Pirana Konusu


Fatih TÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/11/2005
İl: Izmir
Mesaj: 1981
Fatih TÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2007 21:37

Değerli Arkadaşlar,

Bildiğiniz gibi forumumuzda etçil pirana türleri ile ilgili konuların tartışılmasını, (bilimsel yönü hariç) alınması ve satılmasını yasaklamıştık. Bu konuyu mütakiben bizim forumumuzda ve diğer platformlarda bize karşı yaptığımız bu uygulama nedeni ile hakarete varan söylemlerle karşılaşmıştık. Bu olumsuzlukların ardından yaşanan gelişmeleri ve sonucu sizlerin bilgisine sunmak isterim,

* Konu Akvaristler Derneğinde gündeme getirildi. Piranaya taraf olan kişilerce canlı yem verilmesinin önemi vurgulandı. Sadece video benzeri görüntülerinin kendilerince tasvip edilmediğini söylediler.

* Bizler canlı yem verilmesine karşı olduğumuzu, bu türe bakanların çok ciddi bir oranının canlı yem verdiğini, bu kişilerin hobi içerisinde bu yüzden dışlandıklarını ve dışlanacaklarını anlattık.

* Sonu gelmez tartışmaların ardından bizlerin pirana konusu hakkında bilgi sahibi olmadığımızı (ki ben dahil içimizde uzun yıllar pirana beslemiş kişiler vardı) bu konuda dünyaca otorite olarak kabul edilen Frank Magallanes e sorulmasını istediler.

* Dernek bu konuyu araştırması için bir komisyon oluşturdu. Bu komisyonda Bora Ünver, Eda Şen, Sedat Erdem ve Ertunç Ererdi bulunmaktaydı. Kendilerine akvaryum.com olarak teşekkür ederiz.

Komisyonun bahsi geçen kişi ile olan görüşme neticesinde ulaştığı sonucu ve derneğin bu konudaki kararlarını aşağıda veriyorum.

1-OBEFE ile yapılan yazışma sonucunda Piranhaların canlı yemleme ile beslenmesinin etik ve eğitimsel hiçbir yönü yoktur.Piranhalar cansız yemler ile beslenebilir ve bu besleme yöntemi akvaryum ortamında hastalıklardan korunmayı, suyun bozulmamasını sağlayacaktır.Karşılıklı yazışmalarımız sonucunda aynı yöndeki görüşü OBEFE de Mr Frank Magallanes de sitesine(http://www.opefe.com/) eklemiştir.

Ayrıca OBEFE nin de desteklediği www.piranha-fury.com dan 2 tane makale incelenmiştir.2 makalede de canlı yeme (canlı balık, fare vb.) karşı oldukları saptanmıştır.Özellikle makale içinde bu tarz yaynların kendi forumlarında yayınlanması yasak olduğunu belirtilmektedir.

http://www.piranha-fury.com/informat...ticle.php?id=4 ( Brian M. Scott)

http://www.piranha-fury.com/informat...ticle.php?id=5

Bu makaleler incelendiğinde özellikle canlı balık, fare gibi yemleme şeklinin hastalık gelişimi yönünden sakıncalı olduğu görüşü belirtilmektedir.Bu makalelerden bir tanesinde tavsiye edilen yemleme çeşitliliği de bulunmaktadır.Bu makaleler, bilgilendirme adına ilerde formumuzdaki Piranha bölümüne Türkçeye çevrilerek eklenecektir.


2-Derneğimiz ve HAYKOD (Hayvanları Koruma Derneği) ile yapılan yazışma sonucunda alınacak komisyon kararımıza HAYKOD da onay vereceğini belirtmiştir.

Bu bağlamda;

"EV HAYVANLARININ KORUNMASINA DAİR AVRUPA SÖZLEŞMESİ"nin "EV HAYVANLARININ MUHAFAZASI İÇİN TEMEL PRENSİPLER " bölümünün Madde 3-4-5 deki ilkeleri derneğimiz destekler ve bu görüşlerin takipçisidir.Özellikle Madde 4 ün 3. fıkarsının a) ve b) bendi gereği ve Komisyon kararımızda yer alan 1.Maddenin gerekliliği göz önünde bulundurularak, Piranha Balık türlerinden akvaryum ortamında canlı beslenme yönünden gereksinimi olan ve adaptasyon yönünden sıkıntı çeken türlerin beslenmesine ve ithalatına karşıdır.


BÖLÜM II

EV HAYVANLARININ MUHAFAZASI İÇİN TEMEL PRENSİPLER

Madde 3
Hayvanın İyi Yaşaması İçin Temel İlkeler :

1- Hiç kimse bir ev hayvanının gereksiz acı, sıkıntı veya ızdırap çekmesine sebep olamaz,

2- Hiç kimse bir ev hayvanını terkedemez.

Madde 4
Hayvana Bakma :

1- Ev hayvanına bakan veya besleyen herkes onun sağlığı ve iyi yaşamasından sorumludur.

2- Ev hayvanına bakan veya besleyen herkes, hayvanın tür ve üreme özelliklerine uygun olarak, davranışsal gereksinimlerini hesaba katan kalacak yer, dikkat ve ihtimamı sarfedecek, özelikle :

a) Hayvana uygun ve yeterli gıda ve suyu verecek,

b) Ona hareket için uygun imkanları sağlayacak,

c) Kaçışını önleyecek tüm uygun tedbirleri alacaktır,

3- Bir hayvan;

a) 2’nci paragrafta belirtilen şartlar yerine getirilmediği takdirde veya

b) 2’nci paragrafta belirtilen şartlar yerine getirilmesine rağmen esarete alışamazsa, ev hayvanı olarak muhafaza edilemez.

Madde 5

Üretme :

Bir ev hayvanını üretmek için seçen bir kişi, o hayvanın anne veya yavrularının sağlık ve refahını risk altına sokabilecek anatomik, fizyolojik ve davranış özelliklerini gözönünde bulundurma sorumluluğunu taşıyacaktır.

3-Forum ortamlarından tanıdığımız Piranha hobicilerinin alınan bu kararlar ışığında forumlarda bilgi aktarımlarına daha çok ağırlık vereceklerine ve Derneğimiz ile HAYKOD (Hayvanları Koruma Derneği) nin aldığı kararlar doğrultusunda Türkiyedeki Piranha severlere yardımcı olacaklarına inanıyoruz.

Derneğimiz Hayvan Haklarının ihlali ve toplumsal rahatsızlık gösteren tüm paylaşımların karşısında olduğunu bir kere daha hatırlatır ve bu tarz olayların takipçisi olacağımızın da altını çizerek belirtir.


Bu bağlamda Derneğimiz;


a)2. maddedeki karar gereği Akvaristler Derneği, Piranha Balık türlerinden akvaryum ortamında canlı beslenme yönünden gereksinimi olan ve adaptasyon yönünden sıkıntı çeken türlerin beslenmesine ve ithalatına karşıdır


b) Komisyon kararının 1. ve 2. maddelerde yer alan görüşler ışığında forumlarda Piranha balığının akvaryum ve doğal habitatında canlı yem ile besleme görüntü ve resimleri ile anlatımlarının yasaklanmasına;

c) Forum içinde Forum Kurallarına, yazım düzenine ve karşı fikirlere tam saygı çerçevesinde Piranha balıkları hakkında eğitimsel ve etik olmak kaydı ile tüm bilimsel yazışmalara izin verilmesi ve bu yöndeki çalışmların desteklenmesine;

d) Öneri bölümünde b ve c deki içeriklere riayet etmeyen forum üyelerinin uyarılarak forumumuzda uygulanan yöntem ile forumdan taviz verilmeksizin uzaklaştırılmasına;

karar vermiştir.

Bilginize,

Saygılar.


Beğenenler: [T]71002,Emre Zaim[/T]
Teşekkür Edenler: [T]71002,Emre Zaim[/T]
+1: [T]71002,Emre Zaim[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Fatih TÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/11/2005
İl: Izmir
Mesaj: 1981
Fatih TÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2007 21:40

Yazı tamamen gelişen olayların özetidir. Hiç bir kişi ya da kuruma bu anlamda cevap hakkı doğmamaktadır.

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bora ÜnverÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2006
İl: Ankara
Mesaj: 523
Bora ÜnverÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2007 10:30
HAYKOD Yönetim Kurulunun, Derneğimizin Piranha Komisyonu ile ilgili kararına paralel aldığı 19/03/2007 tarihli kararı:



HAYVANLARI KORUMA DERNEĞİ – ANIMAL PROTECTION ASSOCIATION

ANKARA, TÜRKİYE

19 Mart, 2007

İlgili Makama,

Akvaristler Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığınca alınan Akvaristler Derneği Piranha Komisyonu Raporu ve Kararlarını destekliyoruz ve onayımızı veriyoruz.

HAYKOD Yönetim Kurulu
e-posta: info@haykod.org
Bora Ünver2007-3-20 10:31:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

barracudaÇevrim Dışı

Kayıt: 28/05/2005
İl: Mugla
Mesaj: 6
barracudaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2007 14:02

Piranhadan zerre kadar haberi olmayan komisyonun, 2 tane makaleyi referans alarak, bu doğrultuda genele varması anlamsız ve gereksiz bir uğraş. Hayvanları koruma derneğinin kendi asıl işlerini yapamazken piranha gibi ülkemizi hiç ilgilendirmeyen bir sorunla uğraşması, harekete geçirmesi vs. komik, gerçekçilikten uzak.

Etcil reptile, tarantula, F0 tatlı su ve tuzlu su balıklarının adaptasyon ve beslenmesinde, yavru üretiminde ve büyütülmesinde, canlı yem kullanılmaktadır ve kullanılacaktır.

Kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

selmankaraÇevrim Dışı

Kayıt: 14/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 57
selmankaraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2007 23:10
O komisyon! belgesel falan izlemiyordur o zaman. İzlemesin de zaten. Yazık değil mi güzelim ceylanlara...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GRAFTTÇevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4452
GRAFTTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2007 23:20
[QUOTE=selmankara]O komisyon! belgesel falan izlemiyordur o zaman. İzlemesin de zaten. Yazık değil mi güzelim ceylanlara... [/QUOTE]

Sizin bu yorumunuzda hangi yönde taraf olduğunuzu anlamadım, doğrusu.

Belgesel, v.s. benzeri filmlerdeki doğal olan olaylardır. Yani kimse kimseyi yemesi için önüne atmıyor.

Bu doğanın normal işlemesi için olan bir durumdur, ekosistem...

GRAFTT2007-11-08 23:23:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir