SarıPrenses ve Mozambik yavru Sorunları


xhadesxÇevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 413
xhadesxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2007 08:17

Benim sorunum, Tilapia Mossambica  yavrularımın büyümesiyle boy göstermektedir. Bilmediğim neden ya da nedenlerden dolayı yavrularımda anlam veremediğim ölümler gerçekleşmekte. Yaklaşık olarak 3,5 aylık olan 100 yavrum imzamda yazılı olan akvaryumda büyümekteler.

Çok fazla yavru olduğu için 75-100 civarı aynı batım yavrularımda ana tankımda ayırdığım tül perdeyle bölünmüş alanda büyümekteler.

Düzenli dip çekimleri yapıyorum. Yemlemede tetrabits ve sera vipagran kullanmaktayım. Sudan kaynaklanan bir durum söz konusu olsa her 2 akvaryumda da bulunmaması gerekmez miydi?

(Hiçbir malzemenin her 2 akvaryumda da kullanılması söz konusu değildir. Akvaryumlar ayrı evlerdedir.)

Yavrularımda nedenini bilmediğim, forumda da yaptığım araştırmaların tam olarak benim sorunuma cevap veren konular içermemesi nedeni ile bu konuyu üzülerek açmış bulunmaktayım.

Her 2 resimde de görüldüğü gibi bir balıkta beyaz benekten farklı küçük noktacıklar bulunmaktadır. Genellikle üst yüzgecinde ve alt yüzgeçlerinin hemen arkasında oluşmaktalar. Gözlemlerimde deri üzerinde yapışık, çıkıntı ya da yara şeklinde olmadığını görüyorum.

Bazı yavrularda bu sorunum varken bazı yavrularda ise ağızlarının iç kısımlarından dışa doğru yayılarak ilerleyen aynı sorunla karşılaşıyorum. Sanki ağızları eriyor ama sadece üst dudaklarda erime oluyor. Erimeler içten başlıyor ve üst dudağı tamamen bitirinceye ve ağzının içini kaplayıncaya kadar ilerlemeye devam ediyor. Sonuç olarak balıklarda ölüm gerçekleşiyor. Hem ağzında hem de yüzgeçlerinde aynı noktalardan bulunan balık sayısı 2-3 tane kadar. Yani o kadar yavrunun içinde (yaklaşık 200 tanede) yok denecek kadar az.

Bu verdiğim bilgilere ve resimlere dayanarak uzman arkadaşlarımızın yorumları nelerdir acaba? Kısaca her 2 akvaryumda da ayrı ayrı beslenmekteler. Toplu olarak ölüm yaşamadım 2 günde bir düzenli olarak kaybetmeye başladım. Metilen mavisi ve belirli oranlarda iyotsuz kaya tuzu dışında herhangi ilaç vs. kullanmadım. Bu hastalık bulaşıcımıdır?

Ek olarak bir akvaryumcuda çok sayıda ağızları bu şekilde Mozambiklere rastlamıştım sanki hepsine birden aynı özür vardı. Ağızları yamuk çarpılmış ve kayıktı hepsinde de vardı. Boyları da en az 10 cm den fazlaydı. Acaba bu hastalık sadece Mozambik balığına ait bir hastalık mı? Ya da ırksal bir şey mi acaba?

Ana tankta Sarı prenses ve yunuslarımın da bu yavruları eklediğimden yaklaşık 17 gün sonra bariz bir şekilde yüzgeç diplerinde kanlanma kıvrıla kıvrıla kaşınma sürtünme ve iç parazit gibi problemler başladı. Buna ek olarak ta yan yüzeylerde kan oturması şeklinde kabarmalar oluştu. Direk bu olanları yavruları ana tanka attığımdan sonra olmasına bağlamak tabiî ki doğru değil. Ama hepsinin üst üste gelmesi beni biraz bezdirdi. 1 kereye mahsus olarak 50 litreye 1 flagy tableti eritip kullandım. Devamında ise her 3 günde bir 100/10 dip çekimi yapmaya başladım(şuanda 2. kere yaptım yani 6 gün oldu başlayalı).1 kerede sarımsak suyu emdirilmiş sera vipagran verdim. Fakat ana tanktaki keyifsizlik halen devam ediyor. Yeme istek var hepsi yem yiyorlar şimdilik ama 3 tanesinde karınlar çökük. İlgilenen değerli arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ediyorum. Biraz karışık oldu ama dilimin döndüğünce tane tane yazmaya çalıştım.

(Ana tankta 1 adet iç filtre + Tetratech EX-1200 dış filtre 24 saat çalışmakta. Ayda bir elyaflar değişmektedir. Doluluk oranı net olarak (Kumlar ve taşlar dahil) 175 lt dir. Isı her zaman her 26 derecede sabittir.1 erkek 5 dişi Sarıprenses + En büyüğü 7 cm 7 tane yunus yavrusu bulunmaktadır. Tetrabits ve Sera vipagranla beslenmektedirler). Ana tanktaki sorunumun fazla proteinli yemlemeden olabileceğini tahmin etmekteyim. Gereken bütün bilgileri hemen hemen verdiğimi sanıyorum. Bir tek su değerlerini ölçemedim onu da ileriki günlerde ölçüp yazacağım. Saygılarımla.

Üstteki resimler ağzı  problemli yavru.

 

 

Bu 5 resim ise üst ve alt yüzgeçlerinde mantar tipi noktacıklar oluşan yavru.

 

 

 

 

 

 

Buda ana tankımda kırmızı lekeler oluşan prenseslerden biri.Biraz geçti gibi ama aynısı olupta kızarıklığı geçen 1 balığımı kaybetmiştim.

xhadesx2007-3-14 12:59:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2007 08:39
Benan arkadaşım geçmiş olsun,bu cınslerden hiç anlamadığım için yardımcı olamıyorum.Canlıdoğuran türü olsa yardımcı olmak isterdim,tekrar geçmiş olsun...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

xhadesxÇevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 413
xhadesxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2007 12:49

Hiç bir bilgisi olan yokmu arkadaşlar?

Bir arkadaşımız şu şekilde yorumladı:

"Parazit kaynaklı sorunlar gibi görünüyor hepsi. Büyük ihtimalle kalabalık ortamda strese giren balıkların savunma sistemleri zayıflamıştır. Buda parazitlerin zarar vermelerini kolaylaştırmıştır."
 
Şu anda Flagy ile tadaviyi uygulamakta ve bitkisel beslemekteyim.
Saygılarımla.
xhadesx2007-3-17 10:6:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir