adana, Şanlıurfa, Antalya gibi aşırı sıcak memleketlerde insanlar ne yapıyor? Ticari boyutlardaki akvaryumlar için, veya gerçekten büyük tankları olanlar elbette ki hiçbir masraftan kaçınmayıp soğutucu kullanıyorlar veya akvaryumun bulunduğu odada klima kullanıyorlardır.  Benim asıl isteğim, akvaryumu çok büyük olsun olmasın, iktisatlı ve kolay ulaşılabilir bir soğutma sistemi oluşturabilmek. Eşim bilgisayarcı, evde bi dolu çıkmış fan var, dedim kapağa monte edermisin bi tane diye, istersen yaparım ama suyu yarım derece bile düşürmez o dedi..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tamirci25Çevrim Dışı

Kayıt: 15/07/2009
İl: Ankara
Mesaj: 343
tamirci25Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2011 11:04
Bahsettiğim sistemi kuracaksınız ozaman eğer akvaryum litrenizi ve odanın ulaştığı maksimum sıcaklık,dışardaki maximum sıcaklık değerlerini verirseniz nasıl bir soğutma gerektiğini ve maliyetini size hesaplarım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cokmutluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2011
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 1658
cokmutluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2011 11:07
Şu an 150litrelik bi malawi tankım var, 10 gündür ısıtıcının fişine çektim ama su ısısı 30 derece maalesef, kapağı açık bıraktığımda sadece 29,5a düştü, ikinci bir akvaryum daha kuruyorum, o da 90litre kullanımlı cüce vatoz tankı olacak... Geçen yaz gölgede 55dereceyi gördük, odanın ısısı da bu boyutlarda oluyor maalesef..  Yazın en sıcak zamanlarında ne yapacağım bilemiyorum... Teşekkürler.. cokmutlu2011-06-23 11:10:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tamirci25Çevrim Dışı

Kayıt: 15/07/2009
İl: Ankara
Mesaj: 343
tamirci25Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2011 16:09
Sizi su sebili tesisatı size yeterli olmayacaktır size bir buzdolabı motoru alıp ona göre bir tesisat kurmanızı öneririm . İki akvaryum kullanacağınız için size ister seniz salınım yapmayan bir boruyu direk akvaryuma yerleştirebilirsiniz yada bakır borudan bir selpantin yapıp bu boruyu akvaryumun altına koyup akvaryumuda üzerine koyabilirsiniz 2. sölediğim biraz daha dolaylı bir soğutma olur kurma aşamasında mutlaka bir soğutmacının yardımına ihtiyacınız var ama  imkanınız var ise akvaryum olduğu odaya klima taktırın hemsiz hemde balıklarınız rahat eder:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cokmutluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2011
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 1658
cokmutluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2011 16:38
Aaaah ah, bu hobi kocamı benden boşatacak...  İki akvaryum farklı odalarda, gerçi profil sehpa istiyorum, kısmat olursa ikisini altlı üstlü kuracağım. Bi de klima dersem kesin bunun sonu boşanma..     Sanırım kapağa fan taktırıcam eşime, bunu hiç istemesem de..  Aslında filtre çıkış ucunun şelale aparatını takarsak ve suyun dışında bir seviyede olursa, fan direk olarak şelaleye üflerse belki bir nebze faydası olabilir, yada şelale aparatın önüne gelecek hizaya bir cam raf yapılıp, onun üzerine buz aküsü koyulursa ve şelaleden çıkan su buz aküsünden süzülüp gelirse tanka işe yarayabilir. İkinci akvaryumumda zaten şelale filtre var, şelale filtrenin hazne kapağını açık bırakır onun üstünde bir fan sabitlersem o da hallolur gibi. Bu bahsettiklerim 7/24 kontrol altında tutulması gerekebilecek önlemler tabi. Siz daha kalıcı çözümler üretiyorsunuz, teşekkür ederim. Fakat ah şu tamamen duygusal (!) engeller olmasa, keşke klima hatta soğutucu alma imkanı bulunsa...
Sağlıklı balıklar..
cokmutlu2011-06-23 16:40:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tamirci25Çevrim Dışı

Kayıt: 15/07/2009
İl: Ankara
Mesaj: 343
tamirci25Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2011 17:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir