Pengasuslar, çelıncırlar, "köpekbalığı" (!) olarak


HititÇevrim Dışı

Kayıt: 01/06/2006
İl: Samsun
Mesaj: 747
HititÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2010 15:43
Akvaryum camiasında, fiziksel benzerlikleri nedeniyle "köpekbalığı" olarak adlandırılan pek çok tatlı su balığı vardır. Bunlardan en çok bilinenleri, Siluriformes (yayın balıkları) takımının Pangasiidae ailesine dahil olan ve "pengasus, çelıncır" diye isimlendirilen balık türleridir.

Pengasus (Pangasius hypophthalmus) ve çelıncır (Pangasius sanitswongi) gibi balıklar, maalesef ülkemiz akvaryumcularında bol miktarda satılmaktadır. "Maalesef" dememin nedeni, bu balıkların akvaryumlar için asla uygun canlılar olmamasından dolayıdır. En az 10-15 tonluk bir akvaryuma sahipseniz (10000-15000 litre), o ayrı elbette...

Peki, bu balıklar neden akvaryumlar için uygun değildir? Uzun uzun anlatmaya hiç gerek yok aslında. Aşağıdaki fotoğraflar her şeyi anlatıyor.







Bu balıkların coğrafi dağılımı şöyledir:



Türk dağılımı ise şu görseldeki gibidir:



Devasa boylara ulaşan bu balıklar, ev akvaryumları için uygun değildir. Yani akvaryumda bildiğimiz sazan balığını beslemek daha mantıklıdır. Hatta bildiğimiz o dev yayın balıklarını akvaryumda beslemeye kalkışmakla bu balıkları akvaryumda beslemeye kalkışmak arasında opek fark olduğunu da sanmıyorum. Bu balıklar bir akvaryum canlısı değil, gıda sektörü için üretim çiftliklerinde (Güney ve Güneydoğu Asya'da) üretilen sofra balıklarıdır aslında:



















Görsel öğeler, bağlı bulunduğu linklere aittir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GuppyKeeperÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/12/2009
İl: Bursa
Mesaj: 1421
GuppyKeeperÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2010 19:09
Eti çok lezzetli görünüyor... :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

laveyÇevrim Dışı

Kayıt: 28/08/2008
İl: Bursa
Mesaj: 151
laveyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2010 02:49

O flatoyu bastan guzelcene kurulayıp sunyunu aldıktan sonra tuzlayıp bol mısır unu ıle odun atesınde kızgın yagda pısırecen ahh karnım acıktı :) bide yanına ufaktan sole 35 lık :)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir