ph 5.80 normalmi?


dervis2007Çevrim Dışı

Kayıt: 23/10/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 5
dervis2007Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2006 15:23

 akvaryum hobisene yani basladim. busabah maya seker karisimi ile co2 vermeye basladim.digital ph olcer cihazim var. ph 5.80 ne dustu. canli doguranlar ve bol bitki var. ph yi nasil yukseltebilirim ve kac ph normaldir.

Sabahtan beri ph ile arastirma yapiyorum. kafam karisti. hic birsey anlamadim. birde digital ph olcer cihazi ile birlikte iki tane sivi geldi. hic bir aciklamasi yok. internetden aldigim icinde saticiya soramadim. biri kirmizi biri yesil etiketleri var. uzerlerinde "BUFFER SOLUTION" yaziyor . birde birinde ph4.003 digerinde ph6.864 yaziyor.bunlar phyi yukseltmek dusurmek icinmi? ne ise yarar.

yardimlarinizi bekliyorum insallah


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 06 Kasım 2006 12:35
Bunlar pH tamponlamak için. pH'ı sabit bir noktada tutmak için. Yine de kesin konuşmayayım. Bu işin uzmanı değilim sonuçta. Hafızam beni yanıltmıoyrsa bluescada arkadaşımız bu işlerden iyi anlıyor. Ona da bir sorun isterseniz.

Eğer CO2 yüzünden pH düştüyse filtre su çıkışını su yüzeyine doğru veriniz. Hava motorunu da çalıştırınız. Bunlar sayesinde CO2'nin ciddi bir bölümü havaya karışacaktır. Bence balıklarınız için bu pH hiç iyi değil. Dediğim şekilde yükseltmeye bakınız. Fakat pH'ın birden değişmesi de yine başınıza bela olacaktır.
encort2006-11-6 12:37:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

maliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/10/2006
İl: Izmir
Mesaj: 76
maliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Kasım 2006 13:02

Osman Bey

Öncelikle pH 5.8 çok düşük bir değer. Ortamın ciddi olarak asite kaydığını gösteriyor. Bunun sorumlusu maya ve şeker karışımı vermeniz olabilir. Bu pH ta balıklarınız ne kadar dayanabilir bilmiyorum ancak bazı mayalar, glikoliz metabolik yolağı ile çeşitli şekerlerden karışık asitler ve laktik asit üretir. Bu gerçekten de pH'ı belirgin derecede düşürür. Bu durumda pH ın düşmesini engellemek istiyorsanız öncelikle ortama daha fazla maya ve şeker eklemeyiniz. Özellikle CO2 de pH ın daha da düşmesine yardım eder.

Ancak bir başka olasılığı da söylemek zorundayım. pH değerlerinin ölçümünü doğru olarak yapmak her zaman kolay değildir. Hatta çok zaman pH ölçer cihazlarla ölçümün yanlış yapıldığını söylemek hatalı olmaz. pH ı etkileyen en önemli faktörler ortamdaki H (hidrojen) ve OH (hidroksil) iyonlarıdır, bundan başka çok önemli bir parametre de ortamın sıcaklığıdır. ortamdaki H ve OH konsantrasyonu aynı olsa bile farklı sıcaklıklarda farklı pH ölçüm değerleri elde edersiniz. Ortamın sıcaklığı yükseldikçe pH asite kayar. Burada en önemli noktalar, hangi pH ölçer cihazı kullanırsanız kullanın, doğru ölçüm için ölçüm sırasında ortamın sıcaklığının sabit tutulması, ölçüm yapılan sıvının karıştırılarak homojenize edilmesi ve ölçümden önce cihazın kalibrasyonunun doğru olarak yapılmasıdır. Sözünü ettiğiniz tampon solusyonları, yani Buffer'lar cihazın kalibrasyonunun yapılması içindir. Kullanma kılavuzu çıkmaması garip, çünkü genellikle pH metrelerin kalibrasyonlarının nasıl yapılacağı markadan markaya değişmekle birlikte bu kılavuzlarda ayrıntılı olarak açıklanır. Beklenen şey cihazınızın bu tampon solusyonlarını ve bu solusyonlardan hazırlanan karışımları doğru ölçmesidir. Bu şekilde cihazın pH ı doğru ölçüp ölçmediğini kontrol edebilirsiniz. Olasılıkla tampon çözeltilerinin paketlerinin üzerinde hangi solusyondan ne kadarlık karışım hazırladığınızda elde etmeniz geren pH değerini gösteren bir tablo vardır. Bu karışımların bu tablodaki pH değerlerine ne kadar yakın pH değeri elde ederseniz ölçümünüz o kadar doğru yapılmış demektir.

Dünya para verip en pahalı pH metreyi bile almış olsanız, bu kalibrasyon işlemlerini kontrol etmeden doğru pH ölçümü yaptığınızı söyleyemezsiniz. Bu konu ile daha ayrıntılı bilgiyi çeşitli kimya ve laboratuvar tıbbı kitaplarında bulabilirsiniz. Ben bir tane de web adresi http://www.sinarinstruments.com/ph_olcumu.htm vereyim    


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

maliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/10/2006
İl: Izmir
Mesaj: 76
maliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Kasım 2006 13:15

Saygılar yine ben

Bir de hangi marka pH metreniz olduğunu ve modelini  bildirirseniz belki kullanma ve kalibrasyon konusunda daha fazla yardımcı olabilirim.

Saygılar

M.Ali


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dervis2007Çevrim Dışı

Kayıt: 23/10/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 5
dervis2007Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Kasım 2006 21:12

 cevabiniz icin tesekur ederim

co2 ye cikardim ve hava verdim ph 6.60 kadar cikti. tekrar co2 verdigimde ph dusmeye basliyor. bu hizli dusus maya seker karisimindan mi geliyor yoksa co2 denmi geliyor. fazla co2 de vermiyorum 200 litrelik akvaryuma saniyede 1 veya 2 kabarcik. maya seker karisimindan geliyorsa co2 system alacam. nasil olsa bu baliklara dunyanin parasina verdik

ph metre cihazina gelince markasi falan yazmiyor sadece ph-025 yaziyor tessekkur ederim


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bluedescadaÇevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 948
bluedescadaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Kasım 2006 22:15
Direkt olarak co2 den bu derece değişim gelmesi imkansız. Muhtemelen fermantasyon ürünlerinin su buharı ile suyunuza karışması sonucu bu durum oluşmuş. Sonuçta oluşan laktik asit,alkol ve alkolün metbolize edilmesi ile oluşan asetik asit(sirke asidi,sirke bu yolla elde edilir) akvaryumunuza karışmış muhtemelen. Tüm mayalı sistemlerde ph değişiminin bu derece gözle görülür hallere gelebilmesinin en önemli sebepleri bunlardır. Konu ile ilgili olarak daha önce "Oksijen ph ı yükseltir mi?" isimli başlık altına yazdığım cevabımı tekrarlamak istiyorum:
Karbondioksit suda iki şekilde çözünüyor: 1.si karbonik asit olarak ki ph a etki eden kısmı(%1 lik) 2. si ise bitkiler tarafından kullanılan,balıklarımızın zehirlenmesine neden olan saf co2(%99 luk kısım). (100 birim co2 yi suya verdiğimizde bu co2 nin 1 i karbonik aside dönüşüyor,99u dasaf co2 olarak suda eriyor) Co2 nin ph a etki eden kısmı yani karbonik asit kısmı hem oranından(%1) hem de zayıf bir asit olmasından dolayı ph a etki etmede yetersiz kalıyor. Ph da gözle görülür bir değişiklik yaratması için çok co2 miktarda vermek gerekiyor ki suda çözünmüş karbonik asit miktarı artsın. Ancak öte yandan miktar arttıkça da %99 luk saf co2 de artıyor. Bu da biz ph değişimini gözlemleyelim derken balıklarımızı öldürüyor. Yani hiçbir zaman co2 nin sudaki ph a gözlegörülebilir etkisini gözlemleyebileceğimiz kadar co2 veremeyiz akvaryumumuza. Umarım aydınlatıcı olabilmişimdir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

maliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/10/2006
İl: Izmir
Mesaj: 76
maliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Kasım 2006 22:38

Mehmet Bey çok güzel bir açıklama yazmış, görüşlerine aynen katıldığımı söylemek istiyorum. Bir katkı olarak ben yine de pH metrenin doğru ölçüm yaptığından emin olun derim. Çünkü 200 litrelik bir akvaryumun pH'ını asetik asit veya laktik asit salınımının kesilmesi ile bile olsa 5.8 den 6.6 ya çekebilmek için suya çok ciddi bir asit salınımı beklerim. Bunun için yapmanız gereken en basit işlem, cihazın içinden çıkan tampon solusyonlarının ölçümünü yaparak tamponların üzerinde yazan değerlere yaklaşıp yaklaşmadığınızı görmektir. Cihazınızın analitik duyarlılığını bilmiyorum ancak virgülden sonraki ilk haneyi tutturmanız akvaryumunuzun pH ölçümünün doğruluğu açısından yeterli güvenilirliği sağlayacaktır.

Saygılar

mali2006-11-6 22:54:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dervis2007Çevrim Dışı

Kayıt: 23/10/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 5
dervis2007Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2006 00:03

sayin mehmet agirnasligil ve m.ali

demek oluyorki sorun maya seker karisimindan kaynaklananiyor.

ph meter cihazi yanlis olcsede hizli degisim kesin. cunku co2 verdigimde yarim saatde ph 0.15 dusuyor. sonra kesip hava verdigimde tekrar yukseliyor. ama baliklarda bir degisiklik olmuyor karisimida forumda (8 HAFTA GARANTILI CO2) baslikli formul ile hazirladim. tesekkurler


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir