Rhinogobius wui (HONG KONG GOBY)


GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2014 00:32

Merhaba Arkadaslar,


Uzun suredir tanitimini yapmak istedigim ama tasinma, Turkiye tatili vs gibi konularla erteledigim baligimi sizlere tanitayim.

Bilimsel adi Rhinogobius wui olarak geciyor. Internette yaptigim arastirmalarda Hong Kong Goby, Red Cheek Goby, White Cheek Goby, Dragon Goby gibi isimlerle anilmislar. Ben Hong Kong'da yasiyorum ve bu baligi kendim dogadan yakaladigim icin Hong Kong Gobi ismini tercih ediyorum. Daha detayli fotograflari da ekleyecegim.

Fotograflara gecelim,

Bu da neden Dragon Gobi denildigini acikliyor sanirim :)

Gelelim diger bilgilere,

Internette acisu baligi olarak gorunuyor. Hatta tuzlulugu tolare edebilme yeteneginden dolayi deniz akvaryumlarinda bile beslenebilgidi soylenmis. Benim bu canliyi buldugum yerdeki su icilebilecek kalitede (bizzat icmisligim vardir) tatli su. Sicaklik 20 derecenin altinda, iletkenlik sadece 16, pH 6.5.

Yasadigi ortami bizim akvaryumlarda besledigimiz tiger shrimp -kaplan karides-'e benzeyen (belki de vahsi formu) bir karidesle paylasiyordu. Ormanlarla kapli daglardan akip gelen kucuk, oldukca sig dereciklerde bol miktarda bulunabiliyor. Taban, cakil taslari ve yer yer 0 numara ince kum diyebilecegim bir kum ile bol miktarda kurumus yaprak ile kapliydi.  Hic cekingen olmayan, kucuk bir kepce ile yakalanabilen bu baliklarin goguslerinin tam ortasindaki yuzgeci vantuz gibi kullanalarak cama ve diger nesnelere yapismasini izlemek inanilmaz keyifli he hayret verici. 

Her turlu yemi kabul ediyor. Yemedigi yem henuz icat edilmedi sanirim :P Karides yemlerinden dondurulmus kan kurduna kadar verdigim herseyi yiyor ve hicbir saglik sorunu da gostermiyor. 

Inanilmaz zeki bir canli. Akvaryumun yaninda biraz zaman gecirdiginizde sizin orada oldugunuzu farkedip sizden yana olan kisma gelip uzun uzun sizi inceler. Yem verme zamani gelince yukari kadar camda ilerleyip elinizden bile yem alabilir. Ben parmagima yapistirdigim kucuk bir parca yemi su hizasinin hemen altina getiriyorum ve gelip hic cekinmeden aliyor. eger dip yemleri verilirse beslenmesi daha kolay olur. Benim neonlarim ve rasboralarimla birlikte mutlu mesut yasasalarda, bu baliklar cok cok daha hizli bir sekilde yeme atildiklari icinbizim gobimiz ac kalabilir. O yuzden ya ozel olarak yemleme bittikten sonra bu canliyi besleyeceksiniz ya ca kucuk bir magara hazirlayip magarasini sahiplendikten sonra yemleri bir bitki masasi ile tutarak magaranin icine birakacaksiniz. 

Cinsiyet ve ureme konusunda bilgi verecek kadar deneyimim olmadi ama eger bu canlilar icin bir tank kurarsam mutlaka denemelerim olacaktir. 

Sonuc olarak cok cok dayanikli ve bir betta baligi gibi sizinle iletisim kurabilen bir canli. Eger bulunabilirse beslenmesinden cok cok zevk alacaginiz kesin. 



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

İlkerAyyıldızÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 265
İlkerAyyıldızÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2014 00:49
Tebrik ederim çok güzel bir canlı.Yazınızı okurken bile heyecanlandım, beslemesi harikadır eminim.Kesinlikle ejderhaya benziyor.Birlikte güzel zamanlar geçirmenizi dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir