Plati - Xiphophorus Maculatus ( Metin Ve Video )


muratdegÇevrim Dışı

Yönetici
[B]12891,3[/B]
Kayıt: 12/08/2009
İl: Ankara
Mesaj: 5074
muratdegÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2016 17:34
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=sTIJJIc5JzA[/VID]

PLATİ
Meksika ve Guatemala sularından getirilen bir türdür. Dişiler 8 cm boylarına ulaşabilirken, erkekler biraz daha küçüktür. Erkek platilerde anüs yüzgeci uzun bir çizgi, dişilerde ise üçgen şeklindedir. Önerilen sıcaklık değerleri 21-27 C aralığındadır. Ben canlı doğuranlarda 26 C tercih ediyorum.

En az 30-40 litrelik bir akvaryumda bakabilirsiniz. Kalabalık olurlarsa kendilerini daha güvende hissederler. 1erkeğe 2 dişi veya 1 erkeğe 3 dişi denk gelecek şeklinde gruplar oluşturmanız dişilerin strese girmesini önleyecektir. Çünkü canlı doğuranlar sürekli üreme eğilimindedir ve erkekler dişileri akvaryumda sürekli kovalar. Bu yüzden dişi sayısının fazla olması önerilir.

Platiler daha çok bitkisel ağırlı yemleri tercih ederler. Protein ve bitkisel içerikli kaliteli kuru yemler ve haftada 1-2 defa yapacağınız canlı yem takviyeleriyle gayet sağlıklı bir menü oluşturabilirsiniz. Canlı yem olarak yavrulara artemia, yetişkinlere su piresi verebilirsiniz. Ayrıca dondurulmuş ve sterilize edilmiş tubifex yani kan kurtları da balığınız için oldukça faydalı bir besindir. Akvaryumdaki bitkileri ve oluşan yosunları da tırtıklayarak bitkisel besin ihtiyaçlarının bir kısmını karşılarlar.

Yeni doğan yavrular düzenli su değişimi ve canlı yem takviyesi ile çok kısa sürede yavru verebilecek olgunluğa erişirler. Anne ve babaya kondüsyon kazandırmak için canlı yem takviyesi yapmanız iyi olur. Kolaylıkla yavru alınabilen balıklardır. Yavru verme sayıları anne ve babanın durumuna göre değişiklik gösterir. Her doğumda ortalama 20 yavru diyebiliriz daha az da olabilir daha fazla da. Dişi platinin anüs kısmı kararmış ve yukardan bakıldığında karnı şiş görünüyorsa balığınız hamiledir. Balığım ne zaman doğuracak sorusunun cevabı yok. Ortalama 25 gün ila 1.5 ayda bir doğum yaparlar. Platiler de lepistesler gibi bir çiftleşmede 2-3 hamilelik süresince yetecek kadar sperm alabilirler. Hamile balığı ve yavruları korumak için en iyi yol güzel bitkilendirilmiş bir ortamda, anneye müdahale etmeden doğum yapmasını beklemektir. Kesinlikle yavruluk kullanmamanızı öneririm.Yavruluk anneyi strese sokar.

Barışçıl yapılarıyla karma tanklara rahatlıkla koyabileceğiniz bir türdür ama gösterişli yüzgeçleri olan japon ve betalarla aynı tankta bakmamanızı öneririm. Platiler çok meraklı ve hareketli bir tür olduklarından bu balıkların renkli ve kocaman yüzgeçlerini didikler ve rahatsız eder. Yüzgeçte yırtılmalara, strese girmelerine ve belki de balık kaybına sebep olabilirler.Kılıç, lepistes, moli, velifera gibi canlı doğuranlarla birlikte bakılabilirler. Bu balıkların yanına vatoz ve cory çöpçülerden de koyabilirsiniz. Tabi ki bu kadar balığı 30-40 litrelik bir akvaryuma koymak doğru olmaz.Balık sayısı ve çeşidi arttıkça akvaryum hacmi de artmalı. Karışık canlı doğuran, çöpçü ve cüce vatozlardan oluşan bir akvaryum için benim önerim 150 litre. İyi bir dış filtre de balıkların çok daha sağlıklı olmalarını sağlar. Haftada bir %25 su değişimi de sağlıkları açısından oldukça önemlidir.

Hobiye yeni başlayanlar daha çok lepistes tercih etmelerine rağmen, hastalıklara karşı daha dayanıklı bir tür olan platiler yeni başlayanlar için daha doğru bir tercihtir. Son bir bilgi daha ; yakın akrabaları olan kılıçkuyruk gibi türlerle de çiftleşebilirler.
[EDIT]muratdeg,2016-05-14 17:36:18[/EDIT]

Beğenenler: [T]184247,dzeki[/T][T]81103,Kınayu[/T][T]130314,esevetnov[/T]
Teşekkür Edenler: [T]184247,dzeki[/T][T]130314,esevetnov[/T]
+1: [T]184247,dzeki[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RememberMeÇevrim Dışı

Kayıt: 01/11/2015
İl: Aksaray
Mesaj: 2373
RememberMeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2016 11:13
Rengiyle,hareketliliğiyle,sempatikliğiyle canlı doğuran akvaryumlarımda hiç vazgeçemediğim bi türdü .

Emeğiniz için teşekkürler .

Teşekkür Edenler: [T]78942,muratdeg[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muratdegÇevrim Dışı

Yönetici
[B]12891,3[/B]
Kayıt: 12/08/2009
İl: Ankara
Mesaj: 5074
muratdegÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2016 13:30
[QUOTE=Gokhann68]Rengiyle,hareketliliğiyle,sempatikliğiyle canlı doğuran akvaryumlarımda hiç vazgeçemediğim bi türdü .

Emeğiniz için teşekkürler .[/QUOTE]

Ben teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir