Sadece Lelisteslerim Ölüyor


EsnafÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 07/04/2019
İl: Bursa
Mesaj: 725
EsnafÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 18 Temmuz 2019 12:07
[QUOTE=Assamite]

Muhtemelen öyle buna benzer durumlar yaşamış 1 2 kişinin açtığı konularda lepisteslerin narin balıklar olduğu ve sadece lepistesleri etkileyen baktrrilerin olduğu bu yüzden sadece lepisteslerin öldüğü yazıyor. Ama ne yazık ki tedavi içon bir öneri yazılmamış. Antibiyotik tedavisi öneren var ama antibiyotiğin gerekse yararlı bakterilerin sayısını sıfırlayacak olması gerekse akvaryumdaki bitki balık ve salyangozları halsiz bırakacak olması yüzünden yarardan çok zarar getirceğini düşünüyorum[/QUOTE]

Sadece lepistesleri etkileyen bir veba var mesela, lepistes vebası olarak geçiyor ve kırıyor balıkları, bunun önüne antibiyotikle de geçilmez, hasta balıkların ivedilikle seçilip imhası gereklidir bazen tüm gövdeyi sarmaması için kolu kesip atmak gerekir.

Dışarıdan balık eklemek sık sık akvaryuma yeni balık almak su değerlerinn bozulması yoğun bitkili tanklarda güvre ve vitamin kullanımı ve ani amonyak artışı oksijen yetersizliği biyolojşk filtrasyon yetersizliği bakteri kültürünün iyi oturmaması ısı ve ışık yoğunluğu kötü yemleme ve bağışıklık direncinin düşüşü hastalıklara davetiye çıkaran etkenlerdir.

[EDIT]Esnaf,2019-07-18 12:09:09[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yas400Çevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2014
İl: Ankara
Mesaj: 3985
Yas400Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Temmuz 2019 12:20
Antibiyotik tedavisi de diğer tedaviler de ana tankta yapılmamalı. Lepisteslerin bakteriyel bir sebepten öldüğünü düşünüyorsanız hepsini ayırıp başka bir yerde tedavi uygulamanız gerekir. Çok hızlı çoğalan canlılar genelde çok hassas canlılar oluyor. Doğada büyüme şansı olmayan yavruların bizim sanal ortamlarımızda hayatta kalmaları da canlıları daha hassas yapıyor. Geçmiş olsun umarım kısa zamanda çözersiniz.

Beğenenler: [T]214516,Esnaf[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nvrkcyÇevrim Dışı

Kayıt: 02/09/2018
İl: Erzurum
Mesaj: 311
nvrkcyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Temmuz 2019 12:24
Balik olumleri baslamadan once akvaryuma yeni bir balik dekor vb bise eklediniz mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EsnafÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 07/04/2019
İl: Bursa
Mesaj: 725
EsnafÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 18 Temmuz 2019 12:31
[QUOTE=Yas400]Antibiyotik tedavisi de diğer tedaviler de ana tankta yapılmamalı. Lepisteslerin bakteriyel bir sebepten öldüğünü düşünüyorsanız hepsini ayırıp başka bir yerde tedavi uygulamanız gerekir. Çok hızlı çoğalan canlılar genelde çok hassas canlılar oluyor. Doğada büyüme şansı olmayan yavruların bizim sanal ortamlarımızda hayatta kalmaları da canlıları daha hassas yapıyor. Geçmiş olsun umarım kısa zamanda çözersiniz.[/QUOTE]

Evet bu nokta çok önemli Yasin bey, hasta balıklar mutlaka karantinaya alınmalı, bu kardeşimizin tankındaki yalnızca lepiteslerin ölümü çok büyük ihtimalle yalnızca lepşstesleri kıran bir virüs olmalı, bencede lepistesler başka bir karantina tankına alınmalı hemen.

Eczaneden alınabilecek toz yada sıvı penisilin solüsyonu kullanır akvaryumcular, hasta balıkların karantina tanklarında kullandıklarını görüyorum, sordum viral enfeskiyonların ithal balıklarla gelebildiğini tek çaresinin pensilin tedavisi olduğnu söylediler sonuç alabiliyorlarmış ama yarı yarıya, yani fire yinede çok fazla oluyor demektir bu.

Ben bu nedenle kendi yetiştirdiğim yavrularımın haricinde tankıma yabancı balık sokmam şahsen, sıfırdan yetiştireceksem güvendiğim yerden bir kaç çift damızlık alır yola öyle devam ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AssamiteÇevrim Dışı

Kayıt: 27/04/2019
İl: Ankara
Mesaj: 21
AssamiteÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Temmuz 2019 21:11
[QUOTE=nvrkcy]Balik olumleri baslamadan once akvaryuma yeni bir balik dekor vb bise eklediniz mi?[/QUOTE]

Akvaryumu kurduğumdan beri balık eklemesi yapmadım. Yeni doğan yavruları akvaryumdan çıkarmak dışında balıklara müdahale olmadı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UrarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2016
İl: Elazig
Mesaj: 324
UrarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Temmuz 2019 05:45
15 zebra danio 20 lepistes 5 neon tetra 4 siyah vatoz 120 litre Filitrasyon ne kullanıyorsunuz Ben zehirlenmeden şüpelınıyorum zira başıma gelmişdi düşük filitrasyonum vardı tabı acemılık olduğundan insan yaşayınca anlıyor sap sağlam olan gezen dolanan 3 meleyımı anıden kaybettım hemde 5 sanıyede Filitrasyonunuz tepe filitremi dış filitremı saatte kaç litre su basıyor Ve dış filitrenin içinde ki malzeme kaliteli mi yada pipo filitre kullanıyorsanız hava nasıl verıyor Şuanda sızden daha az sayıda balık beslıyorum 240 litrede bır dıs filitrem var ama ucu ucuna ancak kurtarıyor ve bazı bitkileri de cıkarıp başka dıkdikınce bır döngüde ordan bozundum balıklara bakınca yanı yuzuyorlar geziyorlar ama mutsuzlar Tavsıyem bıyolojik dönguyu arttırın yada 4 vatoz yerıne 1 vatoz kullanın veya balık azaltın sadece lepstelerım ölüyor şunku lepistes nasıl dıyeyım cınsine göre deyişir bazı türler cok ıyı filitrasyon biolojik ortam ister bazı türlerı banamasın demez Akvaryumunuzda kı biolojık ortam balık yukünüzü dengeleyene kadar eleyecekdir Geçmiş olsun eyer filitrasyonu geliştiremıyorsanız 7 8 tane bambu alın yada pathos salon sarmaşığı şunuda dıye bılırsınız ben uzun zamandır böyle beslıyordum sorunsuz vatozlar buyuyen balıklardır ayrıca haftada 1 yude 30 su değişsenizde bu nasıl dıyeyım 3 ay 5 ayı kurtarır Sonra kayıplar başlar yük fazlaysa kısa vadede bir öneri biolojik ortamı artırana kadar akvaryumunuzun suyunun sevyısını olduğundan 3 yada 4 parmak aşşağı çekin [EDIT]Urar,2019-07-19 06:13:20[/EDIT]

+1: [T]216269,Harlequin[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

peacheteÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 04/07/2019
İl: Izmir
Mesaj: 306
peacheteÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 19 Temmuz 2019 11:37
[QUOTE=Assamite]Dm den mesajınızı aldım akşam uygun olduğumda cevap yazacağım ama herkesin dediği gibi başkalarının da faydalanması için neden ve tedaviyi burada paylaşırsanız çok daha yararlı olur.[/QUOTE]

Walla biraz fantastik bilim kurgu izlemiş kadar oldum yazılanları okudukça [:)))]
Sadece lepisteslere özgü virüsler , lepistes vebası falan yapmayın panpalar yaaa çok kurgu kasmışsınız kafa bulandırmışsınız.
Arkadaşın sorunu çok basit , ve kendi talebi üzerine çözüme kavuştuğu kendisine özelden ilettiğim reçeteyi buraya yapıştırıyorum , benzer durumlar için akvaristlere pusula olması dileğiyle :

[B]
Geçmiş olsun hocam, tankınızda zehirlenme mevcut. (nitrat+amonyum)

Bende bir yaz günü artan sıcaklıklarla birlikte biyolojik atıkların hızla çürümeye başlaması, yetersiz oksijen ve bakteri popülasyonunun yetersiz kalması nedeniyle birebir aynı sorunu ve hatta daha vahimini yaşadım. Artan sıcaklığa bağıl olarak suyun oksijen tutma kapasitesinin düşmesi, aşırı yemleme dipte biriken çözünmemiş tortuların ve dışkıların sürece destek vermesi az su değişimi ve yoğun nüfus gibi pekçok tetikleyen faktör mevcut. Süreç ve belirtiler yaşananlar tamamen aynı, tek fark bu dediğiniz olaylar bende çöpçü ölümleriyle başladı. Hatta öyleki sadece çöpçülerim öldüğü ve hiç hastalık belirtisi olmadığı için önce umursamıyordum sonra lepisteslerim ölmeye başlayınca durumun vehameti ortaya çıktı.

Çünkü çöpçü türlerinin (özellikle komando çöpçü) amonyum zehirlenmelerinde en zayıf ve ilk ölüme başlayan tür olduğuna dair bilimsel makaleler mevcut elimde.
Eğer vaktiniz varsa ilgili makaleyi mutlaka okuyun ne demek istediğimi ve neden önce çöpçülerin ve lepisteslerin ölmeye başladığını anlayacaksınız:
[URL]http://www.akvaryumportali.com/threads/corydoraslar%C4%B1n-akvaryum-%C5%9Eartlar%C4%B1-%C4%B0%C3%A7in-biyo-indikat%C3%B6r-olarak-kullan%C4%B1lmas%C4%B1.869/[/URL]

Daha sonra sizin dediğiniz gibi lepisteslerim ölmeye başladı ben olayı çözene kadar.
Sizin gibi tropical yemler kullanmaktaydım bende ve sizin gibi bitkili az su değişimi yapılan tanklarım vardı.


Şimdi gelelim yapılması gerekenlere ;

1-)
Derhal iki gün üst üste %30 su değişimi / su değişimleri için dinlenme mümkün değilse aquatan kullanın / aquatan yoksa dert etmeyin mutlaka vakit kaybetmeden değişim yapın. zira sudaki klor akvaryumda biriken nitrat ve amonyuma göre çok daha masumdur ve asıl ölümcül olan amonyum zehirlenmesidir. Suyu dipten çekmeye çalışın.

Su değişimleri için aquatan kullanmayı ihmal etmeyin, eğer ucuz temin etmek isterseniz şu arkadaş toptan ucuza satıyor bir göz atın ; ben genelde kendisinden temin eder kullanırım:
(-reklama girmemesi için linki kaldırdım özelden sadece kendisiyle paylaştım-)
Sorunu atlatana kadar 2-3 hafta boyunca su değişim sıklığınızı haftada 2 ye çıkartın ve her seferinde %30 değişin ! (ben 4 günde bir yaptım)

2-)
Zehirlenmenin etkilerini azaltmak için çok az miktarda tuz dahil edin akvaryuma. (Ben 400 litrede 2 yemek kaşığı kullandım)
Tuz özellikle nitrat zehirlenmesinde balıkları kurtarmada önemlidir yine bilimsel bir makaleden.

3-)
Havalandırmayı artırın, mümkünse hava motoru takviyesi dahil tüm çözümleri devreye sokun.

4-)
Yemlemeyi çok çok azaltın. Hatta öyleyki survivor modunda olsun balıklar. Yani atılan yemleri kapan yesin. dibe kesinlikle artık yem düşmesin.
Bundan sonrada yemlemenizi sürekli az olarak devam edin. Hatta günde 2 öğünden 1 öğüne düşün bazı günlerde.
Kesinlikle endişe etmeyin balıklarınız açlıktan ölmeyecekler!

5-)
Bu süreçte maden suyu dahil hiç bir kimyasalı (sera aquatan hariç) akvaryuma sokmayın. Çünkü zaten zor olan şartları balıklar için daha zor hale getirirsiniz.

6-)
Tankınızda çürümekte olan hiçbir atık bulunmasın, ölü veya solmuş bitki yaprakları ölü balık vs. bunlar çürüme sırasında amonyum kaynağı olarak zehirlemeye destek verir.

Eğer tüm bu disipline uyar ve devamını getirirseniz çok kısa vadede ölümler sonlanır ve bir daha yaşamazsınız.
selametle.
[/B]

Beğenenler: [T]190814,Urar[/T]
Teşekkür Edenler: [T]221771,pofdzm[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EsnafÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 07/04/2019
İl: Bursa
Mesaj: 725
EsnafÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 19 Temmuz 2019 13:24
[QUOTE=Esnaf]

Sadece lepistesleri etkileyen bir veba var mesela, lepistes vebası olarak geçiyor ve kırıyor balıkları, bunun önüne antibiyotikle de geçilmez, hasta balıkların ivedilikle seçilip imhası gereklidir bazen tüm gövdeyi sarmaması için kolu kesip atmak gerekir.

Dışarıdan balık eklemek sık sık akvaryuma yeni balık almak su değerlerinn bozulması yoğun bitkili tanklarda güvre ve vitamin kullanımı ve ani amonyak artışı oksijen yetersizliği biyolojşk filtrasyon yetersizliği bakteri kültürünün iyi oturmaması ısı ve ışık yoğunluğu kötü yemleme ve bağışıklık direncinin düşüşü hastalıklara davetiye çıkaran etkenlerdir.

[/QUOTE][QUOTE=Harlequin]

Walla biraz fantastik bilim kurgu izlemiş kadar oldum yazılanları okudukça [:)))]
Sadece lepisteslere özgü virüsler , lepistes vebası falan yapmayın panpalar yaaa çok kurgu kasmışsınız kafa bulandırmışsınız.
Arkadaşın sorunu çok basit , ve kendi talebi üzerine çözüme kavuştuğu kendisine özelden ilettiğim reçeteyi buraya yapıştırıyorum , benzer durumlar için akvaristlere pusula olması dileğiyle :

[B]
Geçmiş olsun hocam, tankınızda zehirlenme mevcut. (nitrat+amonyum)

Bende bir yaz günü artan sıcaklıklarla birlikte biyolojik atıkların hızla çürümeye başlaması, yetersiz oksijen ve bakteri popülasyonunun yetersiz kalması nedeniyle birebir aynı sorunu ve hatta daha vahimini yaşadım. Artan sıcaklığa bağıl olarak suyun oksijen tutma kapasitesinin düşmesi, aşırı yemleme dipte biriken çözünmemiş tortuların ve dışkıların sürece destek vermesi az su değişimi ve yoğun nüfus gibi pekçok tetikleyen faktör mevcut. Süreç ve belirtiler yaşananlar tamamen aynı, tek fark bu dediğiniz olaylar bende çöpçü ölümleriyle başladı. Hatta öyleki sadece çöpçülerim öldüğü ve hiç hastalık belirtisi olmadığı için önce umursamıyordum sonra lepisteslerim ölmeye başlayınca durumun vehameti ortaya çıktı.

Çünkü çöpçü türlerinin (özellikle komando çöpçü) amonyum zehirlenmelerinde en zayıf ve ilk ölüme başlayan tür olduğuna dair bilimsel makaleler mevcut elimde.
Eğer vaktiniz varsa ilgili makaleyi mutlaka okuyun ne demek istediğimi ve neden önce çöpçülerin ve lepisteslerin ölmeye başladığını anlayacaksınız:
[URL]http://www.akvaryumportali.com/threads/corydoraslar%C4%B1n-akvaryum-%C5%9Eartlar%C4%B1-%C4%B0%C3%A7in-biyo-indikat%C3%B6r-olarak-kullan%C4%B1lmas%C4%B1.869/[/URL]

Daha sonra sizin dediğiniz gibi lepisteslerim ölmeye başladı ben olayı çözene kadar.
Sizin gibi tropical yemler kullanmaktaydım bende ve sizin gibi bitkili az su değişimi yapılan tanklarım vardı.


Şimdi gelelim yapılması gerekenlere ;

1-)
Derhal iki gün üst üste %30 su değişimi / su değişimleri için dinlenme mümkün değilse aquatan kullanın / aquatan yoksa dert etmeyin mutlaka vakit kaybetmeden değişim yapın. zira sudaki klor akvaryumda biriken nitrat ve amonyuma göre çok daha masumdur ve asıl ölümcül olan amonyum zehirlenmesidir. Suyu dipten çekmeye çalışın.

Su değişimleri için aquatan kullanmayı ihmal etmeyin, eğer ucuz temin etmek isterseniz şu arkadaş toptan ucuza satıyor bir göz atın ; ben genelde kendisinden temin eder kullanırım:
(-reklama girmemesi için linki kaldırdım özelden sadece kendisiyle paylaştım-)
Sorunu atlatana kadar 2-3 hafta boyunca su değişim sıklığınızı haftada 2 ye çıkartın ve her seferinde %30 değişin ! (ben 4 günde bir yaptım)

2-)
Zehirlenmenin etkilerini azaltmak için çok az miktarda tuz dahil edin akvaryuma. (Ben 400 litrede 2 yemek kaşığı kullandım)
Tuz özellikle nitrat zehirlenmesinde balıkları kurtarmada önemlidir yine bilimsel bir makaleden.

3-)
Havalandırmayı artırın, mümkünse hava motoru takviyesi dahil tüm çözümleri devreye sokun.

4-)
Yemlemeyi çok çok azaltın. Hatta öyleyki survivor modunda olsun balıklar. Yani atılan yemleri kapan yesin. dibe kesinlikle artık yem düşmesin.
Bundan sonrada yemlemenizi sürekli az olarak devam edin. Hatta günde 2 öğünden 1 öğüne düşün bazı günlerde.
Kesinlikle endişe etmeyin balıklarınız açlıktan ölmeyecekler!

5-)
Bu süreçte maden suyu dahil hiç bir kimyasalı (sera aquatan hariç) akvaryuma sokmayın. Çünkü zaten zor olan şartları balıklar için daha zor hale getirirsiniz.

6-)
Tankınızda çürümekte olan hiçbir atık bulunmasın, ölü veya solmuş bitki yaprakları ölü balık vs. bunlar çürüme sırasında amonyum kaynağı olarak zehirlemeye destek verir.

Eğer tüm bu disipline uyar ve devamını getirirseniz çok kısa vadede ölümler sonlanır ve bir daha yaşamazsınız.
selametle.
[/B][/QUOTE]

Yukarıda göreceğiniz üzere bu saydıklarınızı bizde yazdık zaten ? şimdi özel mesaj filan derken bende zannettimki daha önce hiçbirimizin bilmediği yada akıl edemediği sihirli bir reçete den filan bahsedeceksiniz ?[:?]

İlahi [:cool:]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

peacheteÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 04/07/2019
İl: Izmir
Mesaj: 306
peacheteÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 19 Temmuz 2019 14:03
Tamamını burda paylaştığımı kim söyledi hocam? [:lol:]
Linç yemek istemiyorum, magic wand hala cepte merak etme [:D]

[QUOTE=Esnaf]

Yukarıda göreceğiniz üzere bu saydıklarınızı bizde yazdık zaten ? şimdi özel mesaj filan derken bende zannettimki daha önce hiçbirimizin bilmediği yada akıl edemediği sihirli bir reçete den filan bahsedeceksiniz ?[:?]

İlahi [:cool:][/QUOTE][EDIT]Harlequin,2019-07-19 14:31:40[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir