salyangoz cichlid yardım ltf..


mercan3407Çevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2006
İl: Antalya
Mesaj: 25
mercan3407Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2006 01:23

Arkadaşlar,yaklaşık 4-5 ay önce akvaryumcudan salyangoz cichlid adında bir balık aldım.Akvaryuma bir salyangoz kabuğu koymamı,bu kabuğu sevdiklerini ve bunun içine yavruladıklarını söyledi.

Fakat,araştırmama rağmen balığımla ilgili tatmin edici bir bilgi bulamadım,tek bulduğum balığın orjinal adının Neolamprologus brevis olduğu,maximum boyunun 5 cm e kadar uzadığı oldu.Fakat bendeki balık şu anda 9 cm,aldığımda 4 cm civarındaydı ve hızla büyüyor

Kendine bir bölge edindi kimseyi yaklaştırmıyor,diğer balıklar yaklaşınca kovalıyor.Elimde3 adet balık var; balıkların biri turuncu renkte,7-8 tane yumurta beneği var,diğeri patlıcan renginde 2 yumurta beneği var ve bunlar 9 cm boyundalar,diğeride yine patlıcan renginde 2 beneği var 4 cm boyunda .Fotoğram makinem yok,netten bulduğum fotoları ekliyorum,kafam karıştı benim max.5 cm oluyorlarsa ve bendekiler bu fotodaki balıklarsa nasıl 9 cm oldular 4 ayda?

Lütfen kaç türü olduğu,davranış şekilleri ve cinsiyetlerinin nasıl belirleneceği ile ilgili bilgiler verirseniz çok sevinirim,şimdiden tşk ler.

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

incisusÇevrim Dışı

Kayıt: 26/10/2006
İl: Bursa
Mesaj: 569
incisusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2006 10:18
Bilimsel gözlemlemeler için doğadan alınıp akvaryumda tutulan ilk çiklit türüdür. 6 cm'lik boyuna rağmen diğer büyük Tanganika Gölü çiklitleri ile uyum içersinde yaşayabilirler. Dış görünüşlerinden erkek dişi ayrımını yapmak zordur ama yetişkin dişilerin erkeklere göre daha küçük boylu olmaları bu ayrımı kolaylaştırır.

Doğada Neothauma cinsi salyangozun bolca bulunduğu çamurlu ve kumlu sularda yaşadıklarından beslendikleri akvaryumlarda da bolca boş salyangoz kabuğu bulunması gereklidir. Akvaryum taşlar ve bitkilerle bezenmeli ama balıkların gezinebilecekleri genişliklerde kumluk alanlar bulunacak şekilde dekore edilmelidir.

Bu çiklitler için salyangoz kabuklarının önemi kabukların sığınma ve üreme yerleri olmasıdır. Kabukları ağzı açık kalacak şekilde kuma gömer ve tehlike anında içine saklanırlar. Akvaryumcularda Neohauma cinsi salyangoz kabuğu bulmak zor ise benzer bir yapıya sahip, yenilebilen salyangoz (Escargot: Helix pomatia) kabuğu da aynı işlevi görecektir. Üreme döneminde dişi balık, kuma gömdüğü salyangoz kabuğunun 20-30 kadar yumurta bırakır. Yumurtlamadan sonra dişi düzenli olarak kabuğun ağız kısmında yaptığı kuyruk hareketleriyle içeriye taze suyun girmesini sağlar. Teritoryal (bölge sahiplenen) erkek yumurtalar ve yavrularla doğrudan ilgilenmese de geniş bir sınır çizgisi içinde yuvanın diğer balıklara karşı korunmasını sağlar. 27°C sıcaklıkta 5-6 gün sonra yumurtadan çıkan yavrular artemia larvası ve kaliteli toz yavru yemleriyle beslenebilirler. Dişi yavrularına bakmayı ve onları korumayı 2 hafta daha devam ettirecektir.

 

Sinonim Lamprologus taeniurus, Lamprologus brevis
Habitat Afrika; Tanganika gölünün Neothauma türü salyangozların bulunduğu çamurlu ve kumlu bölgeleri.
Boy Erkekler 6 cm, dişiler 3.5 cm
Davranış Türe uygun karma akvaryumlar için
Beslenme Karnivor; etçil
Üreme Salyangoz kabuklarının içine 30'a yakın yumurta bırakılır.
Akvaryum suyu pH: 7.5-8.5, Sıcaklık: 24-28°C.
En küçük akv. 100 cm
Yüzme seviyesi Taban
Bakımı Tecrübeliler için.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir