Ş.ARASI CANLI GÖNDERİMİ İNCELİKLERİ


ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2010 20:23

        Merhaba arkadaşlar forumları okuduğum esnada çok sayıda gönderim esnasında ölen, soğuktan etkilenen, yada suyun pis olmasından kaynaklanan pürüzlerden dolayı canlıların ölmesi ve tarafların kavgaya dönüşen yazılarına rastladım. Aklıma bu işlere yeni başlayan veya şehirler arası daha önce canlı gönderimi yapmamış arkadaşlara tecrübe ettiğim konularda yardım etmek istedim tabiki farklı seçeneklerde gönderim yapan arkadaşlarında konuya destek vermelerini rica ederim.

 

         GÖNDERİM SEÇENEKLERİ:

1 - Yasal olmasada Kargo ile gönderim

2 - En yaygın şekilde kullanılan Otobüs ile gönderim.

 

Madde 1  : Kargo ile gönderimlerde sıvı içeren maddelerin taşınamayacağı için üzeri genelde strafor ile kaplayacağımız seçenekleri tercih etmeliyiz.

Gönderimin ayrıntısına girecek olursak kalın şekilde genelde şeffaf boyları bulunan poşetlerden genelde 2 balık X 1 Poşet tercihim. Olarak hazırlanmasıdır. Poşetleri temin için Akvaryumcu yada Kağıt ve naylon satan esnaflardan temin edilebilir. Strafor kutularda Kağıtçı esnaflarda bulunabiliyor Yada Nalburiye dükkanlarını unutmamamız gerekiyor.

HAZIRLANIŞI:

Strafor kuruyu dikdörtgen olarak bulamadıysanız (50x30 ölçülerinde kapaklı )

Nalburdan göndereceğiniz balık sayısının fazlalığına göre strafor plakalar alabilirsiniz .

Falçata yardımı ile istediğiniz şekil ve ölçüde rahat şekilde kesebilirsiniz ben genelde 50x30x15 olarak yada 50x30x30 olarak dikdörtgen prizma (kutu) şeklinde yapıştırma olarak bally yada sıcak silikon kullanıyorum.

    Kutu hazır, karton kutu veya polikarbon seçmememin sebebi daha dayanıksız ve ısıyı tutamadığı içindir.

 

Temin ettiğimiz poşetlerimizi ilk önce yıkıyoruz, daha sonra akvaryumun üst kısmından (YANİ DİP ÇEKİMİ KESİNLİKLE YAPMAYIN) Su çekerek poşeti 5 lt şeklinde dolduruyoruz, herhangibir sızıntı yoksa poşet başına tabi gideceği mesafe ve balık büyüklükleri + olarakta sıcaklıklar göz önüne alınmalıdır. Ben 2 adet tropheus ta denedim kimi poşetlere 3 adette attım. Balıkları atıyoruz, tercihen çok ucuz olarak satılan oksijen tabletlerden en az 2 adet atmanızı tavsiye ederim. Poşet ağzını kapatmadan hava moturu yardımıyla hortumu poşet ağzına dayayıp temiz havayı sıkıştırarak doldurmakta ve daha sonra düğümlemektede bi o kadar fayda vardır.

Daha sonra strafor kutu içerisine koyacağımız iki adet poşetin üzerine kapağı kapatarak sıkıca bantlayınız. Soğuk havada termos yardımı ile destekleyiniz termos görevini birazdan açıklayacağım. Ve bu şekilde kargoya hazırdır. Ayrıca bu yöntemle 14 saat süreyle kapalı kalan balıklarda herhangibir problem gözlenmemiştir.

 

Madde 2 : Ben genelde bu seçeneği kullanmaktayım, Evde piyasada yada drekt olarak alabileceğiniz damacana – turşu bidonu – kova benzeri ürünler daha sağlıklı yöntemler olarak denenmiştir.

            Bu denemeler esnasında canlı transferinde eğer kışın olacaksa ;

1.       kova vs. Gönderdiğiniz malzeme dışına strafor kaplayınız. 

2.       termos görevini unutmayınız.

Bidon – kova vb. Ürünlerin ilk olarak temiz olduğunu garanti altına alınız. Bunların maliyetleri çok az olduğundan daha elverişlidir. Damacana depozitosu 3-5 tl arası olmakla birlikte 19 lt ye kadar su alır ama siz 15 lt den fazla koymayınız. Bu tür transferlerde hem canlı rahat edecektir hemde üzerindeki kapağa açacağınız hava hortumu deliği ve bağlayacağınız pilli hava motoru sayesinde ( pilli hava motoru 26 saat süreyle pili tam olduğu zaman çalışır test edilmiştir.) havasızlıktan ölmeyecektir. Buda türkiyenin en başından en sonuna kadar otobüs ile balık gönderebileceğiniz anlamına gelir. Kış şartlarında kalın gazate strafor bez vs ile bidon ve kova dışına sarabilirsiniz. Sıcaklık kaybını en aza indirecektir.

 

ÖRNEKLER:

 

1.       Damacana ile gönderimde balığınızın büyük ufak yada sayı fazlasının pek önemi kalmaz çünkü su miktarının fazlalığı ve desteklenen hava motoru ile havasızlık sorunu artadan kalkacaktır.

2.       kova ile gönderdiğiniz de ise balık sayısı ve gönderim miktarlarını kova büyüklüğüyle doğru orantıda ayarlamayı unutmayın. Kova ile gönderimdede aynı şekilde hava desteği yapmayı unutmayın.

 

TERMOSS YÖNTEMİ

 

            Termoss kış şartlarında su sıcaklığını ve balığınızı korumaya yarayacaktır. Yazın ve bahar aylarında gece yolculuğa çıkaracağınız. Balıklar içinde kullanılabilir.

 

TERMOS YAPIMI.

 

1.       damacana ile gönderimlerinizde damaca etrafına gideceği uzaklık ve havayı göz önüne alarak sayısını sizin belirleyeceğiniz kadar 1 lt veya 0,5 lt su alabilen pet şişeleri damacana etrafına bantlamanız gerekmekte ve kaynattığınız suyu bu şişelere doldurursunuz. Su direkt olarak damacanaya dökülmediğinden balıklar zarar görmezler şişeler temas ile sıcaklığı yavaş olarak damacanaya ilettiğinden uzun süre su sıcaklığı korunmuş olur.

2.       Kovadada aynı yöntem uygulanabilir, Fakat kova içerisine yerleştirecek tek şişede aynı işlemi gerçekleştirecektir. Kova içerisine konulan şişenin ağzını mutlaka kapatın eğer hava çok soğuksa şişe dibine sadece 1 ine batırarak sıcak suyun yavaşça kavadaki suya karışmasınıda sağlayabilirsiniz.

3.       strafor kutuyla kargo gönderiminde tavsiyem sadece ağzı kapalı 0,5 lt şişe kullanılmasıdır.

 

ÖNERİLER:

1.       Ne olursa olsun göndereceğiniz su temiz olsun dip çekimi yaparak aldığınız su dan  koymayınız.

2.       Poşet – damacana – kova vb kullandığınız ürünün temizliğinden emin olun.

3.       Kesinlikle yem atarak balıkları göndermeyiniz. Balıklar açlığa dayanıklı hayvanlardır bu sebeple gönderimden öncede vermemeniz dışkılama oranını düşüreceğinden tavsiye edilir.

4.       Termoss yöntemini gerektiğinde kullanmaktan çekinmeyin.

5.       Pilli hava motoru veya oksijen tabletleri kesinlikle unutmayınız.

6.       Ve en önemlisi gönderdiğiniz canlılar için gerekli özeni gösteriniz. Her canlının Yaşamaya hakkı vardır.

 

Saygılar .. Teşekkürler.

 

 

           

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2011 01:41
 Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana :=))

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir