saz kaç cm aralıklarla dikilmeli


mthtbktsÇevrim Dışı

Kayıt: 03/10/2009
İl: Ankara
Mesaj: 162
mthtbktsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2009 15:43
40 litrelik karma canlı doğuran akvaryumuma saz dikmeye karar verdim sazları kac cm aralıklarla dikmeliyim az ısıkta co2 siz yetiştirebilirmiyim ? bana onerebileceğiniz bakımı basit bir on plan bitkisi var mı ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RivayetÇevrim Dışı

Kayıt: 04/08/2008
İl: Ankara
Mesaj: 99
RivayetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2009 17:19
Mithat kardeşim iyi günler,
 
Saz bitkisini, balıklar için yeterli yüzme alanı kalacak şekilde boşluklar bırakarak dikmelisin. Sazın kökleri biraz geniş olduğundan, çok sık dikersen birbirlerinin gelişimlerini engelleyebilirler. Tabii  ki kesin bir ölçü söylemek doğru olmaz. Ama sen göz kararı ayarlayabilirsin.
 
Sazları az ışıkta ve CO2 olmayan bir ortamda çok rahatlıkla büyütebilirsin. Ayrıca arka plana ya da köşelere dikersen hem güzel bir görüntü oluşturur hem de köşelerdeki ısıtıcı, filtre gibi ekipmanları gizlemiş olursun.
 
Ön plan için kullanılabilecek bitkilerin birçoğu CO2 ve yüksek ışığa ihtiyaç duyarlar. (Glossotigma, parvula vb.) Az ışıklı ve karbondioksitsiz bir ortam için ön planda kullanabileceğin bitkiler riccia, java moss, monosolenium gibi bitkilerdir. Ancak bunların ön plan bitkisi olduğunu söyleyemeyiz. Bunlar genellikle taban bitkisi olarak ya da kaya ve köklerin üstüne sarılmak suretiyle kullanılır. Bir de subulata bitkisi vardır. Bu bitki kısa boylu saz gibidir. Ön planda kullanan hobiciler mevcuttur.
 
Sonuç olarak;
 
Mükemmel ön plan bitkileri için yüksek ışık ve CO2 şarttır. Ama sen, benim de kullandığım gibi java moss, monosolenium, subulata gibi bitkilerden kullanabilirsin. Sitedeki "Bitkili akvaryum tanıtımları" bölümünü incelersen hobici arkadaşlarımızın bu bakımı kolay bitkilerle harikalar yarattığını görebilirsin.
 
Sağlıklı balıklar...
Sekopenta2009-12-30 17:21:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PosseidonÇevrim Dışı

[B]2213,1[/B]
Kayıt: 19/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 836
PosseidonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2009 18:20
Yüksek  ışık ve CO2 desteği olmayabilir. Ama taban malzemesi önemlidir. Tabanda taban gübrelerinden ve üstüne fondo viva kullanabilirsiniz. Fondo Vivanın üstüne hagen siyah kumda güzel gider. Saz bitkileri çoğunlukla besinlerini köklerinden alırlar bundan dolayı taban gübrelerini ihmal etmemenizi tavsiye ederim . Çubuk gübrede kullanmanızı tavsiye ederim. 6 ay kadar dayanırlar ve kökler çubuklara tutunacaktır.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir